Last news in Fakti

15 Март, 2021 16:36 1 339 17

Езиковите центрове: Децата питат защо не им се позволява да учат

  • езикови центрове-
  • присъствено обучение-
  • изпити

Помислете, поне за момент, и за последиците върху психическото здраве на нашите деца от почти целогодишното онлайн обучение и липса на нормална социална среда, призовават от асоциацията

Езиковите центрове: Децата питат защо не им се позволява да учат - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Асоциация на езиковите центрове в България изпрати отворено писмо до институциите и медиите в България. В него те настояват за отговори и поемане на отговорност.

Ето и текста на писмото:
Уважаеми дами и господа, управляващи кризата в България,

Искаме да ни помогнете с отговора на един простичък въпрос, задаван ни всеки ден от хиляди деца, на които им предстои един от най-важните моменти в живота – кандидатстване в избрания от тях университет в България и Европа, по специалността, която вероятно ще бъде тяхната бъдеща житейска съдба. Въпросът е „Защо не ни позволявате да учим и да се подготвим добре за най-важния изпит за нас?“ Какво да отговорим на над 10 000 деца, на техните родители и близки? Ние, езиковите центрове в България, сме поели ангажимент към тях още преди десет години, когато те са престъпили прага на класните ни стаи за пръв път.

Дългогодишен ангажимент, изпълнен с много труд и от страна на децата, и на учителите, чиято крайна цел е българските ученици да се представят достойно на изпитите за международни сертификати за владеене на език. Децата ни получават възможност да се чувстват равни със своите връстници от Европа, ние, езиковите центрове - да се гордеем с блестящите им резултати, а контингентът от млади, ерудирани и можещи българи, които са в основата на бъдеща, просперираща България, нараства. Дали наистина образованието е приоритет за Вас?

Съдейки по взетите решения от последната седмица, явно не е. Приоритет са ресторанти, молове, фитнеси и т.н. Не беше ли аргументът, учителите да бъдат ваксинирани едни от първите, именно този – за да може да се провежда нормален учебен процес. За да няма тежки последствия за цяло едно поколение български деца. Оставаме с усещането, че се затваря не това, което е потенциално най-опасно за хората в настоящата криза, а това, което е най-лесно да се затвори. Да се затворят тези, които са най-тихи, възпитани и има най-малък риск да протестират, или да излязат на улицата.

А от друга страна, да се покаже, че се вземат мерки. Уважаеми дами и господа, Искаме от Вас, ако не отговор към нашите ученици, то поне споделена отговорност. Отговорност за бъдещето на тези деца. И, моля, обосновавайте решенията си за налагане на рестриктивни мерки с научни факти. Защото: изследвания на редица авторитетни здравни институции по света, като например това на Лондонския имперски колеж, сочат, че около 75% от случаите на коронавирусна инфекция се предизвикват от хора в активна възраст, между 20 и 49 годишни. При деца на възраст 10-19 години процентът на разпространение е едва 10.3, а при най-малките – до 9 годишни, процентът е 3,7. Дори според Тексаската медицинска скала, която непрекъснато цитирате, училищата не попадат сред високорисковите зони. Други попадат, но те явно са по-гласовити и агресивни в исканията си.

Помислете, поне за момент, и за последиците върху психическото здраве на нашите деца от почти целогодишното онлайн обучение и липса на нормална социална среда. Данните в световен мащаб за психическите травми и депресивни състояния сред младите са плашещи. Проверете ги. Молим, позволете на децата ни да учат. Настояваме да вдигнете бариерата пред хилядите деца, готвещи се за изпити за международни сертификати, да довършат качествено обучението си. Това е нашият абсолютен приоритет – бъдещето на тези деца. Нека стане и ваш.

Разрешете тяхното обучение още с първото възможно разхлабване на мерките. Апелираме също така, там където в държавните училища в страната е разрешено обучението на деца от 1-4 клас, незабавно да разрешите и провеждането на обучение в езиковите центрове, както беше доскоро. Аргументите ни са ясни и категорични: групите в езиковите центрове са пределно малки, занятията са само два пъти седмично, няма междучасия, бюфети, училищни дворове, няма смесване и засичане на потоци и групи. Спазват се драконовски противоепидемични мерки. Голяма част от учителите ни са ваксинирани. Уважаеми дами и господа, Имитацията на образование ще се върне като бумеранг върху България и няма да е нужно да чакаме дълго.

Все още с уважение,

Асоциация на езиковите центрове в България

15.03.2021г.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Killer

    1 6 Отговор
    Те хуб'у питат, ама едни даскаля получиха малко пари и от Коби се о**аха.
  • 2 Доктор ох боли

    8 2 Отговор
    Когато родителите са глупави и немогат да обяснят на децата си защо то децата питат другите
  • 3 Тиквата

    10 1 Отговор
    Да берат джанки и да четат Винету им е напълно достатъчно.
  • 4 хахаха

    4 7 Отговор
    Боже! Как го измислиха пък това? И то кандидатстуденти питали? ПовЕрвах направо! Такъв въпрос дете може да зададе само ако на 3-4 годинки и никой не си говори с него. Гимназистите са наясно с нещата, а и въобще не са толкова зaлюхани да чакат някой да им "позволи да учат" ако си имат цел.
  • 5 Тиквата

    3 1 Отговор
    А не питат ли що нема нищо за ядене.
  • 6 А като гледат Тиквата и НОЩ по телевизор

    4 1 Отговор
    Какво питат родителите си:)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 За овце

    4 1 Отговор
    Няма да учите, че да сте тъпички бе чичовите. На управляващите, хората с акъл не им трябват. Нужно им е стадото.
  • 9 питачи

    3 3 Отговор
    Децата ли питат или някои други питат. И тези, които питат, какво целят с това манипулативно питане. Като сте толкова умни обяснете им. И аз питам...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Фандъков

    6 1 Отговор
    Щото всеки ваксиниран,заразява околните с които има допир,а трябва 10 дни да е под карантина! Ама това НОЩ не го признават!!! И изкараха,че децата са виновни за тази вълна!!! Изродска постъпка!!!
  • 12 6X6

    2 0 Отговор
    Ма защо мислите, че управляват кризата. Управлява се нещо, което си създал или придобил. Лицемерие на корем! Карат хората в държавата да им играят по свирката, под предтекст, че няма места в болниците. Колко болници и работни места за лекари бяха закрити през годините под предтекст за нецелесъобразност, а сега реват, че не достигат! Отгоре на всичко разбиха на пух и прах основното и средното образование. Основното е до седми вместо до осми клас, а средното до десети или дванадесети клас. Ама ако завършиш десети клас, не можеш да кандидатстваш във ВУЗ и т. н.
  • 13 Рошко

    1 0 Отговор
    Защото управниците ни лакеите на сорос не искат умно поколение, трябват роби
  • 14 Дедо Пенс

    2 1 Отговор
    А сега си представете психическото състояние на детето ,когато зарази ,баба,дядо,майка,баща и те умрат ...

    Коментиран от #15

  • 15 С тези приказки

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо Пенс":

    Вярно си Дедо Пен*с. Много гравитачен.
  • 16 мухахаха

    2 0 Отговор
    Работя в образованието и мога да потвърдя, че децата изобщо не им пука, че не учат. Даже се радват. Малцината, които наистина им се учи, могат да си викнат частен учител вкъщи срещу същите пари и пак да си учат. По-вероятно е собствениците на езиковите центрове да питат защо не могат да изкарват пачки с пари.
  • 17 ТОЕФЕЛ

    1 0 Отговор
    Ами време е в езиковите центрове да добиете компютърна грамотност и да се научите да преподавате дистанционно. Не е необходимо учител и ученик да са физически в една стая за да се учи език. Аз съм си учил сам без никакъв учител.

    Всички видяхме че заразата тръгна нагоре след като отвориха училищата през Януари - всеки може да види К19 графиката за България в Гугъл - така че айде без да ми цитирате "научни изследвания" как се пренасяла заразата според еди кой си. Основните развъдници на вируса са училища и заведения и нито един локдаун не е ефективен ако не ги затвори.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове