Last news in Fakti

3 Април, 2021 15:51 4 607 37

Посланикът ни в ЕС: Менторският тон на Скопие е нелеп

  • димитър цанчев-
  • северна македония-
  • българия

За съжаление обаче, стигнахме до етап, в който доверието е нарушено

Посланикът ни в ЕС: Менторският тон на Скопие е нелеп - 1
Снимка: БГНЕС

"Проблемът помежду ни е ясен. Той се състои в неизпълнението от страна на РСМ на едно подписано и ратифицирано международно споразумение - Договора от 2017 г. за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Ако Скопие беше започнало да прилага този договор, нямаше да сме в днешната ситуация. За съжаление обаче, стигнахме до етап, в който доверието е нарушено.

Вече не можем да приемаме по презумпция, че Скопие е надежден и лоялен партньор. Никой не може да очаква и да иска от България да даде европейска легитимност на неприлагането на Договора от 2017 г. от страна на Скопие.", заяви пред БГНЕС Димитър Цанчев, постоянен представител на България в ЕС .

"Неуместен и нелеп е менторският тон с който Скопие, от позицията си на кандидат за членство, настойчиво поучава ЕС, към който желае да се присъедини, какви са неговите интереси и ценности", смята дипломатът.

"България няма претенции нито към суверенитета на РСМ, нито пък оспорва суверенното право на гражданите ѝ да се самоопределят така, както намерят за подходящо. Да се твърди обратното не е нищо друго, освен опит злонамерено да се изкриви българската позиция. Скопие продължава да изгражда своята идентичност изключително чрез присвояване и изопачаване на историята на България", коментира Цанчев.

"Противно на общоприетото схващане, историческият спор не е просто академичен. Той има много осезаеми последици в днешно време. Фалшифицираната история, непочиваща на никакви исторически извори и факти, присъства в учебниците. Чрез нея, в омраза към България и българите се възпитават вече трето поколение граждани на РСМ, чиито предци до средата на XX век са се самоопределяли като македонски българи.

Именно върху тези исторически фалшификации Скопие изгражда своите малцинствени претенции срещу България. Конфронтационните стереотипи представляват идеологическата основа за дискриминация на гражданите на РСМ с българско самосъзнание. Нарушаването на правата на хората в РСМ, които се самоопределят като българи е сериозен проблем, на който тази страна кандидат следва да обърне особено внимание, защото той поставя под въпрос доколко тя отговаря на Копенхагенските критерии за членство в ЕС", каза още той.

"Както казах, България не оспорва правото на гражданите на РСМ днес да се самоопределят, както пожелаят. Това включва и осигуряването на възможност на гражданите на РСМ с българско самосъзнание да се определят като такива, без страх от репресии и преследване.

Свободата на самоопределение се отнася и до всички онези живели в миналото, които приживе са се определяли като българи и са се били посветили на българската кауза във Вардарска Македония. Всички уважавани исторически източници, дипломатическите архиви на Великите сили в Европа, и на САЩ, свидетелстват за преобладаващо българския характер на славянското население в тази част на Македония до края на Втората световна война, когато югославският комунистически режим постановява създаването на нова "македонска" нация и нов "македонски език", и започва да ги налага чрез масови репресии. Ние вярваме, че Скопие има достатъчно основания да извлича националната си гордост от сегашните си постижения, вместо да се опитва да монополизира историята и географията на съседите си и да отправя претенции към тях", категоричен е Цанчев.

"Очаквам Скопие да продължи да залага на лобиране, разчитайки на това други да упражняват натиск върху България, с надеждата за промяна в позицията ни след изборите. Тъй като такава промяна очевидно няма да се случи, Скопие ще трябва постепенно да намери начини да формулира някаква по-рационална позиция за пред обществото и да започне да се ангажира с България. Както показва опитът, този процес може да отнеме години, но също така може да продължи и по-бързо. Всичко зависи от Скопие. България, въпреки всичко, остава отворена за диалог", прогнозира посланик Димитър Цанчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мая

    39 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Договора колкото и да е несъвършен,трябва да се спазва.Едва ли ще се намери политик който ще си сложи главата на дръвника и ще се откаже от Великата българска история.Македонците вече го усещат и вече е видимо как започват да отстъпват.
  • 6 ЗАТВОРЕТЕ

    34 9 Отговор
    границата. Скъсайте дипломатическите отношения. Всеки т.н."македонец" с българско поданство се задължава да избере или да е българин или да е "македонец", т.е. една държава, едно поданство, един паспорт. Готово.

    Коментиран от #12, #28, #29, #37

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Нови избори

    5 15 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    със стари резултати. Пак ще има управляваща коалиция от: гробари, патриотари, черноморци. С негласната подкрепа на депесари. Колкото и да се пънете - е приказки не стават нещата в либерастията...
  • 9 Чук и Гек

    11 10 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Не думай! Външната Захарева заяви, че нейният и на Тиквата договор бил много по добър от този между Македония и Гърция! Оставка - съд - Ставраки!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГОНЗО

    32 3 Отговор
    СТАТИЯТА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЧНА.
  • 12 тттт

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЗАТВОРЕТЕ":

    Живеем в 21 век все пак. Едните тикви, другите още повече. Това е. Българин с българин не се разбира. Народността си продадоха, но язика си оставиха. Поне гръцки да бяха приели, а то..........

    Коментиран от #36

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 До 1

    22 1 Отговор
    Историческата комисия е създадена за да се изчистят фалшификациите,като наивно сме вярвали, че с подписване на договора и от тяхна страна те имат волята за промяна.Може и да са имали,така изглеждаше!Точно тогава,веднага след подписването сръбските служби влязоха в действие.Съветници на Заев изведнъж станаха старите удбаши от т.н словенски институт точно през 2017 и постепенно започна да се обръща палачинката срещу нас!Да се тупа топката и лазят по нервите.Едва когато сръбските преиграха тотално,сами се осветиха.А Заев следва да е доволен,че вече е известно кой му дърпа конците,а на нас защо отношенията боксуват.

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Алекс

    22 3 Отговор
    Браво на посланик Цанчев! Това е позиция, основана на истината и казана не само на Скопие, но и на Европа.
  • 22 Чичо Тони

    18 2 Отговор
    Ясно и добре изразена позиция, без излишен шовинизъм и нереалистични претенции.
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 7 Отговор

    До коментар #18 от "До 1":

    Caми cмe cи винoвни
    1. Миниcтърът нa прocвeщeниeтo в Бългaрия 1881 – 1882, прoф. Ирeчeк e aвcтoунгaрcки шпиoнин oт вoeннoтo рзузнaвaнe...
    2. прoф. Вacил Злaтaрcки, кoрифeят нa Бългaрcкaтa Иcтoрия, e рeктoр нa CУ и руcки aгeнт...Видeн "визaнтoлoг", въпрeки, чe тaкaвa държaвa Визaнтия никoгa нe e cъщecтвувaлa...
    3. Бeшeвлиeв, eдин oт cъздaтeлитe нa "ПРAБЪЛГAРCКAТA OРДA НA ХAН ACПAРУХ" e видeн гъркoфил...
    4. .....чeт нямaт прoдaжницитe!

    OФИЦИAЛНAТA бългaрcкa иcтoрия e пълнa фaнтacмaгoрия cътвoрeнa oт чужди aгeнти и бългaри-прoдaжници. Имeннo пo тaзи причинa ca възмoжни вcякaкви мaнипулaции c нeя, eдни вчeрa, други днec....
  • 24 9812

    0 0 Отговор
    Точно!
  • 25 Ако

    6 3 Отговор
    в България живееха истински мъже отдавна да сме се справили с този проблем щяхме да влезнем с армията и щяхме да заличим това недоразумение без да ни е страх че запада ще ни срине със земята но ще умрем достойно за правдата
  • 26 тттт

    0 5 Отговор
    Прочетете това, което сте написали без излишни емоции. По-голяма глуппост едва ли можете да кажете. Ако можете, свалям ви шапка.
  • 27 Нетърпимо

    10 1 Отговор
    Вето докрай.това е.никакви отстъпки за нищо на света! Само истината! Бог да пази България!
  • 28 Еврокомунист

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "ЗАТВОРЕТЕ":

    А ти можеш ли да се самоопределиш дали си българин или европеец? А един или повече милиона турци с двойно гражданство - българско и турско - като какви да се определят? А ще им вземеш ли паспортите, а? Много си умен май!

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Не е необходимо

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Еврокомунист":

    да се самоопределя, тъй като гражданин на Р.България е факт, а "европеец" e дефиниция по географски признак и няма нищо общо с гражданството или принадлежността към една нация. Така че, "умнико", се научи да задаваш въпросчетата си така, че да няма нужда да се обяснява, че се опитваш чрез манипулативно грешно твърдение до достигнеш логичен завършек, за който да се твърди, че е резултат. България се намира географски в Европа, и по дефиниция българските граждани са европейци. Ясно ли е? За турците важи същото: или си българин, или си турчин.
    Такива поданици не са необходими на България. А такива продажници, като теб, "умнико", още по-малко.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хаберий

    5 0 Отговор
    Вcичкo в Мaкeдoния - имe, нaрoд, иcтoрия, eзик, e бългaрcкo пo хaрaктeр и пo прoизхoд от най-дълбока древност, за каквато днешните скопски управляващи, дори не може да си представят. Прoблeмитe в Мaкeдoния ca cъздaдeни и нacaдeни oт УДБAджийcкo-caтрaпcкaтa кoмуниcтичecкa влacт, идeoлoгия и гeнoцид cрeщу бългaритe, прoвeждaнa и нacлeдeнa oткакто се е пръкнала сръбската държава, особено засилени и омърсени от бившaтa CФРЮ, прaктикувaнa и днec пoд ръкoвoдcтвoтo нa cръбcкaтa ДC и пocкoмуниcтичecкия нaциoнaлизъм. A зaд тях cтoят глoбaлнитe интeрecи нa бългaрoмрaзцитe и грoбoкoпaчитe нa Бългaрия в Мocквa, мaнипулирaни oт окопалата се зад завесите в Кремъл Пeтaтa кoлoнa.

    Коментиран от #35

  • 35 Хаберий

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хаберий":

    Нещо, което модераторът зачеркна - Петата колона, това са скритите зад завесите на властта ционисти.
  • 36 Бай Шилер

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "тттт":

    Язик ще да е някаква българска езикова норма писана из глубокий сибир.Ама, тихо ся в Русссссссия съм
  • 37 Любен

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЗАТВОРЕТЕ":

    Не така. С решение на парламента България да даде български гражданство, на всички македонци, безплатно и във всяко РПУ и консулска служба, пък те които искат, нека си вземат паспортите. Да видим след 15 години дали ще остане и един македонец без да е и българин.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове