Last news in Fakti

22 Април, 2021 10:47 3 081 15

Борис Бонев: Градският транспорт в София е пред фалит, управляващите крият (ВИДЕО)

  • спаси софия-
  • градски транспорт-
  • борис бонев-
  • карлос контрера

От "Спаси София" твърдят, че ГЕРБ и ВМРО са в паника покрай угрозата да фалират системата в своя мандат, тъй като нямат идея какво правят и не предприемат никакви мерки, освен да вземат нови заеми

Борис Бонев: Градският транспорт в София е пред фалит, управляващите крият (ВИДЕО) - 1
Кадър: Спаси София

Независимият общински съветник в Столичния общински съвет Борис Бонев алармира днес, че градският транспорт на София е във финансов колапс. Според изнесените от него данни дупката в бюджета само за 2021 г. ще бъде над 100 млн. лв., при това според консервативни оценки. „Изправени сме пред ликвидностна криза – търсят се пари за заплати, гориво и резервни части, а предвидените в бюджета на Общината пари са двойно по-малко от необходимите.“ – анализира Бонев.

Според него, от ГЕРБ и ВМРО са в паника, че ще фалират системата в своя мандат. Те нямат идея какво правят и не предприемат никакви мерки, освен да вземат нови заеми, които да наливат в черната нереформирана дупка на ЦГМ и градския транспорт, без никаква представа как да излязат от нея. „Силно съм притеснен, защото ГЕРБ и Фандъкова целенасочено крият информация и данни за реалната ситуация. Те отказват да кажат колко е недостигът в момента и с колко още ще се задълбочи до края на 2021 г. Защо се крие сметката, която софиянци трябва да платят?“ – пита Бонев.

От "Спаси София" обясняват, че в ситуация на паника, само в последните пет дни са били внесени пет доклада за наливане на общински пари, с които временно да се закърпи положението. „Това отново се случи в последния момент и отново от познатото дуо – Карлос Контрера от ВМРО и Георги Георгиев от ГЕРБ. Същите онези, които не спряха да предлагат и защитават безумни общински разходи като златния ремонт на общежитието в Дружба, милионите за частната транспортна фирма МТК, щандове за книги на пл. Славейков и др.“ – припомнят от "Спаси София".

Според независимия общински съветник, проблеми има и в бюджета на градския транспорт за 2021 г., който беше внесен в петък вечерта и гласуван още в понеделник. На дискусиите в СОС е станало ясно, че той е основан на грешни и нереалистични данни, като даже и директорите на метрото и трамваите потвърдиха, че разходите са подценени, а приходите – надценени. „Управляващите знаят, че със всеки изминал ден ситуацията става все по-неуправляема, но ги е страх да го признаят и да предприемат мерки за стабилизиране. Предлагат бюджет, за който е сигурно, че само ще задълбочи кризата, вместо да я реши!“ – твърди Борис Бонев.

Според независимия съветник, до края на годината, финансовата дупката в транспорта ще е огромна и колкото и да крие Фандъкова, критичната ситуация ще я застигне. Затова Борис Бонев предлага спешни действия и спасителни мерки за градския транспорт. „Най-напред, задължително е свикване на извънредно заседание на СОС, за да може г-жа Фандъкова лично да обясни колко точно е дупката. Трябва да се изработи нов и реалистичен бюджет за градския транспорт, който да не го фалира.“ – казва Бонев и настоява да се изготви и пакет от решения за подобряване на градския транспорт, както и за цялостна реформа на ЦГМ. Независимият съветник се застъпва за експертен директор, а не партийно назначение, по-малко ръководни позиции и сливане на дублиращи отдели и дирекции в Общината.

„Нека бъде ясно – в момента всички плащаме с данъците си за некомпетентните решения на ГЕРБ, независимо дали ползваме градския транспорт или не. За да не продължават да потъват парите ни безрезултатно, е необходимо да се предприемат пакет от смели мерки и реформи за ударно подобряване на транспорта и привличане на нови пътници. Утре коронакризата няма да я има, но градският транспорт ще е колабирал под планина от задължения, които ще ни завещаят управляващите. Още днес започвам да търся подкрепа от колегите в СОС, за да започнем решаването на проблема. Разчитам на тяхната отговорност, както разчитат и всички софиянци. Ако не вземем мерки сега, ще се наложи да вземем от парите за детски градини, улици и тротоари, детски площадки, паркове, здравеопазване…“ – завършва Бонев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Върнете билетите

    20 1 Отговор
    Те нарочно го правят гаден транспорта та чак и билетите ще махат, 100 години беше с билети и изведнъж самоковската селянка реши с чипове.... ами билетите са си част от Софийската култура бе селяци.
  • 2 Ай Дуци

    23 2 Отговор
    Важното е,че нощното шкафче винаги е пълно.
  • 3 Добре бе

    11 1 Отговор
    Парите от билетчета и абонаментни карти в Чотура на футболиста ли отиват?
  • 4 Що е то корумпиран прошляк

    10 0 Отговор
    Нали Прошко Прошко каза че като повишат билетите на 1.60 Софиянци ще оставят автомобилите и ще се возят на автобуси, аз не можах да схвана логиката на Прошко ама както и да е, да живее Прошков!
  • 5 Позиция

    13 1 Отговор
    Тези гербаджий не са хора..
  • 6 Софиянец

    6 5 Отговор
    Оставка на фандъкова и нов кмет от да България различен от бонбонев!
  • 7 Като този

    2 7 Отговор
    и аз мога да приказвам. Хайде показвай документи или пак работата е :една жена каза.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Такива неща се наказват по графа

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Като този":

    Клевета. Не вярвам да са толкова тъпи и да рискуват..
  • 9 Мунчо

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Като този":

    Докладите ги има в страницата на СОС и всеки може да прочете воплите за отпускане на пари...
  • 10 Тук

    4 0 Отговор
    А какво става по случая на убития от ток Людмил?
  • 11 Васил

    8 0 Отговор
    Пред фалит е защото се източва редовно г-жа Фандъкова си е за затвора и да делят една килия с диктатора от Банкя.
  • 12 гнус

    0 5 Отговор
    Като видя Бонев първата асоциация е транспорт или дупки по улиците. Как може някой да получава заплата, щото следи транспорта и дупките?
  • 13 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ПРОБЛЕМЪТ Е В МНОГОТО ТРАНСПОРТ ЗА МАЛКО ПОЛЗВАЩИ---МИ СЪКРАТЕТЕ ГО НА ЕДНА ТРЕТА /БЕЗ МЕТРОТО / !!!!!!!!!!!!!
  • 14 интересно

    2 0 Отговор
    1 720 000 000 лв бюджет на София само за 2020г а пари няма
  • 15 Хлъц

    0 0 Отговор
    Никой не знае,колко пачки се прибират от ГМ през " синя и зелена зона.Освен абонамент, ежедневно са десетки хиляди есемеси.Отделно наказзателни действия- скоби или репатриране.Отделно дневни билети,билет 4 лв за цялата мрежа,отделно десетки хиляди месечни карти от 11 лв минимум до 60 лв.И все им е малко.Ами фъндук моме,направи билетчето 50 стотиники за цялата мрежа.Няма да има човек без билет.Тогава с пълно право,сложете глоба от 50 лева,за нередовен пътник.Ще вдигнете оборот със 200%.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове