Last news in Fakti

20 Май, 2021 16:14 4 617 27

Каракачанов е подписал договор със SAAB за мобилни хангари за ВВС

  • красимир каракачанов-
  • хангари-
  • saab-
  • покупка

Решението за купуването на мобилните хангарите е взето още през 2018 г. на Съвета за отбрана

Каракачанов е подписал договор със SAAB за мобилни хангари за ВВС - 1
Снимка: БГНЕС

Шведската компания SAAB e подписала договор с България за доставка на мобилни (за развръщане) хангари Deployable Maintenance Facility (DAM) за българските Военновъздушни сили (ВВС), съобщи производителят на сайта си. Цената не се съобщава. Съобщението на компанията е от вчера - 18 май, пише offnews.bg.

По неофициална информация, договорът е подписан от бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов. Изборът е направен без обществена поръчка с отпуснатите 200 млн. лв. от правителството на Борисов за оправяне на инфраструктурата за новите изтребители F-16. Предложението за купуването е направено от ВВС.

Решението за купуването на мобилните хангарите е взето още през 2018 г. на Съвета за отбрана. По информация на OFFNews те първоначално ще бъдат разположени в базата в Крумово, където ще бъдат временно пребазирани МиГ-29, с които се прави Air Policing - охраната на въздушните граници. Това се налага заради ремонта на базата в Граф Игнатиево заради F-16. След това мобилните хангари ще бъдат разположени в трите бази на ВВС, с което ще се помогне за хроничния проблем за съхранение на самолети и хеликоптери. Решаваща за избора им е била цената. Ремонт на стар хангар струвал 12 млн. лв., а трите нови хангара струват около 10 млн. лв.

Предишният кабинет на Радев избра изтребителя на SAAB

По време на предишния служебен кабинет, назначен от Румен Радев, с премиер Огнян Герджиков, самолетът Gripen на SAAB беше определен за победител в процедурата за избора на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС. Настоящият служебен министър-председател Стефан Янев тогава бе служебен министър на отбраната и ресорен вицепремиер. Преди да се кандидатира за президент, Радев беше командир на Военновъздушните сили и ръководеше работната група по избор на изтребител за армията. Сегашният командир на ВВС генерал-майор Димитър Петров е "боен другар" на президента Радев и е смятан за близък до него.

Процедурата беше прекратена след третото идване на Борисов на власт и беше рестартирана, за да бъде избран американският F-16 Block 70 на компанията Lockheed Martin. През 2019 г. страната ни внесе в специална сметка два милиарда и двеста милиона лева за 8 самолета F-16 Block 70 като пълна предплата в сделка с правителството на САЩ. Първите шест машини да бъдат доставени през 2023 г. Други два Ф-16 ще останат в САЩ за обучение на българските пилоти и техническия състав, което тече и в момента.

“DAM ще се използва в множество въздушни бази в България. Тя ще осигури допълнение към съществуващата постоянна инфраструктура и ще осигури достатъчен капацитет за паркиране, защита и поддръжка на различни въздухоплавателни средства с фиксирани крила и въртящи се крила в българските военновъздушни сили”, се казва още в съобщението на SAAB.

DAM освен място за съхранение е и център за техническо обслужване и поддръжка. Към хангара, който може бързо да бъде издигнат, се добавят и модулни контейнери, а помещенията са климатизирани. В съчетание с интегрираната система Barracuda с мултиспектрален камуфлаж, DAM осигурява и защита срещу военни сензори. С използването на DAM оперативната гъвкавост се увеличава чрез намаляване на зависимостта от стационарната инфраструктура за поддръжка и защита, посочват от SAAB.

DAM се използва и от унгарските ВВС. Представители на ВВС са огледали там новите хангари. "Това (договорът - б.а.) е още едно голямо доказателство за голямата многофункционална възможностите на DAM. Актив, който е еднакво подходящ за използване както в страната, така и по време на разгърнати операции", казва Стефан Ериксон, ръководител на SAAB за авиационни услуги. “Заедно с доставките на системата ще осигурим и обучение, при което DAM ще бъде инсталирана заедно с крайния потребител. Доставките ще започнат по-късно тази година”, съобщиха още от шведската компания.

Пълна тайна е кой ремонтира Граф Игнатиево

През август миналата година правителството отпусна 100 млн. лв., а през декември още 100 млн. лв. за осигуряването на необходимата инфраструктура за излитането и приземяването на новите самолети F-16. Министерството на отбраната възлага поръчките за изграждането на нови сгради и съоръжения и модернизиране на съществуващата инфраструктура в района на летище Граф Игнатиево на тъмно. Използва се вратичка в Закона за обществените поръчки. Тази вратичка беше направена от парламента в началото на по-миналата година. Според поправката, без открита обществена поръчка може да се възлагат договори в областите отбрана и сигурност - до 837 000 лв. “за доставки на чувствително оборудване, включително на части, компоненти и/или монтажни елементи за него” и 10 000 000 лв. “за строителство”. Тези поръчки могат да се възлагат директно, като възложителите са длъжни да сключат писмен договор. Министерството на отбраната не отговори на въпроси на OFFNews, зададени по Закона за достъп до информация, за сключените договори към края на година. Не бе даден отговор и на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев по време на парламентарен контрол. “Съгласно горепосочените разпоредби не е налице задължение възложителят да публикува информация за възложените поръчки в Регистъра на обществените поръчки, поддържан от Агенцията по обществени поръчки”, твърдеше бившият министър Красимир Каракачанов.

Така фирмите, избрани да строят и да доставят оборудването, остават строго пазена тайна.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    39 4 Отговор
    Ще си имате и кутийки за въображаемите файтъри.
  • 2 choko

    40 6 Отговор
    Със сигурност шкембето ще поръча още 8 Ф-16 !
  • 3 Как се пълни торбичка и шкаф

    46 3 Отговор
    "Изборът е направен без обществена поръчка с отпуснатите 200 млн. лв." Изчегъртване от плаца, нищо друго не ги оправя двамата тулупуи!
  • 4 КОТарАК

    49 4 Отговор
    радвам се , че ,,патриотите''се обединиха. тъкмо като не влязат , няма да вземат нито стотинка , защото са коалиция
  • 5 choko

    47 3 Отговор
    Поне като са обединени ще са накуп и няма да сбъркаме за кого не трябва да гласуваме.
  • 6 Кога

    36 4 Отговор
    ще бъде арестуван ?
  • 7 Българка

    29 5 Отговор
    Защо няма разследване на далаверите в МО от Каракачанов и ортаците му?
  • 8 Баня

    25 2 Отговор
    200 млн за 5 самолета? Ето това вече е цензура. А на базата в Равнец ще кацат щъркели и гарги. Затвор за продажниците.

    Коментиран от #21

  • 9 гост

    25 3 Отговор
    Патерици на Б.Б. - не трябва повече да влизат в НС.
  • 10 Бай Ганьо селското магаре

    7 7 Отговор
    Според мен е голяма грешка да се коментира, какво и кога сме купили военна техника. Според мен никой не трябваше да знае дали смятаме да купим самолети, кораби, хангари и др. тенекии.

    Коментиран от #12

  • 11 Баня

    21 4 Отговор
    Първо продаде военна земя, а сега държавата ще купува такава. Наглоста и прдостотата не се лекуват , просто се затварят на топло.
  • 12 Хохохо

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Ганьо селското магаре":

    Шшшт, тихо, че ще чуе някой.
  • 13 Соросоид

    19 3 Отговор
    Тези палатки за 200 милиона не може ли ние да си ги направим? Гледам на сайта - метална конструкция и камо-плат. Некадърни ли сме, или корумпирани?

    Коментиран от #15

  • 14 1618

    11 7 Отговор
    Този военолюбец и националист Каракачанов съсипа и това, което още не беше съсипано в България! Ужасът е пълен! Не ни стига Борисов , ами и този националист ни дойде в повече! Кой знае колко още сделки за милиони е направил на тъмно? Да се разследва!

    Коментиран от #18

  • 15 Бай Ганьо селското магаре

    6 10 Отговор

    До коментар #13 от "Соросоид":

    Тези дето могат са на запад, тези дето останаха тука са предимно римляни по заводите, а заварчиците и качествените строители са в чужбина. Искаш ли да ти покажа, какви палатки могат да построят ромите?
  • 16 ама този

    10 3 Отговор
    хич не си е губил времето, затова е и този напън за парламента!
  • 17 Патриотът

    4 21 Отговор
    Браво на Kаракачанов руските подлоги да си летят с стари руски развалини !!! F-16 е един от най-добрите самолети в целия свият (нашите ще дойдат 2023 ) заради пандемията !!!
    И за разбирачите тука 200 млн. лв не е нищо за мобилни хангари, сега армията на България е на много по-високо ниво, сега може да се предпазим от военен конфликт !!!

    Коментиран от #19

  • 18 Наблюдател

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "1618":

    "Националист", ама турско-американски. Не български.
  • 19 разбирачо

    15 4 Отговор

    До коментар #17 от "Патриотът":

    F-16 отдавна не са в производство.

    Коментиран от #22

  • 20 Малии,кеф!

    10 4 Отговор
    Вече се превръщат в истина,изявления на експерти във ВВС.Че тези хвърчоплани ,който платихме на 100% предварително за милиарди,не е крайна цена.Човека си спомням,че поне още милиард ще пръснем за хангари и инфраструктура,както и за ежедневна поддръжка.Спомням си,че посочи следния факт,вече реалност.Тези хвърчоплани са особен чешит.Като оперни примадони.Искат специален хангар( вече се ръсим за такива) освен това,специални писти.На обикновена писта,може да дадат фира.Преди полет трябва да бъде буквално " излизана" със специални атомобили- прахосмукачки.Който също струват много.Шляхтите за 3,4 милиарда закупиха F- 35 три ескадрили.Ние защото копаем златото направо с кирки,а нефта блика на фонтани ,купихме кеш,осем броя старци- ТОП- ГЪН,със подменена простата.За почти същите 💸.
  • 21 много повече

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Баня":

    Два милиарда и двеста милиона лева!
  • 22 Патриотът

    5 9 Отговор

    До коментар #19 от "разбирачо":

    Cтига лъга хората ( рубладжия ) да не ти повярват хората !
    Lockheed Martin произвежда нови самолети също така и "реновира"

    Коментиран от #23, #27

  • 23 един от стадото

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Патриотът":

    за още един млрд отгоре гърците купуват 18 Рафала. Те и Миражите не са глезени деца като ф16. В Мали и Буруннди само грунд. Никакви глезотии, за Грипена също. Гледаш гора и от нищото в нея изскача шведа и те мята..
  • 24 1111

    1 2 Отговор
    Той е в оставка раздава дава как може
  • 25 тхйт

    3 3 Отговор
    Мобилни хангари са най-малкото което може да купим. Спрете се с вашите простотии.

    Коментиран от #26

  • 26 любопитен

    8 2 Отговор

    До коментар #25 от "тхйт":

    Е да ама защо от СААБ? Той и президента искаше да купува нещо от шведите ама го изкараха лобирал за руснаците! Не, че има логика! Що пък не купихме хангарите от Локхийд Мартин пък самальотите от СААБ?
  • 27 един от стадото

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Патриотът":

    и още нещо. Не се знае дали плащаме осем, а реално получаваме шест. Два остават там за обучение. Дали не за техни, на които да минават всички кандидати. И всеки плаща като за негови. Куче влачи диря няма. Да, застъпник съм на европейското, що не. Не казвам най- добрите, но от платеното и още не придобито са по- добри. Ти как мислиш, гърка да се мине. Аз не вярвам. Строй се преброй се, поне във военната техника в предвид сегашната ситуация, като членка на НАТО те и ние трябва да ги следваме. Доказали са, че не грешат във въоръжението си, поне в в последните 20-30г. И С300 имат преди турците, и Апачи, и Леопарди. А ние издумкахме Цето на Балчик за кефа на шкенбето, и Т 72 го държим вече на трупчета по обясними причини. НАТО, добре нато да е. Но има европейска техника, която не отстъпва по нищо на тия или ония. С Израел не можем да се мерим, тях ги тъпчат през г**а, а и собствено производство имат, но поне имаме примери за подражаване, Унгария, Чехия. Но май дори с тях не можем да се мерим, и преди и сега..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове