Last news in Fakti

20 Май, 2021 17:43 2 331 21

Малина Едрева: Ще търсим отговорност за всяка забавена детска градина

  • софия-
  • детски градини-
  • малина едрева

Нови 120 сгради в София за последните 10 години

Малина Едрева: Ще търсим отговорност за всяка забавена детска градина - 1
Снимка: Фейсбук

Знаем и преживяваме всяка трудност на софиянци. Като председател на ресорната комисия към Столичния общински съвет няма да щадя сили в осъществяване на ежеседмичен контрол над районните администрации и търся отговорност от всеки общински служител и районен кмет, забавил изпълнението на Програмата за преодоляване на недостига на места в детските градини на територията на гр. София.

Това коментира във "Фейсбук" председателят на ГЕРБ в СОС Малина Едрева.


Даваме си сметка, че всичко, което направихме е недостатъчно. Над 120 нови сгради за 10 години, паралелно с тях ремонтирахме и обновихме съществуващите - нереновирани повече от 30 години и опасни азбестови такива, е малко. Натискът на ежедневието върху софиянци се увеличава и всички тук сме длъжници.

Нито за момент кметът на София - г-жа Фандъкова и ние не сме отстъпили от ангажимента си да увеличаваме подсигуряването на места за всички деца в детските градини. И никой от нас не е спокоен, че дете от Стрелбище ходи на детска градина в Илиянци. И големият въпрос тук е никой да не бъде спокоен.

Със Закона за предучилищно и училищно образование въведохме в образователен степен поетапно 5 и 4 годишните, като тенденцията е 3 годишните – и така да достигнем европейски образователни стандарти. До тогава правителството на г-н Борисов 3 осигури ежемесечни ваучери за подкрепа на семействата, чийто деца не са приети. С държавно финансиране към настоящата година изграждаме 45 нови сгради. Към момента се изграждат 16 детски заведени. От тях 2 ясли в район „Красно село“ и „Триадица“ и детски градини в районите „Възраждане“, „Подуяне“ (2 бр.), „Изгрев“, „Лозенец“, „Триадица“ (2 бр.), „Студентски“, „Витоша“, „Овча купел (2 бр.), „Люлин“, „Кремиковци“, „Искър“.

До септември се предвижда да бъдат готови 4 нови детски градини в районите „Изгрев“, „Подуяне“, „Овча купел“ и „Лозенец“. До края на годината ще бъдат готови още 4 сгради на детски градини, които са в районите „Люлин“, „Студентски, „Триадица“ и „Кремиковци“ и 3 преустройства на съществуващи сгради за разкриване на нови групи, съответно в „Илинден“, „Връбница“ и „Триадица“. Със строителството на тези сгради до края на годината ще бъдат разкрити 41 нови групи.

Очакваме да започне строителството на още 25 нови сгради, от тях 19 за детски градини и 6 за ясли. След направената законодателна промяна, по искане на кмета на София, става възможно разкриването на детски градини в партерни етажи на жилищни и бизнес сгради и Столичната община, в разговори с бизнеса, ще търси възможност за осигуряване на допълнителни места.

Информационната система за обслужване на детските заведения, подготвителните групи и първи клас в училищата гарантира прозрачност при класирането, слага край на нередностите при приема, които бяха възможни преди години, спестява време, усилия и пари на родителите. Тази система е стъпка в посока дигитализиране на процесите в общината и предлагане на качествени електронни услуги.

Да, когато се променя една електронна услуги или когато се предлага нова, трябва да се вземат предвид няколко задължителни елемента - сигурност на системата и данните в нея, адекватен потребителски интерфейс и дизайн, различните нива на дигитални умения на потребителите. Това са част от ключови фактори в процеса на успешната дигитализация и вярвам, че всеки един от тях ще бъде взет предвид при развитието на всяка една електронна услуга, която Столична община предстои да развие. Както и, че с вече изградения потенциал, стратегически поглед и ясен план, ще има достатъчно време за подготовка, тестване и успешно внедряване на новите решения.

Но докато дигитализираме и развиваме процесите и четем политически декларации или искаме оставки е необходимо всички, носещи отговорност пред гражданите на София да се справят със задачите си. И тук, нека е ясно – никой по веригата на отговорностите да не спи. Демократична България управлява в осем района на София. И това са районите с най-голям недостиг на места.

Защото, докато някои се организират за снимки пред сградата на Московска, в район Триадица беше забавено от районния кмет с половин година преустройството на сграда, където се е помещавал спортен клуб в детска градина с 2 групи . Столичната община осигури финансиране на района, но едва преди 2 седмици започна работа и при това все още тече почистване на строителната площадка. Разумните очаквания бяха сградата да е готова и на това класиране да бъдат приети 50 деца. При това забавяне, ако няма други, се очаква през ноември да приключи работата.

В „Лозенец“ детска градина за 6 групи трябваше да бъде готова преди година. Това са 150 (сто и петдесет) места. Резонен е въпросът дали да очакваме включване по фейсбук ? И да, искам оставката на районния кмет Константин Павлов - Комитата (ДБ).

8 ДГ в „Красно село“, с кмет Росина Станиславова (ДБ) – 4 или 6 нови групи . Още в началото на 2020 г. са осигурени средства за проектиране и всички, които не се интересуваме от темата само кампанийно очаквахме строителството вече да е започнало. Но от районната администрация разбираме, че са чакали новата Наредба за проектиране, изпълнение и поддържане на тези сгради, за да могат да направят повече групи. Кметът Фандъкова и екипът ѝ изработиха конкретни предложения, успяха да ги мотивират и защитят.

Наредбата е факт от септември 2020 г., а към този момент район Красно село все още нямат дори проект.
30 ДГ в район „Изгрев“, с кмет Дилян Георгиев (БСП) за 8 групи - ремонтът трябваше да приключи до началото на декември 2020 година. Излязоха непредвидени дейности и за тях бяха осигурени и насочени към района веднага допълнителни финансови средства, а ремонтните дейности по тяхна информация бяха удължени до януари.

Към днешна дата строително ремонтните дейности вече са приключили, но сградата все още не е въведена в експлоатация. Тоест 5 месеца след удължения срок детската градина все още не приема деца.
Нека е ясно – трябва да изискваме от всички, които са поискали и получили доверието на софиянци да работят с темпото, което се очаква от нас. И когато се искат оставки да не се пропускат гузно тези, от които трябва да започне !


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    30 6 Отговор
    Йорданка е позор! Оставка и ЗАТВОР! Сливенският!

    Коментиран от #12

  • 2 Смешници

    24 3 Отговор
    След 11 юли ще сте уволнени или в немилост

    Коментиран от #18

  • 3 Жалки сте

    20 3 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ
  • 4 Ахаххах

    30 2 Отговор
    Тя се била напрягала... оставка ма калинко скапана!
  • 5 оставка

    22 2 Отговор
    След 13 години управление на ББ и Фандъкова се сетиха, че няма детски градини. След още 13 ще се сетят, че вече няма деца, защото всички нормални избягаха! Докато ги построят тези, на петорни цени естествено, ще избягат и останалите. Приоритета до сега беше пълненето на бездънните шкафчета. Все пак не само Бойко има такова.

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Софиянец

    13 1 Отговор
    Тази е най-големият изрод герберски в общината
  • 8 майтап си

    8 1 Отговор
    правиш :) "Това коментира във "Фейсбук" председателят на ГЕРБ в СОС Малина Едрева." Досега къде бяхте, калинки?!

    Коментиран от #10

  • 9 Кореняк софиянка

    11 4 Отговор
    30 години и по вече, селяните продават имотите си в Прованса и идват да живеят в София. В нашият блок 3 богати селянки си купиха най големите апартаменти и сега по големи столичанки от тях няма. София гони 2 милиона души население и още ще расте. Е, откъде толкова много детски градини? Няма да стане. На това класиране, децата на придошлите селяни са приети, а децата на младите родители родени в София са извън класацията. Това е.
  • 10 Кореняк софиянка

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "майтап си":

    Като си дошъл от село поне замълчи.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кореняк софиянка

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Като си дошъл от село, бъди по скромен.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 яяя

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Кореняк софиянка":

    се разкарай!

    Коментиран от #17

  • 16 Хахахахаха

    1 6 Отговор
    Това кореняк означава шоп, Андрешко сещате ли се, добре че дойдоха хора от други места които вашата любима партия тормозеше , че да ви оправи малко генома е, не че е оправен хахахахаха

    Коментиран от #19

  • 17 Кореняк софиянка

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "яяя":

    Ааааа, истината боли нали? Цялата селяндурия дойде да живее в София. Докарахте цялата рода. Купихме на едро апартаменти, магазини и всякакви недвижимости. Градините не стигали и как да стигат, като селяните на вълни идват да живеят в столицата и София вече се задъхва. Сега общината им била виновна. Срамота.
  • 18 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Смешници":

    Говориш глупости.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 РАДИО ЕЛТО

    1 0 Отговор
    Цялата провинция се изнесла да живее в София и защо нямало детски градини? Е, няма как да има градини за всички деца. То е ясно на всички.
  • 21 СТАВАМ ЛИ

    0 0 Отговор
    ЩЕ ВИ ДАДЕМ ПРАВОТО ДА НИ ДАДЕТЕ ВАШЕТО ДОВЕРИЕ А НИЕ
    ЩЕ ВИ ДАДЕМ ДА СИ ПРАВИТЕ СТАЧКИ БЕЗ ДА ВИ СЕ ПРЕЧКАМЕ.
    ЩЕ ВИ ОБЕЩАЕМ ЧЕ ОБЕЩАНОТО ЩЕ СЕ ОБСЪДИ НА ДНЕВЕН РЕД И ЩЕ ВЗЕМЕМ СПЕШНИ МЕРКИ ВЪВ ВРЪЗКА С ТОВА ЩЕ ВИ ИНФОРМИРАМЕ ЗА ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ.
    СТАВАМ ЛИ ЗА КМЕТ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове