Last news in Fakti

25 Май, 2021 15:44 1 954 24

Привикаха посланика на Беларус в МВнР

  • беларус-
  • александър лукашевич-
  • минск-
  • роман протасевич

Представеното от Александър Лукашевич обяснение за приземяването на пътническия самолет и задържането на Роман Протасевич, отразяващо официалната позиция на беларуските власти, не е било прието от българска страна като основателно и издържано от международноправна гледна точка

Привикаха посланика на Беларус в МВнР - 1
Снимка: Посолство на Беларус в България

По указание на министъра на външните работи Светлан Стоев генералният директор „Двустранни отношения“ в Министерството на външните работи Василий Такев е извикал за спешна среща в МВнР извънредния и пълномощен посланик на Република Беларус в Република България Александър Лукашевич, в рамките на която от беларуската страна са били поискани обяснения относно безпрецедентния акт на насилствено приземяване на гражданския полет на Ryanair на 23 май 2021 г. в Минск, както и за последвалия арест на беларуския опозиционен активист и журналист Роман Протасевич.

Представеното от беларуския посланик обяснение по отношение на приземяването на пътническия самолет и задържането на Роман Протасевич, отразяващо официалната позиция на беларуските власти, не е било прието от българска страна като основателно и издържано от международноправна гледна точка. Било е подчертано и намерението на българската страна да подкрепи искането за незабавно и бързо разследване на случая от ИКАО.

Реферирайки и към единната позиция на държавите членки на ЕС, намерила израз в приетите заключения на извънредно заседание на Европейския съвет на 24 май, действията на беларуските власти бяха определени като абсолютно неприемливи и окачествени като: „грубо нарушение на правилата на международното въздухоплаване и флагрантно незачитане на основните права и свободи на пътниците“.

В рамките на разговора българската страна неколкократно е призовала за незабавното освобождаване на арестувания журналист и за внимателна оценка от беларуска страна на отрицателните последици на този безпрецедентен акт за отношенията на Беларус с ЕС.

Посланик Лукашевич е поел ангажимент да предаде изразената от българска страна позиция.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние па къде се врем

    53 6 Отговор
    Кото ни каже тая посланничката дет се прави на голяма българка а си е чист Кюрд това правим. Каква е тази че ще ходи на посещения в нап и в мвр какво общо има САЩ с нашия НАП????
  • 2 Rogi

    50 10 Отговор
    Нашите пак облизаха задника на чичо САМ.
  • 3 Ама все

    37 10 Отговор
    се, бутате !!!...дори когато не ви е,работа !!!

    Коментиран от #24

  • 4 !!!?

    9 42 Отговор
    Браво на министъра ! Терористите вън от Европа !!!?
  • 5 Перо

    41 4 Отговор
    А самолета на боливийския Президент,как беше приземен в Австрия и МВнР на БГ не изрази протест по никакъв начин. Мери се с двоен аршин,който министъра на МВнР не трябва да допуска и да провежда непоследователна външна политика!Това е държавен тероризъм,но не е прецедент!
  • 6 Вън САЩ от БГ

    43 7 Отговор
    Боже пази България от лакеите на САЩ!Този клоун,който се води външен министър прекрачи всички граници.Абе Светлан ли си или Светлана..и двете са руски имена,от коя дупка си изпълзял.Защо Радев назначава в служебното правителство кадри на ГЕРБ.Поглееднете го този никаквец задмина и Захариева по лакействане.За това ли прортестираха хората 300 дена, отново да ни управляват американски марионетки.
  • 7 Пеева

    42 4 Отговор
    Когато арестуваха дъщерята на президента на Хюауей пътуваща с канадски самолет не беше държавно отвличане, а демократично американско.
  • 8 Ще ви

    31 2 Отговор
    ...и двойните стандарти,ФаКтИ !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 9 Пигмеите от бг

    30 3 Отговор
    Абе управляващите!!!!Вие достойнство нямате ли или не сте чували за такава дума.Първо не е наша работа какво става в Беларус и второ ако се върнем в историята назад това са приоми на САЩ.В качеството си на какви вие пигмеи, взимате отношение за ареста на един навигатор на тероризъм в една суверенна държава.Ивинявам се на истинските пигмей,защото в думата е скрито определение за низост и ниско ниво.

    Коментиран от #15

  • 10 3.14К

    30 5 Отговор
    Тоя ще се окаже по-зле и от Ката външната. И защо не изчакаха проверката на ИКАО и тогава да се предприемат мерки. В 12, 48ч пилота взема решение да се приземи в Минск. В 13,06 колесника на МИГ 29 се отделя от пистата по посока пътническия самолет. Комуникация между изтребителя и пасажерски самолет, че трябва да кацне не е имало. Ако имаше вече щяхме да я чуем. А Радев да му обясни как се действа в такава ситуация.
  • 11 Матей

    25 3 Отговор
    Ааааа,пак се издъниха,нашите пишман дипломати.!Спешно извикване на консула,и за какво бе,да се излагате,и какво ви бърка в болното здраве!?Като ви прати Путин резиденти да бунят раята и вий ги оставете да шетат,да не ви обявят за терористична власт.Няма ли да спрете самолетите до Белорусия,за да сте в крак с ес и нато.Щом са решили,че тоя протаскевич ли е,пуришкевич ли е,дето намирисва на юдей,е опасен за националната им сигурност,и с цялото си нахалство им идва ей така,значи си е тяхна работа,дали ще го хващат или не.
  • 12 ЯТО

    21 3 Отговор
    Защо бе нужно да се привиква посланика на Беларусия? Те не е в ЕС. Това си е техен проблем. Външно по стъпките на Боко и К. Захариева. Дали е със смена или примена май е все едно.
  • 13 Амбасадор

    19 3 Отговор
    Привикали е кво ще правим сега? Значи край Лукашенко и Беларус няма да ги има вече-бе кой ви бръсне за каквото и да е?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 оня с коня

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "Пигмеите от бг":

    Такива като тебе роптаят против Привикването на белоруския Дипломат,ама НЕ ИЗЛИЗАТ НА УЛИЦАТА за да викат "Долу" и "Оставка" на служ. Правителство,ЩОТО Е НА РАДЕВ!Излезте бе Пронесъри смели!... Естествено че няма да излезете щото ГЕРБ и Борисов ДЪРЖА НА ПРОТЕСТИ,докато Рашков А ви е зърнал,А е насъскал полицията да ви потроши без изобщо да ви цепи басма!

    Коментиран от #20, #21

  • 16 я ааа

    3 8 Отговор
    С трактор ли ще отиде на срещата.

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Раааадев

    19 2 Отговор
    Нещо трябва да се промени в тази държава.Гласуваме за някои,които имат програма ,която после въобще не спазва и 4 години си правят каквото искат без народа да може да реагира.Продават ни,ограбват ни вкарват ни във разни филми от които излизане няма.....Това недуразумение външен министър,кадър на ГЕРБ,трябваше да бъде освободено още на първия ден,след като допусна посланника на САЩ да му дава акъл какво да прави.Това е директна намеса във в една суверенна държава.Радев.Ти си го назначил този лакей и сега е време да го уволниш.В противен случай ще получиш втори мандат на кукув ден.Подписал си документ в Румъния с който обявяваш Русия за наш враг.Това кога ще ни го кажеш.Май и ти ще излезнеш същата подлога като Толупа от Банкя,само че ти ги правиш нещата тихомълком без да ги обявяваш с мисълта че ще ти се размине а толупа се биеше в гърдите,за да могат да го потупат по рамото и да продължат да ни ограбват.
  • 19 Гост

    18 2 Отговор
    В какво си качество, българския БОКЛУК е извикал министър на страна, към която нямаме никакво отношение спрямо случая, но имаме отношение за терористични действия спрямо самолети, насилствено приземени по заповед на терористите Сащ за де отвлекат пътуващ/щи, към терористичната база Гуантанамо.
  • 20 Протест без теб

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Виж със теб гербеерския трол няма да излезна заедно,но това не означава че няма да протестирам.Все още им гледам сеира. Радев ще получи вот на кукуво лято ако си трае зад такива изцепки.И както изглежда, досега от негова страна няма никаква реакция.Писнало ми е от подлоги,които унищожават България с неадекватното си поведение.А на теб мога да кажа да отидеш в темата за изказването на Борисов,което по нищо не се различава от постъпката на този лакей,водеш се външен министър и там си дай мнението за толупското изказване.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Светлан Стоев?? Свалихмели 1955год край

    8 5 Отговор
    Петрич Израелския Касталейшън по полет 402 от Лондон за ТелАлив? 58 човека,загинахали?? Загинаха, как ще го наречеш това??? Първи в Света го направихме!!! Тероризъм или не?? Не бързай да правиш наколенки, няма за кога вече!!това в, Минск е като детска игра, в сравнение с тези 58 живота загубени до Петрич!! Точно ние не трябва да Виеме, след като сме направили това 1955год!имай малко срам, ако знаеш какво е!!
  • 23 Ще яха

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "я ааа":

    Не,ще яхне тази която те е родила,пък може да се пръкне още едно л...о като теб.
  • 24 Маde in Bg

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ама все":

    Защо да не ни е работа ! Утре теб ,ако те свалят от транзитно преминаващ самолет през въздушното ни пространство ,сигурно ще ти е гот???!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове