Last news in Fakti

11 Юни, 2021 15:25 2 820 23

Кьовеши: Делегираните прокурори ще бъдат напълно независими от главния прокурор

  • лаура кьовеши-
  • делегирани прокурори-
  • европейска прокуратура

Вече сме получили дела от националните власти и от ОЛАФ – 300 случая и 120 частни жалби, част от тях са от България, но не всички

Кьовеши: Делегираните прокурори ще бъдат напълно независими от главния прокурор - 1
Снимка: БГНЕС

Вече сме получили дела от националните власти и от ОЛАФ. Става дума за 300 случая и 120 частни жалби. Част от тях са от България, но не всички. Сигурна съм, че процесът по изпращане на дела от България към Европрокуратурата ще бъде ускорен, каза на пресконференция днес европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Ще се вземе решение от коя компетенция са сигналите, които получаваме. Но ако има достатъчно информация, ще започнем разследване по всеки от тях, посочи още тя. Ако българите имат сигнали, които са важни за нас, могат да ги докладват направо на Европейската прокуратура, каза Кьовеши и допълни, че само една независима съдебна власт може да въздаде правосъдие.

Кьовеши обеща, че ако някой политик се обади на делегиран европейски прокурор, за да му оказва намеса, тя ще направи всичко възможно този случай да стане публичен. И добави, че европейските делегирани прокурори ще бъдат напълно независими от главния прокурор.

Следващата сряда започва нова процедура по подбор на нови делегирани прокурори от България за Европейската прокуратурата и вече сме се разбрали какви да са критериите за техния избор, каза Кьовеши.

Тези прокурори трябва да са независими и да имат достатъчно опит в борбата с корупцията, прането на пари и всички престъпления от юрисдикцията на Европейската прокуратура. Надявам се скоро да има ново предложение от България за тези позиции, допълни тя.

Тя припомни, че съставът за България не е напълно запълнен. Нужни са още шестима делегирани прокурори, които да бъдат назначени за службата в София, както и следователи и разследващи служители. След срещите вчера и днес вече има конструктивно решение.

Кьовеши добави, че европейската прокуратура има нужда от опитни, дръзки и смели прокурори.

Европейският главен прокурор обясни, че делата в институцията ще бъдат разпреределяни на случаен принцип. След това ще се осъществява надзор от постоянни състави дали съответното дело не се разследва прекалено дълго време и ще се проверява какви точно действия са извършени по него. Когато прокурорът иска да финализира делото, съответният постоянен състав ще решава дали то е готово да се внесе в съда. Ще се разследват злоупотреби с финансови средства, пране на пари, трансгранични измами и други, осъществени след 2017 г., като щетите трябва да са за над 10 млн. евро.

"Няма краен срок, в който да обещая конкретни резултати, но нямам съмнение, че такива ще има", каза още Лаура Кьовеши. Тя също така обясни, че няма държава в ЕС, в която да няма престъпления с европейските средства.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    16 3 Отговор
    не всички , но почти....:)))))
  • 2 гост от село

    15 11 Отговор
    щели да бъдат независими ,дрън дрън ...госпожата явно живее в друго измерение ,
  • 3 Българка

    33 6 Отговор
    Няма как в прокуратура, начело с Каскет да има независими прокурори. Ако са наистина независими ,да го покажат като арестуват Гешев !
  • 4 ТаУмВзе

    9 11 Отговор
    Таа верва ли си. Защото изпълнява и Тя поръчка на Крадци. С главен ортак мутропитека. Надай се Робе на помощ. Таратанци с танци Пак.
  • 5 Последния Софиянец

    21 4 Отговор
    Вчера пред Правосъдното министерство връчихме на Лаура Кьовеши цяла папка доказателства за корупция с евросредства.

    Коментиран от #14

  • 6 Не са

    10 3 Отговор
    се родили още !
  • 7 Кюстендил

    11 3 Отговор
    Единият е от "европейските "прокурори е син на дългогодишен член на ГЕП и пет мандата депутат от същата партия. ГЕП и там са пуснали пипала.
  • 8 дилов син

    9 3 Отговор
    Аааа, как Независими от Каскет КАРЕНИН - не става, ние от боковата групировка сме против тази максима на Кьовеши.
  • 9 хаберих

    7 8 Отговор
    Всичко ще е ПунтаМаракато си иде Кьовеши,нещата ще си дойдат в старото си русло. Трай,коньо за зелена/с вятърни перки/слама!
  • 10 Свинаров

    14 4 Отговор
    Трябва да назначат чужди съдии и прокурори! Тук всички са навързани като свински черва.
  • 11 big

    9 5 Отговор
    Такова чудо, независим прокурор в България, дори делегиран няма и няма да има. Нали след "делегирането" му, пак ще попадне в лапите на главния прокурор или директно да се пенсионира и покрие в чужбина!
  • 12 тук е блато

    7 4 Отговор
    Гешевтакът се ''независими'' ти ги изпраща , а ти си му ги връщай и така волейболче си поиграйте.
  • 13 при наличиетото

    7 5 Отговор
    на Гешефт ще бъдат, ама в някой друг живот! Пък и не съм във възторг от самата Кьовеши като слушах пресконференцията. Щяла да работи с прокуратурата. То една работа ще бъде...
  • 14 да не би

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    да очакваш някакъв отговор. Слуша ли пресконференцията. Качвай като луд сигнали на някаква евространица и чакай.

    Коментиран от #15

  • 15 Пипи Чорапчето

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "да не би":

    Не я подценявай толкова - я виж колко крадливи висши мамалигари опраска преди да стане европейски главен;)

    Коментиран от #18

  • 16 Рошко

    5 5 Отговор
    Момата дали си вярва, да и напомнят че е в абсурдистан
  • 17 ама не

    5 5 Отговор
    преекспонирайте темата. Лаура Кьовеши дойде не, за да сваля Гешев, а да си окомплектова екипа- още шестима български прокурора ѝ трябват. Татяна Дончева е права - следващото НС трябва да смени ВСС, а той да отстрани Гешев. Това е положението.
  • 18 ама къде

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пипи Чорапчето":

    В Румъния, разбира се. Прочети цялата статия и ще видиш за какво става дума.
  • 19 КЬОВЕШИ

    5 3 Отговор
    АМА НИЕ ЩЕ ТИ ГИ КАЖЕМ КОИ СА НЕ Е ТАЙНА , БОЖКОВ, ВАСИЛЕВ БОБОКОВ, ПЕЕВСКИ, АРАБАДЖИЕВ МАНОЛОВА, МИЛИОНЧЕВА, НИНОВА, ОВЧАРОВ, СОФИАНСКИ, И ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ЧЕЛО С РАДЕВ КОИТО ГИ ОНИВИНЯВАТ ЕДИН ПО ЕДИН ТАЙНО. ИМА И ДРУГИ САМО ПИТАЙ.
  • 20 БлажениСаВеруЮщите

    2 2 Отговор
    Ще бъдат,ако Каскетът бъде окаушен при Бай Ставри докато текат разследванията срещу него.
  • 21 Фактология

    2 1 Отговор
    Да разбирам ли, че до 10 милиона може да се краде ? След като ще се разглеждат отклонения над 10 млн..Тоест 10 за мен,10 за съседа,10 за Иван и 10 за Първан.
  • 22 Чегърт–чегърт

    4 3 Отговор
    Aкo Кьoвeши cмятaшe Гeшeв зa нeлигитимeн, тя рaзпoлaгa нaй-мaлкo c 1001 нaчини и пoвoди дa нe му идвa нa крaкa в Coфия.

    Чeгъртaджии, тoлкoвa ли ви e нeпocтижимo дa cхвaнeтe нeщo тoлкoвa eлeмeнтaрнo и caмooчeвиднo 😁

    Коментиран от #23

  • 23 Очевадно

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Чегърт–чегърт":

    Чегърта те отзад ! Ама ще ти излезе късмета !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове