Last news in Fakti

4 Август, 2021 23:29 4 882 72

850 хил. българи са без здравни осигуровки

  • здравни осигуровки

Хората, които сами плащат здравните си вноски, въпреки че не работят, са близо 135 хил

850 хил. българи са без здравни осигуровки - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Близо 850 хил. души в България не плащат здравните си вноски. В резултат в държавната хазна през 2020 г. не са събрани над 203 млн. лв. Това става ясно от писмен отговор на служебния министър на финансите Асен Василев на депутатски въпрос, предаде "Труд".

Изчисленията за хората, които не плащат здравните си вноски, са направени на база оценки за броя на българите в чужбина. Причината е, че според Закона за здравното осигуряване българите, които имат двойно гражданство и пребивават в чужбина повече от 183 дни от календарната година, не са длъжни да правят здравни вноски в страната.

Също така, не са задължително здравно осигурени в НЗОК и българите, които плащат здравни вноски в друга страна от ЕС. Най-общо това са българите, които живеят в друга държава от ЕС.

През пандемичната 2020 г. българите, които не са здравно осигурени, а е трябвало да плащат вноски в НЗОК, рязко се увеличават. През 2019 г. хората без здравни вноски са били 670 хил. А през 2020 г. броят им е нараснал с близо 27%, става ясно от отговора на служебния министър.

Същевременно хората, които сами плащат здравните си вноски, въпреки че не работят, са близо 135 хил. Хората, които не работят и не учат, трябва сами да плащат здравните си осигуровки. Те трябва да плащат вноска в размер на 8% върху сума не по-малка от половината от минималния осигурителен доход, който за 2021 г. е 650 лв.

Това означава, че за 2021 г. трябва да плащат за здраве поне по 26 лв. на месец. Ако човек не работи на заплата, но има някакви доходи, като например от наеми или от упражняване на свободна професия или занаят, трябва да плаща здравна вноска от 8% върху получените доходи.

От НАП всяка година предприемат мерки за събиране на дължимите здравни вноски. От приходната агенция звънят на хора, които имат доходи, но не плащат за здраве, като им напомнят какви са задълженията им и до какви мерки за принудително събиране може да се стигне.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко

    98 5 Отговор
    Абе нали осигуровките не са данък,а услуга?Откъде на къде НАП ще ги събира принудително?Всеки си прави сметката -като не е плащал осигуровки, ще плаща кеш като му се наложи!

    Коментиран от #19

  • 2 Гостз

    56 18 Отговор
    Да познаем ли кой етнос е това?

    Коментиран от #7, #10, #60

  • 3 ………

    22 8 Отговор
    Ей ся кът ни удари четвъртата вълна , ко прайм , а ?
  • 4 русенец

    88 5 Отговор
    А защо трябва да плаща един безработен и откъде да вземе пари за това? Друг е въпроса, че от здравните осигуровки полза няма, без друго ако имаш проблем трябва да плащаш за всичко и то обикновено без някакви платежни документи, иначе казано - под масата. Хайде да си стегнете медиците, пък парите сами ще се появят.

    Коментиран от #47, #62

  • 5 хмм

    72 11 Отговор
    Тея с кафявия цвят са без осигуровки.. Обаче получават здравеопазване както осигурените.

    Коментиран от #68

  • 6 Сссс

    61 10 Отговор
    Това са нашите паразити, така че уточняваите кои не си плащат осигуровките. Ама всички ги е страх да им откажат здравеопазване, но българите може да се търкалят и умират по стълбите на болниците..

    Коментиран от #11

  • 7 така така

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Гостз":

    един етнос който не живее в северна България... то ест не са ромаля.
  • 8 Смърфиета

    21 1 Отговор
    Тва като дискотека - ръмботищ не ръмботищ и баш като не ръмботищ, те облагат. Ами що не въведат и ергенска или моминска вноска. Показват ти ФБ профили на разни мутри и комплексари и ако не ти харесват и не се хванеш с тях на семейни начала, плащаш. И това да не се води вноска, а да отива във специален държавен фонд, който да подпомага самотните майки и майките на деца с увреждания, защото по конституция е така. Впрочем, я да не им давам идеи, защото някой икуномик ще прочете, ще изтърчи при олигарха и думбазина, а после в МинФин и ще заработи кунсолтантски хонорар за себе си и още даждия за раята.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Смърфиета

    26 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сссс":

    То скандалното е, че хората не работят и си плащат, но изродите взимат десетки хиляди на месец и после се оказва, че който не работи и си плаща, е циротик в декомпенсация.
  • 12 Тотото

    37 1 Отговор
    Нищо общо с реалността. Стотици хиляди работещи в България са роби, оцеляват на кредити с непосилни лихви и запори. Икономиката е тотално затлачена,, защото се реамиряме като бедна страна с най-ниската работна заплата. Да тя е толкова ниска, че няма и за здравни и социални осигуровки на тези, които с нискоквалифициран труд(поредната тъпотия на пазара на труда в БГ) оцеляват и химерно вярват, че имат собственост. Докато тъпите и некадърници банки не придобият всичките апартаментчета в София и не изяскат като медузи на сухо, процеса няма да спре
    Хич не вървим на добре. За да не е все черно. Образование трябва, профилиране и индустриална специализация, подготовка на кадри и преквалификация. Това е дългосрочния модел другото е чалга

    Коментиран от #21

  • 13 кажете всичко

    37 2 Отговор
    А сега обяснете и колко е престъпна здравно осигурителната система , как се източва от нея , как не осигурява здравните нужди на осигуряващите се и за капак как насилствено принуждавате хората да участват в престъпна схема , имам пред вид захранването и , източването и е само за избраници.

    Коментиран от #28

  • 14 Рашко Герасимов

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "Белия ОРК":

    Дайте си дукоментите моля, полиция, ГД "Етно-педагогически инспекторат".
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Смърфиета

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Белия ОРК":

    Я ела ми гълъбче да те питам нещо на ушенце. Птичето кацва на рамото на човека един път, освен на гълъбарите, но за гълъби се стига и до убийства..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Анонимен

    13 0 Отговор
    И пенсия няма ьа вземат. Геноцид. От селата дойдоха в града, а градските младежи ги оставиха без работа, но същото е и на запад. Има хора на 50 г в Бг си смениха жените и в бедна за някои имат бебета, вместо младите. Забатащиха нещата. Късмет и връзки. Преди 12,13 години никъде нямаше работа след завършване на висшето. Искаха диолом 6,чужди езици, а директори на банка, пазач, задочно във В. Търновският и пакяка директор на банка. Трябвало да си проучен крадив, хиляди неща и след това охрана на х, приели туркинче. Не съжаляваме, но геноцид бе извършен спрямо много млади хора преди години. С връзки са депутати, биков, разни доцентпетанстойчовци. Чао. Спете спокойно мили депутати.

    Коментиран от #31

  • 19 Нема такова

    41 1 Отговор

    До коментар #1 от "ежко":

    животно брат. Хем ще плащаш здравна осигуровка, хем като се разболееш пак всичко ще си плащаш.

    Коментиран от #43

  • 20 Анонимен

    10 2 Отговор
    И пенсия няма ьа вземат. Геноцид. От селата дойдоха в града, а градските младежи ги оставиха без работа, но същото е и на запад. Има хора на 50 г в Бг си смениха жените и в бедна за някои имат бебета, вместо младите. Забатащиха нещата. Късмет и връзки. Преди 12,13 години никъде нямаше работа след завършване на висшето. Искаха диолом 6,чужди езици, а директори на банка, пазач, задочно във В. Търновският и пакяка директор на банка. Трябвало да си проучен крадив, хиляди неща и след това охрана на х, приели туркинче. Не съжаляваме, но геноцид бе извършен спрямо много млади хора преди години. С връзки са депутати, биков, разни доцентпетанстойчовци. Чао. Спете спокойно мили депутати.
    Да му вземат на бб милионите и да го оставят с 300 лева пенсия и до 2 месеца глътнал си езика и умрел бойчето. Колко пожарникари умре и инфаркт от бб

    Коментиран от #25

  • 21 Смърфиета

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Тотото":

    Е, ако се издънят кредитите и банките останат на сухо с квартирите на задбалансови позиции, ще се намерят акули да основат дъщерни дружества, да ги изкупят и да спасят банките, след което ще си прокарат закони да не се облагат и да не си плащат парното за общите части, ще сложат по един стикер и ще зачакат икономиката да живне, но дори и да не живне, те ще са си начислили заплати, които ще са де факто от капитала на банката и ще си живуркат. Ще се появят едни мъртви души, фиктивни руснаци, украинци и англичани, ще се бута, ще се дига, дюлгерите от помашките села да са добре. Артекс освен на подкупи та политици и на такива врътки разчита. Важното е да се работи на празни обороти. Ама я ако се приемат промени за защита на въздуха, и турят на нова сграда за продавача и клиента, проверка за пране на пари, ДДС 200%, тия свинщини дали ще продължат или ще се излее помията към ландшафтната архитектура. Както и да го въртиш и сучеш, не става нищо. Както казва Хаджигенус, не очаквам нищо освен още лъжи, кражби и корумбция. Но ето – алилуя, на хоризонта има нови хора: Паси и Наса водят на бял кон Кирил Преславски Гомес.
  • 22 112

    16 1 Отговор
    То мина и без Белене. Оставиха народа без работа костов, царя, бойко посегна герб на децата и кво следва.
  • 23 Ганьо

    3 4 Отговор
    Прост народ,трябва стригане на овцете колкото повече ги стрижеш по добре

    Коментиран от #26

  • 24 В Конституцията пише че здравеопазването

    21 0 Отговор
    Е безплатно и закона за здравното осигуряване противоречи на конституцията в която пише че законите не могат да противоречат на конституцията а и в конституцията на Република България от 1991 нищо не пише кое е законно разплащателно средство в Република България и какви са активите в БНБ обезпечаващи валутата на Република България За ЛЕВА и 100 стотинки пише в закона за БНБ
  • 25 честен ционист

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    Що цивриш като някое яре, а не вземеш пушката да пазиш границата и пътищата от терористи, като в Израел? В казарма ходил ли си?
  • 26 честен ционист

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ганьо":

    Вторите ми братовчеди се преместиха в един готин кибуц близо до Ашкелон, но аз нямам право на гражданство. Може би един ден ако работим преданно за родината, ще ни дадат паспорти и ще ни сложат умен чип да учим езика подсъзателно докато спиме. Животът е пред нас, освен това все нещо капе.
  • 27 Да живее НЗОК

    12 1 Отговор
    От както работя сам за себе си съм платил над 15К за осигуровки, като нито веднъж съм се възползвал от услугите на родното здравеопазване.

    Коментиран от #35, #45

  • 28 Смърфиета

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "кажете всичко":

    Вие ни кажете колко вратички и къде намерихте в българските закони и в Кунституцията.
  • 29 Молете се

    11 2 Отговор
    Ето разликата. В САЩ плащаме огромни застраховки всеки месец и пак здравната ти осигуровка може да ОТКАЖЕ да заплати процедура. В България осигуровките са минимални, не ги плащат някои, и очакват Здравната Каса да плаща всичко т.е. комунизъм. Молете се да не станете като във САЩ - министърчето Кацаров натиска натам, да имало "пазар на здравните застраховки". Нали знаете в България какво значи "пазарна икономика" ...

    Коментиран от #33

  • 30 Ало

    13 2 Отговор
    Тия дето бият лекарите те не плащат здравни осигуровки Всички знаят ,че е така, но никой нищо не прави

    Коментиран от #38

  • 31 майор Рашев

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    Браво, браво, на такива хора като теб разчитаме. Имате образование, личностни качества, закалка, справяте се с живота прекрасно. Браво, браво. Я какви рамене си направил. Аз пък съм се отпуснал, знаеш как е като излезнеш в отпуска, салатка, палатка.. Добре, айде бързай си по задачите и като научиш нещо ела пак да пиеме по едно кафе, че следващият чака. На вас разчитаме за опазването на законността, правата на гражданите, включително правото на собственост и обществения ред, да няма наркотици, противообществени прояви. Айде, аз съм тука, обаждай се. И да не си забравиш плика, мини през счетоводството, че май преди месец беше забравил, там са и двата.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Петров

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Молете се":

    Шът да не те чуе Теодор Дечев, защото слухти, да не я въведат и тука ето нашите изследвания във Висшия институт на КНСБ показват тези и тези показатели ако се въведе пазар на здравните застраховки и ако не се въведе. Но и в двата случая зам.министърът на финансите, настоящия, бившия и следващ, е категоричен, че те ще се събират чрез НАП и клиентите на здравни услуги ще бъдат облагани допълнително с ДДС. И никакви плащания на ръка, на регистратура. И фондациите към болниците ще обложат, защото няма пари в системата. Така че трай си, сам виждаш колко са брой осигорени тук и осигугорени там, вноските сега и вноските ако се направи пазарна икономика, и по-нататък са вече показателите за средна продължителност на живота, ОВОЗ върху пенсиите в НОИ, ето тука има една диаграма при фалити във втория стълб, нататък има и други простотии. Дръж ги, защото може да те дръпнем когато се пенсионирам и ме замести Иванов, аз все пак съм на 77 години.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 небрежнев

    8 2 Отговор

    До коментар #27 от "Да живее НЗОК":

    Много хора сме така. Само внасяме, а почти нищо не се връща от бюджета, като някакво подпомагане за пълнещите бюджета. Основно от бюджета се издържат: пенсионери, трайно безработни, инвалиди, престъпници в затворите, държавна администрация... и за тези, които пълним бюджета нищо няма. Никоя партия не защитава интересите на внасящите в бюджета, а всички са само на харчещите: БСП - пенсионери, ИТН - неработещи млади и емигранти, ГЕРБ - администрация и точещи обществени поръчки, ДПС - турци в Турция и необразовани; Маноловата партия - умиращите майки... Никои от тях не внасят, а харчат от бюджета. Затова сме последни по доходи, първи по корупция, застаряване и емиграция. Съзидателният човек е тотално прецакан от мързеливците и готованците. Те стават все повече и все повече партии се обръщат към тях, защото са лесни и много гласове на изборите. Така е в цяла Европа откакто са измислили социализма и процеса се задълбочава. Преди това тук са измислени всички науки, създаден е съвременния индустриален свят, измислен е двигателя, електричеството, радиото, медицината, изкуствата... От около 1850 г. социализмът тръгва из Европа, създават се профсъюзи, суфражетки, джендъри... и всички прогресивни новости се изместват в САЩ, Австралия или Китай. Там се създава интернет, GPS, компютри, мюзикъл, интерактивни ТВ, производствата бягат от Европа... за да оставим цивилизацията си на данъците, политиците, емигрантите и мързеливците ):
  • 36 яяяя

    8 0 Отговор
    Държавата също не плаща осигуровките на администрацията!
  • 37 Анонимен

    2 3 Отговор
    Казваме отдолу как стоят нещата. И тъй като много често говорим за ромите, и там.. Цепят дърва на х. И им дава 25,30,а и 20 левчета, на ръка. Тук бих зашитил циганите. Реално трябва да гледане. И те са хора. И той бърка в кофите. Хладилнижите им пълни на феодалите. Ядат и пият. Също като Турция е България, но не и като, но и на запад същото бе, стс сръбски, кирайски и отвън фирми, спаси ги Брейзит, усетиха нещата и побегнаха и ще се втзстановят бързо, но в Бг да каже Доган и той обичал яхтите, а народа му от балкана дърва. Яхтата била на Вълка, не биллит3 милиина и същото долу. Кундибаш киндитраш. Поне дпс шапки и фланелки дава, а герб хартийки

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 РЕАЛИСТ

    8 0 Отговор
    А при социализма беше така"Според чл. 47, ал. 4 от Конституцията на НР България от 1971 г. „Всеки гражданин има право на безплатна медицинска помощ"

    Коментиран от #42

  • 40 Местния

    4 0 Отговор
    И КАКВО!? АЗ КАТО СЪМ ОСИГОРЕН И ВСЕКИ МЕСЕЦ МИ ВЗИМАТ ОТ ПАРИТЕ !? КАТО ИДА НА ЗАБОЛЕКАР МЕДИКА КАЗВА А УСИГОРЕН АМА ИМАШ ПРАВО НА ТРИ БЕЗПЛАТНИ САМО ТАКСА ПОТРЕБИТЕЛСКА! ПРОЦЕДУРИ.ГОДИШНО! ПЛАЩАШ СИ КЕШ ДАЖЕ ВЕЧЕ И КАСОВА БЕЛЕЖКА ИЗДАВАТ! МИ ХОРАТА РАЗБРАХА ЧЕ НЕЩО БЯЛАТА МАФИЯ ГИ РАБОТИ ОСИГОРЕН НЕУСОГОРЕН НЯМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА ПО ДОБРЕ НЕУСИГОРЕН ТА ДА НЕ ТИ ВЗИМАТ ПАРИТЕ ВСЕКИ МЕДЕЦ С ГОДИНИ НЯКОЙ НЕ СА ХОДИЛИ ПРИ МЕДИК А КАТО ИМ СЕ НАЛОЖИ СЛЕТ ПРИМЕРНО 2,3,4, ГОДИНИ ПЛАЩАТ КЕШ Е ТВА КАКВО БГ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ Е ДАНЕ БИ ДА Е АНТИСОЦИЯЛНО?
  • 41 Смърфиета

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Анонимен":

    Така е, взеха им свинете заради АЧС и ги набутаха всички в чистотата, за да си ги бройкат и по изборите да гласуват за Гроб. Тук интриганта Рашков свърши добра работа. Сега ще свърши още по-добра, отиваме на 2 в 1 ама не нескафе и падаме на 30% вот. На всички им се гади. Ааа, без номера, всичкия сложи в капачката, всичкия. Като е гарга, да е рошава. Чакайте, че тази пак пести. Икономията е майка на мизерията, сложи всичката херца от пакетчето! Приготвила съм ти кафе и бира да ходиш да се изпикаш. Малко внезапно пуска и държи кратко. Верно мое да е чисто.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ежко

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Нема такова":

    Брат, за данъка не искаш нищо в замяна.Плащаш щото трябва да плащаш и забравяш.Осигуровките обаяе са друга бира.Осигуряваш се за старост и си се полага пенсия!Плащаш здравна осигуровкаи ти се полагат безплатните прегледи.Да.здравната осигуровка не покрива всички медицински услуги, но покрива доста от скъпоструващите, например операции и т.н.За неплащащите -като хванеш един най-обикновен отит и отидеш на УНГ кабинет ако си осигурен плащаш 2-3 лева и още толкова за направление, а ако не си -40-50 лева отиващи директно в джоба на доктора.Това е разликата.....За едни диагностика на камъни в бъбреците -70-80 лева и т.н.

    Коментиран от #63

  • 44 If къде

    1 0 Отговор
    Къде го има това да не си болен,а да не ползваш осигуровка и на края са си платиш и лекарствата,защо с направление прегледа струва 2 .90 а без него 40,50 лева

    Коментиран от #48

  • 45 ИТН

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Да живее НЗОК":

    Ще направиме така, че сумите по здравните ви партиди да се прехвърлят към погръбалните агенции и оттам към да се разпределят към общинските дружества под формата на различни такси. Т.е. вие и наследниците ви ще си плащате само за ковчег и цветя, а с останалото, ние ще облагородим ландшафтната архитектура. Ще запазим Здравко в София, защото Соломон не е сигурен кой е връзката с Фуксас, но това като го изясним вече мавърът ще може да си ходи...
  • 46 Смех

    5 2 Отговор
    AЗ съм един от тия българи, МИ НЯМА ДА ПЛАЩАМ.. за какво набивам тия пари за оня дет духа... нито помоща е като помощ нито нищо. И накрая ще ме гледат накриво щото не искам да се вакснирам, като някой престъпник. набиваш свет пари 20,40,60 години набиваш, пари недай си боже до болницата да идеш и трябв ада ДАВАШ. АЕ МЕРСИ, по добре на сметка тия пари и да знаеш, че ще си ги ползваш на 100%

    Коментиран от #51

  • 47 Смех

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    АЗ cъм eдин oт тия бългaри, МИ НЯМA ДA ПЛAЩAМ.. зa кaквo нaбивaм тия пaри зa oня дeт духa... нитo пoмoщa e кaтo пoмoщ нитo нищo. И нaкрaя щe мe глeдaт нaкривo щoтo нe иcкaм дa ce вaкcнирaм, кaтo някoй прecтъпник. нaбивaш cвeт пaри 20,40,60 гoдини нaбивaш, пaри нeдaй cи бoжe дo бoлницaтa дa идeш и трябв aдa ДAВAШ. AE МEРCИ, пo дoбрe нa cмeткa тия пaри и дa знaeш, чe щe cи ги пoлзвaш нa 100%
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Смърфиета":

    34.20 ама без калкулатор си е така. Отивам при Али Баба в пещерата му.
  • 50 Шматката

    9 1 Отговор
    Такава пунта мара са тия осигуровки че няма до къде. Суха пара за крадене от медикофармацевтичната мафия. Няма толкова мошенническа държава като България. Никъде по света няма.

    Коментиран от #54

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Златкокюлчо

    3 0 Отговор
    осигурявам се за всичко в Германия, но още ме водите неосигурен....А ВЗЕМЕТЕ НАЙ-НАКРАЯ СИ СТИКОВАЙТЕ ЗДРАВНИТЕ СИСТЕМИ с Европата!!! 8 години само аз ви чакам

    Коментиран от #55

  • 53 850000x10месецаx20левро

    4 0 Отговор
    170 000 000 левро на година Х 10 години е 1,7 млрд левро а посТната пица ги взе при незаконно избрания министър председател при първия му мандат и после 2 млрд левро за хартиени Фърчила Доган16 това са близо 20 години здравни застраховки за безработните
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Смърфиета

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "Златкокюлчо":

    Наш кога? Точно никога. То съюза се разпада с тази луда калинка, ти решил да стиковаш незастиковаемото.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Троянски Кон

    4 0 Отговор
    И защо трябва да плащам здравни осигуровки ,за да хрантутя частните болници поликлиники и клиники .И накрая лекарската мафия да ограбва здравната каса и един лекар от частната болница във Русе да взима 120 хиляди лева месечна заплата нето . А ние дето плащаме здравните осигуровки накрая пак доплащаме за лечението си .
  • 60 Лост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гостз":

    Българин сим, но от 2014 не съм плащал.
  • 61 Сиси Георгиева

    1 2 Отговор
    Най-голямата беда в българското здравеопазване - солидарната здравно осигурителна система.
  • 62 Люси

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Работа има бол, но мерак личи не!
  • 63 Въпрос

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "ежко":

    А защо, в джоба на лекаря, а не в касата на държавата?
  • 64 МнениЕ

    0 0 Отговор
    Около 850 хиляди души емигрирали и не спрели здравното си осигуряване.
  • 65 Гост

    3 0 Отговор
    Моята майка е самоосигурявяща се, безработна е, води се на отчет в бюрото по труда, но си плаща. Наложи се оперяция в София, напълно осигурена е и ни СЪБЛЯКОХА с пари, задвахме си въпроса, защо се плащат тогава здравни осигуровки, след като нищо не покриват...Всевишния да пази, да не се налага човек да иде в болница,като види разходите ще понечи да умре!
  • 66 3445344

    3 0 Отговор
    Като си безработен без никакви доходи, и трябва да плащаш 8% върху минималната заплата, която НЕ получаваш? Тоест, законът писан от тъпаците в НС казва, че ако искаш да не умреш като куче без никаква медицинска помощ трябва да плащаш, НИЩО че нямаш пари. Как да стане това? Има много трайно безработни нероми или семейни работници, те по този начин са оставени на доизживяване. Заболеят ли - дотам. Лесно е да получаваш хилядарките в НС и да гласуваш закони, но хората изнемогват и никой не си дава сметка за мизерията в страната. Реалната икономика е ужас. Да благодарим на причастните депутати, най вече на тъпаците корумпета от Герб, за хубавите закони, как беше, с идея за хората...

    Коментиран от #67

  • 67 небрежнев

    0 3 Отговор

    До коментар #66 от "3445344":

    Ако си трайно безработен, нямаш никакви доходи, не желаеш да работиш... Кажи ми: Как се храниш? От какво живееш? Някакви дрехи носиш ли?
    Явно на тези въпроси си намерил някакво решение и имаш доходи, или караш другите хора да ти помагат. Никой не ти е длъжен вечно да те издържа; да те изхранва; да те лекува; да ти дава дърва, храна, дрехи, да те образова и обучава.
    Ние не сме роби за да плащаме вечно на някои да съществуват. Обществото помага, когато и ти му помагаш.

    Коментиран от #70

  • 68 Ами да

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "хмм":

    А сега ще имат и министерство.Само за тях.Те са бъдещето на България.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Гюльнур

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "небрежнев":

    Като не си роб, защо да плащаш? Аз съм НАСЛЕДНИК и съм женен за МНОГО богата жена, която е също, вече наследница. Живеем скромно и не дължим НИЩО на НИКОГО! Когато имаме проблеми със здравето ползваме съвети на семейните ни приятели, които са български доктори, НО НИТО ЕДИН не живее или работи в България и по техните съвети се лекуваме в чужбина. Сега си представи, че съм ТОТОмилионер и отново не работя, а имам финансов ресурс. Как не се сетих за още няколко варианта да НЕ работя и да ИМАМ пари - това ли ти е аргумента да си мислиш, че завися от ТЕБ и те ощетявам?!

    Коментиран от #71

  • 71 небрежнев

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "Гюльнур":

    Тогава си плащай и здравните вноски и не философствай, че държавата ти е виновна.
  • 72 Графиня

    1 0 Отговор
    Трябва да има болници и за хора без здравни осигуровки. В момента България е много жестоко място за живот за хората, изгубили своята социална или психическа устойчивост.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове