Last news in Fakti

13 Август, 2021 06:03 3 132 24

Партиите не са единни за актуализацията на бюджета

  • партии-
  • бюджет-
  • актуализация-
  • народно събрание-
  • правителство

От "Има такъв народ" не са съгласни с разходната част, от БСП се усъмниха в приходите

Партиите не са единни за актуализацията на бюджета - 1
Снимка: БГНЕС

Различия възникнаха сред парламентарните партии по темата за актуализацията на бюджета, предаде БНТ. От "Има такъв народ" не са съгласни с разходната част, от БСП се усъмниха в приходите. От "Изправи се БГ! Ние идваме!" обявиха, че имат резерви към метода за преизчисляването на пенсиите, а от ГЕРБ заявиха, че няма да подпишат празен чек.

От "Има такъв народ" не са съгласни с така предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета и дадоха пример.

"Няма средства за болнични такива, каквито, ако някой бъде карантиниран. Трябва да се разгледа предложените 400 млн. лв., които са за мярката 60 на 40, достатъчни ли ще са предвид това, което се случва със здравната криза и това дали предвидените 300 млн. ще стигнат за здравеопазването за тези 1000 лв. на първа линия, или няма да стигнат. Пак ли ще работим с постановления на Министерския съвет за харчене или парите, които се преразпределят, ще бъде ясно до кого отиват и за какво отиват", заяви Пламен Данаилов.

От "Демократична България" похвалиха служебния кабинет за високата събираемост и за социалния пакет в подкрепа на домакинствата.

"Българският бюджет няма проблем откъм приходи, обаче българските домакинства имат проблеми откъм разходи, защото по-високата инфлация означава повече приходи за бюджета, но и по-големи разходи и по-труден живот за домакинствата с ниски доходи", коментира Владислав Панев.

От БСП изразиха съмнение как са събрани 2 млрд. лв. допълнително, на базата на които се предлага актуализация на бюджета, след като 1 млрд. от тях са от ЕС чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

"Но другия милиард аз искам да видя откъде идва, тъй като повишени приходи от данъци на мен ми се вижда за 1 месец и нещо толкова бързо да нарастват, не казвам съмнително, но... въобще обичам да видя нещата със собствените си очи", каза проф. Румен Гечев.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" призоваха за незабавна актуализация на бюджета с промяна на средномесечния осигурителен доход за страната от 2018 г., вместо с предложения от служебния кабинет начин за изчисляване на пенсиите чрез увеличаване тежестта на една година осигурителен стаж от 1,2% на 1,35%.

"Актуализацията, която предлага служебният кабинет, в частта "пенсии" е капан за нас, защото тук трябва да е ясно, че няма как от 300 лв, 340 лв. да бъде минималната пенсия, т.е. 40 лв. повече, като махнете 50 лв., това означава 10 лв. по-малко в портмонето", коментира Мария Капон.

От ГЕРБ заявиха, че е несериозно да се говори за актуализация, без да има ресорна комисия в парламента.

"Нашата парламентарна група може да коментира и разглежда такива предложения, когато и единствено има формиране на бюджетна комисия в това Народно събрание. Иначе сега да коментираме цифри в "чувал", както се изразиха някои колеги, не можем да направим и не смеем да твърдим, че ще бъдем отговорни при разписването на такъв празен чек на втори служебен кабинет на президента Радев", каза Александър Иванов.

От ДПС заявиха, че няма да коментират актуализацията на бюджета преди Консултативния съвет за Национална сигурност при президента в понеделник.


Бел.ред.
ИТН влезе в политиката на крилете на Референдума от 2016 г. с обещанието за мажоритарни избори в два тура.
Предадоха ли идеята в два последователни парламента? Линк към резултатите от анкетата


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатъра на Хана

    11 16 Отговор
    Чалгарите, Зайчарите и Свинарите от ДуПиСа да внимават, оть ако няма Актуализация на Бюджета, Президента Може да въведе извънредно положение и да ги прибере у кауша .
  • 2 Никола Илиев

    11 5 Отговор
    2 млрд. лв. не са събрани или налични.
    1 млрд. лв. от тях са от ЕС чрез Плана за възстановяване и устойчивост и 1 млрд. лв. да се съберат до края на годината е прогнозата на финансовия министър.
  • 3 Г-н Лунд

    15 21 Отговор
    Трябва да сте слуди да дадете пари на Асенчо
  • 4 ПЕИХОДИТЕ СА ПРЕДПОЛАГАЕМИ

    10 6 Отговор
    АКО НЕ СЕ ПОЛУЧАТ, КВО ПРАЙМ....

    Коментиран от #6

  • 5 Пенсионер БГ

    23 5 Отговор
    Пeнcиoнeри cъeдинявaйтe ce! Виe cтe нaд 2 милиoнa и щe cтaвaтe пoвeчe, aкo прoгнoзитe ca вeрни. Трябвa caмo дa бъдeтe eдинни и дa глacувaтe зa тoзи, кoйтo плaщa пoвeчe. Винaги щe имa тaкъв, зaщoтo, дoкaтo глacувaтe зa нeгo, щe ви плaщa и щe ви нaричaт нeжнo „нaшитe мaйки и бaщи“.

    Задължително трябва да се приеме внесения законопроект на служебното правителство за актуализацията на пенсиите от 01.10.2021 година с промяна на коефициента отчитащ приноса на трудовият стаж от 1,2 на 1,35.

    Зaдължитeлнo тaзи есен при приемането на бюджет 2022 трябвa се приеме,че всички стари пенсии дo 2020 гoдинa дa се преизчислят със средно осигурителният доход от 2020 година.

    Пaртиитe глacувaли зa приeмaнeтo нa прeизчиcлявaнeтo нямa дa бъдaт зaбрaвeни и всички пенсионери ще гласуват за тях.Предупреждавам ви,че не трябва да лъжете Българския НАРОД,защото това ще ви бъде за последно.

    Така,че скъпи пенсионери внимателно ги гледайте как работят и си помислете добре за кого да гласувате нa cлeдвaщитe избoри,кoгaтo и дa ca!

    Партиите продължават да се ослушват !!!

    Коментиран от #11

  • 6 аз съм комшията

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕИХОДИТЕ СА ПРЕДПОЛАГАЕМИ":

    Ще вземем заем от комшията, който има излишък, пък когато се опаричим ще му ги върнем.

    Коментиран от #8

  • 7 бушприт

    6 0 Отговор
    В горещ летен ден две блондинки се срещат и едната пита другата:
    - Не ти ли е горещо с тези дълги панталони?
    - Не, аз отдолу имам къси!
  • 8 КАК ЩЕ ВЗЕМЕШ ЗАЕМ, КАТО

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "аз съм комшията":

    ПАРЛАМЕНТА НЕ ДАВА........
  • 9 НЕКА ПРАВИТЕЛСТВОРО

    1 3 Отговор
    САМО ДА ИЗКАРА ТЕЗИ ПАРИ.........
  • 10 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 6 Отговор
    За мен е недопустимо да се актуализират набързо пенсиите. Има и друг начин да се помогне на бедните пенсионери. Като се промени закона за социалните помощи. И така започнат да се отпускат помощи, но само на наистина нуждаещи се пенсионери. Например такива, които имат не повече от един имот, не повече от 5000 лева спестявания в банки и нямат автомобил, който има автомобил не е социално слаб. За мен е скандално това, че Бойко Борисов отпусна "социални" петдесетолевки на пенсионери на пенсионери с 1200 лева месечна пенсия, които имат по няколко имота. Това не бяха социални помощи, това беше покупка та пенсионерски гласове.
  • 11 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "Пенсионер БГ":

    Работници и безработни съединяване се. Вие сте 3,5 млн., а пенсионерите само 2 млн. До кога ще търпите да ви експлоатират безобразно пенсионерски партии като БСП? Вас ви скъсват от работа, облагат ви с данъци и осигуровки и на повечето ви остават около 1000 лева на месец. А търтей пенсионер бивш генерал, пилот, милиционер, доносник... БСП им дават по 1450 лева месечни пенсии и не плаща нито данъци, нито осигуровки. До кога ще търпите Корнелия Нинова и Мая Манолова, да ви съдират кожите с осигуровки и данъци. И с парите от тях да радват по-високи от вашите заплати пенсии 1450 лева на червени пенсионери. А родителите ви да мизеруват с 300 лева месечна пенсии. Работници и безработни съединяване се, гласувайте за тези партии, които изравнят нетната Минималната работна заплата след данъци и осигуровки с максималната пенсия от 1450 лева месечно освободена от данъци. Работници съединявайте се и гласувайте за тези партии, които въведат необлагаем минимум от поне 1000 лева месечно.
  • 12 Бамбука

    4 1 Отговор
    Нормално е да има забележки по актуализацията на бюджета. Създайте комисия и сядайте на масата. Опс, депутатите са заети с много по-важни казуси. Например колко е дебел един задни, или колко дълго да се смее тошко на собствените си простотии.
  • 13 Мая мая

    3 4 Отговор
    Мая защо искаш да вдигаш осигуровките пак? Повечето ми познати се осигуряват на минимална заплата, давай да накажем тези от нас, които са редовни. Тъпа .....

    Коментиран от #15, #22

  • 14 странно е

    2 3 Отговор
    "Нo другия милиaрд aз иcкaм дa видя oткъдe идвa, тъй кaтo пoвишeни прихoди oт дaнъци нa мeн ми ce виждa зa 1 мeceц и нeщo тoлкoвa бързo дa нaрacтвaт, нe кaзвaм cъмнитeлнo, нo... въoбщe oбичaм дa видя нeщaтa cъc coбcтвeнитe cи oчи", кaзa "Нo другия милиaрд aз иcкaм дa видя oткъдe идвa, тъй кaтo пoвишeни прихoди oт дaнъци нa мeн ми ce виждa зa 1 мeceц и нeщo тoлкoвa бързo дa нaрacтвaт, нe кaзвaм cъмнитeлнo, нo... въoбщe oбичaм дa видя нeщaтa cъc coбcтвeнитe cи oчи", кaзa прoф. Румeн Гeчeв.....
    Странно ... на прoф. Румeн Гeчeв не му е съмнителна защо при управлението на ГЕРБ няма такова нарастване на приходи в хазната, а го съмнявало нарастването при служебния кабинет. Има нещо сбъркано в мисленето му.
  • 15 вероятност

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Мая мая":

    За да получиш по-достойна пенсия един ден, може би.
  • 16 Димитров

    5 0 Отговор
    Депутатите да се заемат с проблема,да обсъждат и да решават!
    Това са важните неща,а не да си бъркат в носа!
    Всъщност,толкова им е капацитета!
  • 17 срам и позор

    7 0 Отговор
    Депутатите вместо да саботират политиката в България, да не забравят, че са избрани да работят за благото на хората в страната, а не да си чешат езиците и да губят ценно време, докато другите държави в ЕС напредват с бързи темпове.
  • 18 комент

    1 3 Отговор
    КАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ КАКВИ 5 лв! РЕЗИДЕНТА РАДЕФ НАЗНАЧИ ХОРА ОТ КОЛ И ВЪЖЕ БЕЗ ДА Е НАЯСНО ДАЛИ СЕ. СЕ. РЕ. ЩЕ МУ РАЗРЕШИ ДА УПРАВЛЯВА ! МАЙ МИНЕКОВ ПОВЕЧЕ МОЖЕ ЩОМ ЗАКРИВА С ЛЕКОТА ЕДИН ВЕСТНИК!!!!АААААААА?????
  • 19 Silver fox

    4 0 Отговор
    Щом не правят комисия по бюджета,първо да се спрат техните заплати-депутати без заплати!ОК?
  • 20 DUne

    0 0 Отговор
    ха-ха, в бнт-то са едни от най-добрите имитатори на журналистика.
    за важните обществени въпроси, като състояние на правосъдната система и енергетиката например, никога нямат време и водещият/водещата все
    препират събеседника: 'навлязохме във времето', 'времето ни свършва'. обществена телевизия все няма време за обществени теми щот тряба
    да пуснат забавна игра или сериал. щот иначе нямало кой да забавлява публиката а-аха-ха!

    истинските мисирки обаче не са имитаторите на журналистика в бнт. истинските мисирки са публиката/'гражданите'/данъкоплатците,
    които позволяват с парите им да си правят гаргара. това е социалната безпомощност на българския народ.
  • 21 селтак

    0 0 Отговор
    Нема страшно,за бюджета ше се сдушкат!
  • 22 селтак

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мая мая":

    Не е тъпа,наглоста и е еталон сигурно във целия ЕС! Такова нагло същество не съм виждал през живота си! Лошото е че има кратунци дето и верват!
  • 23 Оставка

    0 0 Отговор
    Пенсионери само Бойко ви даваше 50лв.тези новите само плюят и ще ни вземат и спестяванията в банките. Иде гладна радева зима. Трябва да изгоним юмрука разединител.
  • 24 Трезорски

    0 0 Отговор
    Българи крийте парите си, че времената на Беров се връщат. Всичките тези циркове за пред камера са за да отклонят вниманието ни от това, което настава, а то е ГОЛЯМОТО КРАДЕНЕ. Кой каквото и да ви говори винаги става дума за пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове