Last news in Fakti

13 Август, 2021 08:20 1 988 20

До 2035 г. България трябва да рециклира 65 процента отпадъци

  • отпадъци-
  • рециклиране

В България има три циментови завода, които изгарят RDF, такава дейност извършва и "Топлофикация" Сливен

До 2035 г. България трябва да рециклира 65 процента отпадъци - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

До 2035 г. България трябва да рециклира 65 процента отпадъци, да оползотворява, включително с изгаряне 25 на сто, а само 10 процента да депонира. Това каза служебният заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева в рамките на изслушване във Временната парламентарна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средствата от МС, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие на местните власти през последните пет години.

По време на заседанието беше обсъждана ситуацията с проекта за инсенератор за изгаряне на RDF в София.

В момента в страната се депонират около 65 процента от генерираните отпадъци. Колева каза още, че към сегашна дата в България има три циментови завода, които изгарят RDF, такава дейност извършва и "Топлофикация" Сливен. Годишният капацитет на тези инсталации е 354 000 тона, а за да постигнем амбициозната цел, до края на 2035 г. трябва да горим 750 000 тона годишно, отбеляза Колева и допълни, че това са 25 процента от генерираните отпадъци в страната.

Тя обясни, че на среща в МОСВ с българската циментова индустрия са били обсъдени възможностите да се гори приоритенто български RDF, който се генерира от общините, а не да се внася такъв.

Притесненията на дружествата са, че нашият RDF не отговаря на качеството, от което имат нужда. С оглед на това всеки един от циментовите заводи се е ангажирал да представи информация за характеристиките, на които следва да отговаря RDF-горивото, генерирано от общините, за да може да се направят инвестиции и усилия за привеждането на техните инсталации за създаване на този вид гориво да отговарят на изискванията на циментовите заводи, посочи още Колева.

По отношение на проекта за инсенератор на Столична община, Колева каза, че управляващият орган на ОПОС не е взел решението да бъде финансиран този проект, а то е взето от Европейската комисия /ЕК/. ЕК е одобрила финансирането на първите две фази на проекта с оглед и на изпълнението на последната фаза - а именно изграждането на инсенератор за производство на RDF-гориво от отпадъци.

Тя коментира още, че наблюдават не избързване на възлагането на този проект от страна на Столична община, а напротив - забавянето му. По думите и е имало готовност обществената поръчка за него да се обяви още през 2019 г., а се одобрява едва сега - януари 2021 г. От страна на управляващия орган има констатирани проблеми и рискове именно с оглед на закъсняването от първоначалния график и неизпълнението на този проект, но това е от гледна точка на финансирането по ОПОС, констатира тя.

Ако не бъде изграден този завод в срока, който е предвиден по проекта - декември 2023 г., каквото не е финансирано по програмата, ще си остане за сметка на възложителя, коментира още Колева и допълни, че другият вариант е, ако въобще не започне изпълнението на проекта - да върнем 90 млн. евро на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    18 0 Отговор
    Значи трябва да претопим всички ГЕРБерасти...

    Коментиран от #8, #18

  • 2 temerut

    18 0 Отговор
    Наши или европейски?И без това стана ясно,че сме нейно бунище.
  • 3 Деф

    14 0 Отговор
    Незнам какво рецициклира този завод, ама цялата държава изглежда като на снимката.
  • 4 ТЕЦ София - Фандъкова

    19 1 Отговор
    Ще ги изгорим и ще казваме, че колите замърсяват.
  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    8 0 Отговор
    " И най-дългият път започва от първата крачка ! " - та като за начало , ако са загрижени за екологията , защо не приемат в големите вериги амбалажа на стоките които ни пробутват? Шишета и шишета, буркани и бурканчета ???

    Коментиран от #7, #13

  • 6 Рошко

    6 0 Отговор
    До 2035 я камилата я камиларя, демек ще сме заринати от боклуци
  • 7 БАЙ Х@Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Имаше една варненска верига която БЕЗПЛАТНО подменяше свои рекламни торбички ! Даваш 5ст , купуваш найлонката, носиш си у дома продуктите , а след два три пъти им връщаш старата и ти ДАВАТ НИВА БЕЗПЛАТНО !!! Запада купи цялата верига , разпарчатоса я и сега варненци само си помняме са тези магазини.

    Коментиран от #9

  • 8 Бате Ти Бойко

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Октомври се завръщам на бял жребец. Без мен сте за никъде.

    Коментиран от #10

  • 9 БАЙ Х@Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Не НИВА , а НОВА * / изв. /
  • 10 БАЙ Х@Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бате Ти Бойко":

    Дръж си жребеца който Е БЯЛ, теб и родната ти!
  • 11 Така е

    3 3 Отговор
    До 2035 Г. с ваксини или без ваксини, Covida ще ни рециклира !
  • 12 русенец

    6 0 Отговор
    Рециклиране и изгаряне са различни бири. В Русе ТЕЦ-а е на Ковачки и гори само боклуци. В Тубдиспансера е пълно с болни. А градът е покрит в прах както на времето бяха Девня и Златна Панега.
    ...
    Не съм против изгарянето на отпадъците, във Виена имат такава инсталация почти на центъра на града, но нека се прави както трябва и с правилните инсталации, защото другото е ГЕНОЦИД!
  • 13 Уйке

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    В Германия почти на всички видове амбалаж се плаща депозит от 25 цента! Връщаш и си взимаш депозита във вид на пари или стока, ако ги изхвърли друг ги връща и взима депозита! Ако се въведе (а защо не) тази система в природата ни няма да остане една пластмасова бутилка и празна кутия от бира!

    Коментиран от #14

  • 14 БАЙ Х@Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Уйке":

    Опитай в БГ да върнеш бурканче от лютеница, бутилка от шампанско, найлонови опаковка ... ! Иначе плащаме амбалажа, като част от стоката !
  • 15 хаберих

    2 1 Отговор
    До 2035 г. България трябва да рециклира 65 процента от отпадъците на Европата. България е клоаката на Европа. Бедните страни са недолюбвани от богатите.
  • 16 Рошко

    2 0 Отговор
    И като пишете за изгаряне, защо не говорите и за залесяване
  • 17 факт

    0 1 Отговор
    да му мислят тези които ще населяват тази територия, българи няма да има!
  • 18 баце

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Ше видите вие рциклиране през октомври!
  • 19 До 2035 г. България трябва да рециклира

    0 0 Отговор
    1065% отпадъци ОТ БЪЛГАРИЯ И ЧУЖБИНА В ПЕЩИТИЕ НА ТЕЦОВЕТЕ КОЕТО ЩЕ ДОНЕСЕ КОЛОСАЛНИ ПЕЧАЛБИ НА МОШЕННИЦИ И ПОЛИТИЦИ !
  • 20 ПРЕДИ ЧАГЪРТАХМЕ ГЕРБ

    0 0 Отговор
    СЕГА ЩЕ ГО РЕЦИКЛИРАМЕ ! ВСЪЩНОСТ ПАК ЩЕ КРАДЕМ КАКТО ПРЕДИ НО ЗАЕДНО , ЩОТО ТАКА СМЕ ПО - СИЛНИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове