Last news in Fakti

20 Август, 2021 10:50 1 952 33

Янаки Стоилов: Призовавам за актуализация на бюджета

  • янаки стоилов-
  • актуализация на бюджета

Относно проверките в затворите служебният министър на правосъдието каза, че е установено, че стандартът на българския затворник е "доста висок"

Янаки Стоилов: Призовавам за актуализация на бюджета - 1
Снимка: БГНЕС

Призовавам парламента най-после да приеме поне един закон - този пакет за актуализация на държавния бюджет. Това заяви в сутрешния блок на БНТ служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

"Връчването на третия мандат е най-конфликтната и финална фаза на този процес по връчването на мандатите за съставяне на правителство при него е определен както срокът, в който трябва президентът да предостави мандата на избрана от него парламентарна група - 7-дневен и в същия срок да се върне мандата като успешно или неуспешно реализиран", обясни проф. Стоилов.

Относно проверките в затворите служебният министър на правосъдието каза, че е установено, че стандартът на българския затворник е "доста висок".

"Проблемът има две страни - и двете заслужават значително внимание - едната се отнася до обществените поръчки, за това до колко рационално се използват влаганите средства, тъй като там отиват голяма част от най-големите ресурси, които се отделят в рамките на бюджета на министерството на правосъдието", каза Янаки Стоилов.

Той коментира и казуса с намалената присъда на убиеца на 7-годишно момиче от Сотиря.

"Бабата и дядото на момичето изразиха тревога дали няма много бързо да бъде облекчена присъдата на момчето, за което това не е първата криминална проява. Аз им обясних, че преди да изтекат 20 години не може да бъде направено искане за смекчаване на тази присъда", каза Стоилов.

"Смятам, че един от недостатъците на нашата съдебна система е, че тя невинаги е достатъчно добре и на достъпен език обяснява своите практики. Съдебната власт трябва да обяснява своите актове, така че хората да разберат какво означава това и защо е постановено едно решение", продължи той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 3 Отговор
    Всички партийни проекти на олигарсите без Мая Манолова искат да правят промени в бюджета,а нали Служебното правителство ще го изпълни.

    Коментиран от #10, #21

  • 2 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    6 4 Отговор
    ГЕРБ+ИТН+ДПС НЕ ПРИЗОВАВАТ ОБАЧЕ!!

    Коментиран от #18

  • 3 Аз ви

    12 11 Отговор
    призовавам по-бързо да се омитате от там, защото и на кьоравите стана вече ясно, че никаква няма да я свършите!
  • 4 Гойко

    13 8 Отговор
    Няма такова кино ! Ще карате със стария и да си намалите заплатите!
  • 5 САНДОКАН

    8 7 Отговор
    КАТО ГО АКТУАЛИЗИРАТЕ КОЙ ЩЕ ПЛАЩА СМЕТКАТА. ЕЙ ДОКАТО НЕ ИЗГОНИТЕ ВСИЧКИ МЛАДИ ХОРА НЯМА ДА СЕ СПРЕТЕ/харчете колкото има както правят всички нали сме с много голяма икономика/

    Коментиран от #14

  • 6 Димов

    17 2 Отговор
    Призовавам за по-ниски депутатски заплати.
  • 7 12345

    13 2 Отговор
    Какъв ли сценарий ще изпраскате,пак на голия гръб на народа.
  • 8 И аз призовавам!

    10 1 Отговор
    Одъртях,ако не е щерката и Държавата,кой ще ме гледа бе! Даскал бях,пенсията ми е олеле малеле!
  • 9 Българка

    9 6 Отговор
    Явно е, че последното безумие на ИТН, че минават в опозиция, след като те председателстват най-много комисии, има за цел да блокира работата на НС, т.е. да не се приемат реформи, апромени и да дадат време на шайката ГЕРБ-ДПС да се прегрупират и заметат следите от престъпленията си. Надявам се от ИТН да не са толкова брутални към българското общество, да подкрепят актуализация на бюджета, както и да седнат на масата за преговри за краткосрочно редовно правителство. До сега не е имало преговори, а разговори, при които ДБ, ИСБГНИ, БСП да се съгласяват о одобряват дори на сляпо предложенията на ИТН.
    Очаквам Слави да опровергае, че се е продал на сараите и да подкрепи с третия мандат правителство. Противното доказва, че ИТН са проект на мафията за блокиране на реформи ио разграждане на сарайския модел, като наказват хората непрекъснато да ходят на избори, а НС да не работи
  • 10 бл.134 в Зап. парк

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    5000 минимална работа заплата. Или се махайте всичките. Веднага
  • 11 стоян

    7 7 Отговор
    бкп нямате думата опитват се да злепоставят г-н Гешев ама не ви мина номера защото сте се осрали до петите на другите избори ще сте 4-ти.
  • 12 ХА ХА ХА

    10 5 Отговор
    ДРУГАРЮ СТОЙЛОВ , АЗ ПРИЗОВАВАМ ДА НЕ СЕ АКТУАЛИЗИРА БЮДЖЕТА , ЗАЩОТО ЩЕ ИЗЦОЦАТЕ И НЕГО !!!
  • 13 питам

    11 0 Отговор
    Защо не започнахте чистка в раздутата администрация? Заплатите и бонусите на администрацията вкупом се явявали равни на разходите за пенсии+ здравеопазване. Толкова ли е богата БГ, че да се хвърлят милиарди за администрация и публичен сектор?
  • 14 нбтр

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "САНДОКАН":

    Сметката ще е наред, ако разчистят администрацията.
  • 15 бкп-то

    6 3 Отговор
    се чудат какви уйдурми да извъртат само и само да се докопат до свободните пари па после каквото стане.
  • 16 По думите

    2 2 Отговор
    на депутата Христо Гаджев в момента у нас тайно се ремонтират лагери и се подготвят нови терени за настаняване на бежанци. В същото време назначените министри от Радев полупрозрачно искат пари при актуализацията на бюджета.

    „Министри коментират, че няма средства за управление на кризата. Казват, че МС ще предложи промени в бюджета между двете четения, за да се осигурят средства за полиция, армия и приемни центрове“, каза Гаджев.

    По думите му сега правителството полупрозрачно ще прави допълнителна актуализация на вече внесен бюджет.

    „Това ли е професионализмът и прозрачността на кабинета на Радев.

    Изтеглете бюджета, актуализирайте го и го внесете пак. Ние в парламента ще постъпим отговорно“..

    Коментиран от #19

  • 17 хаха

    6 5 Отговор
    И този бърза да се облажи, изглежда е в групата на Радев която с нетърпение иска да се докопа до 1,2 милиарда лева, за да прасне от тях колкото може, за да си набави Радев десетки милиони за предизборната си кампания, тъй като жаждата му за власт е нараснала с толкова, с колкото и зависимостта му от Козяк и цру.
  • 18 изрод от ГЕРБ

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "БУДЕН ГРАЖДАНИН":

    Докога ще спиш? Събуди се най сетне?
  • 19 Вчера

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "По думите":

    станало явно, че ще приемем бежанци по линия на ЕС и НАТО.

    „До сега правителствата са били солидарни и сме помагали. Именно затова премиерът Борисов успя да договори допълнителни 160 млн. евро допълнителни средства, физическа помощ и техника за охрана на нашата граница“, припомни Гаджев.

    По думите му натиска върху нашата граница е натиск върху всички останали страни-членки. Той подчерта, че служебното правителство трябва да настоява за целево финансиране.

    Втората процедура, която служебното правителство развивало тайно била тази по придобиването на вторите 8 F-16 Block 70.

    „Ние знаем, че правителствата на Радев имат афинитет към процедурите за придобиване на самолети и това става на тъмно“, подчерта Гаджев.
  • 20 Запознат

    1 0 Отговор
    „Правителството сега е пратило искане за обвързваща оферта с точни цени и дати на доставка. Отговорът фактически ще представлява проектодоговор за новите самолети. След получаването му МС ще внесе в НС проект за инвестиционен разход вече със съответните параметри на договора за доставки и цени. След евентуалното му приемане от парламента, следващия кабинет ще трябва да подпише договор“, каза Гаджев.

    По думите му това била начертаната пътна карта от правителството на ГЕРБ. От партията на Борисов приветстват искането на Радев за подкрепа на този проект. Те приветстват и решението да не бавят покупката, защото това било отговорното решение.

    „Не разбираме защо това се прави в пълен мрак. Дори се стигна до безумието пресцентъра на МО да опровергава собствения си министър“, посочи Гаджев. Той предположи, че се държало в тайна, защото били казани тежки думи през последните години.
  • 21 Нов скандал

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ще разтресе служебното правителство на Румен Радев.

    В разгара на икономическа, здравна и политическа криза управляващите, под диктовката на президента, са се втурнали да купуват още изтребители F-16 от САЩ.

    Служебният министър на отбраната Георги Панайотов е изпратил писмо-заявка до САЩ за покупката на още 8 изтребителя F-16. Това пише в отговор на Панайотов на въпрос на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев дали правителството работи по сделката.

    Засега не е напълно ясно какво налага този огромен разход, след като служебното правителство и президентът Радев настояват за спешна актуализация на бюджета, като се мотивират с необходимостта от огромни разходи за социални нужди, пенсии, справяне с новата вълна на коронавируса и други, недоумяват депутати .
  • 22 Запознат

    1 0 Отговор
    Бегъл поглед върху разчетите на служебния финансов министър показват, че в спорната актуализация са заложени кухи приходи като тези 413 млн. лева от Плана за възстановяване и развитие, който дори не е внесен в Народното събрание, а за средствата по него е необходимо и одобрение от Брюксел.

    В актуализацията на Василев има предвидени 1,2 милиарда за извънредни и непредвидени разходи, но всички парламентарни групи без ДБ след КСНС при президента Румен Радев дадоха да се разбере, че няма да разпишат “празен чек”.

    Разчетите показват, че до октомври и дори до края на ноември спокойно може да се работи и без предлаганата актуализация.
    Депутати от различни формации коментираха кулоарно и безпрецедентния натиск за смущаващата актуализация на бюджета, на който са подложени президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев от финансистите в служебния кабинет - Асен Василев и колегата му от икономическото министерство Кирил Петков.

    В самия служебен кабинет също имало разнобой по изчисленията за актуализацията, защото проектът приличал повече на “белетристика по позитивно самопознание”, отколкото на финансова рамка за управление на държавата по време на кризи.

    Коментиран от #23

  • 23 Има

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Запознат":

    много въпроси, на които трябва да бъде отговорено - липсва информация какъв ще бъде ефектът върху 2022 и 2023 г. Има доста смущаващи неща в т. нар. икономически мерки за борба с пандемията.

    Липсва информация колко от предвидените в Бюджет 2021 са изразходвани и защо се искат тези допълнителни 400 млн. лв.

    Няма обяснение защо в тези мерки са предвидени малко на 25 млн. лв. за Напоителни системи.

    Каква мярка срещу COVID е свързана с напоителни системи не е ясно.

    Няма обяснение и за предвидените 3 млн. лв. за бонуси в КЕВР, предвид на това, че се искат средства за заплащане на загубени от КЕВР съдебни дела.

    Абсурдно е да им се дадат пари хем за допълнително материално стимулиране, хем за загубени дела.
  • 24 бясна кака

    1 4 Отговор
    Никакво приемане на БЮ! Това да дадеш пари на комунист, толкова ще им видиш и дирята! Да се махат вече, че само приказки без факти и на децата им омръзна! Да кажат каква е тази инфлация, да каажат и за цените на тока и т.н. Толкова ни е познато това - винаги го правят, когато са на валст!!!

    Коментиран от #26

  • 25 За каква

    1 3 Отговор
    актуализация на бюджета да говорим, след като положението на икономическия министър, който е един от фронтмените на тази актуализация е висящо.

    Ако имаме сигурен вносител, можем да дискутираме. Представяте ли си да се гласува актуализация и след това Конституционния съд да се произнесе, че икономическия министър е нелегитимен?

    Какво правим тогава?

    Важно е докторите да вземат повече пари и пенсионерите да имат достойни пенсии, но при предишните управления се осигуряваха пари в тази посока не чрез актуализации на бюджета.

    Внесената актуализация на бюджета е в нарушение на закона. Очевидно е, че хората които я предлагат не разбират от бюджет.

    Добре би било да прецизират исканията си и да спазят закона.
  • 26 www

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "бясна кака":

    Изчакай редовното правителство и ще се успокоиш! Това не може да уволни КЕВР!

    Коментиран от #30

  • 27 дъртия

    2 3 Отговор
    РАДЕВ ! ЗАЩО УВЕЛИЧИ ЦЕНИТЕ ?! СЪСИПА БЪЛГАРИЯ БЕ !
  • 28 Это жизнь

    2 0 Отговор
    Нещата ще стават все повече неуправляеми. Ние смеклошарите на европейския съюз и чакаме за милостиня и подаяния от ЕС жалки сме станали сме като нашите братя роми и очакваме жалки огризки от ек.
  • 29 Т44444478б

    0 0 Отговор
    24,34,35,37,47,48.
  • 30 бясна кака

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "www":

    Това ако е само за уволнение лесно, но се иска професионализъм и политика, а не кадруване на същите калинки, против които плюваха преди година! Хайде не на нас тези празни приказки, просто толкова си могат!
  • 31 Tqyymb

    2 1 Отговор
    едва ли има и 5000 хиляди души у нас, които да са действително наясно за какво точно се дават пари от държавния републикански бюджет и как се
    използват. удивителна е и незаинтересоваността и апатията на мнозинството от българските граждани по тези въпроси, като се има предвид, че
    именно те са най-засегнатите в случая.

    дори на някой случаен гражданин по някакво чудо, случайно да му хрумне да потърси някъде из интернет републиканския бюджет и с очите си да
    види черно на бяло какви са всичките му разходи, много трудно ще му е да го направи.

    но дори и да се случи второ чудо и да намери истинския бюджет едва ли ще може да разбере точно за какво се дават пари.
    това е наистина уникална ситуация. нашият държавен бюджет е строго пазена държавна тайна.

    и това при положение, че даваме милиони за обществена телевизия и сайтове на министерства, включително сайт на министерство на финансите.
    ( където, всъщност е публикуван републиканския бюджет )

    да не говорим, че е абсолютно изключена каквато и да е възможност някакъв си обикновен гражданин да изкаже мнение, евентуално несъгласие,
    с определен разход от бюджета, евентуално в някакъв форум към сайта, на който е публикуван бюджета. това е абсолютно немислимо и невъзможно.

    наистина сме велика демокрация. най-великата имитационна демокрация.
  • 32 сиси

    3 0 Отговор
    ГЕРБ+ИТН+ДПС-нови и стари мастий
  • 33 разбирач

    2 0 Отговор
    не знам бясна ли си тясна ли си,но си куха лейка
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове