Last news in Fakti

1 Септември, 2021 20:20 2 734 39

Радев: Натискът към България ще се засилва

  • румен радев-
  • натиск-
  • северна македония

По думите му, партиите, от които зависи съставянето на редовно правителство и парламент, трябва да имат това предвид, така че да излъчат кабинет и Народно събрание, защитаващи националната ни позиция пред европейските партньори

Радев: Натискът към България ще се засилва - 1
Снимка: БГНЕС

Натискът върху България през следващите месеци по темата за Република Северна Македония (РСМ) ще продължи да се засилва. Това заяви пред БНТ президентът Румен Радев в Блед.

Държавният глава направи изказването след участие в Бледския стратегически форум, където разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европарламента Давид Сасоли и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей. Отношенията между София и Скопие доминираха разговорите на държавния глава.

По думите му, партиите, от които зависи съставянето на редовно правителство и парламент, трябва да имат това предвид, така че да излъчат кабинет и Народно събрание, защитаващи националната ни позиция пред европейските партньори.

Очакванията за компромис към България растат, защото през последните години отношенията със Скопие са били водени в задънена улица и България е останала изолирана, обясни той.

По думите му, гласувана през юли резолюция на парламента в Скопие бетонира неизпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г. Резолюцията очертава езикът и идентичността като червени линии, по които Скопие няма да преговаря със София.

Президентът отново повтори, че основен приоритет на българската външна политика остава евроинтеграцията на Западните Балкани и че България е най-заинтересована от това, РСМ да стане член на ЕС, но при изпълнение на поетите ангажименти.

Очакваме защита на правата на хората с българско самосъзнание в Скопие, премахване на повратната представа за България в учебниците, паметниците и медиите там и спиране на езика на омразата.

Радев благодари на президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев за възстановяването на диалога на най-високо ниво, в каквато посока са системните усилия на служебното правителство.

Ето какво каза още президентът Радев: "Днешният форум събира лидерите на Балканските страни с ръководителите на ЕС. Приобщаването на страните от Западните Балкани е в интерес на всички граждани в нашия регион. Евроинтеграцията ще продължи да бъде приоритет за външната ни политика, особено с акцент Република Северна Македония.

За съжаление, нашите отношения с РСМ бяха вкарани в задънена улица през последните години, а поради невъзможност и неспособност да се обясни нашата позиция България дори изпадна в изолация пред своите европейски партньори.

Точно поради тази причина очакванията за компромис от страна на България растат непрекъснато. Затова и служебното правителство и президентската институция полагат усилия за възстановяване на диалога на най-високо ниво и за формулиране на ясни позиции и най-вече тяхното отстояване пред нашите европейски партньори.

Отново представих пред тях българската позиция, България е най-заинтересованата страна да има бързо развитие по въпроса, РСМ и Албания да тръгнат по свой европейски път.

Но ние очакваме след резолюцията, приета от парламента в Скопие през юли, която циментира неизпълнението на нашия двустранен договор, правни гаранции за необратими и устойчиви решения за развитието на нашите отношения - и то не само ясни механизми, така че да бъде изкоренен езикът на омразата. Тази повратна представа от учебниците, паметниците, музеите, от медиите и дори от политиката на най-високо ниво.

Благодаря на Пендаровски и Заев, че успяхме да подновим диалога на най-високо политическо ниво. Да търсим приемливо и устойчиво решение, което да гарантира правата на хората в РСМ с българско самосъзнание.

Призовах нашите европейски партньори натискът да не бъде само върху България. Вярвам, че с общи усилия ще стигнем до устойчиви решения, но това не може да става за сметка на българският национален интерес.

Призовавам всички партии, от които зависи съставянето на редовно правителство, че натискът върху България ще се засилва и ние имаме нужда от редовно правителство и работещ парламент, които ясно да отстояват нашата национална позиция пред европейските ни партньори".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 19 Отговор
    Спокойно Радев,ние сме с теб!

    Коментиран от #9, #25, #27

  • 2 Глупости!

    23 10 Отговор
    Не са ми плащали 8 месеца,с македонци ще ме занимавате! Долни ганьовци,да врите в пъкъла!
  • 3 Партньори

    29 3 Отговор
    Естествено, на САЩ не им пука за България, Сърбия, Македония, важно е територията да е под техен контрол. Губят Азия и Африка, дори Централна Америка, Европа им е жизнено важна за самочувствието.
  • 4 Протестър

    19 8 Отговор
    Ти ходи на концерти с Юрданка - Мутрата, пък после на нас давай акъл... Аман от умни и красиви.мъши.. Нали си - Мутри вън!.. Защо ходиш с мафията на кнцерт бе... Всички сте Маскари!

    Коментиран от #11

  • 5 Сатана

    19 21 Отговор
    Бай Румен клекна по Македонския въпрос.Даде заден и ще съгласи с всяко тяхно искане.
  • 6 ИТН

    5 16 Отговор
    Ние ще те подкрепим Радев за президент, сега вдигна ли ни се рейтинга 😃
  • 7 123

    13 2 Отговор
    Сатанистите ще засилват натиска за да ни боцкат с отровите.
  • 8 EVA LOREDA 💃

    5 9 Отговор
    Защото си син некадърен миризлив боклук от най гадните издънки сини олигофрени неадекватни и блузари насранасоросня сини смешни стриди прости Радев е копие на синия пръшлив дебил прост олигофрен Байдрън.....Мразя всички сини блузари те са олигофрени и боклуци до един.....
  • 9 Смръдлив трол

    11 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Кои сте "вие" бе,хранениците на Прокопиев?

    Коментиран от #13

  • 10 asd

    9 0 Отговор
    Договорите трябва да се изпълняват! Ние също можем да приемаме резолюции.
  • 11 Протестър

    15 5 Отговор

    До коментар #4 от "Протестър":

    Троловете накрая ще окажат прави че си фатмак... Мн съм ядосан... Не можеш да минеш без Пласидо доминго и Йончева... Фигурант! Ти кзват троловете!

    Коментиран от #29

  • 12 Руменчо е зелен калцун

    10 6 Отговор
    С него и без него - все тая.С Боко Тиквата или с Румко Чорапа все сме си в блатото.Беднягите,имам предвид.При всяка власт сме си твърдо 80%..
  • 13 Последния Софиянец

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Смръдлив трол":

    Не бе!На Божков бе!ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
  • 14 Филип Георгиев

    3 4 Отговор
    МОИТЕ УВАЖЕНИЯ КЪМ РАДЕВ, НО ТОЙ НЕ СЕ НАМЕСИ НАВРЕМЕ. ПОМАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС ТИKBATA CЛОЖИ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ ОТКРОВЕНИ МАЛOУMHИЦИ КАТО ЗAXAPИЕВА И КAPAKAЧАНОВ.
  • 15 Да живее мкд

    2 6 Отговор
    Защо да натискаат България, ако е правилна. Или може би греши ...
  • 16 !!!?

    14 8 Отговор
    Натискът от Кремъл също се засилва - личи по всяко действие и бездействие на кремълският парашутист Радев !!!?
  • 17 БГ Не Политик

    6 0 Отговор
    РАБОТЯТ НЕРАБОТЯТ НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДЕПОТАТИ НЕЩО СТАНАХА ЗА СМЯХ ВСИЧКИТЕ . НО СИ ВЗИМАТ ПАЧКИТЕ С ПАРИ РЕДОВНО ! НАЛИ ПОЛИТИКА ВЪРТЯТ ! УПРАВНИЦИ НА БУЛГАРИШ ! МАЙ САМО ТЕ СА СЕ УПРАВИЛИ С КРАДЕНЕ ПРЕВАТИЗАЦИИ И ЕВРО ДАЛАВЕРИ. УЖ МАЛКА БУЛГАРИШ АМА МНОГО ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИ ЯСЛАДЖИИ КРАДЦИ И ЛУЖЦИ НАПРАВО НИ НАВРЯХА В ТРЕТА ГЛУХА ПОСЛЕДНИ ПО ВСИЧКО В ЕВРОП.СЪЮЗ.
  • 18 Кирецо

    1 0 Отговор
    С теа келемета ли, ще ме занимааш?
  • 19 Грогу

    6 1 Отговор
    Не се съмнявам, че радев ще защитава бълг . позиция към РСМ , но колкото и да му симпатизирам последните месеци , такова изказване дразни. Кого убеждава , че “партньорите " от ЕС не знаят че "македонците“ са българи. Такова изказване обижда интелигентноста на бълг. общество , което е наясно , че любимите на нашите политици “партньори“ от ЕС искат да заличат историята ни като българска и да я направят "македонска .Явно са решили да повторят сценария от Сан Стефано в Брюксел . Ако ЕС ни смятат за партньори , да го покажат . Да изпратят дипломати в Скопие , които да им обяснят , че с омраза , лъжи и измами няма да влязат в ЕС . Българските политици , ако държат на честа и достойнството на българската нация не трябва да преговарят повече със Скопие , докато не махнат червените линии.
  • 20 Ели Оригинал

    6 0 Отговор
    Големите държавници, Г-н Радев по отстояването на суверенитет, националната държава се отличават от предателите глобалисти.
    Трябват ни Орбан, Земан, Лукашенко.
  • 21 8777

    5 1 Отговор
    Тоз некадърник Макетата гледа .Абе Палячо то тука Радева зима идва Жанвиденовата ще е кат Екскурзия на Малдивите
  • 22 чорапчик

    3 2 Отговор
    Я напишете какво е казал Пласидо Доминго за този провинциален диктатор
  • 23 ХА ХА ХА

    5 3 Отговор
    АБЕ ФАТМАК , ТИ ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА ..... ЩЯЛО ДА СЕ УСИЛИ НАТИСКА НА МИГРАНТИТЕ !!!! ХА ХА ХА !! АКО НЕ СТОИШ ПО ЦЯЛ ДЕН В ПРЕЗИДЕНТСВОТО И ДА СИ ЧЕШИШ ТА"ША"ЦИ"ТЕ И НЕ ХОДИШ ПО КОНЦЕРТИ В ЧУЖБИНА НА НАШ ГРЪБ !!!! ЩЕ ВИДИШ И ПРОГЛЕДНЕШ КАКВА Е ИСТИТАТА У НАС !!! СЕГА ИДИ ПРИ БОЙКО И ГО МОЛИ НА КОЛЕНЕ ДА ХОДИ ПРИ ЕРДОГАН , ЗА ДА ВИ ИЗБЪРШИ ГЪ"ЗО"ВЕ"ТЕ ....ЧЕ СЕ НА"СР"АХ"ТЕ !!!
  • 24 ОСТАВКА ПИНГВИН !

    4 2 Отговор
    Не се прави на умен ....защото не си !!!
  • 25 Хахаха

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Фигуранта и той имал мнение... Алоуу вдигни юмручето и обедени българите както ги разобедени
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Абе токов трафикант , ти ОТКОГА

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ще започнеш да си плашаш тока на заведението , сириец ?? После подкрепяй другия нарешител на конституцията ....и двамата сте за затвора !!!
  • 28 Абе факти

    1 3 Отговор
    Не показвайте снимката на тая мома ......ще повърна ...пълна ОТВРАТ е !!!
  • 29 user

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Протестър":

    Фигурант му казват не троловете, а Черепа. Последният в частен телефонен разговор казва приблизително, че ще правят Гешев фигурант както били направили Радев.
  • 30 ОСТАВКА

    3 2 Отговор
    На неграмотното и корумпирано фатмашко правителство!!! ОСТАВКА НА АЙЛЯКЧИЯТА- ФИГУРАНТ ! ОСТАВКА НА ПОДСТРЕКАТЕЛЯ -МЕТЕЖНИК ! ОСТАВКА НА ЛЪЖЕЦА, СЪД и ЗАТВОР!!
  • 31 Да живее мкд

    2 0 Отговор
    България е важна и ценена от всички страни от ЕС. Когато България наложи вето, се знае срещу кого е насочена.
    Не, това не е Сърбия, това е отвратителният враг Македония. Сърбите и албанците имат братската подкрепа на българите. Македонците ще гледат ЕС чрез крив макарон. Македонците никога не трябва да влизат в ЕС. Това е в национален интерес на българите.
  • 32 мамун

    0 0 Отговор
    а като работите инзвънредни има
    ли?
    до петък след 17.00 х1.25
    събота х1.5
    неделя х2.0
    и осигуровките също
    така е в ЕС
  • 33 Мунчо Радев

    2 1 Отговор
    Прост фатмак какво да кажа
  • 34 Ало фигуранта

    2 0 Отговор
    Да те уважават всички Авганистанци дано.
  • 35 А КЪДЕ Е ДЕСА

    1 0 Отговор
    Защо я скри Деска мерцедеса, да не ти провали политическата кампания селяндурката ли. Може да сте избягали от село , но селото още не е избягало от вас.
  • 36 радев

    1 1 Отговор
    Ти ще видиш втори мандат на куково лято - или както ще каже Доган - демек никога.
  • 37 Нема да се плашите

    2 1 Отговор
    Радев ще вдигне юмрука и ще измучи /понеже той не може да говори нормално/ Мигранти Вън и мигрантите ще се върнат в Афганистан.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Аджамия Ага

    1 1 Отговор
    Вижте му снимката...Носи типичните наследствени белези на малоазиатските и анадолски военно подчинени йеничари на държавна служба заселвани някога в турските села Каяджик и Корашлии около Хаскьой...!!!
    И вие очаквате от този човек в следващите месеци да вземе самостоятелни и важни решения без чужд натиск за Република Северна Македония...!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове