Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 08:41 10 219 57

Левон Хампарцумян обясни защото хората си откриват офшорни сметки

  • левон хампарцумян-
  • сметки-
  • офшорни-
  • откриване-
  • причини

Наличието на офшорни сметки не е престъпление, нито е укoримо, казва банкерът

Левон Хампарцумян обясни защото хората си откриват офшорни сметки  - 1
Снимка: БГНЕС

„Наличието на офшорни сметки не е престъпление, нито е укoримо. Но ако се намерят причинно-следствени връзки за съставяне на производство, това е друго. Възможно е нещо да е законно, но да е морално неприемливо. За един политик това е важно ”, заяви банкерът Левон Хампарцумян в ефира на „Здравей, България”.

Той обясни и защо хората прибягват към офшорни сметки. Причините, според банкера, могат да бъдат много – проблеми в семейните отношения или желание за по-силна защита на средствата.

„Ако е някакъв голям индустриален проект, в който данъците на различните участници не са еднакви, отиват в такава офшорна сметка и нещата се изравняват. Има нещо, което големите корпорации правят – трансферно ценообразуване, от глобална операция събират парите си там, където могат да платят най-нисък данък. Ако един човек цял живот е бил на държавна служба и един ден се събужда необяснимо богат с неща, които изглеждат напълно легални – може да е измислил бизнес, но в повечето случаи не е така. Затова съществуват данъчни и всякакви други служби”, обясни Хампарцумян.
Той подчерта, че към офшорните сметки не могат да бъдат преведени "пари от куфарче". Сумите минават през банка и трябва да бъде обяснен техният произход.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    39 1 Отговор
    Защото нямате и една статия без грешки
  • 2 въпросче

    75 5 Отговор
    Хампи,ти имаш ли офшорни сметки? С тия здрави пачки от заплата...На тази мисъл ме навежда защитата ти на офшорците.

    Коментиран от #4, #15

  • 3 Раданч Татлъту

    75 3 Отговор
    А защо стругарите и ваксаджийте немат офшорни сметки?Те не са ли хора?🔯🙉🙉🙉

    Коментиран от #10

  • 4 Отговорче

    36 10 Отговор

    До коментар #2 от "въпросче":

    Хубаво е, че след толкова мъгляви приказки за офшорките в медиите ни се появява статия от компетентен човек.

    Макар че, като цяло отговора е :
    " Възможно е нещо да е законно, но да е морално неприемливо."
  • 5 Ахахаа

    55 3 Отговор
    То не е престъпление, но прикриването им е. Кражбата от партньори на фирмени тайни е. Подписването на невярни декларации е. Доказано виновни са се впуснали към властта.
  • 6 Ха ха ха

    48 0 Отговор
    виц на деня: Евреин хвърля пари, а зад него върви арменец който ги събира и му ги връща !
  • 7 щурецъ

    19 0 Отговор
    Малко повече кОлтура трябва,а не офшорки.
  • 8 Реалист 2

    40 2 Отговор
    За пореден път се напимня , че сумите в ошорките не идват "от куфарче" , а минават през банки.
    Ако държавата искаше, нямаше да допусне български милиарди да изтичат в офшорки !
  • 9 слухове разни

    36 1 Отговор
    Тoй пoдчeртa, чe към oфшoрнитe cмeтки нe мoгaт дa бъдaт прeвeдeни "пaри oт куфaрчe". Cумитe минaвaт прeз бaнкa и трябвa дa бъдe oбяcнeн тeхният прoизхoд. - Не е вярно, слуховете са: плащаш 20% и си готов. Справка Буци, Ливан, СА и др.
  • 10 Кайман

    17 4 Отговор

    До коментар #3 от "Раданч Татлъту":

    Защото нямат проблеми в семейните отношения.Не прочете ли, човека го каза.
  • 11 7777

    33 2 Отговор
    Забрави да изтъкне най важната причина, а именно анонимност на собствениците на сметки, фирми, акции и т.н....Щом искат да се крият значи има нещо нередно там е заровено кучето.

    Коментиран от #19

  • 12 БАЙ Х@Й‼

    33 0 Отговор
    Пак се чука на грешната врата ‼️ Не наличието на офшорните сметки е престъпление ‼️ Престъплението е в НЕдеклариране на доходите и за НЕвярна информация от лицата които подават декларации ‼️
  • 13 Сатъра на Хана

    25 2 Отговор
    АКО ОБЕРЕШ ХЪРЛЬОЦУПЯН ОФШОРКОТО СЪЩО НЕ Е .ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ...
    ..... ЩОТО ОФШОРНИТЕ СМЕТКИ ЕДИН ВИД СА НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ ПАРИ
  • 14 БАЙ Х@Й‼️

    21 3 Отговор
    От химик с ХТИ , банкови консултации🤔

    Коментиран от #18

  • 15 Рашавия

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "въпросче":

    Е нали той превежда в офшорните сметки и проверява произхода на чистите пари, как няма да има.
  • 16 Сатъра на Хана

    9 2 Отговор
    ... КИРО КАНАДЕЦАДА ПРАТИ ТИЯ ПРИЗНАНИЯ НА КАНАДЕЦА ХЪРЛЬОЦУПЯН НА CRA CANADIAN REVENUE AGENCY .... ЩОТО В САЩ И КАНАДА ФОРИ ДА ЖИВЕЕШ В ЧУЖБИНА, АКО СИ ГРАЖДАНИН ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОДАВАШ ВСЯКА ГОДИНА ДАНЪЧНА ДЕКЛАРАЦИЯ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Рашавия

    17 3 Отговор

    До коментар #14 от "БАЙ Х@Й‼️":

    Русия е страната на големите възможности. А тоя е само послушен бушон, но с голям ампераж. Като пеевски много други видни "бизнесмени".
  • 19 Не е така!

    14 4 Отговор

    До коментар #11 от "7777":

    Офшорните сметки не гарантират тайна! Тайна се гарантира в Швейцарски сметки! Офшорните сметки чисто и просто е спестяване на определени данъци! Швейцарските сметки, са си жив разход! Там имаш тайна, но и голям разход обслужване! В Швейцарска сметка, разхода е повече от лихвите и парите ти намаляват! Именно там обаче са парите на тези които имат какво да крият!

    Коментиран от #30, #49

  • 20 оценка

    13 1 Отговор
    Левон Хампарцумян обясни защото хората си откриват офшорни сметки. Оти да си имат парички за едини и ляп.
  • 21 волан

    7 0 Отговор
    Пеевски е много отслабнал,накриво не мужех да гу позная. - Алооу,журналистката,айде да не се бутаме!Дръпни са малку!
  • 22 Перо

    15 1 Отговор
    Дейността на офшорните сметки може да бъде ограничена и на регистрационе режим,което не се прави умишлено с цел узаконяване на кражбите и прането на пари! Една държава е бедна,когато има поръчково законодателство за укриване на престъпна дейност! Знае се,че офшорките имат анонимен собственик,на който не може да се търси наказателна отговорност!

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мухаа,хаа!

    13 1 Отговор
    Офшорни сметки са законни!?.Ами законни са,защото банкстерското ви световно лоби ги е създало и узаконило.И съвсем спокойно,ни обясняваш,че фирма Х,действа на територията на България,но защото е в офшорни зони/зона,източва огромна част от печалбата навън.Защото така е по изгодно.То и на децата е ясно,че не става с куфарчета.Банков сървър трябва.И ти със сигурност знаеш,за много преводи от нас,навън към офшорки,докато беше шеф на една банка.Но пуста ,банкова тайна.Кой може да те притисне за информация,дали господин У,е извършвал превод за милиони? На практика никой.Може на теория,но трябват железни доказателства от Данъчни, финансово разузнаване,прокуратура,и още куп държавни органи.Иначе следва дежурното: Съжаляваме,но има банкова тайна.Колко превалутиране,колко транзакции си направил, само ти си знаеш.А това струва пари- огромни суми,и то- пак по вашите банкерски закони.Китаеца затова ще превземе света.Защото не допуснаха нито една частна,или чужда банка на територията си.Имат единствено Централна банка на Китай- 100% държавна собственост..Със пет филиала,който са строго профилирани.Ходи там да им обясняваш,че офшорни зони и сметки са законни.Или пробвай да преведеш пари към офшорка.И там имат мултимилионери,дори милиардери.Но държавата знае до цент,кой с какво разполага,и дали е платил данъците до цент.Защото всички парични потоци,са под нейн контрол.

    Коментиран от #27

  • 25 Селяк

    13 1 Отговор
    Хаха тоя колко пари има не е истина! Колко ограби също не е истина! Да си каже колко офшорки има той, не да ми говори за другите и как стоят нещата с тях и че всичко било едва ли не законно!
  • 26 Сметкаджия

    15 0 Отговор
    Първо казва "Наличието на офшорни сметки не е престъпление, нито е укoримо." но после допълва "където могат да платят най-нисък данък."

    Работата е ясна че не е незаконно да имаш офшорни сметки но така избягваш данъците и ощетяваш държавата. Това е вратичка в закона с която богатите избягват данъци а пък обикновения работник го товарите с всякакви възможни данъци. Не стига че в България е най-несоциалния плосък данък който облагодетелства само богатите ами и малкия за вас данък не искате да плащате и си криете парите в офшорки.

    Не е незаконно офшорните сметки защото такъв е закона измислен от вас но е силно неморално особено за политици или банкери на държавна хранилка.
  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Мухаа,хаа!":

    и ти си МНОГО МНОГО УМЕН ТОЧЕНИПРАВННВР
  • 28 Светнат

    16 1 Отговор
    Само да допълня, че ВСИЧКИ големи банки в света имат клонове в офшорните зони, като самите клонове са регистрирани като офшорки, но получили съответната акредитация за банкиране.
    Та ако офшорките са престъпници, какво са банките, които ги обслужват? :)
  • 29 Буха ха

    10 0 Отговор
    Глупости на търкалета. Политиците откриват офшорни сметки за да получават незаконни подкупи от фирми които законно, но безконтролно държат пари там. Певци и футболисти откриват офшорни сметки за да скрият суми по договори които иначе трябва да бъдат жестоко обложени с данъци в държавата в която живеят и работят. Това което обяснява арменеца важи за фирмите, което не ни интересува.
  • 30 Хаджи Генчо

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Не е така!":

    Виждането на парите е само когато гледаш отгоре надолу. Никога отдолу нагоре. А местоположението по хоризонталата няма значение.
  • 31 СУЧЕ МАЖЕ

    10 0 Отговор
    ПАК ГИ ИЗКАРА НЕ ВИНОВНИ.
    БОГАТИТЕ СЕ ПАЗЯТ ЕДН ДРУГ.
    И КАКЪВ СТРАШЕН ПОГЛЕД ТРЕПАЧ.
  • 32 Офшорко

    13 0 Отговор
    Тоя освен, че е много противна личност, но и много лъже. Най-голямата лъжа е, че парите трябвало да минат през банка и не ставало с куфарчета. Абсолютна нагла лъжа. Основно недекларираните и неизпрани пари по този начин се вкарват. Въпросът е да има с какво да успееш да ги вкараш в зоната. Там е трудността и ви гарантирам, че никой няма да ви върне парите, ако ги вкарате на ръка. Все едно да имате 1 млн кеш да отидете в банката и от банката да ви върнат. Не, няма ще ги вземат, но ще трябва да подпишете декларация за проозхода им. В офшорката не попълваш декларация. Там никой не го вълнува откъде са и как са придобити.
  • 33 Шефьор

    9 0 Отговор
    Винаги съм се чудил, защо този господин дава разяснения в областа на финансите? Пък и обяснението му за това как се превеждат суми по сметки на офшорни фирми е наивно и според мен, всяка сума може да бъде преведена на офшорна фирма стига да е платен данъка при източника па ЗКПО. От там нататък обяснението пред банката е формалност. Например: Защо превеждадте тези пари? Ми за да платя извършена услуга на дружеството от офшорната фирма или от държателя на офшорната сметка. Ех, този Инженер-Химик, Занаятчията Банкер.
  • 34 рада дълбоката

    11 0 Отговор
    Тоя пък ! Съвсем ни взе за мисирки т.е всички сметки в офшорките са чисти !Много те е пекло слънцето , вземи нареди малко "керемидите" че градушките ще те довършат.
  • 35 обяснение

    10 1 Отговор
    Затвор, защото не ви вкараха навремето с драгалевския сиганин в затвора, теб и останалите крадливи герберасти, затова си откриват сметки в офшорки. Мислите си че сте безнаказани и тези след вас и те крадат повече от вас. Но никога не е късно да напълните затворите.
  • 36 Престъплетлние ⚠️

    15 0 Отговор
    Пари в офшорни сметки се влагат, за да укриеш пари придобити по престъпен начин, например от корупция или незаконна дейност, или за да укриеш и не платиш данъци в страната, на която си гражданин, което също е престъпление!
  • 37 Истината

    9 0 Отговор
    Пари в офщорни сметки влагат, за да изперат МРЪСНИТЕ ПАРИ !!!
  • 38 опааа

    6 0 Отговор
    Като прекарат парите си през офшорни сметки и се изпират, губят се следите за произхода и собственика.
  • 39 йеид

    6 2 Отговор
    Представете си, че сте някакъв обикновен IT примерно, направите някакво успешно приложение и го продадете за няколко милиона. Вие спокойни ли ще сте, ако парите ви са в българска банка, пред погледа на шиши, миши, осемте джуджета и т.н.? Ми много ясно, че първата ми работа е да ги покрия и да се направя, че съм ги изхарчил, като знам, че живея в държава, където за 500лв. наемаш някой да счупи краката на друг, а за 5-10милиона можеш да си наемеш ДАНС, Прокуратурата, 5-6 министри и половината парламент и да ти останат за къща в Монако и Ролс Ройс.

    Коментиран от #48

  • 40 глобалист

    5 0 Отговор
    Защото сте мошеници банкерите, особено ти.
  • 41 реалист

    7 0 Отговор
    Преди години една развита западна държава даде шанс на гражданите си, които имат офшорни сметки да си платят данъците в страната си и да ги легитимират. Мнозина го направиха, но някои сглупиха и се спотаиха, надявайки се на банковата тайна. Обаче държавата се споразумя с офшорните банки и получи дискове с имената на всички притежатели на офшорни банкови сметки и сгазилите закона бяха наказани да платят данъците си този път в троен размер, а един известен президент на футболен отбор дори беше вкаран в затвора за 2 години!
  • 42 Юрист

    3 1 Отговор
    Ти за идиоти ли ни взимаш за пълни идиоти, и ние можем да четем и да мислим драги.Това че вземаш огромни заплати не те прави по умен от нас .Той и Цветан Василев така умно като теб говореше.
  • 43 Лост

    5 0 Отговор
    И какво като преминават през банки? То и Данс трябваше да следи парите на Божков взети Кеш. А тогава, защо му повдигат обвинения след като се е възползвал от вратички в закона?
  • 44 де го проблемът

    0 1 Отговор
    че имам офшорка, моите пари-моите сметки, ще ги държа където искам
  • 45 Gost

    1 0 Отговор
    Още ли съм баннат?
  • 46 Равносметка

    4 0 Отговор
    По времето на Хампарцумян в Булбанк откраднаха един 4 млн.лева на Мартин Петров, мисля че имаше и други ограбени. Преди години се хвалеше с полова мощ , когато беше на 60 години. При толкова млади и хубави жени по банките вместо да си плащат, те ч....а безплатно и тормозеха нечии деца за да угодят на оная си работа. Вместо да е еди къде си, все още се подвизава по медиите-
  • 47 Левон е химик, а банкер като Хоби!!

    4 0 Отговор
    Левоне, Левоне, всички Мафиоти, и такива като теб си Крият парите в Овшорни сметки!! Какви Локуми разтегаш?? Държавни Чиновници, Магистрати, Белата и Енергийна Мафия, политици, министри, всякакви Крадци Банкери, всичко като пари от Корупция, престъпна, дейност, Незаконни Комисиони, лихварство, и каквото се сетите за незаконно забогатяване, парите са в овшорики!! И твойте ще излезат Левоне!!!
  • 48 БазаДанни

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "йеид":

    Български IT специалист кой може да измисли и напише програма за 10 000 000 трябва да е много интелигентен, и като такъв много добре знае че ще му хвърлят десетина хиляди бонус и ще се зароби за цял живот.
    Та едва ли го интересуват особено офшорките.
  • 49 7777

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Не е така!":

    Не съм много просветен в тези неща, но нали казват че собственноста на медиите минава през офшорни компании и затова не се знаел собственика, същото казват и Моловете.
  • 50 я кажи

    1 0 Отговор
    Кои хора? Средно статистическия българин ли?
  • 51 гост

    3 0 Отговор
    То може да е легално, ама остава въпросът как министър на заплата от 3х.лв натрупва милиони, нали? Затова са данъчните, ама пък те нямат достъп до офшорките, това не се казва. Или един вид легални са, ама не са. Всяка нормална страна ще си свали хората с офшорки понеже няма доверие в тях, това е, имаш ли офшорка значи криеш нещо, а криеш ли то нямаш право да заемаш каквато и да е длъжност в държавата, няма никаква логика. У нас обаче това е без значение.
  • 52 Васил

    2 0 Отговор
    Левончо точно ти ли ще ми обясняваш за офшорните сметки нали и ти парашутист в банката знаем как те назначиха.
  • 53 гост

    3 0 Отговор
    ББР превеждала ли е средства към офшорни сметки?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Вътю Т.Панчев

    2 0 Отговор
    Хампу да бъде екстрадиран в Нагорни Карабах
  • 56 666

    1 0 Отговор
    Левончо май не знае каква думичка има в световен мащаб -КОРУПЦИЯ .Левончо ,навремето АЛ КАПОНЕ купуваше всичко наред ,дори и банки другарю .Тия приказки дет мъцаш са за селския мегдан .
  • 57 ЧИБА БЕ АРМЯН

    0 0 Отговор
    ТОЯ НЕ ГО ЛИ ИЗГОНИХА ОТ БАНКАТА ! КВО РАЗДАВА АКЪЛ ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол