Last news in Fakti

15 Октомври, 2021 06:39 3 787 28

Проф. Киров: От президентството не са прави за случая с Кирил Петков

  • президентство-
  • кирил петков-
  • професор плавен киров-
  • контитуционен съд

Ако Конституционният съд приеме, че указът на президента за назначаването на Кирил Петков за министър е неконституционносъобразен, той става невалиден от момента на подписването му, смята бившият конституционен съдия

Проф. Киров: От президентството не са прави за случая с Кирил Петков - 1
Снимка: БГНЕС

В случая с гражданството на бившия министър на икономиката Кирил Петков колегите от правния екип на президента не са прави, защото делото все още има своя предмет.

Това каза пред NOVA NEWS бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Решенията на КС действат не в бъдеще, а от момента, в който даден акт е обявен за противоконституционен. Ако към момента на назначаването му Кирил Петков е бил с двойно гражданство, остава да виси въпросът какво става с актовете, които е издавал до 16 септември, когато на това правителство беше прекратен мандатът, заяви проф. Киров.

Ако Конституционният съд приеме, че указът на президента за назначаването на Кирил Петков за министър е неконституционносъобразен, той става невалиден от момента на подписването му. Следователно Кирил Петков никога не е бил министър. Тогава ще стои въпросът за атакуване на тези актове пред Върховния административен съд, посочи бившият конституционен съдия.

Попитан дали, след като спецпрокуратурата обяви, че ще разследва казуса с канадското гражданство на бившия служебен министър на икономиката, държавното обвинение ще поиска сваляне на имунитета на Кирил Петков, проф. Пламен Киров отбеляза, че всичко зависи от главния прокурор.

Кирил Петков е регистриран като кандидат за народен представител и има имунитет, приравнен на такъв на депутат. По време на предизборната кампания имунитетът му може да бъде свален от Централната избирателна комисия, по искане на прокуратурата. Ако стане депутат, имунитетът му може да бъде свален от Народното събрание, по искане на прокуратурата, каза още проф. Киров.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мошеник

    42 18 Отговор
    Кирил ПЕТКОВ Е НАРУШИЛ КОНСТИТУЦИЯТА.

    Коментиран от #9

  • 2 проф Киров. ГЕРБЕР!!

    30 20 Отговор
    Какво то и да каже, е в полза на ГЕРБ!!
  • 3 тгфтгф

    20 13 Отговор
    още един професор
  • 4 Показателно в Случая по Горе е

    25 28 Отговор
    БИВШ конституционен съдия. Мнението му е без особено значение..

    Коментиран от #27

  • 5 Какво

    17 15 Отговор
    смяташ не е изобщо интересно , другарю !
  • 6 ПП Рога и копита

    31 19 Отговор
    Измамникът отдавна трябваше да бъде тикнат зад решетките! Малко ни са соросоидите от ДБ/ЛГБТ , та американците довлякоха още негодници !
  • 7 Баба яга

    23 15 Отговор
    А на бившия министър-председател г-н Сакскобургготски какво беше и е гражданството? За един приятел питам.
  • 8 Балъци

    24 28 Отговор
    Това ли е най-големия проблем в държавата? Беззаконието и корупцията са “основния проблем”а не гражданството на един човек решил да осветли схемите и далаверите в управлението на парите ни.

    Коментиран от #12, #23

  • 9 Майката на костов

    35 17 Отговор

    До коментар #1 от "Мошеник":

    Нищо не си разбрал! Радев е нарушил конституцията, а Киро Измамникът е подал декларация с невярно съдържание, демек закон.
  • 10 гербаджия

    28 14 Отговор
    Кирчо и Радев, ще изядат дръвцето от КС. Янаки Стоилов им заби пироните.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Панов

    31 11 Отговор
    Кирето е шмекер с як гръб,мустафата от Козяк.Не му пука за българските закони.
  • 14 Дора

    32 13 Отговор
    Всичко му е менте на канадеца,и диплома и свидетелство за гражданство и хапчетата дето ги продава фирмата му в ултраскъпите сайтове за хранителни добавки.Бг шараните са много и тук калвът на всичко.
  • 15 1234567

    31 17 Отговор
    Имаше момент, когато Кирил Петков се изпусна да каже, че президентът го е попитал какъв се чуства по гражданство, т.е. Петков му е казал, че има проблем с гражданството. Прилича Радев да е прегазил конституцията съвсем умишлено смятайки, че няма да се разбере и вероятно всичко е дерижирано от президенството какво да направи Петков. Сега просто да си взема чукалата и да изчезва за да чете конституцията до края на пенсионерския си живот.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Продай България

    6 6 Отговор
    Феновите на Кирчо язовирчо ги е правил ББ мразят закона
  • 18 БългароУбийци!

    15 11 Отговор

    До коментар #15 от "1234567":

    Дъвчете Петков и Радев за буквата от конституцията...ОК!А премълчавате факта как Карадайъ и то в Турция- публично-унижи всички Българи,унижи Държавата-България...!Казвайки,че неговатаМайкаРодина е Турция...!!!

    Коментиран от #19

  • 19 Пламен

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "БългароУбийци!":

    Същото казват и българите живеещи в чужбина,че тяхната майка родина е България.

    Коментиран от #20

  • 20 Пламена

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Пламен":

    Българите в КАНАДА са родени в България и малка част от децата им в Канада. Та затова казват, че България е тяхната родина. А Карадайъ къде е роден, къде е израснал, къде е получил образованието си ?
  • 21 фбр

    4 9 Отговор
    Този таканареченпрофесор отдавна е на хранилка при ГЕРБ ! Много му се ще да анулират актовете на Кирчо , защото така отново ще потекат паричките от инхаус поръчките , ремонта на язовири , кредитите от ББР и т.н. ! Нещастник!!!
  • 22 реалист

    2 6 Отговор
    Не се занимамайте с глупости шом никой не разследва гражданството на шефа на СГС и той е вече над 2 г. незаконен и издава присъди в името на народ на който не принадлежи , защото това с гражданството на КирилПетков е политическа заигравка която няма как да се отрави на пърното място на Продържаваме промяната в предстоящите избори.
  • 23 А бе балък,

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Балъци":

    Не спазването на законите е в основата на корупцията - това кето нправи К.П. На него ли трябва да разчитаме да ни избави от корупцията?
  • 24 Анонимен

    4 3 Отговор
    Най-лесно е МвНР да запита канадското правителство за случая и процедурата. Още по-лесно е да се отвори сайт на Канада със Закона за гражданството от 1985 г. А за бележката от канадското консулство в Букурещ да се види в канадския Закон за гражданството, че освобождаването от канадско гражданство е с акт на министъра от определена дата.

    Коментиран от #25

  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    Няма нужда да се пита, отваря и т. н. каквото и да било, ВСИЧКО Е ЯСНО! Проблемът е КАК ДА СЕ ЗАМАЖЕ ГАФА НА ШАПКАРЯ.
  • 26 Гого

    3 3 Отговор
    Цялата корумпирана сган, начело с главния прокурор, ръка за ръка с Тиквата ще търсят начин да отменят всички актове на КП ,за да продължат необезпокоявани с кражбите. А тук на амбразурата застанали само гербаджийски тролове. Гешев, ще се случи това, което стана с опита ти за преврат и влизането ти в президентството. Как не чух да се захванеш с една голяма кражба, но сега се готвиш да арестуваш КП?
  • 27 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Показателно в Случая по Горе е":

    Проф. д-р Пламен Киров е ръководител на катедрата по Конституционноправни науки в ЮФ. Преподава по «Конституционно право» и «Избирателни системи и процедури» в специалност «Право» и «Европейски избирателни системи» в специалност «Международни отношения». Вярвам ти, твоето мнение е от голямо значение , да знаеш !
  • 28 Дедовия

    1 1 Отговор
    Ти, пишман-професоре, внимавай с приказките, че на твоя ментор май му се люлеят краката... че и шкембето.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове