Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 18:20 1 930 14

МРРБ: С промени в ЗУТ ще се намали корупцията

  • мррб-
  • зут-
  • днск-
  • инженеринг-
  • корупция

Инвестиционни обекти с публично финансиране няма да могат да се изпълняват на инженеринг

МРРБ: С промени в ЗУТ ще се намали корупцията  - 1
Снимка: МРРБ

С подготвяни от МРРБ промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) ще се намали драстично корупцията и ще се повиши качеството на строителството. Това обяви на пресконференция днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Бавните процедури за издаване на разрешения за строеж са причината да изгоним чуждестранните инвеститори. Дългото време, което отнемат, създава условия за корупционни практики, заяви министър Комитова. Затова се подготвят промени там, където е необходимо, за да може тези срокове да бъдат съкратени. Това ще облекчи инвеститорите, гражданите и администрацията, допълни тя.

Предвид краткото време на служебното правителство сме си поставили ясни и прости задачи. Нямаме възможност за изменение на цялата нормативна уредба, свързана с инвестиционния процес. Обсъдихме идеите ни с браншовите организации и стигнахме до няколко важни промени в закони и наредби, каза министър Комитова.

Неприложената регулация доведе до строителна забрана в цялата страна, коментира министърът. Според приетия със санкция на Народното събрание през февруари т.г. член 148 в ЗУТ, на терени, където не е приложена регулация, не може да се строи. Приетата от предишните управляващи промяна в ЗУТ беше обжалвана от омбудсмана Диана Ковачева и по казуса има становища на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, че тя е противоконституционна. Ще променим този член така, че всички да са доволни, каза арх. Комитова.

Поправката създава проблем не само за София, а и за най-малкия имот в най-малкото село. Трябва законодателна промяна за уреждане на казуса. Искаме да помогнем на общините, затова предлагаме връщане на уличната тегоба, за да могат те да придобиват части от имоти за изграждане на необходимата улична мрежа и техническа инфраструктура. В момента инвеститори и собственици на имоти плащат двойно за едно и също нещо, подчерта заместник-министър Иван Шишков.

Казусът „Артекс“ е емблематичен случай. Инвеститорите на най-големите сгради не знаят докога важат разрешенията им за строеж, издадени преди тази поправка. Имаме волята да предложим промени на следващото Народно събрание, за да облекчим всички в България, каза още регионалният заместник-министър.

Не искаме да остава впечатлението, че се опитваме да решим случая „Артекс“. Това трябва да направи съдът в конкретния случай. Валидността на разрешенията за строеж досега беше обвързана с датата на откриването на строителната площадка. С промените в ЗУТ се опитваме да регламентираме сроковете от момента на издаването на разрешението на строеж, обясни началникът на ДНСК Влади Калинов.

Министър Комитова припомни инцидента, при който дете загина заради оголен електрически кабел на столичния бул. „Гешов“, захранващ поставени на тротоара павилиони. Опитваме се да намерим решение, така че това да не се случва отново.

Временно прекарване на подземни комуникации ще може да има само при спазването на строги изисквания, включително за достъпността на средата, уточни началникът на ДНСК.

ДНСК няма правомощия да проверява строителни книжа и разрешения за поставяне на преместваеми обекти, какъвто е случаят на „Смокиня“. Затова не може да издава заповеди за премахване на такива. Предлагаме дирекцията да може да ги проверява и да издава заповеди за премахване на незаконосъобразните, каза още арх. Калинов.

Инженерингът трябва да отпадне за всички строежи в България, в които има и един лев от държавните средства. Това е необходимо, за да се подобри качеството на строежите, да се намали цената и да се намали корупцията, заяви министър Комитова. Тя обясни, че за целта се подготвят необходимите промени в Закона за обществените поръчки, според които за реализацията на един обект ще се провеждат отделни обществени поръчки за избор на проектант, надзор и строител. Тогава няма как да се надписва сметката, а ще има реално състезание за цена, качество и срокове, категорична бе арх. Комитова.

Отменихме изискването за задължително съставяне на технически паспорти за всички сгради до 2024 г., напомни министър Комитова. Този документ представя моментното им състояние, конструкцията и инсталациите на сградите. Според нас такъв трябва да се съставя само при извършване на реконструкция или ремонт. Затова отменихме това задължение за гражданите, като им спестихме по 1000 лева на семейство, обясни тя.

Работим по нови текстове на наредбата за достъпна среда, която предвиждаше всички апартаменти в жилищните блокове да отговарят на изискванията за хора със затруднено придвижване. За една година старата наредба е отменена. Смятаме, че има резон в една по-голяма сграда да има само едно такова жилище.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    8 2 Отговор
    с грешка сте-корупцията се изкоренява с Калашников , тип Сталин
  • 2 гост

    3 1 Отговор
    Що е то корупция и има ли почва у нас - тема за размисъл !
  • 3 БОЛШЕВИК 🌟

    11 1 Отговор
    Тая тежка корупция в България, не може да се намалява а трябва да се изкоренява до корен. А това става с жестоки наказания и дори връщане на смъртното наказание! Дотам сме я докарали, че без строги мерки и наказания, само си лаем в полето!
  • 4 сигурно

    8 3 Отговор
    Сега банският вълк ще завие от глад и злоба !!
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    ПРИКАЗКИ за найвници
  • 6 корупция

    2 1 Отговор
    На само намаление, корупция 0 (нула).
  • 7 А това

    4 1 Отговор
    кво било , било ? Това са милиарди !
  • 8 Дългият

    6 1 Отговор
    Само Кирчо Петков като премиер ще бори корупцията по всички етажи, където се окопаха гербаджийте от шайката. С шизофреничната ситуация в която Баце включи и кК асационен съд и всички храненици само повишиха рейтинга на президента и Петков.
  • 9 кака

    5 0 Отговор
    И аз харесах Петков като издигна лозунг Мене не ме е страх. Браво.
  • 10 Анонимен

    2 2 Отговор
    Тази явно отсега знае, че ще има парламент, който отново няма да състави правителство. Радев се готви да управлява с трето служебно правителство.
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор
    Когато не е инженеринг, всеки по веригата може да прехвърля провала на обекта към по-предната фирма и започват съдебни дела и сладки хонорари за адвокатите...

    Коментиран от #14

  • 12 Варненец

    3 0 Отговор
    А освободихте ли Иванчева, която беше натопена от тези корумпитани калинки?
  • 13 Бай Гошо

    0 3 Отговор
    Тази баба Комитова много се е разкрасила, да не се стяга за панделата?
  • 14 уасг

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Пълни глупости.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове