Last news in Fakti

31 Октомври, 2021 17:35 1 741 51

Цветозар Томов: Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес

  • машинно гласуван-
  • разписки-
  • броене-
  • цик

Всички досегашни контролни проверки на разписките от машинното гласуване не са дали индикация за зловреден софтуер или грешки при машинното броене

Цветозар Томов: Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

"Аз съм твърдо против решението за броене на разписките от машините за гласуване. Това е риск за изборния процес". Това каза пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК и говорител на комисията. Той уточни, че не е присъствал на заседанието, когато е гласувано да бъде вписана тази процедура в методическите указания за машинното гласуване на изборите на 14 ноември. Томов заяви, че би призовал колегите си в ЦИК да отменят това решение.

По думите му това решение може да създаде много проблеми на секционните избирателни комисии в деня на изборите при броенето на гласовете - обърквания, грешки:

"Всички досегашни контролни проверки на разписките от машинното гласуване не са дали индикация за зловреден софтуер или грешки при машинното броене. Грешките, които са отчитани, са човешки".

Той подчерта, че тази процедура обезсмисля машинното гласуване:

"Главното му предимство е да имаме отчетен резултат без човешка намеса, която винаги е по-ненадеждна и в много случаи е манипулативна. Получава се абсурд - хвърляме пари да въведем машинен вот, а се връщаме към технология на проверка на резултат с ръчно броене. Това е все едно да си купите автомобил и да го бутате, вместо да го включите да се движи с двигателя, който има".

Томов беше категоричен, че приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден. Машинният протокол е официалният документ - това е записано в Изборния кодекс:

"Досега грешка в машинното отчитане на резултатите не сме засичали. Ако има грешки, те ще са при ръчното броене на разписките".

Според него основният аргумент за броене на контролните разписки може да бъде свързан единствено с евентуално опасение от внедряване на зловреден софтуер в машините и в резултат на това да е компрометирано отчитането на резултатите:

"Проверката на една такава хипотеза обаче изобщо не изисква да се броят всички разписки от всички избирателни секции, което е огромно натоварване на комисиите. Достатъчно е да се направи една извадка за контролна проверка".

Към момента Централната избирателна комисия е обявила разкриване на 753 секции за гласуване зад граница за изборите на 14 ноември, 208 ще са секциите с по две машини в чужбина.

Цветозар Томов изказа мнение, че заради силната Covid вълна са необходими още мерки за начина на гласуване на хората, защото има много карантинирани и изолирани граждани и притеснението е дали ще има достатъчно мобилни урни.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    8 12 Отговор
    Да има шпиони от герб за да гледат някои преброители да не гълтат бюлетини които са за шайката !

    Коментиран от #9

  • 2 Само да попитам

    41 15 Отговор
    Риск е за нагласения вот ли,нещастнико назначен?
  • 3 Ахахаа

    34 15 Отговор
    Какво значи без човешка намеса бе? Тези машини се пипат и програмират нали? А кой ще ми докаже, че моят глас е действителен ако не разписката накрая. Трябва да се сравняват и още как. Тя машината може да покаже от 300 пуснати гласа, 300 за Кирчо лъжеца. Но разписките да са само 3 за лъжеца.

    Коментиран от #8, #50

  • 4 ядосана уфсъ

    11 11 Отговор
    зреете ли за бойкот на изборите,или ще ЛЕГИТИМИРАТЕ пак мафията във власта?

    Коментиран от #12

  • 5 Милия ми той

    8 15 Отговор
    Ще се броят. Казах
    Щом боката знае какво ще стане значи го е правил.

    Коментиран от #49

  • 6 ЛЕЛЕ

    16 6 Отговор
    🥰Би ТРЯБВАЛО да се СЪПОСТАВЯТ броя на ХАРТИЕНИТЕ квитанции с БРОЙКАТА ОТЧЕТЕНА от ФЛАШКАТА и ДА се ЗАПАЗЯТ при ОСПОРВАНЕ.🥰

    😥Но за президента НИ е важно САМО БРОЯ НА ФЛАШКИТЕ ДА НЕ ПРЕВИШАВА БРОЯ НА МАШИНИТЕ. (ТАКА ИЗБИРАТ ПРЕЗИДЕНТ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА!)😥
  • 7 Ахахаа

    21 7 Отговор
    Не вярвайте на манипулациите за усложняване и объркване. Искат да подменят вота на хората без проверка. Това е наглост и трябва да се пресече.
  • 8 Киро

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "Ахахаа":

    Много некомпетентни да не коментират, моля.
  • 9 БАЙ Х@Й 2‼️

    22 17 Отговор

    До коментар #1 от "пожелание":

    А тия дето пипат машините за Фатмака и разните протестърски политически банди ? Тях какво ще ги правим ? Ще броят , че и оттатък. ГЕРБ пак ще е първа сила, важоното е с колко. Не може някакви си антиваксъри, протестъри, лузери, отрицатели, ЛГБТ и прочие гадни асоциални елементи, начело с дъртите отломки от какви ли не партии, да ръководят тая страна. Да имат късмет да съставят правителсто без ГЕРБ и ДПС, ще им се скъси живота. А те го знаят.
  • 10 ЛЕЛЕ

    18 9 Отговор
    😂На 14 НОЕМВРИ ЦИК ОБЯВЯВА, ЧЕ С 99% Е ИЗБРАН НА ПЪРВИ ТУР ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ... МАДУРО!😛😥
  • 11 Умен

    19 6 Отговор
    Знаете ли кой отговаря за машините в деня на вота?Задача се възлага на хора с непрофесионални умения в тази област.Ако се падне някой хакер да се грижи за 3 или 4 устройства какво правим?
  • 12 Гербаджия

    22 14 Отговор

    До коментар #4 от "ядосана уфсъ":

    Презряхте, мухрясахте и само миришете на гнило тъпи протестъри и търкалящи се площадите с вещиците на Мая Манолова и оня изтърсак Фатмака, отровното трио и прочие изтърсаци от миналото.

    Коментиран от #13

  • 13 чекмеджан

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "Гербаджия":

    Вие сте "добър" човек!
  • 14 Фин

    3 4 Отговор
    От кратуна - кратуни!
  • 15 бай Иван

    11 1 Отговор
    Коя е разликата между камила и българин.Камилата може да работи цял ден без да пие а българина може да пие цял ден без да работи.
  • 16 ЛЕЛЕ

    12 8 Отговор
    😀Публикувано във факти.бг: "Досега грешка в машинното отчитане на резултатите не сме засичали. Ако има грешки, те ще са при ръчното броене на разписките".

    😀ДОВЕРЕТЕ СЕ НЕ НА МАШИНИТЕ, А НА "ДОБРОСЪВЕСТНИТЕ" (БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ) КОМПЮТЪРНИ СПЕЦИАЛИСТИ, КОИТО ГИ ОБСЛУЖВАТ!😁

    😀ВПРОЧЕМ ЦИК Е ИЗЛИШНА (ТЯ НЕ МОЖЕ ДА КОНТРОЛИРА НИЩО!)😀

    😀ЩЕ ПОВЯРВАТЕ ЛИ НА РЕЗУЛТАТИ, ПРОДИКТУВАНИ ОТ КОМПЮТЪРНИ СПЕЦИАЛИСТИ !😀
  • 17 Хаха

    30 5 Отговор
    Не разбирам какъв е този рев...просто ще има двойна засечка...който не иска това, значи има нещо нередно...

    Коментиран от #36

  • 18 нннн

    25 3 Отговор
    При изборите по български е нужен контрол
    Троен и петорен даже. Разписките да се броят, и при разминаване - експертиза.
  • 19 оня с коня

    18 3 Отговор
    ДА Устискаме някакси на Строгият поглед на Томов,изкопиран от Руските филми с Военна тематика и да го попитаме макар и Плахо:ЩО ДА РИСК е броенето на Разписките след гласуванено от Комисиите?А КАКВО "Объркване и грешки" ще създаде броенето на Разписките на Една комисия,която ДОСКОРО БРОЕШЕ ВСИЧКИ Бюлетини и ги сортираше по Партии?А ЗАЩО всички досегашни Контролни Проверки не са дали Индикация за зловреден Софтуер и не са ли ТОЧНО ТЕ Причина за възспирането му?Ама бил отсъствал Томов от последното Заседание на ЦИК когато се е решавала въпросната Процедура по броене,защото...бил за Гъби в Гората.Та би било Натоварването за Комисиите "Огромно" ако преброят Разписките...Еееей Томов,бил съм МНОГО ПЪТИ в Комисии и ще ти обясня:Избирателите по Списък в една Комисия варират между 300 и 750 члена.В комисията има около 8 Члена - представители на различни Партии + Секретар,Зам. Председател и Председател. Броенето се извършва на "Купчинки" ,така че всички да са ангажирани,като после се сборуват.А това значи че броенето на Разписките при една от Големите Секции/750 души/ ще отнеме не повече от 15-20Минути!Апропо:Дай ми Хонорар дори на Обикновен Член на комисия - 150лв,и Аз САМ ще преброя Разписките на поне 3 Секции след Приключване на изборния Ден...и то от най-големите!!!
  • 20 ДАААААА....

    26 8 Отговор
    БРОЕНЕТО НА КОНТРОЛНИТЕ РАЗПИСКИ НАИСТИНА ПРЕЧАТ НА... ГОТВЕНАТА ФАТМАШКА ФАЛШИФИКАЦИЯ!
  • 21 ЛЕЛЕ

    14 6 Отговор
    😀Нали въведоха МАШИННО гласуване, ЗА ДА НЯМА НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ БЮЛЕТИНИ!
    😀ДА, ДА, АМА НЕ! (ЦЕЛТА БИЛА ДА НЕ СЕ БРОЯТ КВИТАНЦИИТЕ)😀
    😀ИЗПЛЮХА КАМЪЧЕТО! САМОРАЗОБЛИЧИХА СЕ!😀

    😛КАКВА "НЕПРОСТИМА" ГРЕШКА ЗА "ДЕМОКРАТИЧНИЯ ИЗБОР" ДОПУСНА ВЧЕРА ЦИК с РЕШЕНИЕТО ДА СЕ БРОЯТ КВИТАНЦИИТЕ?😛

    😀КОЙ ДРЪПНА УШИТЕ НА ЦИК? 😀
  • 22 Вили

    16 11 Отговор
    Какво ми гарантира, че ако натисна примерно №1, машината няма да запише гласа ми като №2 в памета и пак да ми даде разписка за №1?
  • 23 ЛЕЛЕ

    13 1 Отговор
    😀ВЪПРОСЪТ Е КОЙ РАЗПОРЕДИ ПРЕДЛАГАНАТА КОРЕКЦИЯ? (НЕ Е БУШОНЪТ ТОМОВ) КОЙ Е? КОЙ?😀
  • 24 НИЩО СЛУЧАЙНО И НОВО ОТ СОР'О'СОИДА

    14 3 Отговор
    ФАКТ Е,ЧЕ...КОДОВЕТЕ НА МАШИНИТЕ СА НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ...8 ЧОВЕКА СВЪРЗАНИ С ДЕЕЕБЪ!!! ПОД ПРЕДЛОГ,ЧЕ ..."СЕ ИЗВЪРШВАТ ИЗСЛЕДВАНИЯ" И ТЕНДЕНЦИЯТА .."НЯКОГА "ВСИЧКИ ПАРТИИ ДА РАЗПОЛАГАТ С ТЯХ,...ЗА ПРОВЕРКА!?!?!
    ХА-ХА-ХА.....
  • 25 При гласуване

    12 4 Отговор
    първо вижте дали е вярно разпечатан вотът ви. Ако не е, обявете го открито и ясно. Разписките трябва да се броят задължително. Цветозарчо явно има инструкции, подплатени с финикийски знаци. Личи си, че има "задача". Пък и като му видиш суратя, коментарите са излишни. Дали могат да манипулират вота? Според мене - да. Впрочем добре е да изгледате по тел. Алфа на Волен(не съм му фен, но казва тоя път истината) Предаване точно за това как се прави. Повтарят го по няколко пъти на ден. Много подробно и ясно обясняват как и какво се прави за това. Друго не за подценяване е, че машните са на смартматик, дъщерна ф-ма на доминион, донесли победата на байДън на тепсия.
  • 26 Mafi66

    6 1 Отговор
    Глупости
  • 27 Павел пенев

    4 15 Отговор
    Нека се броят разписките само там където има оспорване на резултата, иначе за какво ги купувахме тези машини, да гласуваме с хартиени бюлетини и от ГЕРБ и ДПС в техните райони да броят и фалшифицират. Корумпирани простаци.

    Коментиран от #37

  • 28 отегчен

    14 2 Отговор
    Разписките трябва да се броят и съпоставят с протокола от машината.
    Ако не искате такава сверка, значи не искате честни избори.
  • 29 ЛЕЛЕ

    3 0 Отговор
    Има ПО-ДОБЪР НАЧИН ДА СЕ ПРОВЕДАТ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ "БЕЗ НАМЕСА НА ЧОВЕШКИЯ (досаден фактор според Томов) ФАКТОР!

    ДА ХВЪРЛИМ ЖРЕБИЙ С ЗАРОВЕ И ТАКА ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ ДА ПРОВЕДЕМ "ЧЕСТНИ " ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ, ПРИ ТОВА БЕЗ НАМЕСА НА НЕПОХВАТНИЯ "ЧОВЕШКИ ФАКГОР"!
  • 30 Защо бе Томов

    5 1 Отговор
    Cпeциaлиcти кaзвaт,чe oпрeдeлeн брoй мaшини в oпрeдeлeн МИР в cтрaнaтa coфтуeрнo щe бъдaт мaнипулирaни тaкa,чe нa 100 глacувaли щe ce пуcкaт oщe 10 глacувaния зa oпрeдeлeнa пaртия и oпрeдeлeн кaндидaт прeзидeнт или ще се отнемат 10 гласа от други партии и кандидат президент.

    Мoжe би тoвa e причинaтa дa нe ce брoят рaзпиcкитe oт глacувaнeтo.


    Кaжете oщe зaщo си против брoенето на oтрязъцитe oт глacувaнeтo в кутиитe,кaтo тeхният брoй трябвa дa cъoтвeтcтвa нa брoя нa глacувaлитe.При нecъoтвeтcтвиe щe пoкaжe,чe избoритe ca мaнипулирaни?!

    Пoвтaрям:При нecъoтвeтcтвиe щe пoкaжe,чe избoритe ca мaнипулирaни?!

    И кой има интерес това да се случи и кой носи отговорност за това?!

    Правителството е на президента,ЦИК е на президента.

    Те носят пълната отговорност за това и съмненията за нелегитимност на изборите!
  • 31 ЛЕЛЕ

    4 0 Отговор
    ЕТО ВИ УЧЕБНИКАРСКИ ПРИМЕР ЗА МАНИПУЛАТИВНА ДЕМАГОГИЯ:

    ЦВЕТОЗАР ТОМОВ:"Глaвнoтo му прeдимcтвo e дa имaмe oтчeтeн рeзултaт БЕЗ ЧОВЕШКА нaмeca, кoятo винaги e пo-нeнaдeжднa и в мнoгo cлучaи e мaнипулaтивнa. Пoлучaвa ce АБСУРД - хвърлямe пaри дa въвeдeм мaшинeн вoт, a ce връщaмe към ТЕХНОЛОГИЯ НА ПРОВЕРКА нa рeзултaт c ръчнo брoeнe. "

    ЗАПОМНЕТЕ ТОЗИ АРГУМЕНТ! (НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ОТКАЖЕ ДА ПРИЕМЕ РЕЗУЛТАТЪТ КОЙТО ЩЕ ОБЯВИМ, ЗАЩОТО ЧОВЕКЪТ Е НЕНАДЕЖДЕН, ЗА ДА СЕ СЪМНЯВА ИЛИ ДА ПРОВЕРЯВА.)
  • 32 Тини

    6 2 Отговор
    Мафията ГЕРБ-ДПС ще саботира Държавата до последно. Затвориха им кранчетата. А точеха милиарди.
  • 33 JEFF

    6 3 Отговор
    Повечето хора не вярват на машините , те вярват на един физкултурник при когото два дни след изборите ,по улиците хвърчаха бюлетини.
  • 34 ЛЕЛЕ

    0 2 Отговор
    😀Партийни застъпници в СИК, в РИК, в ЦИК според Ц.Томов СА САМО ОТ НЕНАДЕЖДНИ ХОРА, КОИТО ДА БРОЯТ РЪЧНО Е ДОПОТОПНО! 😀
    😎НАПЪЛНО ИЗЛИШНИ СА СИК РИК ЦИК!😎

    😘МАШИНИТЕ ТРЯБВА ДА ОБЯВЯТ РЕЗУЛТАТА ДИРЕКТНО В "ЮТЮБ"!(БЕЗ ФЛАШКИ, ЩОТО СЕ НОСЯТ ОТ ХОРА И МОГАТ ДА СЕ ПОДМЕНЯТ С ДРУГИ ФЛАШКИ)😥
  • 35 Ханибал

    1 3 Отговор
    Този дебилен продукт на снимката няма ли отмине с короната и да освободи България от противната си смрад
  • 36 Ами ...

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Хаха":

    Пак ще мажат по протоколите от ръчното броене.
  • 37 ЛЕЛЕ

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Павел пенев":

    😀Погрешно СТЕ разбрали!
    😀НЕ ЗА ХАРТИЕНИ с химикалка бюлетини става въпрос.
    НЯМА ДА СЕ БРОЯТ КАТО КОНТРОЛНА СУМА КВИТАНЦИИТЕ, РАЗПЕЧАТЕНИ ОТ МАШИНАТА И НЯМА ДА СЕ СЪПОСТАВЯТ С РЕЗУЛТАТИТЕ, ЗАПИСАНИ ДИГИТАЛНО ВЪВ ФЛАШКИТЕ НА МАШИНИТЕ!😪
    😍НАЛИ НЯМА ДА ТВЪРДИТЕ, ЧЕ МАШИНА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕПРОГРАМИРА ! ПИТАЙТЕ БЕЛИТЕ ХАКЕРИ КАК!😍
  • 38 БОЖКОВ

    3 1 Отговор
    КОФТИ КОФТИ ЦВЕТОЗАРЧО НЕ ХОДИШ НА РАБОТА И СЕГА ЩЕ ТРЯБВА ДА ВРЪЩАШ ХОНОРАРА ЗА ЧЕСТНИТЕ ИЗБОРИ
  • 39 ГОЛЕМ РИСК

    6 2 Отговор
    КАКЪВ РИСК БЕ ДО ВЧЕРА ГЛАСУВАХМЕ С БЮЛЕТИНИ РИСКА Е ЧЕ НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА БАРАТЕ МАШИНИТЕ И ЩЕ ТРЯБВА ДА ВРЪЩАТЕ РУШ.. ОПА ХОНОРАРА АДЕ У ЛЕВО ЧЕРВЕНИ МИСИРИ
  • 40 КОФТИ

    6 1 Отговор
    ЗНАЕШ ЛИ ЩО ГЛЕДА ТАКА ЦВЕТОЗАРЧО ОБАДИХА МУ СЕ ДА ВЪРНЕ ПАРИТЕ А ТОЙ ВЕЧЕ ГИ ИЗХАРЧИ КОФТИ

    Коментиран от #41

  • 41 Прибързано

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "КОФТИ":

    Изхарчи хонорара и докато изтрезнее, пропусна да отиде на работа.
  • 42 ЛОБИСТ

    5 1 Отговор
    РАДЕВ КВО СТВА БЕ ПЪРВО КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД СЕГА ЦИК ЩО НЕ СЛУШАТ ТИЯ ХОРА БЕ АБЕ ДЪНИШ СЕ БЕ ШЪ ФЪРЧАТ ПИНГВИНИ
  • 43 хахаха

    3 0 Отговор
    е пак врътки
  • 44 ivan

    2 0 Отговор
    6те се броят,за6то да не се броят,проверката е вис6а форма на доверие,трябва да се сравняват резултатите
  • 45 небрежнев

    5 0 Отговор
    Ако си изряден, то не се боиш от проверка. Точно проверката чрез ръчно броене може да докаже честността на вота. Всичко друго е опит да се приспи бдителността на хората. Чрез манипулация на машините може да се избере каквото искаш - кеф ти Луна, Марс или Мадуро. Интересно ми е, ако машината покаже, че са гласували 100 милиона избиратели, то пак ли трябва да й се доверим? Машината ще покаже само и единствено това което са й програмирали. Ако я програмират да е точна - то ще е точна; ако я програмират да избере магаре, то тя ще го направи и никой от комисията не е компетентен да докаже измамата! Затова хартиените разписки са единствения начин за контрол над програмиращите машините. Премахването на контрола е гаранция за манипулация на вота.
  • 46 Сух

    1 1 Отговор
    Риск за кого бе псе?
  • 47 Риск е за манипулаторите

    2 0 Отговор
    Защото ще излезе истинския брой гласували , и колко са добавени.
  • 48 Е нали

    2 1 Отговор
    Трябва да се избере Радко. Кой им дава право да броят. То и Манолова е против броенето. Че може да си остане отвън на паветата. А тия 500 милиона изтеглени от служебното правителство разбра ли се за какво са?
  • 49 Кога при Боко

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Милия ми той":

    Се е гласували с машина. Или наши Може да си лъжат като Киро измамата.
  • 50 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ахахаа":

    Що, ако са триста за Боко тиквата, по добре ли ще е? А и той ако беше Пинокио, сигурно носът му ще бъде от Младост до Банкя, щото лъжата я има за добър ден.
  • 51 Шегаджията

    1 0 Отговор
    На миналите избори пъхнах в машината дебитната си карта и гласувах за ДБ, а тя освен разписката ми изплю и една педесетачка. Незнам, дали беше на изборите, защото си бях пийнал малко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове