Last news in Fakti

27 Ноември, 2021 08:40 1 290 24

БСП: Масовият спорт трябва да е приоритет

  • бсп-
  • спорт-
  • общини-
  • преговори-
  • здраве-
  • масов спорт-
  • иван ченчев-
  • даниела дашева

Общините да отделят около 3% от бюджета си за спорт

БСП: Масовият спорт трябва да е приоритет - 1
Снимка: Shutterstock

„Проблемите на спорта са много. БСП като социална партия искаме спорта да си върне публичната роля, да бъде отново онзи социален феномен, който беше. Изключително важно е в българския спорт да се върне научното звено, да има научен институт.“ Това заяви Иван Ченчев, избран за депутат от БСП в 47-то Народно събрание, по време на преговорите за постигане на коалиционно споразумение на тема "Спорт“. По думите му трябва да се създаде нова координационна структура между Министерството на образованието и Министерството на спорта, тъй като до момента няма координация между тях, съобщиха от пресцентъра на левицата.

Проф. Даниела Дашева, преподавател в НСА и част от преговорния екип на БСП, обясни, че Националната спортна система е в изключителен регрес. „Първото нещо, което трябва да се направи, е сериозен професионален анализ на Националната система на спорта, която има 4 подсистеми за решаване“, заяви тя като допълни, че част от мерките трябва да бъдат краткосрочни, друга част средносрочни и трети дългосрочни.

По думите ѝ първата подсистема касае управлението на системата на спорта и проф. Дашева смята, че е необходима реформа на Националната спортна система. „Това означава да имаме нова визия и философия какво точно ще представлява спортният сектор. Управленската реформа ще касае от една страна администрацията и възможности на Министерството да работи във виртуална среда. Трябва да се преосмислят вътрешните структури на Министерството на спорта“, обясни тя като допълни, че трябва да бъдат внесени промени в Закона за спорта по отношение на концесиите, на функцията на Министерството и ролята на министъра, да се разработи стратегия за развитието на физическото възпитание и спорта.

Проф. Дашева бе категорична, че бюджетът за спортния сектор трябва да бъде увеличен. „В общинските бюджети да бъде заложен процент за финансиране на спорта“, каза още тя като допълни, че трябват и данъчни преференции. „Много важно при финансирането е да се намери място на спортния тотализатор, който в момента отделя 18% от това, което получава за спорта, а трябва да се търси начин този процент да бъде завишен“, добави тя. По думите ѝ трябва да има приоритетни спортове, да има инвестиции в материална база, като се създаде и регистър на спортната база в България. Кадрова политика също е обект на дискусия като трябва да се помисли за човешкия ресурс в спортния сектор – специализация, квалификация, преквалификация, младите специалисти.

„Трябва да се определи процент за спортна наука или да се създаде Научно-приложен институт за спорт. Масовият спорт да бъде делегиран на местно ниво, спортните училища да бъдат реформирани“, са също част от предложенията, които проф. Дешева очерта, като добави и създаването на център за комплексно медицинско възстановяване. Йордан Георгиев, председател на Постоянната комисия по спорт, деца и младежки дейности на община Бургас предложи в новото споразумение спортът да бъде записан като държавна политика с висок приоритет. По думите му финансирането на спорта става по 3 начина – финансиране от държавния бюджет, от спонсори и фирми, и от общинските бюджети. „В момента БВП за спорт е 0.08%, съгласен съм той да бъде 1%, както е в развитите държави. Категорично трябва да се регламентират данъчните облекчения за юридическите и физическите лица – тези, които финансират и спонсорират клубовете и федерациите. Трябва да има определен процент от бюджета на общините, който да бъде отделен за спорт – предлагаме да е около 3%“, обясни Йордан Георгиев.

Относно федерациите той обясни, че трябва да има по една за всеки спорт, а не по няколко федерации по един и същ спорт. „Треньорската професия трябва да се приравни на учителската, да има външно оценяване на помощник-треньор“, каза още той като допълни, че през Министерството на спорта като финансиране, трябва да мине и поддръжката и възстановяване на базата на ведомствените клубове – на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи. Антон Коджабашев, спортист и част от преговорния екип на БСП, призова в новото споразумение да бъде специално обърнато внимание на световните шампиони и хората, спечелили медали за страната, които по думите му в момента “умират от глад и студ“, а са дали здравето си за България. Зам.-председателят на Общинския съвет в Сливен и част от преговорния екип на БСП Деян Дечев допълни, че общините трябва да бъдат активен партньор в спортния сектор.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    4 2 Отговор
    Само за чипирани ли? Като гледам днес само една мисирка е станала рано и то най не подходящата
  • 2 попара

    2 1 Отговор
    Ченчев или Чейнджев е? България чейнджи наши с чужди фудбаляги.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кид Шелин

    3 1 Отговор
    Спорт....Спирт ..Все тая ...Питайте Перукевич..,
  • 5 БСП - патерица на Герб

    3 3 Отговор
    БСП отива в канала.
  • 6 Спорт гладен не става

    5 0 Отговор
    То добре ама ранътъ прай борбътъ рекъл един наш световен шампион арода има нужда от ядене
  • 7 русенец

    7 1 Отговор
    Оправихме печеленето на пари за масите, че започнахме да оправяме и масовия спорт. Май и тези няма да ги бъде.
  • 8 Луд

    5 1 Отговор
    БСП нямат думата.Помним при Станишев как беше
  • 9 истина е

    6 1 Отговор
    Бастуни им трябват на хората ,а не футболни топки !!
  • 10 Да живеят

    4 0 Отговор
    Всички БСП-та по всички земни кълбета.....масовият спорт е най-важният проблем сега.....
  • 11 пиленце

    2 1 Отговор
    Масовият спорт трябва да е приоритет. ТАКА Е. ТРЯБВА ДА РАЗРЕШАТ НА ЖРИЦИТЕ ПО ПЪТИЩАТА СВОБОДНО ДА УПРАЖНЯВАТ ПРОФЕСИЯТА СИ.ДА ИМА КВАРТАЛИ С ЧЕРВЕНИ ФЕНЕРИ,ВИТРИНИ С ЖРИЦИ ПО КАКТО МАЙКА ИМ ГИ Е РОДИЛА. СПОРТЪТ ЩЕ Е МАСОВ,А НЕ МАСОВКА,КАКТО Е СЕГА. Добавената стойност също ще се събуди.
  • 12 Огнян Балкански

    2 1 Отговор
    Масовият спорт е основата на всичко. А профи спортът има някакъв смисъл само доколкото вдъхновява населението да се занимава със спорт.
    Ние смесъс сигурност най-мърдясалата нация с най-малко парткове и зелени площи, а столицата н ие единствена без пешеходна зона. Центъра на всеки европейски гад си личи по това, че няма коли, а София е като пл;етеница от магистрали.

    Тези проблеми и много други са свързани и от тях произлизат други проблеми.
    Но защо чак сега се сетихте? Защо вече няма турнири по бягане, колоездене, шах, гимнастика, футбол, тенис и пр за аматьори , които да са лесно достъпни за масовия любител? С шепа евро можете да възродите тези традиции, а от там и профи спорта ще спечели в дългосрочен план. Без подобни турнири и с милиарди не можете да накарате млади и стари да се занимават масово и редовно със спорт...

    Напишетек онцепция за възраждане на масовия и профи спорт, щоито и двата са в реанимация.
  • 13 За протокола

    6 1 Отговор
    Едно време имаше спортни площадки в междублоковите пространства, имаше ученически спартакиади, децата играеха непрекъснато навън, "Игри на волята", всъщност бяха детските "Бързи, смели, сръчни" и т.н. и т.н.
    Сега, само ще кажа, че всяко възможно място за игра и спорт в квартала е превърнато или в паркинг или е застроено, а за другите неща да питаме политиците.
  • 14 Какъв спорт

    4 2 Отговор
    С ветерани в спорта....и далаверите-....отбор на БСП по футбол-нападатели и приватизатори-Гумен Овч.,вратар Масларова,Крило-Румен Гечев и Тасков.....бая дрът и крадлив отбор...
  • 15 JEFF

    2 2 Отговор
    Трябва да се възстановят физкултурните салони в училищата , защото такива липсват . Преди 20 години синът ми беше първокласник и 90 процента от часовете по физическа подготовка бяха свободни часове. Надявам се това да се промени.
  • 16 Физкутурник

    2 2 Отговор
    Точно така всички по конете и след кака Кури,атакааа...
  • 17 Дон Санчо

    3 0 Отговор
    Масов спорт ,,,,🧕🧚🛀🧘🤺🪂.
    На старта- Р.Офч.,Масларова,Гечев.
    В обора,едни и същи гойни крави.
    Кире,какви промени,какъв спорт. Нещо
    си се объркал.Кравите искат здраво заплождане.
  • 18 Коко

    4 1 Отговор
    Бързи! Смели! Сръчни! - това е лозунг от социализма. Може да се поднови. Масови внушения и сега се правят, но са насочени срещу нас. А тогава с думи ни насочваха към грижа за тялото, духа и .... строителството на светло бъдеще. Не виждам нищо лошо в това.
  • 19 Огнян Балкански

    0 0 Отговор
    Който ми е дал минус е вреедител и зложелатрел на хората по принцип и на българите в частност.
  • 20 За протокола

    2 1 Отговор
    Големите корпорации влагат огромни средства за здравето на служителите си. И това си има чисто икономическо обяснение.
    Това важи с още по-голяма сила за здравето на една нация. В този смисъл парите за масов спорт и здраве ще се върнат многократно.
  • 21 Ванко 1

    4 1 Отговор
    Щом канят Емилия Масларова значи са ясни като небето.Ще станат 7% само комунистически фамилии .
  • 22 Мдааа, спорта е най-големия ни проблем

    2 0 Отговор
    Как не се досетихме?!? 🤔
  • 23 Тези

    0 0 Отговор
    наистина са пълни загубеняци.
  • 24 Оги

    1 0 Отговор
    Корна язди кон, кво?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове