Last news in Fakti

22 Декември, 2021 10:08 4 560 32

Спряната ТЕЦ Варна спечели 27,5 млн. лева

  • тец варна-
  • данаил папазов-
  • дпс-
  • ахмед доган

По думите на Папазов в момента се преговаря с "Булгаргаз" за уреждане на задълженията

Спряната ТЕЦ Варна спечели 27,5 млн. лева - 1
Снимка: БГНЕС

ТЕЦ "Варна", която е мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, е играла на борсата на ток, макар от 13 декември да е със спрени доставки на природен газ и със запорирани сметки заради дълг към "Булгаргаз". Данни на "Българската независима енергийна борса" за търговията в сегмента на двустранните договори показват сделки на ТЕЦ "Варна" в последните три дни на миналата седмица, както и в понеделник, 20 декември. В резултат на това централата е изкарала малко над 27.5 млн. лв., съобщи Mediapool.

От данните е видно, че газифицираната централа е предложила на 15 декември 70 МВ базова енергия със срок на доставка от 20 до 26 декември на цена от 555 лв/МВтч, но търгът се е провалил. В следващите два дни ТЕЦ "Варна" е обявила съответно 100 МВ и 75 МВ базова мощност за периода 1-31 януари 2022 г. на цени 605 лв. и 599 лв./МВтч, успявайки да сключи сделки за по 25 МВ. В четвъртък постигнатата цена е 615.69 лв., а на следващия ден – 606.69 лв/МВтч. В понеделник централата обявява два търга – за 10 МВ пикова мощност за периода 1-31 януари на цена от 809 лв., но не са постигнати сделки, както и за 50 МВ базова мощност за същия срок на цена от 619 лв./МВтч. За разлика от първата процедура, втората е отчасти успешна и приключва със сделка за 10 МВ на цена от 646.07 лв.

И в трите търга е участвал един купувач. Името му не е оповестено от борсата, каквато е практиката на платформата при такива случаи. Така взелият общо 60-те мегавата от централата остава неизвестен. Сделките обаче носят на ТЕЦ "Варна" приходи от малко над 27.5 млн. лв. Това, че тя е със запорирани сметки, не ѝ пречи да играе на борсата, тъй като там всеки играч има отделни сметки или е предоставил банкови гаранции за участие в търговията и реално според правилата на борсата няма проблем централата да продава енергия за бъдещ период.

Представителят на ТЕЦ "Варна" Данаил Папазов, чийто син и дъщеря са съакционери на Доган и който бе транспортен министър в правителството Орешарски, коментира пред Mediapool, че с приходите от сделката ще бъдат погасени именно задълженията към "Булгаргаз". Те възлизат на 24 млн. лв., по данни на държавния газов снабдител.

По думите на Папазов в момента се преговаря с "Булгаргаз" за уреждане на задълженията. От "Булгаргаз" казаха пред Mediapool, че тъй като имат договор с ТЕЦ "Варна", газовите доставки ще бъдат възобновени след уреждането на неплатените фактури.

Папазов обясни, че търговете за доставка от 20 до 26 декември (такъв е имало и на 9 декември) са се провалили, защото цената на тока не се е връзвала спрямо разходите им за газ.

Сделките с неизвестния купувач позволяват на ТЕЦ "Варна" да възобнови работата си от началото на следващата година и да закрепи финансовото си положение, за да продължи да се възползва от високите цени на електроенергията, които се очертава да се запазят до края на зимата. При заявена цена на газа от "Булгаргаз" за януари от 117.12 лв/МВтч, на каквато ще купува ТЕЦ "Варна", и цена от над 140 евро/МВтч на европейските борси, а при близки стойности на тока у нас и в част от европейските държави, централата на Доган ще си осигури приходи.

Отделно тя е регистрирана от държавния "Електроенергиен системен оператор" за участие в търговете за балансиране на мрежата високо напрежение, от които за седемте месеца на 2021 г. изкара над 12 млн. лв., а от догодина се очаква да си осигурява още по-високи доходи от тези търгове. Причината е, че енергийния регулатор все пак одобри, въпреки множеството протести на пазарните играчи, промяната в правилата за търговия с ток, забраняващи пазарните обединения на балансиращите групи. Така всички играчи, които не са успели да изчистят недостига или излишъка на енергия вътре в групите си, ще бъдат балансирани от 1 февруари 2022 г. от ЕСО, а държавният оператор на свой ред ще възлага това на централата на Доган и ТЕЦ-овете на бизнесмена Христо Ковачки.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    41 4 Отговор
    Доган ще виси на Орлов мост!

    Коментиран от #12, #23

  • 2 брежнев

    39 1 Отговор
    От комунист капиталист не става.

    Крадат, крадат и накрая фалират и режат за скрап.

    Коментиран от #20

  • 3 питам

    46 1 Отговор
    Защо не питате догана от къде взе милионите за закупуването на теца , и защо с държавни пари му одълбочихе пристанището

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 русенец

    34 1 Отговор

    До коментар #3 от "питам":

    Откъдето взеха парите и нашите "преуспели бизнесмени" - от държавата.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 1 Отговор
    ПОЧТЕНА мутра няма а от такива страдат ХОРАТА
  • 7 ъхъ

    20 0 Отговор
    От единия джоб в другия
  • 8 Доказано

    19 0 Отговор
    160 депутати се въртят около Мен.

    Коментиран от #11

  • 9 pbdan

    26 0 Отговор
    Така се става милионер. Какво ще разработваш, строиш, произвеждаш. Купуваш от един, продаваш на друг и това е. Преди години при зеленчукопроизводител идват едни момчета и казват: 1лв./кг домата, другата седмица идваме, наберете ги и до пътя в щайги. Идват след седмица с камион и три джипа борчета. Даваме по 0,50лв/кг. Ама нали казахте 1лв? Тогава минаваме с камиона през щайгите, пък си ги продавай по 2лв. Човекът се съгласява, няма къде да ходи. На магазина същите домати по 3,50/кг.
  • 10 Какво стана?

    12 18 Отговор
    Кирчо и Асанчо Кокорков продължават грабежа. Нали уж промяна ?

    Коментиран от #15

  • 11 Ото

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Доказано":

    Всички знаят, че ГЕРБ и ДПС са много по-малко
  • 12 Явно

    12 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Доган и твоя Кирчо са комбина, иначе няма как да стане това !
  • 13 Ото

    19 2 Отговор
    Не е опоменат купувача, каквато практика обикновено има
    Това значи, че ще да е някоя държавна компания, която все още не е разбутана от новите лица в управлението.
    Някоя държавна фирма на която все още директори, заместник директори и т.н. са все още Герберасти.
    Ай честито на хората, които ще покрият сметката
  • 14 pbdan

    25 0 Отговор
    В Румъния например само производителите на ток имат правото да продават. Държавата следи зорко енергийната борса и прибира 80% от печалбата. Чисто и просто. Тук все да забраним на КЕВР, да компенсираме бизнеса, въвеждане на квоти, енергийни помощи и какви ли не щуротии.
  • 15 Абе оди

    21 3 Отговор

    До коментар #10 от "Какво стана?":

    на maкя си в tutuрутката be!
    Киро от нема една седмица е министър-председател, ти кво искаш да направи?
    С Гешев прокурор?
    Тия договори и тоя ТЕЦ да не би да са дадени вчера на Доган?
  • 16 Павел пенев

    17 1 Отговор
    С три турско-цигански сделки, хидро инженера Доган си плаща задълженията. При това сделки които явно не може да изпълни поради липса на газоподаване. Как се нарича това- борсова измама. Гешев знае ли това и защо мълчи? Защото работи по замитане схемите на АМ Хемус.
  • 17 pbdan

    21 1 Отговор
    Свободна енергийна борса за частните производители. Собствениците на ФЕЦ, ВяЕЦ, малки ВЕЦ, американските ТЕЦ да си продават енергията на свободния пазар и да печелят колкото си искат. Ама не, ще продаваме от държавната АЕЦ и ТЕЦ2 с платени от държавата СО2 емисии.
  • 18 Да потам само

    25 1 Отговор
    Сега разбраха ли всички Българи - защо е висока цената на тока!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "брежнев":

    То и от капиталист човек не става.
  • 21 ФАКТИ

    8 0 Отговор
    НАДЕТО ДА ЗАПОЧНЕ ОТ ПАШКУЛА НА КОРУПЦОЯТА И БАНДИТИЗМА У НАС, ВАРНА И ТЕЦА МУ. МАЛЕЕ МНОГО МАТРИАЛ.
  • 22 Пффффф

    6 4 Отговор
    Вижте му червената и мазна физиономия на Папазов, гнусни Комунисти. Колко е доволен от Мораториума на ПП и БСП. Няма управия с тези еиииии какви магистрали, какви пет лева? Тройната коалиция продължава да ни тегли към черна дупка. В сравнения с техните далавери, Хемус е детска игра разсърдила Рашков и Радев. Гешев да ги почва отдалеко, още от 89г.та досега. Ще излязат МИЛИАРДИ левове.
  • 23 ddddd

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    д на снимката доволен ганю от откраднотот това му е ценноста колкото се може повече да краде хаха
  • 24 Какво е това животно

    7 0 Отговор
    на снимката, ева хти гнусното нещо!
  • 25 Ентропа 2009

    7 0 Отговор
    Важно е всичките тези от преди прехода и след него какви данъци плащат в края на годината!
    Защото , когато една бандитска държава стои зад тях, лесни пари бързо и сигурно се правят. Тия от Европа мухи да лапат!
  • 26 Ашкулсум!!!

    6 0 Отговор
    ДПС РАЗДРОБИХА и съсипаха България заедно с европейските НЕОЛИБЕРАЛНИ ПРОГЕСИСТКИ ПАРТИИ с които са в СЪЮЗ в Европарламента!
  • 27 За протокола

    5 0 Отговор
    Ей това е работа - една година министерстване, цял живот уредена рода.
    Пък после нека и да те псуват.
    Но конфликт на интереси не е имало. Както и при днешните управляващи няма. Уж.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Продълж@в@ме подмян@та

    1 0 Отговор
    Мда сменя се правителството на ГЕРБ с коалиция където е и БСП и се почва едно печелене на техните кадри да знае ли се, и къде е промяната
    г-н Петков, защото ако е това по добре връщайте ГЕРБ🤔
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Zapoznat

    0 0 Отговор
    Много , много разбирачи тук се изказват ; тава е обикновена сделка за продажба на ток за януари , като се произведе , ще се плати ; Марица изток 2 и АЕЦА имат търгове всяка седмица на борсата за много по големи обеми ел енергия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове