Last news in Fakti

22 Декември, 2021 16:07 1 831 27

Омбудсманът призова мобилните оператори да не вдигат цените

  • мобилни оператори-
  • цени-
  • телефони

Повод за написване на писмото ѝ бе новината, публикувана на Интернет страниците на „А1 България” и „Теленор България“, че от м. февруари догодина цените на месечните абонаментни планове ще бъдат индексирани

Омбудсманът призова мобилните оператори да не вдигат цените - 1
Снимка: Пресслужба

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до главните изпълнителни директори на трите мобилни оператора - Александър Димитров на „А1 България” ЕАД, Джейсън Кинг на „Теленор България“ ЕАД и Атанас Добрев на БТК ЕАД, в което апелира да не променят цените на телекомуникационните услуги в ситуацията на извънредна епидемична обстановка, защото това ще се отрази сериозно върху джоба на гражданите.

„На фона на предприетите от Народното събрание и правителството мерки за овладяване на екстремното повишаване на цените на горивата, за да не изпитат българските домакинства във време на струпване на кризи ценови шок, дойде новината за увеличението на цените на мобилните оператори. Това за омбудсмана е необяснимо, обезпокоително и несправедливо“, категорична е Диана Ковачева.

Повод за написване на писмото ѝ бе новината, публикувана на Интернет страниците на „А1 България” и „Теленор България“, че от м. февруари догодина цените на месечните абонаментни планове ще бъдат индексирани със средногодишния индекс на потребителските цени за 2020 г. и 2021 г., публикуван от Националния статистически институт. „Теленор България“ ще индексира само цената на месечните абонаментни планове за мобилни услуги, докато индексацията при „А1 България“ ще засегне и фиксираните услуги, като до момента единствено от „Виваком“ (БТК ЕАД) няма такава информация.

Омбудсманът недоумява как така решението за индексацията се взима по едно и също време заради нарастващата инфлация и ще се прилага не за една, а за две години.

„Позовавайки се на предвидените клаузи в договорите и Общите условия за индексиране на цените, разяснявате последиците от предсрочно прекратяване на договор, а именно - начисляване на неустойки. Въпросът, който възниква от изложеното е по какъв начин нарастващата инфлация, основно от цените на суровините на енергията, влияе на цените на телекомуникационните услуги“, пита проф. Ковачева.

Тя поставя акцент върху факта, че по времето на пандемията онлайн работата и онлайн обучението са немислими без услугите на мобилните оператори и че телекомуникационният сектор е един от печелившите у нас, доказва го и приходът от пренос на данни, който за първи път надхвърля този от гласови услуги.

„В Годишния доклад 2020 на Комисия за регулиране на съобщенията е отбелязано, че: „Българският пазар на електронни съобщения демонстрира устойчивост на фона на кризата с COVID-19, продължавайки своето възходящо развитие и през изминалата 2020 г.“ Едни от тенденциите, които се очаква да се запазят и през следващата година са увеличение на броя на абонатите на мобилен интернет, увеличение в броя на абонатите и приходите от пакетни услуги“, аргументира тезата си омбудсманът.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдда

    23 0 Отговор
    И да не променят договорите!
  • 2 вижда се

    13 16 Отговор
    В сравнение с Мая ,тази е умряло мишленце !!!!!!!!!!!
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 18 Отговор
    всичко трябва да поскъпне , телефоните също нека да поскъпнат, разговорите също

    какво е това всеки лапнал телефона и крачи по улицата
  • 4 мислещ

    35 1 Отговор
    Тия закони никой за нищо вече ги няма (Освен когато работят за тях, разбира се, тогава изведнъж се присещат. Не, че им трябват де). Подписал съм се под една сума, законно ли ще е според тях ако аз си "индексирам" плащаната от мен сума, за да компенсирам инфлацията и намаляването на доходите ми? Защо за тях да е по-различно?
  • 5 Коа

    7 23 Отговор
    Всичко лети нагоре, нашата за смешните 5% на опраторите се сети.
  • 6 Гочо

    20 1 Отговор
    Това е БГ Ковачева...тука е така.Получавам СМС че ще ми добават ГБ за интернет на тела...Ако не искам да изпратя СМС...СТОП.....Това го има само у нас...В белите страни те питат искате ли...и ако искате изпратете.........Улисваш се да откажеш в БГ и те са те натоварили.То да е само това...
  • 7 Смех

    15 1 Отговор
    Цените на какво? те вдигат цените от както ги има изпуснеш ли преподписване си само на горе и на горе и на горе....
  • 8 Защо...

    25 2 Отговор
    За всичко друго се говори,а за поскъпването на услугите на банките не се говори? На всичко отгоре всеки ден се хвалят,колко им са големи печалбите.Тия са най-големите грабители защото и държавата ги защитава,като ни кара всичко да става по банков път.
  • 9 боко

    19 1 Отговор
    Трябва да се изгонят и само БТК

    Коментиран от #19

  • 10 Браво

    18 3 Отговор
    на омбудсмана, че реагира веднага!
  • 11 XYZ

    13 3 Отговор
    Решението се взема едновременно от всички, защото ги командват от един център! И целта е да се тормозят гражданите, за да възниква недоволство срещу новата власт! Вдигат цените на ток, вода, парно, услуги, храни и т.н., лекарствата са на ход, материалите също ....
  • 12 Тома

    18 0 Отговор
    За какъв чеп се подписват договори в България.Африканската джунгла ли е тука.Мафията е навсякъде
  • 13 Преминаващ оттук

    16 0 Отговор
    Я елате в Англия.
    Неустойки ли. Няма такова нещо. Решиш ли да преминеш към друг оператор или друг доставчик на интернет, винаги можеш да го направиш. Годишни договори еле пък за цяла година...

    Коментиран от #15

  • 14 Кински

    14 0 Отговор
    Да се опитат да го направят някъде в Европа .ама нали в България минава номера .никой не им държи сметка .картелче горива ,картелче банки .картелче енерго ,картелче комуникации ,картелче хранителни вериги,картелче във всичко . държава няма закони няма .дерат ни както си искат
  • 15 оня с коня

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "Преминаващ оттук":

    Не те знам къф го държиш В Англия,но кажи и на другите дето са на твоя акъл че е Абсурдно да се сравнява Скъпотията в Англия с Евтинията в БГ.Лично Аз НЕ СЪМ НА ДОГОВОР ,и в момента в който не си платя Масрафа към Оператора ми се спира Услугата.Говоря за БОБ който ползва Инсталациите и Съоръженията на А-1,ще си послужа и с Цифри:Имам Безплатни 100 мин. Мобилни към Всички телефони + 100мин. Безплатни към всички Стационарни телефони.Таксата ми на Месец е 2,90лв.Имам и 4000МБ Интернет за още 3,90лв,общо 6,80лв.Ако ти от Атглия ми изкараш такава тарифа,аз без колебание ще си отрежа Всичките Глави,а за инфо такива като мене са НАД 1 млн. в БГ.Ама тичате боси през лука и нямате стигане...!
  • 16 НекаВсички

    18 0 Отговор
    Вчера получих СМС, за индексирането. Резултата е отидох да се опитам да си сменя плана на най-ниския, колкото да си запазя номера. За мен беше решено, че имам и др. карти от др. оператори и този щом еднострнно след 16 години вместо отстъпка като лоялен ми дава учеличение: явно е че ще се ходи при другия. Ами да ви кажа казаха, че не могат да ми дадат план под 20 лв, защото били само за нови абонати. Пожелах им лек ден, влезнах в съседния магазин на др. оператор и пуснах молбата за преносимост на номера - там хората бяха по-адекватни.
    Нека покажем на всички, които ни притискат, че със сила на става. 1% от хората да отидат да заяват, че си тръгват, техните 5% процента увеличение ще им излезне на минус, защото те губят много повече от месечната такса като си тръгне абонат. На силата трябва да се отговоря със сила, не с мълчание и писане по форуми само !

    Коментиран от #24

  • 17 Ей хора

    10 1 Отговор
    В България мобилните услуги са просто УЖАС ! Като булдози са всички - захапват те и няма пускане... да не говорим пък за невярната и зле представена информация, и т.н. !

    Коментиран от #18, #25

  • 18 ГоворишТака

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ей хора":

    Говориш така, защото нямаш идея на запад колко по зле са: там им даваш докуметн че за прекратяване на договора и те ти го губят м/у бюрата и чакаш пак 2 години да си подадеш наново. Така че не се оплаквайте за неща, които подчертавам операторите направиха след 2007-ма година, годината когато станахме европейци като уж ни приеха в тяхното семейство. Сега просто берем плодовете на членството си.
  • 19 tate

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "боко":

    Недей за БТК там къв бардак е немаш си на идея ,сега и като купиха Нет1 стана ептен мармалад ! Там са едните незнаят а другите немогат застани пред "Стъклен дом" на Цариградското и ще ги видиш лежач до лежача ,некадърен до некадърен !! Админите са им потрес техниците по двама поддържат от центъра та чак Люлин дават им по 10-15 задачи които те немогат да оправят !! Та там е майка плаче дойдоха ми едни тримца да ми обясняват как и какво ще работим ,аз им казвам че ВиК копаят и весичко е леш а ние оправяме нещата с лопати оня ми вика "Как бе и ние имаме багери" е и като имат един не съм видял да прави нещо !! Пълен цирк са .........
  • 20 tate

    5 1 Отговор
    Операторите са всичките за затвора ,не да ми се правят на загрижени за нас ! Най-много се печели от интернета 400% ако плащаш 10 лв реално на оператора струваш 2 лв. Сега и "Тупалката" 5ДЖИ там ТЕ операторите си намаляват сметките за ток защото нашите телефони стават ретранслатори ако сега клетката е 10 вата с5ДЖИ става 5 вата консумацията на ток пада а телефоните са набримчени на макс то затова нови телефони със зор изкарват 48 часа с едно зареждане !! Срещу монопола да застанеш иска много топки и ДЪРЖАВНА РЪКА другото е проветрение на устата !!

    Коментиран от #21

  • 21 БожеПрибери

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "tate":

    Боже прибери си версиите, 40 вата са 3-4 лед лампи. За каква икономия на ток говориш. Като човек работил в оператор, че ще ти кажа, че се плаща за софтуерана версия на техниката ... всичко друго е евтино в сравнение с това. Отдавна направиха базови станции, които само софтуерно се подновявят, ти ми говориш за 40 вата как ще икономисат от базова станция :Д Хора, като не разбирате от дадена област - четете във вашата област и там се усъвършенствайте )
  • 22 Тя е гласът

    1 2 Отговор
    на викащия в пустиня...
  • 23 Тоалетна хартия

    6 3 Отговор
    Ся, да изясним нещата.... Първо лошите. Защо подписваме договори, които защитават само телекомите. Клиента има само едно право...да плаща!!!! При , който й оператор да идеш е все тая, плащаш и псуваш, глас в пустиня. Картела е голям, с подкрепа на правителството-мафията!!! Просто нямаш избор, капитализама е утопия-илюзия. Храна за малоумници е капитализма и конкуренцията, както и гласуването!! Нооооооо едно голямо НО. ......В БЪЛГАРИЯ ТЕЛЕКОМИТЕ СА НАЙ-ДОБРИ И РАЗВИТИ И НАЙ-ЕВТИНИ В ЕВРОПА!!!!Само Щвейцария ни е конкурент по качество, Но не й по цени!!!!Таз омбусман- бустан си прави реклама!!!! В едно нещо сме НОМЕР 1 и то не отзад на пред и взехте да мрънкате за увеличение между 41 ст.до няма й 2лева......Храните станаха по 2, а ревете за увеличение с 4.1℅!!!!!......

    Коментиран от #26

  • 24 Апропо

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "НекаВсички":

    Всичко това е хубаво ако не беше картела създаден от операторите. Цените и условията на всички са еднакви , никой не се бори за нови клиенти , дои старите . Няма да говорим за измислените правила за роуминга и сключването на 2 /!!!/ годишни договори , постоянното едностранно променяне на общи условия. Няма контрол. Ако вземат лиценза само на един и пуснат на пазара например китайски или арабски оператор , много бързо ще влязат в час. Иначе са едни от многото паразити на гърба на народа.
  • 25 Питам ги за Мобилния Интернет

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ей хора":

    По каква методика вие определяте скоростта на мобилния интернет? Давате до 50мбс, но това означава, че вие може да ми дадете само 5мбс. Мобилните оператори са мошенници! Четете си договорите, не подписвайте веднага!
  • 26 В Белите държави

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Тоалетна хартия":

    Мобилните опвратори са под контрол на държавите. Тук в България, това не е така..
  • 27 Плюс-минус

    2 0 Отговор
    А защо държавата не направи държавен мобилен оператор?
    Така хиляди, след като им изтекат договорите с тези крадливи частници, ще се прехвърлят при новия държавен мобилен оператор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове