Last news in Fakti

10 Януари, 2022 18:19 1 419 22

Шефът на социалната комисия в НС: Общинските детски градини ще са безплатни от септември

  • социална комисия-
  • нс-
  • възрастни-
  • covid добавки

Със задна дата ще бъдат компенсирани онези пенсионери, които получиха по-малко с COVID добавката, обясни Искрен Арабаджиев

Шефът на социалната комисия в НС: Общинските детски градини ще са безплатни от септември  - 1
Снимка: bTV

Няма нито една пенсия, която е по-малка от тези, изплатени през декември. Разликата идва от COVID добавката, която бе намалена на 60 лева. Освен това не всички пенсии са увеличени с 12,5%, някои са с по-малко в зависимост от трудовия стаж на всеки. Това заяви председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание Искрен Арабаджиев в „Лице в лице“ по bTV.

Той увери, че няма да има нито един, който да получи по-малко. Със задна дата ще бъдат компенсирани онези пенсионери, които получиха по-малко с COVID добавката. Той обясни, че ще има промяна в закона, с която разликата ще се изплати през февруари. "За миналата година имаме безпрецедентна инфлация. Средната пенсия бе увеличена в рамата на година с 20% или 540 лева, което е безпрецедентно", обяви Арабаджиев.

Според него добавките не са добър механизъм, защото изкривявали очакванията на пенсионерите, а и на самата пенсионна система. "Това скъсва връзката между приноса на отделния осигуряващ и това, което получава. Трябва да увеличаваме пенсиите в зависимост от приноса на всеки, а добавки да няма. Надяваме се през юли месец вече да няма добавки, а да има увеличение на пенсиите", обясни той, цитиран от novini.bg.

Общинските детски градини ще са безплатни в цялата страна от септември тази година, каза още Искрен Арабаджиев.
Предвижда се също да бъдат компенсирани и родителите на деца до 3-годишна възраст, които не са приети в общинските ясли. В момента се подпомагат само тези с деца над 3 г. Сумата в момента е 291 лв. на месец и вероятно ще бъде увеличена. Ще остане условието родителите да са кандидатствали за общинско детско заведение и детето да не е прието, уточни Арабаджиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    19 2 Отговор
    Няма разлика, но пенсиите са по-малки започвам да се чудя тоя и Кокорчо луди ли са или се опитват да направят пенсионерите на луди.
  • 2 Глухар

    8 1 Отговор
    А пак ли селските двойки в София ще са с предимство шот баба и дядо са на село и шот по-добре знаят как се дават рушвети? Ше строите ли още детски градини? Ако не - това е дрън дрън та пляс. Пак ше цакат хората на частници.
  • 3 Гюро

    13 0 Отговор
    и тоя май се е объркал
  • 4 браво

    2 14 Отговор
    Поздравления за правителството !!
  • 5 Вервате ли

    8 1 Отговор
    Ше ще ама на дали
  • 6 зеленЧук

    14 2 Отговор
    поредното келеме дето не знае какво е труд но ; отговорно ; ни убеждава в правотата на партията и правителството
  • 7 Новите стари лъжи....

    7 0 Отговор
    "Трай коньо за зелена трева" е тяхната работа. Ама вместо до пролетта, ще стане към есента и то евентуално.
  • 8 Няма да са безплатни

    8 1 Отговор
    Ще бъдат платени от данъците на съвестните. Тарика дето си карат колите регистрирани на село са твърдо за. Само дето следващия път няма те да гласуват съвета.
  • 9 КОГА ЩЕ УВЕЛИЧИТЕ ПЕНСИИТЕ БЕ МОШЕНИЦИ ?

    6 1 Отговор
    ТОВА НЕ СА ПЕНСИИ А КРАЖБА !
  • 10 Горнооряховски к...леш,

    10 0 Отговор
    какво правиш в София? С провинциалните си връзки искате да управлявате. София е пълна с такива " управленци" като този.За цялата мизерия в България отговорност ще носят селските тарикати, набутали се във властта. СОФИЯНЦИ са по-малко от 5% във властта.Селските тарикати и далавераджии съсипаха и града.А защо едва от септември ще са безплатни детските градини? Ти ще получаваш ли до септември заплата? По резултата от коментара, ако не го изтрият, ще разберем броя на селяните и провинциалистите в София.

    Коментиран от #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Адам Смит

    7 0 Отговор
    "Безплатен обяд ли? Не познавам такова нещо!"
    Няма такова нещо като безплатен обяд. Въпросът е - кой го плаща.7827
  • 14 ДО СЕПТЕМВРИ И ВИЕ ЩЕ СТЕ БЕЗПЛАТНИ

    3 3 Отговор
    БОКЛУЦИ ЗАЕДНО С БОЙКО И ГЕРБ ! НЯМА КОЙ ДА ВИ ЧАКА !
  • 15 Бай Иван

    5 2 Отговор
    Това за пенсиите разбира се е чиста лъжа. Жена ми е потерпевша в случая и от там знам! Тя направи и справка за младежа председател на социалната комисия в Парламента. Оказа се, че роден през 1991 г. и е завършил във Великотърновския университет за учител по рисуване! Негови били скулпторите на едни мършави кучета пред болница Токуда! Така, че пенсионери не се бойте, този хлапак ще Ви оправи че така, че скоро ще изглеждате по-мършави и от скулптурите му!
  • 16 gggw

    3 1 Отговор
    няма нужда от популизъм. проблемите не са в таксите, а в липсата на градини и ясли !
  • 17 НОВОНАСТАНИЛИ СЕ ПАРАЗИТИ ПРОСТИ

    5 0 Отговор
    СОЦИАЛНА КОМИСИЯ ОТ ТЪРТЕИ !
  • 18 Безплатни

    1 0 Отговор
    обяди няма, това го говори на баба си.
  • 19 NGs company

    5 0 Отговор
    Намалихте пенсиите на-най тежките професии / 1ва и 2ра категория труд / за сметка на хората ,работили продължително по бюрата , а сега обвинявате НОИ, че объркали изчисленията! Престанете да манипулирате с това едностранно увеличение на пенсиите с този прословут дълъг реален трудов стаж. Пенсиите се формират от още два показателя - средно осигурителен доход и индивидуалния коефициент, като пенсиите не са преизчислявани със СОД от 2008 година. От там идва и неразборията в справедливото съотношение на пенсиите през годините и малките им размери. От 01.07.2022 година пенсиите трябва да бъдат истински преизчислени със средно осигурителния доход за 2020 година, което преизчисление включва и продължителността на трудовия стаж!
  • 20 От Варна

    3 0 Отговор
    Погледнете с какви коли си возят отрочетата в детската градина сутрин и сравнете таксите! Сега пък безплатно? Поредно улеснение за циганите, и това няма да доведе до интегриране, защото те самите не го искат. Каква е тази държава, дето няма нужда от пари? Ниски данъци, нисък осигурителен праг, безплатни обяди, пари за строежи на зелено- просто ужас от безхаберие . И новите управляващи са голямо разочарование с необмислени и непроверени решения. Бойко беше еднокнижника, а тия уж са чели много, явно освен комбинации за лична облага, нищо друго нямат в главите!
  • 21 Гробар

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Горнооряховски к...леш,":

    Само като се разходиш пред народното събрание и видиш селските тарикатчета с меките акценти - всичко знаят как става, всички се познават, и ти става ясно. Плащай данъци, има кой да ги прибира.
  • 22 Аз.....

    1 0 Отговор
    Абе Смешник,майка ми е с 38,9г трудов сташ и е с 20лв надолу.
    От 500лв на 480.
    Е парно 260,ток 37,вода 29....., колко и остават?
    НАЛИ НЯМА НАМАЛИНИЕ???
    ЩО НЕ СЕ ИЗМЕТЕТЕ ВСИЧТИ ОТ ПЕТЪР МЛАДЕНОВ ДО К.ПЕТКОВ ОТ БЪЛГАРИЯ???????????????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол