Last news in Fakti

18 Януари, 2022 19:13 1 473 13

Замърсяване на три реки от ТЕЦ "Бобов дол"

  • тец бобов дол-
  • замърсяване-
  • рилска-
  • джерман

Водите на Разметаница, Джерман и Струма са замърсени от заустване на отпадъчни води с изключително високо съдържание на замърсители

Замърсяване на три реки от ТЕЦ "Бобов дол" - 1
Снимка: МОСВ

Проверка на няколко институции откри замърсяване на водите на Струма и нейните притоци Рилска и Джерман, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Проверяващите са установили, че водите са мътни, със специфичен сиво-черен цвят, а източникът на замърсяване е ТЕЦ „Бобов дол“. Според сигнала мястото на замърсяването е при моста за с. Покровник, община Благоевград, обходени са участъци с обща дължина около 25 км по река Струма и нейните притоци Рилска и Джерман.

Замърсяването на Струма е станало чрез река Разметаница, десен приток на р. Джерман, в която се заустват отпадъчни води от дейността на ТЕЦ „Бобов дол“.

Дружеството е титуляр на Комплексно разрешително, съгласно което може да зауства в р. Разметаница пречистени отпадъчни води. В случая водите на реките Разметаница, Джерман и Струма са замърсени от заустване на отпадъчни води от ТЕЦ „Бобов дол“, с изключително високо съдържание на замърсители, съобщават от МОСВ.

Извършено е контролно пробонабиране на двете места на заустване. След получаване на резултатите ще бъдат предприети действия по компетентност за ангажиране на административно-наказателна отговорност, уточняват още от МОСВ.

Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) към МОСВ е започнала преразглеждане и актуализиране на комплексното разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“ заради установено системно замърсяване на основание на Закона за опазване на околната среда.

„Целта на процедурата е въвеждане на нови изисквания и условия в разрешителното, които да гарантират спазване на нормите, а искането към ИАОС е отправено от контролиращите звена на МОСВ – РИОСВ и Басейновата дирекция в Благоевград“. Това каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов след като вчера изненадващо посети ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Република“.

Той изтъкна, че през годините лично е подавал множество сигнали заради емисии от комина на ТЕЦ „Бобов дол“ без сероочистваща инсталация и винаги получавал един и същ отговор от РИОСВ – че поради възникнала авария се е наложило използването на този комин.

Министър Сандов припомни, че срещу много ТЕЦ в България има немалко сигнали от граждани за замърсяване на околната среда, извършват се постоянно и проверки от институциите. „България има наказателни процедури от ЕК, свързани с дейността на ТЕЦ.

Срещу страната ни е заведено дело в съда в Люксембург по отношение на наднормени нива на серен диоксид в района на Гълъбово. Затова ние ще предприемем действия срещу замърсителя“, категоричен е министърът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    23 0 Отговор
    Под вещото ръководство на Ковачки, ТЕЦ Бобов дол е докаран до фалит, подобно и на останалите централи на Ковачки.
    Единственото им предназначение е да източват НЕК с договори за когенерации и студен резерв.
    Това е част от непробиваемата мафия в Бг енергетика. При това най-съществената част.
    Не се чудете защо тока поскъпва. Печалбите отиват "бизнесмени" като Ковачки, Доган и пр...
  • 2 оня с коня

    1 12 Отговор
    Ако Хитлер бе превзел Русия,щяхме да замърсяваме 3 Морета!Да ама стана обратното и Русия отсече че и 3 реки ни са достатъчни.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Niknay

    17 0 Отговор
    Няма явно власт която да участие Ковачев- за него законите Невада и си прави каквото си иска безнаказано ! Да видим сега новите колко топки имат за да въведат ред в страната и да поставят всеки на мястото му .....

    Коментиран от #7

  • 4 Ако Хитлер

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "оня с коня":

    ...беше превзел Русия ти нямаше да съществуваш!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ковачки

    1 9 Отговор
    Мъчно ми е! Аз съм такъв "бизнесмен", че всичките ми магазини "Европа" фалираха. Мразя Европа, обичам Русия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 наблюдател

    17 0 Отговор
    докато една държава не е в състояние да затвори няколко комина, които носят (не)прилични печалби на едного и на ония зад него, тя е територия! ни повече, ни по-малко.
  • 9 Андре

    10 1 Отговор
    Къде отиде Л. Спасов прави еко татастрофа
  • 10 оня с коня

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ти си":

    Не хвърлям клечки по земята щото ползвам Газова ми запалка "Пиер карден" с Джет-пламък,а вместо да Беля семки както си мислиш,употребявам Кашу за Вискито.Колкото до писането на Немски- имаш ли хабер колко Българи в момента предпочитат да пишат на тоя Език В ГЕРМАНИЯ и не си и помислят дори да пишат на Руски в Русия?
  • 11 Новите

    4 0 Отговор
    Да се заемат с мошениците, които невъзмутимо продължават да източват джоба ни и да унищожават природата по най- варварски начин.
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    от къде ковачки имаше толкова пари да купи всички тия тец-ове? нещо ревизия?

    как може нещо което е държавна собственост да го ддържи ковачки? кои е ковачки?
  • 13 Хавана

    0 1 Отговор
    Некадърника Сандов и с ТЕЦ-овете ли се захвана хахаха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове