Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 08:08 6 957 58

ТЕЛК-безумия: Мъж без пенис направи няколко деца, друг без крака бере портокали в Гърция

  • телк-
  • мъж без пенис-
  • без крака-
  • гърция

Случаите с вероятно хилядите фалшиви ТЕЛК решения, издадени у нас през годините, са емблематични за една от най-важните области, каквато е здравната система в България

ТЕЛК-безумия: Мъж без пенис направи няколко деца, друг без крака бере портокали в Гърция - 1
Снимка: БГНЕС

Мъж с документи от ТЕЛК за слепец без проблеми кара автомобил, като при това изкарва пари от незаконна таксиметрова дейност. Случай като този винаги ме карат с умиление да си спомня за незлобливия и дори симпатичен герой Михаил Самуилевич Паниковски от култовия роман на Илф и Петров „Златния телец”. Един от коронните номера на героя на романа е да се преструва на слепец, да моли някой гражданин да го преведе през улицата, през което време успява да му открадне портфейла.
Това коментира журналистът от "Монитор" Иван Първанов. И продължава с разсъжденията си по следния начин:

Когато Паниковски остарява обаче, номерът му все по-често започва да не минава, а самият той да яде пердах. За разлика от Паниковски, чиито неволи предизвикват, ако не бурен смях, то поне лека усмивка сред читателите, българските „колеги” на героя от „Златния телец” изобщо не будят подобни радостни и весели чувства и емоции, а точно обратното.

Случаите с вероятно хилядите фалшиви ТЕЛК решения, издадени у нас през годините, са емблематични за една от най-важните области, каквато е здравната система в България. Ако бъдат събрани дори и само 20-30 от тези случаи в книга, би се получило едно доста развлекателно четиво.

Българин от ромски произход, който според ТЕЛК решението е без крака в инвалидна количка, преди години при направена проверка от прокуратурата е открит да бере портокали в Гърция.

На въпроса как е възможно подобно чудо, съпругата на „инвалида” обяснила, че не знае как е станало, сигурно на мъжа ѝ били пораснали нови крака.

Според друго ТЕЛК решение пък друг мургав наш сънародник в продължение на близо десет години получавал инвалидна пенсия, защото бил с отрязан пенис, при това при трудова злополука. Как точно е станала тази злополука, историята мълчи.

По-интересното обаче е, че при направената проверка от разследващите органи било установено, че докато си цоцал инвалидната пенсия, мъжът без пенис успял, ей така, набързо, да натъркаля още 3-4 чавета.

Нещо достойно да съперничи на непорочното зачатие на Дева Мария. Подобни примери могат да бъдат дадени още не десетки, а стотици. И случайно или не, в повечето случаи те се отнасят до представители на по-мургавите българи. Някой би казал: Е, какво толкова?

Милостивите лекари от жал за хората им издават фалшиви ТЕЛК решения, за да могат да вземат някой лев от държавата, да не умират от глад те и семействата им.

Тук ще оставя настрана факта, че една голяма част от удостоените с високата чест да притежават фалшиви документи от ТЕЛК са горди собственици на 3-4 етажни „скромни” прогимназийки и паркирани пред тях лимузини и скъпарски джипове в ромските квартали. По-важното тук е друго.

И то е, че лекарите, на които е поверена отговорната задача да решават кои хора заслужават инвалидни пенсии като действително неработоспособни, не мерят с еднакъв аршин.

Преди време търновец с един ампутиран крак в резултат на истинска трудова злополука се жалва, че трябвало на определен период да се явява пред ТЕЛК комисията, която да го прегледа и да поднови или пък не решението, от което зависи инвалидната му пенсия.

„Това е възмутително, те какво си мислят, че през този период кракът ми може да израсне отново ли”, възмущава се, и то с пълно основание, инвалидът.

Темата за ТЕЛК решенията и издаващите ги лекарски комисии толкова отдалече и толкова силно смърди на корупция и рушвети под масата, че направо си плаче за едно национално разследване с арестувани и осъдени на ефективен затвор.

Но не по един-двама, каквато е практиката, и то на символични присъди, колкото да се замажат очите на обществото и на медиите.
А на една национална полицейска и прокурорска акция, след която поне стотина човека да бъдат натикани зад решетките за по 20-ина години, а имуществата им бъдат конфискувани в полза на държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1 250 000

    93 4 Отговор
    1 250 000 са "инвалидите" в територията. ДоФторите яко са напълнили гушка.

    Коментиран от #15, #50

  • 2 Шофьор

    66 2 Отговор
    А у нас кьорав кара такси...

    Коментиран от #7

  • 3 етикет

    52 22 Отговор
    ТЕЛК-безумия....Българска работа. Да са само тези безумия,с МЕДЛК да ги намажеш! То не бяха новогодишни подигравки с пенсионерите,със 75-те лева за боц-боц/в западните държави дават 200-300 евра/и разни други просто Киро-ви простотии.
  • 4 препис

    43 7 Отговор
    "кьорав кара такси" Да няма и кьорав да кара самальот.
  • 5 /////

    78 2 Отговор
    Български хелзинкски комитет не е съгласен, това са особености на етноса и чаветата ги е направил комшията за да помогне на семейството.
  • 6 ддд

    80 2 Отговор
    Защо все на мургавите наши сънародници дават на нас не? Какво ни има да не сме гърбави? По избори и пари им дават в спешна помощ са с предимство, не ги търсят за данък сгради за разрешителни.

    Коментиран от #18

  • 7 Верно

    41 1 Отговор

    До коментар #2 от "Шофьор":

    Има и глухи музиканти !

    Коментиран от #17, #42

  • 8 сбруя

    29 1 Отговор
    Дават ли ШПЕЛК за отрязан нос при разхубавяване? А за много фотошопиране на снимки в Инстаграм?
  • 9 ПСР

    63 2 Отговор
    Не,просто безобразието ТЕЛК е уникално!
    А схемите са елементарни за разкриване,проследяване и овъзмездяване.Някой представя Мурджо за ТЕЛК.Ама си е сложил и името,и печата.После,по документи,често без изобщо да са го видели,издават подобни решения.Но и техните имена и печати са на хартията.Още по-после,този типец,взема пенсия,винетка,социални помощи и какво ли не от балъците,които бачкаме яко....за да се случват тези"практики".
    Лесно установимо-вземате им правата на подобни"лекари",възстановяват източените суми и готово.
  • 10 ннннннннн

    32 1 Отговор
    Това на снимката не трябва ли да е забранено?! Или тука е България?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Нищо не разбиращ

    55 0 Отговор
    Ами на всяко решение има подпис и печат на доктора който го е издал в частност председателят на комисията.Има прокуратура,защо не действа????????
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 бб4ж

    24 33 Отговор
    Това е новата пропаганда на ПП- да нанесат удар по инвалидите, твърдейки, че повечето са с фалшив ТЕЛК. Целта е да се насъска обществото срещу хората в неравностойно положение. Така правеха и ГЕРБ. Ще последва жестокото поредно орязване на мизерните пари за инвалидите, за да има милиарди за държавните чиновници. Яка пропаганда се е заформила срещу инвалидите! Сега ме изтрийте!

    Коментиран от #38

  • 15 бб4ж

    25 4 Отговор

    До коментар #1 от "1 250 000":

    Дай статистика! Къде са данните за милиони с ТЕЛК? И ДАЙ СТАТИСТИКА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ, И КОЛКО МИЛИАРДА ИЗЯЖДАТ ГОДИШНО!

    Коментиран от #21

  • 16 Невен

    27 0 Отговор
    Докато не вкарат лекари от ТЕЛК-овете в затвор и не им отнемат правото да лекуват, това ще си продължава така!
  • 17 Шофьор

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Верно":

    Абсолютно вярно! За справка - родните ни „звезди“...
  • 18 djemmil

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "ддд":

    МУРГАВИТЕ СИ ПЛАЩАТ ТЪРГОВИЩЕ ИМА ИЗВЕСТЕН ОТ ГОДИНИ СЕ ЗАНИМАВА СЪС ИЗДАВАНЕТО НА ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ ГЕРЧО ИЗВЕСТЕН Е И НА ОРГАНИТЕ НА РЕДА ДОРИ ГО НАСТАНИХА ВЪВ КЪЩА ОТ ЖИЛФОН МАКАР И ЕДИН ДЕН ДАНЕЕ РАБОТИЛ И ПО КАКВИ КРИТЕРИИ СЕ ПОЛЗВА ЗА СЛУЖЕБНА КЪЩА

    Коментиран от #23

  • 19 бб4ж

    13 9 Отговор
    Асен и Гьоков са подготвили орязване на инвалидните пенсии, май. Щом е започнала масирана атака срещу ТЕЛК, значи нещо се подготвя и то ще е в ущърб на наистина болните. ПП са същите като ГЕРБ. Орязаха пенсиите, сега ще орежат и ТЕЛК- най- уязвимите и беззащитните. А никой не закача, източилите милиарди за 12 год. чрез обществени поръчки, корупцията по високите етажи на властта и свързаните с тях олигарси. На ПП инвалидите им пречат.
  • 20 некойси

    23 1 Отговор
    "... Милостивите лекари от жал за хората им издават фалшиви ТЕЛК решения ..." абе тук си е на лице чисто комерсиален и корупционен момент.
    Баща ми е с няколко заболявания и на ТЕЛК-ова комисия си му казаха, че е здрав и нищо му няма. В следващия момент парадокси със здравето на ромовете.
  • 21 Данни

    20 4 Отговор

    До коментар #15 от "бб4ж":

    Сайта тук не допуска линкове. Напъни се, има всичко в нета. А иначе, държавните чиновници изяждат 8 милиарда годишно. Толкова е бюджета за здраве / официално/ , а здравна система няма.

    Коментиран от #24

  • 22 на село

    6 2 Отговор
    Мъж без тенис направи няколко деца, друг без уста яде портокали в Гърция. USTA.
  • 23 питам

    3 18 Отговор

    До коментар #18 от "djemmil":

    И как издават ТЕЛК на мургавите, както ги наричаш, след като се иска стаж, за да се отпусне пенсия на инвалида? Мургавите имат ли стаж, бе? Че от НОИ да им отпуснат пенсия? Или караш на принципа "Една жена каза"?

    Коментиран от #33, #41

  • 24 бб4ж

    2 9 Отговор

    До коментар #21 от "Данни":

    Изобщо няма да се напъвам за някакви измислени твърдения, хвърлени ей- така по форумите. Посочи източник, достоверен! Иначе поста ти е подвеждащ.
  • 25 Комон Сенс

    7 0 Отговор
    Всичката ви е такава.
  • 26 chi

    5 1 Отговор
    Така е защото никой на никого не търси отговорност!
  • 27 Дари

    13 1 Отговор
    До кога ще ги рантутим тъмно зелените?
  • 28 в кратце

    18 0 Отговор
    Никой на никого не търси отговорност,защото в България няма държава. България дори няма автопилот. Бедност,мизерия,обезлюдяване-това е България.
  • 29 любител

    26 1 Отговор
    браво бе открихте топлата вода. това вече е в продължение на десетки години. комисиите си пълнят гушите ромите се регистрират в Г-я и те си пълнят цял живот гушите на гърба на тия на които наистина им трябва помощ. и то заради тези лекари които постоянно ревът за пари и същевременно обикалят по островите и карат джипове за десетки хиляди пак на гърба на тоя беден народ. СРАМОТА.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Тогава ще се оправи положението

    16 1 Отговор
    Комисията издала фалшив ТЕЛК да получи 10 години ефективна и без право на упражняване на професията.
  • 32 хоминид

    15 0 Отговор
    Чужденците в приемните центрове също ги "рантутим" вместо да ги изхвърлим през границата.
  • 33 Добрютро!

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "питам":

    Започваш работа, работиш 6 месеца и стажа ти необходим за ТЕЛК е готов

    Коментиран от #34

  • 34 питам

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "Добрютро!":

    Добрутру, за инвалидна пенсия искат 5 год. стаж преди да се явиш на ТЕЛК. Преди! Кой разпространява лъжи, че с 6 месеца стаж се дава инвалидна пенсия? Кой разпространява лъжи???
  • 35 питам

    4 5 Отговор
    Тук се пишат много неверни неща. Хората с ТЕЛК не са 1 250 000, много по- малко са. За ТЕЛК не са нужни само 6 месеца стаж. Кой има интерес от тиражиране на невярна информация?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Лудница

    8 2 Отговор
    НАП ще потърси ли сега със задна дата парите от пациентите с фалшив телк и ще потърси ли парите и от докторите дали им тези пари, а олигофренска държавно?имам ли червеното копче аз щях да ви покажа на всички какво е корупция, всички щяхте да си платите с лихвите влечуги.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Мнение

    1 3 Отговор
    Няма корупция!
  • 40 бб4ж

    10 3 Отговор

    До коментар #38 от "Хохохо":

    За да има пари за наистина болни хора, трябва да се спре източването на пари по много други линии. Големите пари се точат по съвсем други канали, които никой не спира. Най- лесно е да се спусне гилотината върху най- беззащитните и уязвимите. И не си мисли, че като порежат парите за ТЕЛК, ще ги дадат на теб, на другите инвалиди или някой друг от народа.
  • 41 Незнаещ

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "питам":

    А шофьорски книжки как им издават,има индивиди,които буквите не познават?Отговори ми моля те,виждам,че знаеш по вече от мен!

    Коментиран от #43

  • 42 Абе направо

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Верно":

    Преродени Бетховенци скитат сред нас...
  • 43 бб4ж

    8 1 Отговор

    До коментар #41 от "Незнаещ":

    Аз не раздавам шофьорски книжки. Питай инструкторите, ДАИ, КАТ и всички по веригата! Нека да проверят съответните лица там, издали шофьорски книжки на слепи хора.
  • 44 Gen Gurko

    10 0 Отговор
    За сметка на това лекари с къщи-прогимназии се кефят на живота "заслужено".
  • 45 Бай Ганьо

    7 1 Отговор
    Това е възможно само в България тук парите правят чудеса!
  • 46 Гост

    10 1 Отговор
    Когато имаш стаж и наистина трябва да те пенсионират, понеже си българин няма пенсия. България не е за българи.
  • 47 Иван

    7 1 Отговор
    Няма спиране:
    1.Фалшиви Телк-ове.
    2.Фалшиви болнични.
    3.Фалшиви стентове.
    4.Фалшиви клинични пътеки.
    5.Не законни трансплантации.
    6.Незонен зелен сертификат.
    И т. н......
  • 48 Ндкву

    9 0 Отговор
    Заради такива нарушители, аз имащия нужда от телк получих по-малка процентност инвалид като бях дете.
  • 49 кафявите термити

    8 1 Отговор
    са родени с Телк с поне 3 болести.....
  • 50 Пенчо

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "1 250 000":

    Така де, тия ТЕЛК решения са ги издавали не шофьори, не продавачки, не хлебари или шивачки, нито юристи, икономисти или инженери, издавали са ги ЛЕКАРИ, ХУМАННИ МЕДИЦИ - срещу подкупи в пари! Цели 35 години поне! И на базата на това, а и на базата на всичко на което всички сме били свидетели и потърпевши, някой може ли да ми каже поне една правдоподобна причина за да вярваме на брътвежите, които бръщолевят разни знайни и незнайни титолувани, хонорувани и обикновени доктори и докторици! И Ковида им е такъв като ТЕЛК-овете - фалшив, но за сметка на това изкарват много пари от него!
  • 51 ОСМАНАГИЧ

    5 1 Отговор
    Нали плачете за "социализъма",ето ви го.Всекиму според нуждите. 😆

    Коментиран от #53

  • 52 ттт

    4 2 Отговор
    И същите тези лекари ни обясняват, че ваксините срещу КОВИД са безопасни. Да вярвате или не си е ваш избор.
  • 53 Ленин

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "ОСМАНАГИЧ":

    Това вече е истински КОМУНИЗЪМ!
  • 54 Хахахахха

    2 1 Отговор
    велико заглавие...
  • 55 Тра-ла-ла

    4 0 Отговор
    Ко му пречи? Портокали не се берат с крака! Другия без пенис правил деца! Голяма работа! 😂😂😂
  • 56 Дадох конкретен пример

    3 1 Отговор
    И ме изтриха
  • 57 Истински инвалид

    4 0 Отговор
    Зачестилите публикации за фалшиви ТЕЛК-ове (колкото и да ги има, не са основната част от тези свидетелства) цели да се ударят инвалидите, които наистина страдат.
    Целите на властта с зли, а медиите са платени и изпълняват поръчки за изкуствено противопоставяне на раята, докато господарите ги яхат и шибат.
  • 58 Нане

    3 0 Отговор
    корумпирани лекари и пропаднала здравна система
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол