Last news in Fakti

6 Април, 2024 03:05 3 049 120

6 април 1941 г. - Вермахтът използва България, за да нападне Югославия и Гърция

  • вермахт-
  • германия-
  • гърция-
  • югославия

Походът на Третия Райх на Балканите

6 април 1941 г. - Вермахтът използва България, за да нападне Югославия и Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

На 6 април 1941г. от територията на България Третият Райх започва операции "Ауфмарш 25" и "Марита". Това е едновременното нападение на Югославия и Гърция.

За броени дни двете балкански страни капитулират,

Ньойските окови са разкъсани с помощта на немското оръжие.

На 20 април, Великден, българската армия е посрещната като освободител в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Западните покрайнини, а Пирот, Враня, Скопие, Велес, Охрид, Битоля, Кукуш, Сяр, Дедеагач - отново свободни и български.

И до днес се носят легенди как през 1941 г. в някои от освободените села и градове не е имало реколта от плодове – цветът на дърветата бил постлан по пътищата, по които минавала българската войска.

Немската инвазия в Гърция, известна с кодовото име Операция Марита (на немски: Unternehmen Marita), е част от Втората световна война, която се провежда в континенталната част на Гърция и южната част на Албания. Немските военни действия започват на 6 април 1941 г. с навлизането на немските войски в Гърция през България. Комбинираните сили на Гърция и на Британската общност водят ожесточени битки, но най-накрая гръцките и британските войски са победени. Атина падна на 27 април. Въпреки това, британците успяват да евакуират около 50 000 войници. Гръцките кампания завършва с бърза немска победа с падането на Каламата в Пелопонес.

На 13 април 1941 г. Хитлер издава Директива № 27,

в която илюстрира бъдещето на политиката в Гърция. Той приключва юрисдикцията на Балканите с Директивата си № 31, издадена на 9 юни. Континенталната част на Гърция е разделена между Германия, Италия и България. Немските сили окупират стратегически по-важни области, а именно Атина, Солун с Централна Македония, както и няколко острови в Егейско море, включително и остров Крит. Те също така окупират Лерин, към който България и Италия имат претенции.

В края на април и началото на май съгласно ангажиментите си по договореностите с Германия, българската армия навлиза, без да срещне съпротива в Западна Тракия и заема областта между река Струма и разграничителната линия минаваща през Дедеагач и Свиленград на запад от река Марица. Останалата част на Гърция остава в Италия. Италианските войски започват да заемат Йонийско море и островите в Егейско море на 28 април. На 2 юни те заемат Пелопонес, Тесалия, на 8 юни, и на 12 юни заемат по-голямата част от Атина.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Госあ

    43 23 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    В случая, обаче, австрийска семка взема решенията за националните катастрофи на България ! А некои ги наричат царе ! К’ви царе ве ?! Долни австрийски експлоататори на които България е поднесена в краката от прозападната продажна измет.

    Коментиран от #29

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    33 16 Отговор
    А това защо не е написано.

    България във Втората световна война: В отговор на германската инвазия в Югославия, югославски самолети бомбардират индустриалния квартал на София и град Кюстендил (8 загинали в София, а в Кюстендил загиват 67 и 90 са ранени).

    Коментиран от #15

  • 7 Исторически парк

    39 23 Отговор
    Браво на германците!
  • 8 гумата

    57 3 Отговор
    Всъщност немците се намесват, защото италианците са гола вода.

    Коментиран от #16

  • 9 Венци

    31 28 Отговор
    Русия е капитулирала единствено пред България.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Софийски

    18 16 Отговор

    До коментар #5 от "Ежко Бежко":

    Този път шумкарие ще бъдат избити до крак

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Иван Крумов

    25 27 Отговор
    СССР ни освобождава 1944 година с нещо изумително, така наречената - тактика на "Лудият пианист", говорим за генерал Жуков, за Толбухин, не ги знам в подробности.

    СССР минава през Румъния - Вермахтът не може да разбере какво става - а са имали 6 милиона войници, достатъчно - да се отбраняват.

    Слава богу - ни провървява на човечеството, тогава вече по това време 1944 - 50 годишният Хитлер е разбрал, че е "бръкнал" в контакта - дълбоко.

    Започва да унищожава всичко - което "мърда" - в България се извършват екзекуции на партизани, горкият не е знаел - с какво се занимава и той.

    В крайна сметка - добрите сили - побеждаваме.

    Всъщност - една - да я наречем - кметица, беше решила да кръсти булевард на името на г-н Богдан Филов, та се наложи от Посолството на САЩ - да я "посъветват" - беше много гузничка.

    Коментиран от #32, #104

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Има един виц

    28 3 Отговор

    До коментар #8 от "гумата":

    Хер Генерал,Италия влезе във Втората световна война - Изпратете 10 дивизии да ги спрем- Но те са на наша страна - Тогава изпратете 20 дивизии да ги пазим.
  • 17 Закинтос

    35 2 Отговор
    Сега армията от бг туристи всяко лято атакува Гърция и английските туристи панически се евакуират.
  • 18 Доротея

    30 12 Отговор
    Най нормална СВО проведохме! Славни времена бяха! Цели 3 години и половина живях в Обединена България! Българските войници се изтягаха по плажовете на Беломорието и се грижеха за гладните гъркинчета! Германците бяха много хуманни! От наша територия, от района на Бърля стреляха с едно оръдие по югославския пост, без да го засегнат! Колкото да изплашат войниците там. Когато те се изтеглиха, тогава германците отидоха и го превзеха! В Гърия бяха още по хуманни! Изпратят с един кьогелваген делегация до близкия град с бяло парламентьорско знаме и предлагат на ръцкия кмет да им предаде градеца! В този момент пристигат 20 бомбардировача и кръжат...! Кмета постави ръка на козирката на каскета, погледне нагоре и се съгласи! 58 полк бе в Гюмюрджина и ни пази, чак докато Добри Терпешев каза, че сме окупатори!

    Коментиран от #19, #25

  • 19 Госあ

    17 22 Отговор

    До коментар #18 от "Доротея":

    Виж са, ако не беха страхливите и бездарни мишоци, крили се през целия освободителен процес и изпълзели от дупките си след Освобождението, да поднесат България на тепсия в краката на австрийските нацисти, още да ди лежим на плажовете на Беломорска Тракия и да ходим на Охридското езеро. Ясно ли е ?
  • 20 дядото

    22 8 Отговор
    и днес същото- ньойски окови,победоносно немско оръжие,българската войска била посрещана в гърция и .. накрая национална катастрофа.пак нататък ли гледате не годяи

    Коментиран от #21

  • 21 прадядото

    22 24 Отговор

    До коментар #20 от "дядото":

    Националната катастрофа дойде на 09.09.1944
    Мда

    Коментиран от #49

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Кой финансира

    13 6 Отговор
    тази трагедия? На Куигли не преведоха "Трагедия и надежда". Япония е в пълна енергийна блокада и напада. В Китай загиват над 30 милиона. Австриецът се чуди дали да нападне Русия. Полша не отива на преговори за Данциг. Австриецът не пипа англичаните според операция "Динамо" Дюнкерк. Изведнъж се намират пари за финансиране на партията му, коли, скъпи имоти под наем, около него са странни личности. Странната кончина на Хес, ден преди освобождаването и публични изявления на сина му. Коридорите на Ватикана за учени др. към Сащ, Канада и Южна Америка, Африка. ПСВ кой финансира организацията довела до убийството? Днес внуците им съсипват Европа за 3-ти път. Отнове чрез икономически санкции. И ни обясняват колко агресивна била Европа.
  • 24 първо малкия мордор

    6 5 Отговор
    после големия мордор
  • 25 уйко калеко

    18 8 Отговор

    До коментар #18 от "Доротея":

    ОТЛИЧНО ДОРОТЕЯ.Това лежане на българските войици по гръцките плажове ,впоследствие ни излиза много солено.За твое сведение на 09,06 тази година изтича договора според който България погасява репарациите от ВСВ,с подаването към Гърция на на 186 000 000 куб.метра вода от язовирите на река Арда в продължение на 60 години,при обезпеченост най малко на 80%.Може сама да сметнеш колко пари с това.

    Коментиран от #30

  • 26 История

    18 20 Отговор
    Германия ни е върнала част от земите, които Русия ни отне. Това трябва да се знае. Ние сме били в положение, в което е било невъзможно да останем неутрални. Трябвало е да изберем страна. Избрали сме българския интерес, но за жалост Германия загуби войната. Представете си ако беше спечелила. Днес щяхме да сме много по-голяма и богата държава с излаз на Бяло Море. Също така нямаше да имаме цигани. Мисля, че русофилите щяха да са много доволни, а те се кланят на Русия, която предотврати всичко това и ни превърна в една мизерна държавица.

    Коментиран от #47

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Джон

    10 12 Отговор
    Лошо няма. Помагали сме на сърбите и гърците срещу комунизма.
  • 29 Джон

    15 19 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Ей, комунист. Хората са си обичали царя, развивали са се, учи ли са, работили са. Само вие, комунистите, сте искали друго и сте пречили.

    Коментиран от #31

  • 30 руzcлямците

    3 11 Отговор

    До коментар #25 от "уйко калеко":

    обичате солен сос

    Коментиран от #37

  • 31 Госあ

    20 9 Отговор

    До коментар #29 от "Джон":

    Къв цар ве ? Българки царе няма от 1390 г Ясно ли е ? Грешката на комунистите е че не са почистили всички хлебарки, а преди известно време пак ни налазиха да крадат българска земя и да изпълняват поръчки за ликвидиране на енергетиката ни

    Коментиран от #43

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 свидетел

    18 1 Отговор
    Германия е принудена да проведе операцията поради провалилите се италиански настъпателни действия в региона. направо са се оакали жабарите. след края на войната ги обявяват за съвоюващи и барабар с победителите, а нас за победени агресори и окупатори.

    Коментиран от #35

  • 34 Беломорието

    2 3 Отговор
    според Дънов ще е под вода, пак извадихме късмет :) Стив Куейл свързва Фукушима с геотермални заводи. Според българка била на Филипините определени посолства и бази са се евакуирали ден преди трагедията. Въвежда се терминът тераформиране. Според проф. Бойко Рангелов Русия е разработвала оръжие предизвикващо земетресения, но е била скъпа технология и се отказали от нея, което съвпада с първоначални изявления на японски висши служители, които спряха да коментират.
  • 35 Госあ

    17 2 Отговор

    До коментар #33 от "свидетел":

    Да, действително много интересно как жабарите се измъкват ни лук яли, ни лук мирисали докато Дрезден и Хамбург са сринати до основи със всички цивилни и Япония бомбардирана два пъти с ядрени бомби ! За назидание в самият край на войната, без никаква военна цел.
  • 36 Югославия

    9 2 Отговор
    не остава неутрална, кралят им е принуден да се евакуира в Лондон с правителството на Душан. Винаги сме гледали да минем между капките след ПСВ. До последно Чърчил и Сталин се опитват да преговарят с България. Македония ни погреба, пак извадихме късмет, защото до няколко години македонци няма да има.
  • 37 уйко калеко

    11 2 Отговор

    До коментар #30 от "руzcлямците":

    Това са историческите факти.А за соления сок си го пий ти.Ясно е ,че ти липсват няколко годинки от възпитанието.За първите седем става въпрос.
  • 38 Българин

    12 10 Отговор
    Да припомня на тези, които плюят по България, че по това време любимата им Русия и нацистка Германия вече близо две години са първи приятели и бойни другари по силата на Пакта за дружба и сътрудничество сключен на 23 август 1939 година. Заедно започват ВСВ разделяйки си Полша, руснаците снабдяват нацистите със стратегически суровини а руската пропаганда величае силата на немското оръжие.
  • 39 Джон

    11 8 Отговор
    Дядо ми е участвал с бомбандировач Юнкерс. Знам, че е кацнал в Сърбия по корем, заради проблем. Имам много хубави снимки от него от Германия с местните офицери, от официални вечери и разходки из града - всички са много елегантни, с маниери и тн. Дядо ми казваше, че ако Германия беше победила сега България щеше да в една развита страна почти колкото Германия. А за Хитлер казваше, че е направил грешка каро е тръгнал първо на Запад: “ защо ще тръгваш на Запад, та ри произлизаш от тази култура”. Съгласен съм с него, поне това, което знам, че смъртния враг на Хитлер е болшевизма, който е създаден от евреи, които управляват и на Запад. В днешно време вярвам на Георги Жеков, който казва, че Запада и комунистите са едно, че в България няма партии, че ние сме управлявани от комунизма, а всички партии са техни.

    Коментиран от #52

  • 40 Хаха

    11 3 Отговор
    "За броени дни двете балкански страни капитулират,
    Ньойските окови са разкъсани с помощта на немското оръжие.."

    Има една хубава българска поговорка по този повод: "Лаком г.ъз глава затрива"

    Коментиран от #51

  • 41 дамм

    11 10 Отговор
    До тук добре, после идват комунистите и настава мрак.
  • 42 Италия се

    5 0 Отговор
    измъква, защото от южната част се преговаря с местната мафия да навлязат съюзнически войски. Да не забравяме Ватикан коридори и изнесеното злато и произведения на изкуство, чертежи на технологии.. Като върнем малко историята за първите банки и най-доброто разузнаване на венецианци, спор между "млади и стари" дали да отидат в Испания или Нидерландия, нещата си идват на мястото, после се прехвърлят във Великобритания.
  • 43 История

    9 13 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    Борис Трети е повече български цар от последните български царе, които са позволили да паднем под турско робство. Тогава турците не са били толкова мощни и ние сме можели да ги отблъснем, но България е била разединена и разделена на три. Заради това сме на този хал днес. Ние не можем да се оправим от 14-ти век. Борис Трети е един от малкото светли лъчи през последните 7 века. За жалост Русия го отрови.

    Коментиран от #45

  • 44 Хасковски каунь

    10 7 Отговор
    Катастрофа след катастрофа с Кобургите.

    Коментиран от #46, #55

  • 45 Госあ

    11 5 Отговор

    До коментар #43 от "История":

    Падането на България под турско и Балканите е не без помощта на запада. Докато благородният Тервел спасява врага си от Константинопол в името на цивилизацията, западните интриганти го дават в ръцете на турците. Не знам дали ти е известен факта, че след обсадата на Виена и западната коалиция бие и гони турците чак извън пределите на България, но след това се оттегля и отново дават България в ръцете им.

    Коментиран от #59, #64

  • 46 Госあ

    12 6 Отговор

    До коментар #44 от "Хасковски каунь":

    Разбира се, австрийските комарджии доведени от злобния мишок стамболов просто са играли комар с българския народ.
  • 47 БАРС

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "История":

    Я ПА ТОЯ КАКВИ ЗЕМИ НИ Е ОТНЕМАЛА РОСИЯ НИКАКВИ.А СПОРЕД НЬОЙСКИЯТ ДОГОВОР ИМАМЕ ПРАВО НА ИЗЛАЗ НА БЯЛО МОРЕ И ИМАМЕ ПРАВО НА ПРИСТАНИЩЕ.ЗАТОВА НАШИТЕ ПОЛЕТИЦИ КАТО СА ЗАСПАЛИ ГЕРГИНИ И НЕ СИ ПРАВИМ ПРИСТАНИЩЕ НИКОЙ НЕ ГИ Е ВИНОВЕН.
  • 48 Българин

    11 7 Отговор
    Да припомним на тези, които сега пюят по България, че БКП е агитирала още от 1940 година да се присъединим към Тристранният пакт.
  • 49 някой

    10 7 Отговор

    До коментар #21 от "прадядото":

    Щеше да разбереш какво е Национална Катастрофа , когато озверени сърби , гърци , турци , предвождани от Чърчил и Труман нахлуят в дома ти , и те разстрелят на място , като бракуван кон. За справка, съдбата на германците в Силезия и Померания , там не са пощадявани дори бебета .

    Коментиран от #53

  • 50 Ами да

    8 6 Отговор
    И днес натам ни карат европейските "партньори". Два пъти счупване на коравите глави явно е недостатъчно. Все за пари и престиж ламтим. Че и "горди" сме накрая. Смешна и наивна работа.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Историк

    9 6 Отговор

    До коментар #39 от "Джон":

    Много е бил прав дядо ти. Ако Хитлер беше тръгнал първо на изток, щеше да превземе Русия. Америка нямаше да успее да реагира и да я спаси. След това, с ресурсите й, Европа щеше да е лесна плячка. Да не забравяме, че Хитлер превзе континентална Европа без никакъв проблем и чак след това се разчекна на източния фронт. Той реално започна с десерта и чак след това мина на основното ястие. Това е много странно. Единственото обяснение е, че не е имал намерение да превзема Русия веднага, но невероятните му успехи в Европа са го заслепили, че може да постигне всичко.

    Коментиран от #57

  • 53 Истината

    3 2 Отговор

    До коментар #49 от "някой":

    Там Русия е "освобождавала".
  • 54 Жоро

    14 3 Отговор
    50000 Британци бягат вместо да се бият! На источния фронт никои не е бягал
  • 55 грешиш мужик

    7 7 Отговор

    До коментар #44 от "Хасковски каунь":

    Сталин лично настоява България да влезе в тристрания пакт ,понеже по това веме ссср е заклет съюзник на Германия !

    Коментиран от #115

  • 56 И сега искат Гърция и Сърбия

    12 9 Отговор
    да зачитат България!? Същите боклуци и тогава са я управлявали, каквито са и днешните, все на страната на губещите стоим!? Сега ще е същата съдбата ни, Русия ще ни смачка!

    Коментиран от #61

  • 57 Госあ

    10 8 Отговор

    До коментар #52 от "Историк":

    Опиянен от победите си, хитлер просто тръгва към Русия и си чупи зъбите. А победите му не са толкова големи, при положение че основните западни сили Франция и Англия не са водили ожесточени битки с Германия. Англия се барикадира на острова си, а Франция се продава от раз ! Не трябва да се забравя също така, че 40% от Франция около Лион са колаборационисти. Нали така ? Имало е шанс, Германия и Япония да победят Русия, вместо Япония да започва война със сащ и да опитва да навлиза сама в Русия, но нацистите са си прости парчета с много голямо самочувствие. Е ги бандерите днес…скачат на Русия, моля ти се…

    Коментиран от #60, #62, #67

  • 58 До Гост

    5 0 Отговор
    Разбира се, "Свещената лига" 1683 препоръчвам Тойнби "Изследване на Историята", не знам дали всичките му томове са преведени в България. След ПСВ Турция предава Кипър в зона на британско влияниеи, за да защитава интересите й на предстоящите преговори. Не си спомням с точност, но до днес има 2 английски бази. Тойнби също е бил част от много интересни елити. Интересна е позицията на Русия при Ленин и финансирането на Кемал по-късно., докато законното правителство преговаря. За кръстоносните походи, съсипали Византия има един "поход на децата", интересен материал. Как да не повярва човек в "теория на конспирацията" и сакрални жертви?
  • 59 История

    8 6 Отговор

    До коментар #45 от "Госあ":

    Ама разбира се, как няма вие русоробите да обвинявате запада за всичко, включително падането ни под турско робство, когато България е тотално фрагментирана и разделена на три, а десетки боляри със свои армии изобщо не се подчиняват на царете и се карат помежду си за власт. Западът ни е бил виновен, че сме се били хванали за гушите и така сме станали лесна плячка за турците. А защо например да не е виновна Русия? А, да, защото тя тогава не е съществувала.
  • 60 Гориил

    12 7 Отговор

    До коментар #57 от "Госあ":

    Истината е, че ако не бяха Великобритания и САЩ Хитлер щеше да стигне до Владивосток. Всичко останало са руски митове и легенди.

    Коментиран от #65, #78

  • 61 Българин

    12 10 Отговор

    До коментар #56 от "И сега искат Гърция и Сърбия":

    Твърдението, че България винаги застава на грешната страна на историята е стара русофилска мантра целяща да внуши на по-неграмотната аудитория , че ПРАВИЛНАТА СТРАНА е да бъдем винаги с Русия.
    Модификация на тази мантра е твърдението, че "Всички съюзи, в които България участва се разпадат и ни носят единствено беди". Истината е, че днес сме на правилната страна.
  • 62 Госあ

    10 5 Отговор

    До коментар #57 от "Госあ":

    И още нещо, хитлер тръгва с почти целия европейски ресурс срещу Русия. Включително българския, нали така ? Та тия работи с атаката над Русия във втория етап на войната и лъжливия договор за ненападение си имат обяснение

    Коментиран от #73

  • 63 До Някой

    8 4 Отговор
    Там Чърчил казва: Целта ни беше да смажем "духът на Шилер", като в Югославия и София. По-интересното е, че при бомбардировките над Германия, определени западни заводи не са атакувани. Собствениците им по - късно не са осъдени. Днес внуците им разработват синтетични храни, химикали, ваксини и други. Та едни и същи са корените на трагедиите. Въпросът е България да не се намесва. За жалост, не виждам подобно желание в елитът ни. Духовенството ни също е притиснато.
  • 64 Прав си, ето доказателство,

    10 6 Отговор

    До коментар #45 от "Госあ":

    "Немци, френци, англичани
    наши са враждебници,
    дружни с нашите тирани,
    с нашите изедници.

    Спекуланти са омразни -
    интерес им покажи,
    че да виж дела проказни
    и чифутски в тях лъжи."
    Славейков го казва, не аз, а той е по мъдър от днешните западни подлоги!

    Коментиран от #66

  • 65 Госあ

    2 5 Отговор

    До коментар #60 от "Гориил":

    Я кажи сега за камионите :)))) Понеже руснаците нямат Зил ! А в днешно време Камаз, дето цепи на дакарите. А пък аз мога да ти кажа за Курск и Сталинград

    Коментиран от #68

  • 66 Госあ

    5 3 Отговор

    До коментар #64 от "Прав си, ето доказателство,":

    Поета го е казал !
  • 67 История

    8 11 Отговор

    До коментар #57 от "Госあ":

    Не бе, победите на Хитлер в Европа изобщо не са големи. Малките държави ги е вземал буквално за дни. За два месеца континентът практически е с него - доброволно или не. Друго нещо са победите на Путин, който след 2 години е зациклил на 10 км от границата и то срещу една несравнимо по-слаба армия. Не просто е "можело" Германия и Япония да си разделят Русия. То е било сигурно. Русия все още съществува само и единствено благодарение на Америка, която за благодарност третира като уж най-големия си враг. По-прости от руснаците на земята няма. Немците за нула време възкръснаха от пепелта и се превърнаха в мотора на Европа. Виж ги руснаците къде са - както винаги в калта.

    Коментиран от #69, #74

  • 68 Гориил

    10 7 Отговор

    До коментар #65 от "Госあ":

    За какви камиони Зил и Камаз бълнуваш? Мога да ти разправя за Студебейкър, Шевролет, Форд, GM, Вилис. Близо половин милион бройки дадени на Русия от "краварите".

    Коментиран от #70

  • 69 Госあ

    10 6 Отговор

    До коментар #67 от "История":

    Путин не води война, а СВО. Ако водеше война, повярвай щеше да си проличи по всички украински градове

    Коментиран от #75

  • 70 Госあ

    6 4 Отговор

    До коментар #68 от "Гориил":

    Хахаха знаех си, че камионите са решили войната хахахаха

    Коментиран от #72

  • 71 Доротея

    11 5 Отговор
    За Хитлер Гърция бе много по важна от България и той се отнасяше с по голямо уважение към победените уж гърци! Ние сме анклав, докато Гърция държи Средиземно море и Африка! Освен това, там живеят гърци, които винаги са били на почит! Който мисли, че без западна помощ Русия е едно нищо, сега е момента - мешка, противогаз - Донбас!
  • 72 Гориил

    7 8 Отговор

    До коментар #70 от "Госあ":

    На какво щяха да бъдат монтирани "Катюшите" ако не бяха американските камиони? Руските митове и легенди вървят единствено сред неграмотниците.
  • 73 История

    9 6 Отговор

    До коментар #62 от "Госあ":

    Що за глупости? България никога не е тръгвала срещу Русия. Хитлер е бил ангажиран с окупацията на Европа когато е тръгнал към Русия. Разчекнал се е. За какъв ресурс на почти цяла Европа говориш, когато Хитлер тръгва към Русия с армия от 85% немци и руснаците го превъзхождат числено? Ти наистина не си в час...

    Коментиран от #77

  • 74 Доротея

    9 4 Отговор

    До коментар #67 от "История":

    Аз вече 90 години се чудя, защо САЩ не осигури ленд-близ на Полша, Югославия, Гърция, Франция, Белгия....Европа, нападната от Хитлер! Обратното - при Дюнкерк 400 000 британци и още толкова французи може би се натовариха кой на каквато лодка се добере и се покриха на Острова, изоставяйки всичкото си модерно западно въоръжение на самия Хитлер с посланието - Вземай оръжието и нападай Сталин! Както се ирази тогава един лорд - ,,Всичкото оръжие остана там! Сега, ако една немска дивизия акостира при нас, можем да изкараме само лични револвери и няколко ловни пушки!". Още е загадъчно кой и защо спря немските танкове и англичани и франузи имаха време да избягат!? Чехословакия бе втора по техническа осигуреност на армията си в Европа, след германската! Кой я подари на Хитлер с един подпис! Собствено воръжение от пистолет Збрьовка, до танкове Шкода, Прага и самолети Авиа - всичко на Хитлер! Хитлер нападна СССР като танковите роти бяха с 2 взвода немски танкове и един чешки - Т 38! В някои подразделения обратното! Ситроен и Рено бяха камионите на немците, заедно с Опел - блиц и Ман!

    Коментиран от #82

  • 75 История

    9 8 Отговор

    До коментар #69 от "Госあ":

    То си пролича какво води, като тръгна към Киев с 60 км колона с явната идея за блицкриг, но му строшиха зъбите. Най-големият клоун на 21 век.
  • 76 Защо се караме

    6 5 Отговор
    за минали събития? Едва след 2016 Русия изплати "заем-наем" на САЩ. В същота ситуация сега е Украйна. Така се вдигат икономика на държави заемодатели и ВПК-тата им, златните години след ВСВ до 1972 г. Втори фронт от Запада е отворен едва няколко месеца преди победен марш на Русия. Западът си гледал преразпределението на Колониите, дори са молели Русия да не напредва към Берлин, после пък молели да напредват. На преговори Германия казва за Франция: "и тези ли ни победиха?". Малките държави винаги са били използвани от големите. България не е изключение. Гърция е една от най-страдащите "режимът на полковниците". Не е случайност, че Рузвелт почива, нищо че е бил на количка. За да дойде Труман, Хирошима и Нагазаки, преговори за Иран. Там нещата придобиват зловещ аспект. При наличие, че Япония търси различни канали за мир. В учебниците им не се споменава, кой пуска бомбите. Историята е пренаписана, от хилядолетия. Доказват го археологически разкопки. Да си носим новите дрехи, и да се молим Русия да не атакува Одеса, която е в стратегическите интереси на Запада. Сценарият от ВСВ, с малки розлики, но?

    Коментиран от #79, #85, #93

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 И какво щеше да стане после?

    4 2 Отговор

    До коментар #60 от "Гориил":

    Представяш ли си, ако Хитлер беше победил Русия, какво щеше да се случи със света?

    Коментиран от #86

  • 79 Госあ

    10 4 Отговор

    До коментар #76 от "Защо се караме":

    Крушата си има опашка ! България винаги е страдала от прозападни национални предатели и западни интереси. Западна Европа винаги е използвала източна Европа за плацдарм, както днес Украйна. Хубаво е да си припомняме някои неща, за да не мислим че днешните забрани за търговия и технологичен обмен с най голямата икономика в света (ако все още не е официално, ще стане) и проекти с най богатата на ресурси и лидер в енергетиката страна ни падат от небето !

    Коментиран от #83

  • 80 Госあ

    7 4 Отговор
    Срещу гнусната западна пропаганда трябва да се излиза само с факти ! От историята и настоящето ! Падане на България под турско робство, Освобождение, Независимост, първа национална катастрофа, втора национална катастрофа, трета национална катастрофа, индустриален и научно-технически подем, международен рейтинг на България, Образование, демографска ситуация в различни периоди и днес ! Това е.

    Коментиран от #81, #84, #105

  • 81 Истината

    4 5 Отговор

    До коментар #80 от "Госあ":

    Изопачената и фалшифицирана история е най-силното оръжие на руската пропаганда.
  • 82 История

    6 3 Отговор

    До коментар #74 от "Доротея":

    Няма какво да се чудиш. Америка не е имала никакво намерение да се намесва в тази война, защото такива са били обществените нагласи след първата световна. Тя е била фокусирана върху своите проблеми и ефектите от голямата депресия. Тя също така не е очаквала Хитлер да постигне толкова много. Америка се намесва късно - чак когато вижда, че няма избор и е по-добре да се намеси в Европа, отколкото да посрещне войната у дома. Да не говорим, че службите й получават информация, че Хитлер работи по атомна бомба. Затова Америка буквално за месеци изгражда цял град в пустинята и събира всички водещи европейски учени за да го изпревари.
  • 83 Българин

    5 6 Отговор

    До коментар #79 от "Госあ":

    От Съединението до днес Русия и русофилите сте най големите врагове на България и българите.
  • 84 Само питам

    6 8 Отговор

    До коментар #80 от "Госあ":

    Какъв подем бе русоид? По времето на соца България фалира три пъти! Ето какво казва Петър Младенов :"...Другари, картината в икономиката е ПОТРЕСАВАЩА! От 1983 г. сме с отрицателен прираст, нужни са ни най- малко по 2, 6 млрд долара заеми годишно от Запада. Изолацията ни Докара до просешка тояга. Единствен приятел ни е Чаушеску. Сменихме Живков, защото стигнахме пропастта... Можехме да издържим още седмица, още две. Да кажем, можехме да издържим още месец. Е, с помощта на органите на МВР, ако ги включехме, можеше да задържим властта за себе си още два, три, шест месеца. Но нещата вървяха така, че не можеше да не Докараме нещата до взрив..."
    Изказване на Петър Младенов на 25. ХI. 1989, 14 дни след смяната на Тодор Живков, пред целия ръководен състав на МВР.

    Коментиран от #88, #90

  • 85 Чума

    5 4 Отговор

    До коментар #76 от "Защо се караме":

    Заради Одеса потъна руския флагман, с което Запада каза - Одеса не може! И Путин се сви като сарма!
  • 86 Гориил

    4 3 Отговор

    До коментар #78 от "И какво щеше да стане после?":

    Ами именно това ти казвам, че ако не бяха Великобритания и САЩ Хитлер щеше да стигне до Владивосток. Т.е. поледата над Хитлер не е единствено руска заслуга както го представя руската пропаганда.

    Коментиран от #95

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Чума

    7 2 Отговор

    До коментар #84 от "Само питам":

    Сам сте посочил - след 1983 - тоест, след Брежнев, когато дойдоха модерните времена и другарите се втурнаха към капитализъм! Към 1982 г. НРБ няма външен дълг! След това до старта на капитализма натрупа толкова, колкото откраднаха другарите и изнесоха навън!

    Коментиран от #97

  • 89 Онзи

    3 3 Отговор
    България още плаща репарации за ВСВ.Но на племето още не му идва акъла.
  • 90 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #84 от "Само питам":

    Нямам време да ти цитирам факти и данни от международни класации. Изисква ресурс, а аз се занимавам с други неща. Лошото е, че разните мекотели от разните политически партийки, които си лепят етикети не го правят. Визирам псевдопатриота от Максуда и крушовската капиталистка в случая.
  • 91 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #87 от "История":

    Елементарни понятия ти куцат. Нема к’ва да се обясняваме повече. Само ще вметна последно, че някои историци казват, че хитрер е бил особено доволен от превземането на Чехия, защото всички фабрики в Чехия започват да работят за Германия.
  • 92 Фалшифицирането на История

    3 0 Отговор
    е процес, датиращ от Хилядолетия. Не ми пипайте "теорията на конспирацията", че ще почнем от Енох, Индия, Вавилон, Китай, забранени религии и учения в Япония и Китай, Стар Завет, Нов Завет, Кумран, до конфликти в Сирия, Ирак, Либия. :) Харесват ми аргументите на Доротея и Гост. А за да не затъваме по идентичен на ВСВ начин, трябва да си сменим елитите, поне чрез масово гласуване и граждански инициативи за Мир.
  • 93 История

    6 3 Отговор

    До коментар #76 от "Защо се караме":

    Русия никога не изплаща лендлийза. Русия получава от Америка 11 милиарда и за почти 30 години успява да изплати само 700 милиона. Останалото е отписано.
  • 94 За Чехословакия

    2 0 Отговор
    е по-интересно откъде идват парите, за да построи военен завод? Пак трябва да се връщаме назад в Историята както спомена Гост. Цяла верига от събития, които не могат да се разглеждат отделно, например ревашизмът на Германия и безумните репарации (опростени от Русия) и съзнателно обедняване на немски народ, описани от Ремарк.

    Коментиран от #113

  • 95 Абе горило, ти можеш ли да разсъждаваш?

    5 4 Отговор

    До коментар #86 от "Гориил":

    Питам те, какво щеше да стане(като вече разбрахме какви са били целите на Хитлер), ако Германия беше победила СССР? Какво щеше да стане с любимият ти Запад, ако Хитлер беше придобил съветските ресурси? Той почти беше смачкал Запада, а с неограничените съветски ресурси, светът щеше да е негов, за какви американски помощи ревеш!?

    Коментиран от #99

  • 96 До История

    1 1 Отговор
    нямам намерение да споря с вас, лек ден! Ако беше на тема теория на конспирацията, с удоволствие.
  • 97 Само питам

    3 4 Отговор

    До коментар #88 от "Чума":

    Първият фалит на България е през 1960 г.
    Вторият фалит на България е през1977 г.Третият фалит на България – 1987-1990 г.

    Има много написано по темата.
  • 98 Доротея

    6 2 Отговор
    Когато Германия и СССР бяха заедно, макар и тежко подозиращи се, тогава за България се случваха добри неща като ето това и Добруджа!

    Коментиран от #100

  • 99 Гориил

    6 5 Отговор

    До коментар #95 от "Абе горило, ти можеш ли да разсъждаваш?":

    Омразата ти към Запада е патологична бе другарю! Замъглила ти е възприятията. Ако не бяха Великобритания и САЩ Хитлер щеше да стигне до Владивосток. Какво не разбираш?

    Коментиран от #119

  • 100 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    4 2 Отговор

    До коментар #98 от "Доротея":

    И какви заслуги има СССР за договора ни с Румъния за връщането на Южна Добруджа? По скоро заслугата е на Хитлер.
  • 101 По същото време

    3 0 Отговор
    По същото време фашистка Германия е съюзник на СССР и тези действия са съгласувани във Сталин. Тече планът за преразпределение на света.
  • 102 Добър ден

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "паметник на тато във всеки град":

    В тази операция Гърция и България предоставят въздушните си пространства за маневриране на натовската авиация и осигуряват летища за аварийни кацания. Територията, от която се извършва операцията, е на Италия и самолетоносачи в Средиземно море.
  • 103 Единствената Разлика,

    5 1 Отговор
    която не включват съюзниците, в частност Сталин и Рузвелт за териториални придобивки е ако не греша Македония. Македония ни изяде главата, както казва един бивш политик на България. По отношение на "Крайовска Спогодба", за връщането помагат преговори между СССР и Германия, пакт Рибентроп Молотов. И двамата колеги "История и ВЦ грешат, Доротея е права. Колегата "История" също греши за заем -наем, мнението му е субективно, защото Русия при Путин изплаща заемите. Имало е стара и дефектна техника дадена както от Британия, така и от САЩ самолети и танкове, които Русия модифицира. Рузвелт е имал намерение да опрости по-голяма част от заем-наем, затова изненадващо почива и идват Труман и атомните бомби.
  • 104 стоян

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Иван Крумов":

    До 14 ком - от кого те освобождава сесесерето като не сме били окупирани другар - от имотите само ни е освободила и избили 48 000 българи - цвета на нацията
  • 105 Джон

    2 4 Отговор

    До коментар #80 от "Госあ":

    Сравни каква е раждаемостта в началото на комунизма и каква е в края (отрицателна). Вие, комунистите, обърнахте тази тенденция, а заварихте рекордно висок прираст през 1944. Докъде я докарахте през 1985, до началото на края.

    Коментиран от #106

  • 106 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #105 от "Джон":

    Всеки един може изключително лесно да се ориентира по българското население, ако не му се търсят други данни. Аз нямам време, както казах. С други данни се занимавам, които са ми много по интересни и за което ми плащат. Някой ден, живот и здраве бих започнал битка с информационната война, която прозападните подлоги водят.

    Коментиран от #108

  • 107 стоян георгиев

    2 4 Отговор
    Ей така са ни окупирали нацистите.после добре че дойдоха руснаците да ни спасят от беломорието тракия и западните покрайнини добре че избиха политиците ни и сложиха най глупавите и продажни селяни да ни управляват,както е и до сега.та другари пазете альоша нали той ни освободи от фашизма...хахаха
  • 108 Джон

    4 3 Отговор

    До коментар #106 от "Госあ":

    Нямаш аргументи. През 1944 комунистите заварват рекордно висок прираст на население. През цялото им управление прирастът се забавя, а накрая става отрицателен.

    Това не е ”западна пропаганда”, това са фактите.

    Коментиран от #109

  • 109 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #108 от "Джон":

    Населението преди комунизма е вярващо работливо и многодетно.след комунизма е друго.резултата е виден добре и сега!

    Коментиран от #111

  • 110 Монте

    3 3 Отговор
    Бай Тошо през 1964г. окончателно предаде Беломорието на Гърция. Няма шанс за връщане, освен с война.
  • 111 Доротея

    3 2 Отговор

    До коментар #109 от "стоян георгиев":

    През Владичеството, населението бе още по многодетно и трудолюбиво! Запомнете! Признак за култура и просперитет е малкото деца в семейството, за да не ви считат за електорат и необразовани медицински и да научите децата си да не работят, че да им се смеят хората! Господарски навици от малки, а не да почерняват на слънцето и полето! Всеки нормален човек се стреми към това и бяга на Запад!

    Коментиран от #118

  • 112 Вуте

    4 2 Отговор
    До 1964г. Беломорието е било така както през 1920г. Гърците след 1964г. започнаха малко от малко да го подобряват като се убедиха,че окончателно е тяхно.
  • 113 Доротея

    4 0 Отговор

    До коментар #94 от "За Чехословакия":

    Вижте кой за какво създава Малката Антанта, господине и така ще си отговорите кой и защо е изградил такава мощна военна индустрия на Чехословакия!
  • 114 Хаирсъзина

    4 2 Отговор
    Ех,славен беше Вермахта. Що му трябваше да ходи в Русия? и загуби всичко и ние Беломорието и Западните покрайнини.
  • 115 Джо Байгън

    3 1 Отговор

    До коментар #55 от "грешиш мужик":

    Той , Сталин неистово настояваше България да влезе и в НАТО и в ЕС. Помня аз , помня.
  • 116 Емо

    0 2 Отговор
    Правилно ги е нападнала Германия. Гърция и сърбия са били завоеватели и поробители на чужди територии. В двете операции германската армия дава общо под 200 убити войници и офицери. С изключение на о. Крит, който е атакуван от парашутисти само с леко стрелково оръжие.
  • 117 До Доротея

    0 0 Отговор
    Всъщност е Гражданската война, там шетат много Западняци, за Чехословакия и военен завод пиша. Още спорят за златото запазено от белогвардейците. Изнасяли са чернозема във вагони, Западът. Страшна е било. Гражданската е спонсорирана от Запада. Тогава се появява терминът "професионален революционер", по пример на предишни революции в Европа. Много са дълбоки нещата стига се до западняка Маркс, преди това двойни стандарти, икономически войни, мита и т.н. в Европа, породили военните конфликти. И пак стигаме до любимата ми "теория на конспирацията". Като цяло симпатизирам на коментарите Ви.
  • 118 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #111 от "Доротея":

    Малко деца имат само льохманите комуняги.с нормалните страни винаги се толерират многодетните семейства.там са образованите и успешни хора.та с ей тоя акъл ви създаваха през комунизма.инжинерчета по един на мама и тати и накрая резултата е видим.та нещата са точно обратни на твърдяното от теб.през турско не сме имали прираста от времето след освобождението няма да говорим за образование и възможности за развитие.ама за такива като теб това е трудно да се възприеме уви!
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 хихи

    0 0 Отговор
    винаги от страната на Булката
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове