Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 09:40 1 414 17

Сандов: Ще търсим еврофинансиране за магистралата през Кресна

  • борислав сандов-
  • магистрала-
  • кресна

Министърът на околната среда и водите се обяви за стриктни режими за строежите по Черноморието и категорична забрана за строителни дейности на 100 м. от морето

Сандов: Ще търсим еврофинансиране за магистралата през Кресна - 1
Кадър БНТ

Изграждането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле ще бъде прехвърлено за следващия програмен период, за да се направи със средства от ЕС, а не от националния бюджет. В момента три работни групи обсъждат кой вариант за трасе е най-подходящ - тунел или обход. След като бъде взето решение, ще се направи нова оценка за въздействието на околната среда, след което ще се кандидатства за европейско финансиране. Това заяви в "Денят започва" по БНТ вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. По думите му, от екологична гледна точка, най-добре е да се изгради тунел за АМ "Струма" през Кресненското дефиле.

Инвеститорът, който построи т.нар. "подпорна стена" на плажа Алепу, е длъжен да рекултивира околността, за да се възстанови доколкото се може природата там, заяви още Сандов. Той добави, че от екоминистерството вече са влезли в комуникация с инвеститора и му е вменено законовото изискване.

Министърът на околната среда и водите се обяви за стриктни режими за строежите по Черноморието и категорична забрана за строителни дейности на 100 м. от морето.

Остава в сила и пълната забрана за всякаква човешка дейност по поречието на река Ропотамо. Това включва и вече прекратените тренировки на националния отбор по гребане там. Според министър Сандов реката с най-висок защитен статут в България не е най-подходящото място за провеждане на спортните тренировки, въпреки практиката гребците ни да тренират там от десетилетия. Ще бъдат спрени и туристическите разходки с лодки по Ропотамо.

От министерството на околната среда и водите имат амбицията от началото на следващата година у нас да заработи изцяло нова система за обработване на отпадъци, чиято крайна цел да бъде депониране на едва 10% от боклука. В момента се проучва чуждия опит в тази посока.

Относно проблемите с качеството на въздуха, според Борислав Сандов, основната отговорност е на общините. Той изтъкна, че мерките за справяне с проблема са ясни от много отдавна - редовно миене на улиците, поставяне на колчета срещу паркиране в зелените площи, въвеждане на нискоемисионни зони, в които да не влизат замърсяващи автомобили, както и нискоемисионни зони за отопление, в които да е забранено топленето с въглища.

Следващата седмица вицепремиерът заминава за Брюксел, където ще се опита да убеди представители на ЕК да се продължи европейското финансиране по програмата за безплатна подмяна на отоплителни уреди. Целта е броят на домакинствата, които се отопляват на въглища, да намалее драстично.

Обсъжда се и помощта за отопление на социално слабите, която отпуска социалното министерство, да не обхваща въглищата, поне около градовете с най-големи проблеми с качеството на въздуха, допълни Борислав Сандов.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 4 Отговор
    И тия си бучат схемата на долната мутра ей! Промяна а? БУХАХАХАХХА
  • 2 ВЪН ОТ ГЕЙРОПА

    20 6 Отговор
    СТИГА С ТОЗИ ДОЛЕН ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ БЕ ПОСТРОЙТЕ ДЪРЖАВНИ ЗАВОДИ НАПРАВЕТЕ ИЗНОС И НЕЗАВИСИМА ИКОНОМИКА ДОЛНИ ПРОДАЖНИЦИ!

    Коментиран от #4

  • 3 абсолютни смешници

    17 2 Отговор
    Аха , сега вече ВСИЧКО ни стана ЯСНО - сред потока от безумни брътвежи , успяхме да схванем едно - МАГИСТРАЛА ПРЕЗ КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ НЯМА ДА ИМА (или поне - няма да има докато са на власт тази тумба крадливи безхаберници).
  • 4 Кичо П.

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "ВЪН ОТ ГЕЙРОПА":

    Ми , нЕма как - от ГРИНДР не дават.
  • 5 барон Мазох

    9 1 Отговор
    Малейййй , туй нЯщо е Министър ???!!! Тежко ни .
  • 6 /////

    10 1 Отговор
    Такива като тоя ги е грижа повече за мечките отколкото за хората.
  • 7 SDEЧЕВ

    8 0 Отговор
    ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ И 5 ЛЕВА ТРАБВА ПЪРВО ДА СЕДНЕТЕ Н ЕП ДО НЯКОЙ БАТКО, ЗЯ СЕГА ПРОДАВАЧА НА ИЛАЧИ ИМА САМО ВОТ НА ДОВЕРИЕ ОТ МУСТАФАТА,А ТЯ ПАРА НЕ ДАВА- ЧАКАЙТЕ ПАРИ ПА ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ,ЧАКАЙТЕ ПАРИ ПОДПИСАНИ ОТ ЕНП,ЧАКАЙТЕ ЗАВОДИ ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОМОБИЛИ МОДЕЛ 2015Г. ПРОДАВАЧА НА ИЛАЧИ ВИ ГИ ОБЕЩА СЕГА ЧАКАЙТЕ ХАХАХАХАХАХ
  • 8 Марков

    5 0 Отговор
    Вижте и в НАТО за финансиране на четири нови моста над река Дунав. Много е важно към момента!?! МФ каза, че ще е на ниска цена.
    А за АЕЦ Белене не се говори. Ама по еко програма евтин ток за замяна на отоплението не ни трябва, нали? Празноглаци! И вашето време изтича.
  • 9 ,, skruch,,

    4 0 Отговор
    Докога ....
  • 10 Кочо

    2 1 Отговор
    Сандов, легализира ли наркотиците в България? И само публикуваш снимки как пушиш трева, или и си яко напушен?!
  • 11 Дядо Йоцо

    3 0 Отговор
    Грижиш ли се за уплашените кучета? А мусаката забрани ли я? А свърза ли гейзерите за отопление на народонаселението? Обясни ли им за споделения душ, отказ от амтомобил, отказ от месо? А разясни ли им да ходят веднъж седмично до тоалетна по г.н., оставят голям въглероден отпечатък? И да издишват по три пъти в минута по същата причина!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Entropa 2009

    4 0 Отговор
    Г-н Борислав Меркел,
    прекарай лота от Кресна през Македония, хем 2 в 1 - по лесно ще стане . Тунел Кресна - Пехчево.
    А може и кръгово да направиш с магистралите.
    Кръгово от тунели и с Македония и с лота за Кулата
  • 15 Измама

    4 0 Отговор
    Изграждането на магистралите в Бг е вид златна кокошка за субектите които стоят зад него ! Избор на фирмата за изграждането , проектни разчети ,реално вложени материали и качеството им ! Всичко е една голяма уйдурма !
  • 16 Ще запомним

    2 2 Отговор
    Тази магистрала няма да стане докато тези оръфляци да на власт. Европа няма да даде и цент на тези гладни хиени.
  • 17 Четете Внимателно!

    2 0 Отговор
    Нека бъдем реалисти и не се заблуждаваме! Действително долното течение на река Ропотамо попада в резерват Ропотамо. Като такъв, има строго определени правила и закони, които е редно да се спазват от всички. Та нали за това са законите в държавата?! Съгласете, че едва ли има някой, който да е против това?! Но има едно голямо НО! Уважаемият министър, игнорирайки лодките за разходка и гребците, лишава хората от удоволствието да се насладят на резервата. На практика се получава така че имаме природен резерват с ограничен достъп, на когото не можем да се радваме. И за какво ни е едно нещо, на което не можем да намерим приложение и ни лишават от достъпа до него? Гребците пречели на спокойствието на животните. А хората когато вървят по екопътеките в резервата, не пречат ли на спокойствието на животните? Защо не забранят тогава и екопътеките в резервата по същата логика?!?! Сигурно и колите, които се движат по пътя покрай реката пречат със шумните си двигатели и шумът от сцеплението на гумите с асфалта? Защо тогава не забранят движението на автомобилите покрай реката и да построят нов път извън границите на резервата?!?!?! Има много парадокси, които зависи от това как ще се тълкуват законите и как ще бъдат прилагани след това. Липсата на достатъчно компетентност от страна на уважаемия министър Сандов, пушейки на една от снимките цигара с марихуана, и екипът му, водят до ограничения, които са несъвместими с логиката и мирогледа на нас обикновените хора. И всички ни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове