Last news in Fakti

20 Февруари, 2022 17:05 1 042 11

ДАЗД: 737 сигнали за насилие на деца са подадени на Националната телефонна линия

  • насилие-
  • деца-
  • побой

През ноември се наблюдава и ръст на обаждания от жени, търсещи помощ заради домашно насилие

ДАЗД: 737 сигнали за насилие на деца са подадени на Националната телефонна линия - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 35 хиляди са обажданията на телефон 116 111 - Националната телефонна линия за деца за 2021 г., която се управлява от Държавната агенция за закрила на детето. Запазва се тенденцията броят на момчета, който търсят съдействие на телефона, да е повече от този на момичета. Децата проявяват интерес към темите за взаимоотношенията с други деца, създаването на приятелства и потребността от общуване.

Проблеми с определен учебен предмет и ниски оценки често притесняват децата, които търсят съвет и подкрепа. В част от обажданията те обясняват, че вкъщи успяват да се справят с поставените от учителите задачи, но когато ги изпитват не могат да покажат знанията си. От своя страна родителите и учителите не им се доверяват, че са се подготвили, което допълнително ги стресира. В друг случай дете се страхува да сподели с близките си, че не е успяло да завърши учебната година и ще се наложи да повтори същия клас. Ученик е потърсил консултация как да постъпи, защото две деца от класа му тормозят постоянно всички останали.

Анализът показва още, че по време на социалната изолация децата се обаждат често, за да получат внимание и да разберат за какво е този телефон. Когато консултантите обяснят за какво се използва линията, в повечето случаи децата се извиняват, че я задържат с измислени истории.

За изминалата година са подадени 737 сигнали за насилие над малчугани. Най-много – 319 са за физическо и психическо насилие. Проведени са 5 375 консултации с деца за оказване на психологическа подкрепа, а с възрастни 2 995. Тревожна е и статистиката, че 25 деца са потърсили консултация заради суицидни мисли. Част от тях са съобщили и за самонаранявания. Едно от обажданията прави силно впечатление на психолозите – дете само търси съвет как да спре желанието за самонараняване и мисли за край на живота, заради кибертормоза, на който е подложено.

Консултантите на линията са подготвени специалисти в областта на психологическата подкрепа за деца и работят по утвърдена методика при обажданията. Те изграждат доверие с обадилото се дете, изслушват го и му оказват подкрепа. В края на консултациите децата съобщават за намалена тревожност и повишено чувство за ценност по отношение на живота, както и че отново ще се свържат с линията, ако се почувстват зле.

Запазва се и тенденцията голям брой родители да подават сигнал, че собственото им дете е в риск най-вече, когато има заведени дела за определяне на родителски права или при развод. В случаите, когато родителите са в конфликт често съобщават за неадекватна грижа към детето, полагани от единия родител, без да посочат убедителни сведения за твърдяното.

Данните от системата на Националната телефонна линия за деца 116 111 показват, че обажданията от майки през 2021 г. са 489, като при 115 от тях е подаден сигнал за дете в риск. Обажданията от бащи и през 2021 г. са повече, отколкото от майки – 654, като 125 от тях са сигнали за дете в риск. Основната причина да потърсят подкрепа на НТЛД е системно възпрепятстване на контактите им с детето/децата им.

През месец ноември се наблюдава и ръст на обаждания от жени, които търсят помощ и подкрепа заради домашно насилие. Това се случва непосредствено след убийството на жена – жертва на домашно насилие, чиито случай беше медийно разказан.

„Номерът 116 111 става по-разпознаваем и се ползва с все по-голямо доверие от децата и гражданите. И това е много обнадеждаващо, защото всички като общество трябва да сме непримирими към проблемите на децата, както и да не допускаме да стават свидетели на неглижирането им. Много е важно да научим децата, че не е страшно, нито срамно, ако чувстват потребност да говорят за всичко, което ги притеснява. Нека знаят, че на 116 111 могат да получат важната за тях подкрепа. Консултантите, които обслужват Линията са с богат с опит и квалифицирана подготовка в работата с деца и семейства. Те са на разположение на хората по всяко време на денонощието – без почивен ден. Обаждането е напълно безплатно и анонимно“, това коментира председателя на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова.

През 2021 г. по инициатива на д-р Елеонора Лилова Националната телефонна линия за деца 116 111 стана член на Международната организация Child Helpline International, която се състои от 173 участника от 142 държави от целия свят. Експертите на ДАЗД участват редовно в обучения и дискусии с колегите си от другите страни, като обменят полезен опит и практики с какво още могат да са полезни на хората, които търсят съвет и подкрепа на телефонните линии за деца.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чук и Гек

    4 0 Отговор
    Не е интересно, а? Ни коментар, ни вопал, ни Конвенция! Дай там тема Венелина, Кремал и политика!
  • 2 ковидиотин

    10 0 Отговор
    А вие какво направихте след обажданията?Нямате кадри и ресурс да отреагирате дори на едно обаждане само вдигате телефоните или изобщо не ги вдигате а броите позвъняванията.Какво стана с безсмислената зоо полиция,която никаква я няма никъде а вземат заплати всеки месец?Дори не познавам някой да познава такъв полицай,животно ли е човек ли е никой не знае

    Коментиран от #9

  • 3 Гаглей

    2 1 Отговор
    Боинг 737
  • 4 Кики

    7 2 Отговор
    ДАЗД- чуждо НПО което се занимава със социален инженеринг , шпионаж и гей пропаганда
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    САМО нещастници тормозят ДЕЦАТА си ЖЕНИТЕ си РОДИТЕЛИТЕ си
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 този телефон

    4 0 Отговор
    се обслужва от джендър организация интересно ми е като се обадят какво им говорят за взаимоотношенията с други деца за любовта между момче и момче ли а иначе тези 35 000 са преувеличени намалете цифрите
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 нещо не е наред

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ковидиотин":

    Никога не е имало зоо полиция просто Бъчварова натовари по принципа на посочването полицаи обикновенно такива които имат домашни любимци..То за хора няма полиция камо ли за животни.Тия пак искат пари да дават за камери сякаш камерите няма да ги гледат хора
  • 10 Баща

    8 1 Отговор
    "Държавната агенция за закрила на детето" всъщност е НПО, чието име подвежда, че държавата стои зад тях. Реално държавата им плаща, но не ги контролира. Сладка хранилка за бездарни соросоиди. Само това да беше с мед да ги намажеш. Но същата НПО е една от тези, които година след година опитват да въведат у нас така нареченото детско правосъдие, достигнало до своята гестаповска гротеска в Норвегия - потърсете в нета за дейността на Барневерн и ще се отвратите как деца се отнемат от родителите им по анонимни сигнали без каквито и да е доказателства и на какъв институционален тормоз са подложени родителите и децата. Няма по-голяма изродщина от това. Поне от 10 години ходя на всеки протест против тези закони. И не се отказват, постоянно под някаква форма пак се опитват да ни ги натресат. Сладък келепир и ужасен инструмент за тормоз и унищожаване на семейства.
    Това е соросня от най-миризлив и отвратителен вид.
  • 11 Биби Кинг

    3 0 Отговор
    Врътът сучът се кам то истамбулската ги влече гриндирлиите од промената!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове