Last news in Fakti

3 Март, 2022 04:24 11 516 80

Честит национален празник!

  • санстефански мирен договор-
  • санстефанска българия

На 3 март през 1878 г. се ражда Санстефанска България

Честит национален празник! - 1

Днес е Трети март – Националният празник на Република България.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя. Така се слага край на Руско-турската война от 1877- 1878 г.

Датата 3 март поставя начало на Третата българска държава. България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата ѝ площ възлиза на повече от 170 хил. кв. км.

Мнозина считат, че датите 6 септември 1885 – когато двете части на разделена България (Княжество България и Източна Румелия) се обединяват или пък 22 септември 1908, когато княз Фердинанд обявява тържествено независимостта на България от Османската империя, са по-подходящи за национален празник, тъй като събитията тогава са извършени с усилията на самите българи.

Не трябва да се забравя обаче, че в Руско-турската война самоотвержено

се бие и българско опълчение,

което, особено в епопеята на Шипка, съдейства за победоносния ѝ изход. Там 16 000 турци са хвърлени срещу 3500 българи и малко руси. На 8-9 януари 1878 г. в боя влиза целият състав на опълчението в атаката на укрепения от турците форт край Шейново. В щаба на ген.Скобелев е писателят П.Р.Славейков, който познава проходите в Стара планина. За него А. Н. Куропаткин, началник щаб на Скобелевата колона, пише: „И наистина мъчно е да се каже какво бихме направили ние без Славейков. Той ни доставяше безчет сведения за положението на турците отвъд Балкана. Той бе организирал цели чети, които минаваха там и оглеждаха турските позиции. По целия път при спускането на Скобелевия отряд отстраняваше множество пречки и снабдяваше с всичко необходимо две и половина дивизии…И само тогава отдъхна, когато минахме Балкана и турците бидоха съсипани при Шейново“.

Трети март e датата, която бележи възкресението на българската държава, което е и основанието днес да празнуваме нашия национален празник.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878) и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.

Датата не е избрана случайно.

Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 година и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 година, за което руският император получава прозвището Освободител. Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Една от основните причини за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година, което предизвиква огромен отзвук в Европа. Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстоун, Виктор Юго издигат глас в подкрепа на потиснатите българи.

Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население.

За съжаление, договорът е ревизиран от Великите сили. Берлинският конгрес, открит на 13 юни 1878, в който участват Русия, Англия, Австро-Унгария, Франция, Германия и Турция решава да раздели България.

По силата на неговите клаузи Санстефанска България е разделена на пет части

- Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

Един от важните резултати на Санстефанския договор е,

че той създава един идеал, който е в основата както на големите успехи, така и на националните катастрофи за българската държавност след 1878 година

Големите успехи, както знаем са Съединението и обявяването на независимостта. Двете последователни национални катастрофи – при Междусъюзническата и Първата световна война обаче слагат край на идеала за „България на три морета“. От загубените тогава български земи тръгва вълна от бежанци, които се установяват в рамките на българската държава и постепенно се интегрират в нея.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на Великото народно събрание, датата бе обявена за национален празник на страната.

На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайният войн в София, в паметта на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечер на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител - Александър II, се провежда тържествена заря-проверка. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски и румънски войници.

Голяма част от воювалите за освобождението на България

офицери и войници са били украинци.

И в това няма нищо странно - руският императорски щаб е предпочел да използва военния потенциал на най-близко разположената до България своя вътрешна колония, вместо да праща гарнизони от районите на Москва и Петербург. Затова мобилизацията за войната е проведена преди всичко сред украинското население на Киевското, Одеското и Харковското военни окръжия.

В структурата на воювалата тогава армия има голям брой полкове и други военни формирования, чиито имена издават произхода на рекрутираните войници - Киевски, Харковски, Полтавски, Гродненски, Житомирски, Черниговски, Мариуполски и още десетки други. Във войската се включват и голям брой украинци с български корени, които с огромен ентусиазъм тръгват да освобождават своята прародина, а някои от офицерите остават след това в България, за да подготвят младата ѝ армия.

Интересен е и съставът на първата руска военна част, която стъпва в България. Това е 14-та пехотна дивизия, която създава предмостие за инвазията. Тя се състои предимно от украинци и се ръководи от генерал Михайло Драгомиров.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо

    75 10 Отговор
    Винаги ще е празник за БЪЛГАРИТЕ!!!
  • 2 Taka si e

    107 9 Отговор
    Можем да благодарим на сегашните ни приятели и съюзници, че са разделили България на 5 части.

    Коментиран от #8

  • 3 3-ти март 1877 г.

    126 13 Отговор
    Вечна слава и признателност на падналите за свободата ни руски войни!
  • 4 Ако сами се бяхме освободили

    16 66 Отговор
    С кеф да го празнуваш. Но така харизано не е сладко. Най-добре пак да теглим една майна на Путин и да страдаме с украинците.

    Коментиран от #77

  • 5 Шпионин

    78 8 Отговор
    Кирчо ще присъства ли някъде.Ако да Кире не си отваряй устата,че тя ръси само глупости.Ке ни затриеш.

    Коментиран от #24

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Шопско

    57 10 Отговор

    До коментар #2 от "Taka si e":

    Сега ще направят национален празник датата от приемането ни в нато ;)

    Коментиран от #9

  • 9 Предлагам

    57 8 Отговор

    До коментар #8 от "Шопско":

    Рожденият ден на нашият велик лидер Херо Мустафа
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Зомбайо

    73 2 Отговор
    Честит празник, драги ми сънародници! Нека бъдем обединени в името на Майка България!
  • 12 Венци, украинци няма през 1877-1878 г.

    77 9 Отговор
    Има запорожки и донски казаци!
    Има Руснаци!
    Има малоруси!
    Има новпруси!

    Всички изброени по-горе ги има на земите на създадената от юдо-болшевиките на Ленин, Яков Свердлов и Троцки искуствена държава Украина (Украйна) през 1918 г., като фактически протекторат на Германската империя по Брест-Литовския мирен договор от 1918 г., за който вина има и създадената от Руската империя държава България.

    Царство България, като лошо възпитано, претенциозно и неблагодатно дете вдига ръка на своята създателка Русия по време на Първата световна война, когато се отмята от обявения военен неутралитет и се съюзява в Османската империя, Германия и Австроунгария срещу своята създателка и освободителка от турско робство. За неблагодарната и вероломна държава България Уинстън Чърчил казва, че това е страна, в която живее грешен народ, на който трябва да бъде даден урок.

    Урокът е даден в Ньой през 1919 г., когато победената вероломна българска държава е наказана от Франция и Великобритания дори по-жестоко, отколкото е била наказана кайзерова Германия, като процентно от Царство България е отнета по-голяма територия в полза на съседите - Гърция и Сърбия, отколкото от Германия. Губим 150 хиляди убити и умрели като заложници в плен български войници и офицери, стотици хиляди ранени и осакатени; губим излаза на Бяло море и Западните покрайнини.

    Спасяваме Турция от руско-английски разгром и съдействаме за избухване на юдо-болшевишката революция в Русия.

    Коментиран от #26

  • 13 През 1877-1878 г. няма украинци

    43 8 Отговор
    На сегашната територия на Украйна има запорожки и донски казаци!
    Има руснаци!
    Има малоруси!
    Има новоруси!
  • 14 Т маркет

    4 17 Отговор
    Магазините са на Лавров.Купувай те
  • 15 Парадокс

    45 5 Отговор
    Хубаво щеше да бъде ако Русия не беше чакала 500 години ами например 8. Сега щяхме да сме развита държава и население с друго мислене- по свободно и независимо. Благодарни сме на Русия, че е направила това и през 1878г. отново е имало България. Благодарни сме и на всички които са се включили да помагат за нашето освобождение и са се присъединили към руската войска.

    Коментиран от #33

  • 16 Любопитен

    47 7 Отговор
    Любопитна статия но все пак от нея излиза че едва ли не сме освободени от украинците които тогава не са съществували

    Коментиран от #17

  • 17 Венци и той семейство храни

    29 7 Отговор

    До коментар #16 от "Любопитен":

    Трябва да е политкоректен към САЩ и покраинците от покрайнините на Русия.
  • 18 Госあ

    42 10 Отговор
    БОГ да пази България и нашата единствена закрилница Русия, да се помолим с Божията Помощ да оцелеем в тези трудни времена на изпитания и нашите братски народи да станат пак толкова близки както преди! СЛАВА НА РУСИЯ, ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! АМИН.

    Коментиран от #61

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Някой

    7 20 Отговор
    СССР ни освободи от турско робство
  • 22 Иван

    6 1 Отговор
    За болшевиките нещо пише ли в статията?
  • 23 С поглед към 3ти март

    22 20 Отговор
    Някои спестени детаили в официалната ни история:
    Руско-Османска „освободителна“ война 1877/1878ма
    Няколко въпроса към твърдящите че Русия ни е освободила:
    1. В Баку има ли българи, защо военните действия срещу турците се водят едновременно в България и Азербайджан, какво общо има Азербайджан с освобождението на България и ако е част от тъка нареченат българо-освободителна война защо територията на Баку е дадена на Русия като резултат от победата и във „българската освободителна война“ 1877/1878ма, това част от освобождението на България ли е, и ако е, защо Баку не е предаден на България след като това е война за освобождение на България?
    2. Защо Русия присвоява Бесарабия като резултат от войната, това част от освобождението ли е?
    3. Защо дават Добруджа на Румъния, това част от освобождението ли е?
    4. Защо Сърбия нахлува в българските земи по време на Руско-Османската „освободителна война“ през 1877/1878ма и завзема българските земи до и включително и Ниш, не ни ги връща като „освободени“ след преостановяване на военните действия а и Русия не ги кара да ни върнат „освободените“ земи – даже дума не обелват по въпроса, а българите в тези български „освободени“ земи са избити (геноцид) и посръбчени тъка както турчин за 500 години не е направил – и никой не е държал сметка на сърбите за това, нито Русия, нито Европа, нито Америка, като в тази война Сърбия и Румъния са официални съюзници на Русия, това освобождение на България ли е?
    5. Защо Русия не влиз

    Коментиран от #31, #36, #60

  • 24 лицемер

    28 7 Отговор

    До коментар #5 от "Шпионин":

    Илияна Йотова каза , че днес на Шипка ще бъде Кирил Петков , а Радев ще чества в София. Канадеца няма работа на Шипка , да иде да се покланя на Козяк .
  • 25 Анонимен

    30 7 Отговор
    Добре, че беше Американо-Османската война, че да имаме държава.За благодарност да изгоним, още руски дипломати, че дедите им са си дали живота за България, вместо да изживеят живота си в Русия.
  • 26 не се унасяй

    13 29 Отговор

    До коментар #12 от "Венци, украинци няма през 1877-1878 г.":

    3 Март трябва да бъде ден за национален траур, защото тогава България беше поделена между съседите. Русия направи така, че всеки да им какво да губи и по този начин ги обедини срещу България. На тази дата бяха положени основите на Междусъюзническата война 1913 г.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Щщщщщ

    9 11 Отговор
    Да си похапнете на Руснаците онези нещица. Винаги са ви изкарвали от РОБСТВА!!!!!
  • 30 за любознателните

    11 0 Отговор
    Музеят на Зоя Палеолог приела името София Палеолог се намира в Спаската Кула, точно срещу Кремъл. Всеки който иска да разбере отношението на Русия към България и Българите може да го посети.
  • 31 ффф

    23 6 Отговор

    До коментар #23 от "С поглед към 3ти март":

    Защо не пишеш за Великките сили , които след Сан Стефано разделят Българя , а пишеш како е взела Русия . Много подлеци се появиха в България , но ще им вземат и думата и власта...скоро ще е .
  • 32 Честит празник българи

    26 2 Отговор
    Това е наш празник .
    Не на Русия .
    Нека блюдолизците да замлъкнат и да спрат да целуват задници .
    За това освобождение живота са си дали българи , руснаци , украинци , румънци .
    Който използва нашият празник като повод да се кланя е просто слуга и не заслужава тази свобода

    Коментиран от #34

  • 33 Белара

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Парадокс":

    Няма как. В началото на 15 век Русия не е била фактор. Няколко отделни княжества, под контрола на Златната орда.
  • 34 без украинци такива по него време няма

    12 8 Отговор

    До коментар #32 от "Честит празник българи":

    казаха ти по нагоре че по това време украинци не е имало чети историята
  • 35 Зззз

    22 6 Отговор
    Какъв е този национален празник на 3 март ? Като нова колония на говедария мисля че колонизираните ще празнуват на 4 юли.
  • 36 поправка

    8 5 Отговор

    До коментар #23 от "С поглед към 3ти март":

    Русия взема Батуми, не Баку след войната 1877/1878.
    Иначе 2/3 от войниците са украинци, след тях по бройки са ръмънците и чак 3-ти по численост са руснаците. Имало е и малко финландци.

    Сърбите също са доста, но те воюват не с цел освобождение на България, а да гепят 4 български града - Ниш, Пирот, Лесковац и Враня.
  • 37 Гост

    7 15 Отговор
    На тази ТЪЖНА ДАТА, България ГУБИ, своя покровител и се оставя в ръцете на ИСТИНСКИЯ ОКУПАТОР, който и до ден днешен я ДОИ като крава...Честит празник на всички ОКУПИРАНИ!
  • 38 С Благодарност

    19 9 Отговор
    Честит Празник българи. Ето това което виждате на картата, щяхме да имаме, ако не се бяха намесили нашите сегашни партньори, да заплашват Русия със сценария от Кримската Война. Всъщност щяхме да се освободим още по времето на Кримската Война. Това което е искала Русия е голяма силна славянска държава съюзна на Русия, която излиза до проливите и топлите морета. Тоест нашият интерес е съвпада л с този на Русия.

    Коментиран от #39, #41

  • 39 историк

    7 6 Отговор

    До коментар #38 от "С Благодарност":

    Русия къса територии от майка си България още от войната 1828/1829.
    Тогава дава на гетото Сърбия - Кюприя, Пожарево, Зайчар, Крушевац и други български градове в Поморавието.
  • 40 Киро Go Home!!!

    16 10 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! СЛАВА НА РУСИЯ! ВЕЧНО БЛАГОДАРНА БЪЛГАРИЯ, МИЛА ОСВОБОДИТЕЛКО!

    Коментиран от #44

  • 41 да бе да

    11 8 Отговор

    До коментар #38 от "С Благодарност":

    Ако беше спечелила Кримската война, Русия щеше директно да си присъедини източна България и щяхме да станем като Грузия тогава, тоест поне 2 пъти по-бедна държава.
    Пък западна България можеше са я хариже цялата на Сърбия.

    Коментиран от #52

  • 42 УРА

    15 5 Отговор
    ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ДА ЖИВЕЕ ПРАВОСЛАВИЕТО

    Коментиран от #66

  • 43 Съединението !

    7 3 Отговор
    Друг български триумф от национално значение няма ! Останалото са имплантирани в учебниците и съзнанието ни събития, за да сме по близо до Северна Корея !
  • 44 Ама те нашите освободители от...

    5 5 Отговор

    До коментар #40 от "Киро Go Home!!!":

    Царска Русия, са ги изтрепали Ленинските комунисти ! А пък съвременните източни специалисти по военни операции, нямат нищо общо с тях. Урааааа млоумнк !
  • 45 Бай Онзи

    15 3 Отговор
    Тези от btv дори не са сложили знамето на България ! Да не говорим за надпис "честит празник" ! Да не е някаква протурска телевизия тази ???

    Коментиран от #78

  • 46 Хахаха

    5 10 Отговор
    Четете история.
    Санстефанския мирен договор НЕ ДАВА началото на българската държава.
    Там пише, че руската империя окупира нашите земи.
    Турския ятаган се сменя с руската сабя.
    Крайно време е да си сменим назионалния празник.
    Или 20 април датата на народното събрание в Оборище или 6 септември деня на съединението.
    Комунистите от БКП/БСП наложиха 3 март.
    Е, аз празнувам 3 март 1918г подписването на Брест-Литовския мирен договор, в който Съветска русия капитулира пред Царство България.
    Не е случайно, че СССР ни вземат целия държавен архив ..."свободители" грабители.
    Украйна да си пази архива ...

    Коментиран от #51, #62

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Дядо Боби

    8 1 Отговор
    Честит празник, Българи
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Стига, бе!!!

    1 4 Отговор
    Каква нация, каква България, бе!!! Къде е всичко това!?!?
  • 51 чичо

    6 2 Отговор

    До коментар #46 от "Хахаха":

    МАЙ ТИ ТРЯБВА ДА ЧЕТЕШ ИСТОРИЯПИША НАРОЧНО С ГОЛЕМИ БУКВИ И ЦИТИРАМ ЕДНО ИЗКАЗВАНЕ -ПОБЕДОНОСНАТА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА,ВОДЕНА ОТ РУСКИТЕ ВОЙСКИ,НАЧЕЛО С НЕЗАБРАВИМИЯ БЛАГОРОДЕН РИЦАР ЦАР-ОСВОБОДИТЕЛЯ БЛЯСКОВО УВЕНЧА ТОЯ ПОГЛЕД НА БЪЛГАРИНА КЪМ СВОБОДА И НАРОДНО ДОБРУВАНЕ.ТАЯ ВОЙНА БЕ ОТ СТРАНА НА БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД ЕДНО ДЕЛО НА ВЕЛИКОДУШИЕ БЕЗ ДРУГ ПРИМЕР В ИСТОРИЯТА НА НАРОДИТЕ-= ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ СЕ СЕТИТЕ КОЙ ГИ Е ПРОИЗНЕСЪЛ. КАТО ЖОКЕР ==26 АВГУСТ 1934.Г ВРЪХ ШИПКА.
  • 52 Някой

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "да бе да":

    Ако беше спечелила Кримската Война Русия щеше да присъедини директно Босфора . Османската Империя щеше да стане република на Русия. Основната същност на Кримската Война е между Русия и Турция , като последствие на страната на Турция идват на помощ всички империи.
  • 53 Нане

    5 2 Отговор
    Честит Празник!
    Тази карта показва много но за съжаление с помоща на ингилизи,франсета, австрийци, коминтерн и некъдърни продажни управляващи държавата ни не в тези очетания. Слава на тези който ни освободиха от омразните орки!
  • 54 до кирчо

    6 2 Отговор
    Кирчо, ще присъства ли днес някъде?
    Ако да, Кире не си отваряй устата,че тя ръси само глупости.Ке ни затриеш.
  • 55 JEFF

    7 0 Отговор
    Честит празник на всички българи !
  • 56 дебела кратуна

    11 1 Отговор
    Вижте, не съм чак такъв капацитет по история като тези по-горе, но мога да споделя следното:

    Днес се чества освобождението ни от османско робство. Османско е било и робство е било и освобождение е имало. Че царска Русия е имала имперски интереси да сложи ръка в сърцето на балканите и това е факт. Все пак са ни освободили чак от 10-тия път... НО, ние сме длъжни да отдадем почит на хилядите загинали обикновени българи, никога не хващали пупка през живота си, но защитавали върха до последната капка кръв. Ние сме длъжни да отдадем почит на хилядите чужденци, безкористно дали живота си за нашата свобода, пък били те украинци, руси, румънци, финландци или марсианци. Всички тези хора заслужават признание и почит.

    Друг е въпросът кой прекроява Санстефанската карта. Доколкото стигат мижавите ми познания по история, най-върлият противник да има стабилна държава България се казва Бенямин Дизраели (няма да разсъждаваме над произхода му). Даже дядо Вазов му е посветил няколко реда в творбите си. Другият хомо-дегенерат, който ни подарява с огромно желание на Сатанинския Съюз се казва Уинстън Чърчил. Същият е бил унижен от българската армия по време на 1-ва СВ и се заклева че ще ни го върне тъпкано.. е връща ни го.

    Каква е равносметката? Почти няма голяма сила или съседка, която да не е искала гибелта/разделянето на родината ни. Въпреки всичко ние още съществуваме. Само този факт може да ви кара да се чувствате горди, че сте българи.

    Честит празник на всички

    Коментиран от #57, #67

  • 57 дебела кратуна

    9 1 Отговор

    До коментар #56 от "дебела кратуна":

    Честит празник на всички българи!

    Да живее Майка България!
  • 58 Драк

    4 2 Отговор
    Добре, че беше тази журналистическа подлога за да разберем , че са ни освободили украинците . Не са ме платили много явно защото американците , като освободители не бяха посочени .
  • 59 Пеци

    3 3 Отговор
    3 март трябва да се празнува, но за мен 24 май трябва да ни е национален празник.България не съществува от 3 март, както и от 9 септември 44г.
  • 60 Стати

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "С поглед към 3ти март":

    Много смешен пост.
    1. Войната е Освободителна за нас, но си е между Руската империя и Османската империя по цялата им граница.
    2. Русия си връща Батуми в Грузия, загубен в Кримската война, същото и с Бесарабия.
    3. Северна Добруджа е дадена на Румъния като компенсация за участието и във войната. По-късно отчитано като грешка.
    4. За сърбия задай въпроса към Берлинския конгрес и неговите решения.
    Между другото, кои Велики сили свикаха Берлинския конгрес и разпарчетосаха Сан Стефанска България?
  • 61 Не религиозен

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Гледам и не вярвам на очите си... Каква метаморфоза е станала с теб. АМИН !
  • 62 Стати

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "Хахаха":

    "Е, аз празнувам 3 март 1918г подписването на Брест-Литовския мирен договор, в който Съветска русия капитулира пред Царство България"

    Е, и като резултат на този твой празник, само няколко месеца след това България подписа и Ньойския договор. С което окончателно загубихме и малкото останало парче от Беломорска Тракия и Зашпадните покрйнини. И Втората Национална катастрофа! Голям празни, няма що!
  • 63 big

    2 1 Отговор
    Хубаво показвате картата, но защо не казвате заради кого сме загубили територии и кой е виновник за двете национални катастрофи? За третата е ясно: фашистите Румен Радев, Кирил Петков, барабар с НС. Да не забравяме и ролята на БМБ!
  • 64 Неисторик

    0 1 Отговор
    Виждам коментари на хора с много къса историческа памет или просто са се поставили в услуга на чужди интереси. Тези същите, които приемате безрезервно като наши единствени освободители, през 1944 година ни дадоха друг национален празник, който ние чествахме заедно с техния национален празник 45 години. Прави са тези, които пишат, че те са имали интереси тук, но не са прави, че техният интерес е съвпадал или съвпада с българския национален интерес. Предлагам да върнем девети септември като празник (не национален), а като ден на българо съветската дружба, за да могат и тези с късата историческа памет да празнуват, а за останалите ще бъде ден за размисъл.
  • 65 Бат Пешо

    3 1 Отговор
    С това натегачество вече ставаме смешни. Сигурно и самите украинци не са знаели, че са ни спасили от турците. Да не говорим, че тогава нито са съществували като народ, нито са се чувствали като такъв. Добре че Русия в момента не воюва срещу Туркменистан, защото в състава на руските имперски войски тогава е имало и няколко туркменски конни батальона. И на тази дата събуждайки се щяхме да се пулим от изумление, че Туркменистан ни е освободил от Турция. При такова отношение от нашите политици към историята, няма да ни уважават нито чужди, нито "свои". Ето ви идея за още натягане продажни политици мижитурки. Знаете ли че... Ото Фон Бисмарк е предложил 100хил германска войска на Руския император. По това време Прусия и Русия са верни съюзници, кайзера е искал голяма християнска съюзна на Русия и Прусия държава на балканите. Искал е Русия да овладее проливите и по този начин да насочи агресивната към Прусия английска политика, изцяло към Русия. Руския Император отказва от гордост, което после счита за грешка. Та по-добре нашите слагали политици да благодарят от Шипка за несъстоялата се тогава германска помощ, отколкото на несъществуващата по това време Украйна

    Коментиран от #73

  • 66 Неисторик

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "УРА":

    Украинците също са православни.
  • 67 Неисторик

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "дебела кратуна":

    Точно така, историята се състои от факти, всичко останало е въпрос на правилна интерпретация.
  • 68 Коко

    5 0 Отговор
    Честит национален празник, българи! Да живее България!
  • 69 Ча,, ча,, ча

    4 1 Отговор
    Ако не беше 3 март сега знаете ли как щяха да се казват американскоте подлпги във България,,,,,, Румен Радев,,, Раим Рамадан, Кики лъжата,,, кадир аланджи, кокорчо,,, гйптверен Асан, Рашков,,, сарахош Раим, Б, Боросов,,, бабаитБиби, само Лорелчо и Пасито щяха да си бъдат същите, щяха да са се извъртяли и ни предали,,, И,,, За ситоацията във Украйна ни се сетвира само това което предават украинските станции и ни казва САЩ. Съди се от едната гледна точка а във всяко съдене има и друга страна, за нейните доводи пълно затъмнение а само украинско бандеровски крясъци. Например, що казвате че има митонги във Русия срещу Путин но не казвате че има и голямо недоволсъво и вув САЩ от политиката на Байдън. Що нашоте юисирки на пишат че САЩ е изправен пред енетгийна криза,,,,, всички ядрени централи им работят със руско ядрено гориво. Що не кажат че НАСА е спряла рабпта защото вдичките им двигатели на ракетите носители са руски. Що не пишете какво каза истинският президент на САЩ Доналт Тръмб,,,, Ас нокога не бих допуснал да се случи тази криза и некадърноста и агресията на Байдън и опкръжението му ще докара скоро руските ракети вув Куба, Венецуела и Нокарагуа. Що тези рабпти не ги казвате а само кво казва селеното клоунче скрото вув бункета и държащо жени и деца за щит. Айде поспреъе се малко, и ное слушаме чужди радио станции
  • 70 Същия

    4 1 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !!! Нека това да се прочете от тези , които пригласят на "западния свят"- това са думи на един забележителен българин-Атанас Буров " За българина има четири свещени неща - Първо майката, второ родината, трето българската армия, и четвъртото е Русия. Без Русия ние сме роби. Турция ни има зъб и ще ни изяде. Защото и петата u колона работи тихо, подмолно и ни минира отвътре. Ето защо аз казвам - който не обича Русия - независимо какво управление има тя - той е враг на България. А който говори лошо за войската ни - заслужава удар в тила и смърт... Армията е гаранция за живота на народа ни. Няма значение какво знаме развява - червено или зелено, трикольор или оранжево знаме - но щом е армия, тя е светиня, като майката, като родината.
  • 71 Мехмед

    2 0 Отговор
    Честито ви "освобождение" от нас!
  • 72 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 1 Отговор
    Честит национален празник, българи! Да живее България! Вечна слава и признателност на падналите за свободата ни руски войни! Русия не е Путин! Русия е велика страна!
  • 73 Същия

    4 2 Отговор

    До коментар #65 от "Бат Пешо":

    Абсолютно си прав!!! Даже имало и един японец-доброволец в руската армия !!! Русия е многонационална държава и в нейната армия имало от всички етноси и религии - дори и много поляци са в руската армия. И сега за размисъл - през 1913 г. има преброяване на населението в Руската империя - НЯМА УКРАЙНЦИ - ИМА МАЛОРУСИ!!!
  • 74 Ната

    4 3 Отговор
    Нямаше украинци тогава. Това бяха руснаци от южни райони на империята. Не бива да се спекулира с историята.
  • 75 Божеее,

    0 4 Отговор
    Това не може да е националният празник на България!Винаги свързан с чувството за чужди заслуги и зависимост!Имаме си чудесен празник,повод за гордост и значимост!И това е 24 май!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 17 мига от пролетта

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ако сами се бяхме освободили":

    В някой държави по света за такива изказвания директно разстрелват за национално предателство
  • 78 Майстор на спорта

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Бай Онзи":

    Не са само те - малко са поставилите знамето. Такова нещо по света не се случва!
  • 79 Тасева

    1 2 Отговор
    Национален празник е Денят на независимостта.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове