Last news in Fakti

28 Март, 2022 22:27 3 365 39

Хампарцумян: В момента основното спокойствие е в това, че никой не сменя конете в средата на реката

  • левон хампарцумян-
  • спокойствие-
  • коне-
  • смяна-
  • река

"Газта не е като водата - отваряме - затваряме. От другия край тази газ или я продаваш, или я съхраняваш, но обемите за съхранение са ограничени, или я гориш. Тази игра е от двете страни - кой ще мигне пръв. Путин е в по-неизгодната ситуация", анализира банкерът

Хампарцумян: В момента основното спокойствие е в това, че никой не сменя конете в средата на реката - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

През последните дни стана ясно, че ЕС ще може да води преговори от името на държавите членки за доставки на руски газ. Предложението дойде от България след решението на Путин плащането за газа да се извършва само в рубли.

Договорите за доставка на руски газ не трябва да се обсъждат публично, а България не е сред страните, които са най-зависими от тези доставки. Това мнение изрази банкерът Левон Хампарцумян в студиото на на "Денят ON AIR". "Ще има европейска сделка. Дългосрочно по трудния начин научихме, че не трябва да сме толкова зависими от руската енергия. Сигурността струва пари. Плащането в рубли е само руско предложение, има други договори. Газта не е като водата - отваряме - затваряме. От другия край тази газ или я продаваш, или я съхраняваш, но обемите за съхранение са ограничени, или я гориш. Тази игра е от двете страни - кой ще мигне пръв. Путин е в по-неизгодната ситуация", коментира Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че страната ни не дава добри сигнали с липсата на ясна позиции по редица въпроси - дали е война или не, дали ще сме в Еврозоната, НАТО, ЕС, а в същото време ще гоним специфични национални цели.
Но е убеден, че нито управляващи, нито опозиция искат предсрочни избори.

"В момента основното спокойствие е в това, че никой не сменя конете в средата на реката. Имаме няколко кризи, индустриално пренареждане на света. Не им се иска да ходят на избори, защото може да дойде нещо по-лошо, по-трудна коалиция", анализира банкерът.

Хампарцумян коментира и предстоящия избор на нов управител на БНБ. Централното банкерство е нещо различно от управлението на търговски банки. Едното е регулатор, другото е бизнес. Ако си бил на ниски позиции в неголяма банка, не е профилът, който би впечатлил Европейската централна банка. Повечето банкери не са очаровани от двете кандидатури, но не смеят да кажат нищо. Мисля, че Гюров поне не е агресивен в налагането на кандидатурата си. Аз не съм чул концептуални неща нито от единия, нито от другия. Но поне единият казва, че ще я пише концепцията, а другият - че може", обясни Хампарцумян.
Според банкера би било по-добре управителят на Централната банка да не е политически избор, а професионален.

"Повечето хора, които са управлявали БНБ, не са били политически фигури, доста по-подготвени са били. Добре е кандидатите да знаят какво прави БНБ. Тя нито дава, нито взима лицензи на банки, още по-малко пък управителят", уточни събеседникът.

И изрази убеждение, че в ЕЦБ няма да реагират остро на избора. "Там работят любезни хора, но какво ще се говори в кулоарите... Важно е и как ще върви комуникацията в ключов момент, в който чакаме да ни приемат в Еврозоната. Ако изберем хора, които нямат достатъчен авторитет и тепърва ще се доказват, шансовете да бъдат успешни в това не са чак толкова големи", прогнозира Хампарцумян.

И уточни, че не столът на управител на БНБ е горещ, а самата процедура е превърната в такава. "Има признаци, че това е част от разделянето на баницата. Трябва да сме наясно, че ние се присъединяваме към Еврозоната, а не тя към нас. Не да имаме суперзвезда, която да свърши всичката работа, а ние като система трябва да сме предсказуеми. Хора с репутация да могат да управляват взаимодействието, а не политически оцветен човек", заяви Хампарцумян.

А при гласуването в НС депутатите може и да не изберат нито един от двамата кандидати.

"Като не ти се отвори главният парашут, ползваш резервния, при който по-твърдо се приземяваш, но върши работа", коментира банкерът.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Служител на МФ

    32 7 Отговор
    Последиците ще се стоварят върху България. Вчера България изтегли нов заем от 1.5 милиарда евро, защото от 01.04. ще започнат да се изплащат по 40 лв на бежанците и други разходи. Готвят се да се изтеглят още 1.5 милиарда.
  • 2 Да ти го ИЗЦВЪКАМ между

    34 3 Отговор
    Рядката ограда ! Пърдюцян !
  • 3 Маугли няма коне за реката

    16 2 Отговор
    Ще си правя сал или ще я изходя пеша
  • 4 Теб кой те бута ,

    25 1 Отговор
    Че се клатиш ? Чики Джия !
  • 5 Хаха

    24 1 Отговор
    Пръцинян
  • 6 Майна

    26 5 Отговор
    Байдън днес призова за увеличаване на данъците,на пресконференция ,ето,,Попитан отново за изказванията му от друг репортер, Байдън настоя, че коментарите му са „по-скоро стремеж от всичко“.

    „Нелепо е. Никой не вярва, че ще свалим Путин... последното нещо, което искам да направя, е да участвам в сухопътна или ядрена война с Русия... това не е част от нея. Това е по-скоро стремеж от всичко."

    Не е изненадващо, че Байдън побърза да прекрати брифинга за пресата, след като беше затрупан с агресивни въпроси.

  • 7 Аман от ухилени твари

    38 1 Отговор
    Аман от алчни и продажни мекерета! Думи нямам повече, ни да ги псувам ни да ги "благославям!
  • 8 Нека ПЛАМНЕ и у нас както в Украина и

    20 1 Отговор
    КАЗАХСТАН , та да видим твоя кон колкодълго сред ще изкара !
  • 9 от село

    26 1 Отговор
    На тоз ще му посадя коса от оскубаният мустак на Хърсев !!!
  • 10 Хасан Фейсал

    30 3 Отговор
    Хампарцуме, иди да се биеш в Нагорни Карабах, или Арцах, както го наричате вие арменците.
  • 11 Пърцулхъмян

    26 1 Отговор
    А колко си гнycен само
  • 12 реалист

    30 2 Отговор
    Питайте германците с колко им поскъпна живота, като смениха марката с евро, а ние? Полша и Унгария си запазиха валутите. Стига продажници са ни продавали!!!
  • 13 Пилот

    44 1 Отговор
    Този беше шеф на агенцията по приватизация. Продадоха авиокомпания "БАЛКАН" на евреите за 150 000 USD. Същите тези евреи на другия ден взеха от касата на БАЛКАН парите и платиха. После унищожиха, унижиха, уволниха хиляди. И мен ме уволниха с предизвстие, което не платиха. Плати го държавата години по-късно. Гьонсурат...
  • 14 Източна ромелия

    33 2 Отговор
    Мазна арменско мутро и твоя ред ще дойде дето краде от българския народ
  • 15 Furera

    26 4 Отговор
    Не санкции а си слагаме сами бесилото. Тези санкции са като бумеранг - връща се като бумеранг и тепърва ще го усещаме .точно обратното е за Америка там има всичко и нефт и газ а нии европейците ще се смажем сами . Жалко пак юдейска схема.

    Коментиран от #18

  • 16 Хахаха

    21 2 Отговор
    Ох и тоя, горкият....иска да каже руска поговорка и не смее. Коней на переправе не меняют. И това не се получава без Русия: да изглеждате духовити.
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 1 Отговор
    НА тоя му е широко около вратът сит на гладен не вярва
  • 18 Хахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Furera":

    Санкциите още не са обявени. Добре, че се стопли времето, иначе трудно да се понесе студеният душ.
  • 19 Мда

    16 2 Отговор
    Герб/сдс копърките плуват по медиите всеки ден. Кой вярва на плиткоумните им изявления. Може би еднокнижника, който плаща масрафа?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 факт

    7 2 Отговор
    в най неизгодна ситуация е потребителя блъскащ за хляба,в изгодна са корпорациите,иначе всички останали приказки си ги дръж за бабата,която ти готви боба за да пърдиш по медийте
  • 22 Оставка

    8 1 Отговор
    Време е да ги изгоним.
  • 23 ььь чалгар

    7 1 Отговор
    сещам се за една ретро турбо чалга,зелено,зелено ,всичкото ще бъде червено,имаш рубли ,решаваш,нямаш -нищо не може да решиш, които няма пари не решава
  • 24 А бе тоя

    7 2 Отговор
    нема ли кой да го свитне със 7,62 между веждите?
  • 25 Хампи

    6 2 Отговор
    Ти с колко изгоре, а? А Вие с колко, а? И да не го турите на клиентите, ей!
  • 26 Жалко Е

    6 2 Отговор
    Че нямаме такъв закон, който е най-активен в медиите по някаква тема, особено военни действия, да бъде задължително взет запас и изпратен на фронта, да покаже теорията на практика. Защо не помогнете на Зеленски, на негова или на ваша издръжка, господа пропагандатори?
  • 27 stinger

    4 7 Отговор
    факти стига сте публикували глупостите на тоя руски шпионин дето цела българия го псува
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 vasik atanasova

    6 0 Отговор
    скрий се мизерник
  • 33 ежко

    3 0 Отговор
    Как така ЕС ще преговаря от името на всички?Когато ЕС стане държава със собствено правителство, единни закони, единни институции и т.е. никога тогава може да преговаря, договаря, подписва!Ако договорите се нарушават кой от кого ще търси отговорност?От размитото ЕС управление и дублираните му структури ли?
    Ако това се случи то Франция и Германия ще дърпат чергата към себе си, а останалите -кучета ги яли, както става винаги!Това ще добави още напрежение към вече съществуващото по този повод.А ние -с отвореният пазар и мижави конкурентни възможности, най много ще страдаме.
    Лежон може да говори каквото си ще, ама той е част от играта.Ще говори според зависи, какво е финансирала банката му.Ако е руски газопровод -естествено,че руският газ няма алтернатива, а ако е ВЕИ -обратното.
  • 34 Левон Наглеца е химик работил като

    5 0 Отговор
    Бнкер, от Котилото на Химинпорт! Заради такива Крадци хората си променят мнението за неговата народност!!
  • 35 Левон Наглеца е химик работил като

    2 0 Отговор
    Бнкер, от Котилото на Химинпорт! Заради такива Крадци хората си променят мнението за неговата народност!!
  • 36 Левон Наглеца е химик работил като

    1 0 Отговор
    Бнкер, от Котилото на Химинпорт! Заради такива Крадци хората си променят мнението за неговата народност!!
  • 37 Нагла озъбена Т В А Р!!

    3 0 Отговор
    Тази няция ражда за съжаление и такива ка то тоя!! Има и читави, но този е Т В А Р!
  • 38 Твой фен

    2 0 Отговор
    Хампи, аз също съм чувал, че уморените коне ги убиват. И един съвет. Две неща трябва свърши те в критично бърз план. Първото е да си запълниш дупката между зъбите, да излизат от там по-малко небивалици. И второто, да си откриете представителство на руската борса, от която ще купувате Рубли. И не се бавете щото количествата ще бъдат ограничени, особено за неприятелски територии.
  • 39 Аферим

    1 0 Отговор
    Кой вярва на този лицензиран лъжец?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол