Last news in Fakti

10 Май, 2022 15:08 914 36

МОН: Математиката е най-трудна за учениците

  • мон-
  • математика-
  • ученици

Като най-смислена петокласниците и шестокласниците възприемат дисциплината „Човекът и природата“

МОН: Математиката е най-трудна за учениците - 1
Снимка: БГНЕС

Математиката е най-трудният предмет за учениците от V до X клас. По-малките определят като сложни също история и география, а по-големите – физика и химия. Това показват резултатите от електронната анкета сред учениците, организирана от Министерството на образованието и науката (МОН) във връзка с прегледа на учебните програми от I до X клас.

В проучването на доброволен принцип и анонимно участваха 5200 деца. Част от тях - 2184 ученици, бяха достигнати чрез директна кореспонденция с ученическите съвети в училищата. 3016 ученици се включиха благодарение на Националния съвет на децата към Държавната агенция за закрила на детето.

Учениците изразиха мнението си за отделните предмети по степента на трудност за научаване, необходимостта и смисъла от придобитото знание, практическата приложимост и метода на преподаване.

Като най-смислена петокласниците и шестокласниците възприемат дисциплината „Човекът и природата“. Независимо че определят за най-сложна математиката, те смятат, че тя развива мисленето. Въпреки това не са убедени, че ще им е полезна в живота.

Децата от V и VI клас трудно приемат прехода от „Човекът и обществото“ към двата отделни учебни предмета „География“ и „История“. Очевидна е необходимостта от засилване на синхрона в учебните програми между двете дисциплини в тези класове. Подобен проблем има и в VII клас при разделянето на „Човекът и природата“ на „Химия“ и „Физика“. Инвестициите в създаване на STEM кабинети, проектното обучение и работата в групи биха помогнали за преодоляване на тези трудности.

Гимназистите (VIII-X клас) масово не осъзнават практическата полза от знанията по математика, български език и литература и физика. Те намират за важни и полезни географията и чуждите езици. Учениците с успех под много добър 5.20 по-трудно разбират смисъла на изучаваното в училище.

Учениците от първи гимназиален етап най-често искат материалът да бъде разглеждан чрез практически примери и реални житейски ситуации, необходимо им е и повече време за упражнения, особено по математика.

Гимназистите признават опитите на своите учители да представят учебния материал по разнообразен начин, за да бъде възприет по-добре, включително чрез използване на образователни платформи. Едновременно с това, също като по-малките, те отчитат като сериозен дефицит липсата на работа в групи и недостатъчното време за разбиране и затвърждаване на новите знания. Учениците рядко са ангажирани в проектни дейности по предмети с голям брой часове като български език и литература и математика. Почти всички отчитат необходимостта от повече упражнения.

Работни групи към МОН преглеждат учебните програми по всички общообразователни предмети, изучавани от I до X клас. Част от този процес са проучванията на мненията на учители, ученици и родители.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муцунка

    3 2 Отговор
    Математиката и физиката са най-трудни. Литературата също. Химията не е трудна,ако имаш основата й.
  • 2 Харизан

    9 1 Отговор
    Математиката е най-лесния предмет ако не изпуснеш нито 1 урок - но изпуснеш ли, става невъзможна за научаване, докато не се върнеш да наваксаш.

    За съжаление системата изисква препускане през материала и учителите освен ако не са наистина отдадени на идеята и не подходят с огромно разбиране по принцип остават децата да се мъчат, което демотивира дългосрочно.

    Отделно че материала ни за 5 клас е материала за 9 клас на запад. Не че е лошо - запада си глези децата а към нашите да има сингапурски изисквания - но трябва и правилния подход за да получим сингапурските резултати.

    Коментиран от #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор
    "Въпреки това не са убедени, че ще им е полезна ( математиката) в живота." 🤔🤔🤔🤔
    Не им трябва да сметнат заплатата и разходите ‼️
    Не им трябва да пресмятат скоростта и спирачния път , като карат кола лете или зиме ‼️
    Не им трябва като взимат или предписват лекарства ‼️
    Дори да пресметнеш колко време има още до обяд , края на работния ден или автобуса НЯМА ДА ИМ ТРЯБВА ‼️‼️‼️

    Коментиран от #14, #35

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 5 Отговор
    История и литература няма смисъл да се учат, защото в историята всичко е изопачено, а от литературата са изхвърлени всички поети революционери! Наблягайте на математика, физика, химия, природа и география, защото ще са ви полезни цял живот, ако искате да живеете като интелигентни люде!

    Коментиран от #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 шири

    6 0 Отговор
    Трябва да се четат много романи,повести,разкази,различни книги. Не е никак лесно учението,образованието е доста дълго и обемно.
  • 11 Вуйчое

    0 0 Отговор
    Математиката не е трудна и харвардското дуо Кирчо и кокорчо.
  • 12 док

    4 0 Отговор
    Много литература трябва да мине покрай очите ви.
  • 13 имаджин

    8 0 Отговор
    Трябва да се чете,а не да се хойка по улици и чалготеки.
  • 14 Информиран

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    В университета докато на мен ми преподаваха как да смятам интеграли, аз обяснявах на професорите за какво се ползват в истинския живот. Та те самите не знаеха.

    Как очаквате децата да знаят колко е важна математиката, когато самите учители не знаят, а само са назубрили няколко формули и очакват същото от учениците?

    Коментиран от #22, #33

  • 15 Никой

    9 1 Отговор
    Алоуууууууу МОН , от година на година от училищата излизат все по големи необразовани дебили . Стига с това запазване на учителските бройки за сметка на образованието. То това е една имитация на образование . Защо им вдигате заплатите ,по коефициент образованието на младите хора е в сферата на точката на замръзване. В бизнеса и държавната сфера навлизат все повече некомпетентни хора,че и арогантни. За да обучиш един що годе читав работник ти е нужна вече година и половина две. До преди това бяха нужни малка повече от 6 месеца.
  • 16 бушприт

    4 0 Отговор
    Такъв обобщен предмет-„Човекът и обществото“ преди нямаше. Човекът си беше в Историята на развитие на света. Или в История,или в Биология и в Литература.
  • 17 Информиран

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Съгласен.

    Историята и литературата са изключително ценни, но единствено за хора които вече имат житейски опит.

    В училищната програма нямат никакво място. И ползи от това да назубриш какво искал да каже авторът или кой бил лошият в клането и кой - добрият - няма; само вреди и загуба на време.
  • 18 Тегло

    5 1 Отговор
    Математиката е трудна, физиката и тя, и литературата, и историята и географията, дай ни пеене, рисуване и физическо. Народа го е казал - в живота, лесно няма! Който не иска да му е трудно в учението, ще бъхте на строежите в студовете и жегите и на къра и със стадото и няма да мрънка, че му е труден живота. Ама както е тръгнало, за сменяачи на чаршафи, бърсачи на дупета, продавачки, разливачи на напитки и тн все високо квалифицирани дейности учене не трябва. Ум царува, ум робува, ум - патки пасе!
  • 19 лоза

    1 3 Отговор
    В химията процесите се виждат при направа на опити с различни вещества,а при физиката не е така. Гравитацията не може да се види,а само се усеща.
  • 20 Дааа

    11 0 Отговор
    Как няма да е трудна, като в 5-6 клас учат задачи от висшата математика. Взимат акъла и ги шашкат с всякакви сложни материали децата и после били слаби.
    Да погледнат учебните програми от 80-86 година от миналия век. Бях отличник по физика, химия, биология, литература и най-вече математика... удоволствие беше да се учи и материала, защото беше последователен и логичен, сега се гаврят с децата, нарочно ги затормозяват с сложна материя. Властта иска прости и шашнати хора , които да манипулира лесно. Вярно с това висше нищо не постигнах, една заплата заради шуробаджанаците комунисти. но не съжалявам. Успях, когато трябва да им покажа колко са прости. Доказах, че има Господ и когато трябва, той ни напътства чрез нашите действия. Смело мога да твърдя, че боклуците си получават заслуженото, стига да знаеш и имаш опита да ги накажеш. Но затова се искат умни хора, а не рая, за която материалното е над всичко.
  • 21 Северозапад

    9 0 Отговор
    Не е само преподаването. Отворете произволен учебник от днешно време и го сравнете с такъв от 80-те. Бързо ще ви се изясни защо на децата им е трудно.
    Но! По онова време учебниците се пишеха в БАН, сменяха се с нови на 8-10 години, и бяха едни и същи за цялата страна. А днес - всяка година по няколко учебника по един предмет, написани от Сульо и Пульо. Шарени, тежки, скъпи и с кошмарно съдържание.
    Е как да се научат децата?
  • 22 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Информиран":

    Така е ! Днешните не са учители, те не учат децат! Днешните са преподаватели- преподаде урока и си излиза ! Затова келеши се хвалят с клипове как карат с 200км/ч , а не знаят как да сметнат и не си дават сметка колко метра изминават за една секунда! После , ама тя има АВС защо не спря ‼️
  • 23 Тома

    6 1 Отговор
    Най трудна е понеже няма кой да им е обясни.Виж ако е на частни уроци ще я разбере срещу 50 лв. на час
  • 24 отговор

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Харизан":

    Потресаващо! Това е резултатът от модела налаган от чалга културата, плейметки и прочее модели за опростачване.
  • 25 ДОКО

    3 7 Отговор
    МИЛИ ДЕЦА..МАТЕМАТИКАТА Е СЛОЖНА И СЪОТВЕТНО НЕ СЕ ОТДАВА НА ВСЕКИ И ОСВЕН ТОВА ДА ВИ КАЖА И ЕДНА ТАЙНА ТЯ НЕ РАЗВИВА НИЩО ВЪВ ВАС..РАЗВИВА САМО ОБЪРКВАНЕТО..ОСВЕН ТОВА МАТЕМАТИКАТА РЕШАВА ЗАДАЧИ И НЕ РЕШАВА ПРОБЛЕМИ В ЖИВОТА И СЪОТВЕТНО В ТОЗИ ЖИВОТ НЕ ВИ ВЪРШИ НИКАКВА РАБОТА..ОЩЕ НЕ МИЕ ИЗВЕСТНО ДОБЪР МАТЕМАТИК ДА СЕ Е ОПРАВИЛ В ЖИВОТЕ НЕ ВЯРВАТЕ АМИ ПОПИТАЙТЕ ИЛОН МЪСК КАК Е С МАТЕМАТИКАТА И ДАЛИ МОЖЕ ДА РЕШИ НЕКОЯ НЕРАВЕНСТВО И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ОБАДЕТЕ МИ СЕ ..

    Коментиран от #28, #29

  • 26 въпросче

    5 0 Отговор
    И колко тежи една плеймейтка или една чалгопевачка? Да сметнем:Като й махнеш хиалурона,пластиките,грима и екстеншъните-не повече от45 килограма. Няма и 1 торба цимент.
  • 27 Шматка

    9 1 Отговор
    Съседът ми фирмаджия ми казваше - давам трима днешни инженери за един среднист от Тошово време. Мислех, че се майтапи. До момента в който в нашата фирма назначиха четирима млади висшисти със отлични дипломи и претенции, че са инженери. Не зная дали навсякъде е така - но оскъдните (меко казано) знания на тези момчета с огромни претенции и самочувствие, направо ме хвърлиха в потрес!
  • 28 Дааа

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "ДОКО":

    Добре дошли в чалгария. Страната, в която дори не могат да сметнат колко са спечелили от откраднатото, защото не знаят математика


    Хахаха.
  • 29 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "ДОКО":

    Когато попаднеш на лекар и сестра , които вместо 3mg ти изпишат и поставят 30mg или 3g от лекарство няма да мога да ти се обадя ‼️
  • 30 Преминаващ оттук

    1 0 Отговор
    Що невземат да им раздават дипломи без да ходят в училище, защо ли трябва да си губят времето и то точно с учебници.
  • 31 Дика

    5 1 Отговор
    Математиката развива мисленето, но не в този вид, ниво и начин по който е в учебниците и се преподава. Има много излишни и усложнени части, които просто са излишни. Изключвам математическите гимназии.
  • 32 Факт

    5 0 Отговор
    Днес в час една седмокласничка не можа да раздели 26 на 2 !?А трябва да и преподавам за катети,хипотенузи и тнт.
  • 33 Хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Информиран":

    Смятай какви професори си имал аз в 9 клас задах този въпрос на учителката за какво ми е да знам всичко това и кога ще ми потрябва отговорът беше кратък и много ясен НИКОГА математиката се учи за да се развие логическо мислене нна човека
  • 34 Тапата

    6 0 Отговор
    Съдаржанието на материала е прекалено академично, поради което учениците губят интерес, дори се отвращават от ученето.
  • 35 moiraine

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Познаването на елементарните аритметични операции със сигурност е важно и необходимо в реалния живот. Само че и до ден днешен не ми е ясно за какво са ми разните синуси, тангенси и котангенси. Стоят си в главата ми като понятия, за които нямам спомен какво означават, и толкова. От алгебрата не помня абсолютно нищичко, а от геометрията с напъване мога да сметна обиколка и лице на кръг. При това учителят ми по математика в гимназията умееше да обяснява прекрасно и беше сред най-обичаните от учениците, но това не направи предмета му любим за мен.
  • 36 Тотьо

    0 0 Отговор
    Абе вие не разбрахте ли че на тоя обран бостан което наричаме държава умни хора не трябват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове