Last news in Fakti

10 Юли, 2022 18:26 3 414 44

Иван Христанов: Фирмата на "Капитан Андреево" чакала да падне властта, все още не се изнася

  • иван христанов-
  • граница-
  • бахб-
  • гкпп капитан андреево

В пъти са се повишили установените товари от храни с пестициди, установени от държавата

Иван Христанов: Фирмата на "Капитан Андреево" чакала да падне властта, все още не се изнася - 1

Фирмата, държаща години наред фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево", все още не се е изнесла от дадените ѝ на концесия държавни обекти, осъществяващи контрола на хранителни продукти от животински и растителен произход, изчаквайки кабинета "Петков" да падне от власт, за да възобнови старите си порочни практики.

Това заяви на пресконференция в БТА заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

"Да, категорично се очаква да паднем от власт, за да бъде възстановена старата система, към която имаме опасения по отношение на безопасността на храните, внасяни в България, за безопасността на хората, въвлечени в нея. А и също по отношение на фиска, защото през последните 6 месеца, ако не бяхме предприели тези стъпки, държавата губи между 300 и 500 милиона лева, които ще отидат в джобовете на един човек. Това е тест за служебното правителство - каква позиция ще заеме по този толкова вече наболял проблем", заяви той.

И изрази надежда - медийното и общественото внимание, привлечено от казуса, нямало да позволи отново връщането на старите "схемаджийски трикове".

Оказва се, че настоящият собственик на фирмата за фиросанитарен контрол на граничния пункт е бил служител на бившата компания, държала обекта, но не познавал собственика.

"Фирмата се казва "Европнап 2011", представен за представител, не за собственик, казва се Васил Димитров, в момента е болен. Лабораторията, принадлежаща допреди 6 месеца на Размиг Чакърян, е предадена на представител на компанията, наела сега помещенията по договор, който ние считаме за нищожен и което ние ще отстояваме в съда. Първо, имаме едно предаване на оборотите - изведнъж един служител, работещ при Размиг Чакърян, става изключително богат, завещава му се паричен поток от стотици милиони за 10-годишен период. Завещава му се оборудването, също струващо стотици милиони, наследява персонал, процедури, абсолютно всичко", влезе в конкретика Христанов.

Към момента обаче държавата не разполагала с документи, доказващи такава приемственост, но било повече от очевидно, че става въпрос за връзки между двамата, добави той.

По казуса ще бъде сезирана прокуратурата, както и ГДБОП.

В пъти са се повишили установените товари от храни с пестициди, установени от държавата. Така също, много фирми предпочитали не да минат през проверка, а да върнат стоката си обратно в Турция.

"Сравнявайки 35-те дни преди да встъпи в контрол БАБХ с 35-те дни преди това, завишението (на установени храни с пестициди) е 261% - по-голямо количество. За същия период от миналата година в сравнение с тази е 727%, а гледайки на среднодневна база тази година в сравнение с миналата - 246% по-големи обеми храни се спират заради повишено съдържание на пестициди", даде данни заместник-министърът на земеделието.

След като държавата поела контрола на пункта - на ГКПП "Капитан Андреево", висши държавни чиновници били заплашвани да спрат действията си, като също така са били предложени подкупи на двама души. Имало е заплахи - и към служители, и към техните семейства.

"За съжаление, заплахите към низовия персонал на агенцията продължават и до днес, като в рамките на одита, проведен от ЕК, трима инспектори не дойдоха на работа в тези три дни на одита, като си пуснаха болнични буквално вечерта преди одита, като имаме сигнали, че те и техните семейства са били заплашвани, за да не дойдат на работа", посочи още Христанов.

По този казус също са подадени сигнали към компетентните органи.

По-късно Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) разпространиха подробна информация. В съобщението се обобщава, че България спира 7 пъти повече храни с пестициди през ГКПП "Капитан Андреево" в сравнение с 2021 година. Над 800 тона храни със завишено количество пестициди са спрени от внос у нас през ГКПП "Капитан Андреево" от връщането на контрола на държавата на пункта до края на юни - със 727.49% повече спрямо същия период през 2021 г. Ръстът на отхвърлените продукти в периода 20 май - 25 юни спрямо предходния месец /13.04 - 19.05.2022/ е с 261,22%, независимо че общият обем храни, които подлежат на здравен контрол, намалява след поемането на лабораторията от БАБХ.

От агенцията информират още, че извънредната мисия на Главна дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" към Европейската комисия, проведена по покана на правителството и БАБХ в периода 6-9 юли, е установила над 30 хронични нарушения в контрола на "Капитан Андреево".

Отчитат се и фрапиращи разлики между броя партиди и общото тегло на растителните продукти с пестициди над нормата, спрени от внос в България и ЕС от трети страни преди и след като държавата си върна фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево". Несъответствията са установени при анализ на данните, които през последните 10 години са били на разположение на властите в официалната система на ЕС за проследяване на пратките през граничния пункт, TRACES. Държавата възстанови контрола си на границата на 20 май 2022 година, като през изминалия десетгодишен период той беше в ръцете на частната лаборатория "Евролаб", а всички помещения бяха отдадени под наем на една и съща фирма, посочват още от БАБХ.

През последните години към държавата са били подадени общо 38 сигнала от институции, медии и народни представители, които са сигнализирали на предходните правителства за проблемите - без резултат. Сред тях се откроява оплакване с въпрос от 2017 г. на члена на Европейския парламент Кати Пири от холандската Лейбъристка партия, че "хиляди граждани на ЕС отново са претърпели сериозни неудобства поради корупционни практики в България, като например хората да бъдат принудени да плащат подкупи на границата с Турция".

Вчера пък е приключил извънредният одит на граничния пункт на Генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" към Европейската комисия, по покана на българската държава.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Закс

    31 5 Отговор
    Че то не падна ли заради нея ?

    Коментиран от #17

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 4 Отговор
    пзащото мафията си има ДЪРЖАВА
  • 3 ТаУмВзе

    21 12 Отговор
    Нали са на орташки отчет Чекмедже! Видяхме кирелацията и кокорестия кво Нищо ни сготвиха.

    Коментиран от #33

  • 4 майко мила

    39 2 Отговор
    А аз си мислех , че шефовете на фирмата са в ареста вече , а те се говели пак за софрата
  • 5 Разчитат

    17 3 Отговор
    на ортаците си , но нямат шанс !
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 2 Отговор
    ПОМНИТЕ ли МИТНИЧАРСКОТО СЕЛОс какви пари е построено накратко с кървави пари
  • 7 Нане

    32 3 Отговор
    а къде е била Държавата на Бойчо да изтърве такъв гюнлюк?! Тюрките пръскат с Не разрешени препарати в Еуроджендърлъка и ние папаме и ни разстат косми кат за анадолци!

    Коментиран от #37

  • 8 Как се правят

    34 3 Отговор
    500млн лева от нищо и се пълнят партийни каси и чекмеджета. А после пари нямало, за болници, за пенсии.....отврат
  • 9 Мирослав

    34 12 Отговор
    За първи път от 30 години имахме правителство, което се опълчи на обръчите от фирми на Доган и цялата мафия се обедини, за да го свали след по-малко от 6 месеца управление. Това са фактите, а Бойко е просто инструмент на мафията.

    Коментиран от #27

  • 10 ормв

    23 1 Отговор
    Чакърян арменски бо---к и крадец в затвора,че трови с кражбите си народа

    Коментиран от #38

  • 11 Петър Стоев

    23 16 Отговор
    Честито сваляне на правителството, до тук беше с повишението на пенсии, майчински и пр.
    Това правителство беше най-хубавото нещо, което се беше случвало на България от години, то беше единственото, което наистина настъпи мафията и ... мафията изпищя, ревна и организира лумпения пролетарият и го свали.
    Халал да са ви сега мутрите, които отново ще дойдат на власт.

    Коментиран от #28, #39

  • 12 Ъмм да

    15 20 Отговор
    Не г-н Минъстърче, чакаха да има ново правителство на Кьорчо и Кокорчо, за да продъжат да цоцат. Тез двамцата бяха министри и миналата год, а тогава не ги виждаха, а кохато ИТН им рита стола...Вън Подмяната...

    Коментиран от #40

  • 13 Ами

    10 19 Отговор
    Тя властта падна, чао чао кирьо, чао чао кокорьо

    Коментиран от #41

  • 14 Тома

    26 3 Отговор
    Много ми е интерестно как държавата не може да изхвърли мафията от границата.

    Коментиран от #23, #43

  • 15 Потрес

    16 3 Отговор
    Екип от ЕК направи одит на място в продължение на четири дни, който вече е приключил и се очаква доклад. Проверяващите от Брюксел заедно с българските представители заварили помещенията за фитносанитарен и за ветеринарен контрол, предоставени под наем от БАБХ на частната фирма, в окаяно състояние - изкъртени стени, провиснали тавани, мръсотия, разказа проф. Даскалов. Сградата за проверка на фуражите била превърната в офис, където работели и три каси, събиращи таксите за контролната дейност. Броени часове преди да започне одитът от ЕК фирмата се изнесла оттам на пожар, оставяйки безпорядък
  • 16 Руско-българска мафия!

    12 14 Отговор
    Македооонииияяя ! РуZииияяяя !

    „Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя”
  • 17 точно така

    13 6 Отговор

    До коментар #1 от "Закс":

    Цяла България разбра защо падна. Хитрите си вкараха автогол!

    Коментиран от #36

  • 18 Един

    10 4 Отговор
    Байно има си съд, който казва кой крив, кой прав. Ти не си хан Кубрат. Това че на теб ти се иска нещо, не означава, че си прав. А между временно вече сте уволнени чао, довиждане, лека нощ!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Как

    16 2 Отговор
    Толкова ли една фирма не може да разкарате? СПРЕТЕ парите на хранениците от мафията!
  • 21 За милиони няма закони

    4 4 Отговор
    Служебното пратвителство ще се договори с мафията. Предното показа воля, министър Бозуков не ги закача , а Стефан Янев назначи за директор на БАБХ корумпирания Христо Вълчанов.
  • 22 ГЕРБ

    4 7 Отговор
    Не само там и на много други места където измамниците назначиха други измамници след победата на ГЕРБ ще бъдат неотложно уволнени

    Коментиран от #24, #44

  • 23 АБВ

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "Тома":

    В всички хубави страни тези позиции са частни .Може да си направиш справка

    Коментиран от #26, #42

  • 24 Споко

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕРБ":

    Вече само ще губите!
  • 25 Ужас

    8 4 Отговор
    Какви ли отрови сме изяли , и сме хранили децата си, не смея да си помисля !Тази фирма не само трябва да се затвори , а да се осъди собственика ! 10год.от времето когато ГЕРБ управляваше те са поставени там за да задоволяват нечии интереси!!!Защо , през тези години никой , не ги е проверявал? Значи и ГЕРБ са замесени и са участвали в отравянето на хората !Що за лакомия и тези сега се опитват пак да се връщат на власт! Господ да ни пази!
  • 26 Даааа

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "АБВ":

    Може и така да е но хората там не се продават за жълти стотинки, проверките са стриктни, а законите им работят за разлика от нашите !От управлението на ГЕРБ се вихри такава безнаказаност че думи нямам , всеки се прави на шеф , стига да е близък с тях!
  • 27 1255

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мирослав":

    Не бъркай борбата за кокала с борба с мафията!
  • 28 пешо

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "Петър Стоев":

    Това беше най-продажното, лакейско правителство, което сме имали. Никаква борбс с нищо, само празни приказки по цял ден и борба за кокал.

    Коментиран от #35

  • 29 Няма такава държава !

    2 0 Отговор
    Егати и държавата,щом не може да изхвърли и осъди един айдук.Парица-Царица и "честни" следователи, прокурори и съдии с лопата да ги ринеш.За това сме бедни,заради кражбите и корупцията на шепа индивиди !

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Работата им НЕ бе да "готвят".

    0 0 Отговор
    "Готвенето" е станало при други "управленци". ПП имаха задача да "изчистят загорялото сготвено" (включително и на К. Андреево). Понеже доста кръгове са против "да се изчисти загорялата мръсотия", свалиха правителството. С външна помощ! ТЕ (ПП) започнаха "чистенето на загорялата мръсотия", но при тези обстоятелства видно е, че няма да успеят да завършат докрай "чистенето на мръсотията". Това ще остане обаче като задача за другото или за служебното правителство. А ако има избори - ТЕ ще завършат "чистенето на загорялата мръсотия"!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Работата им НЕ бе "да готвят".

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    "Готвенето" е станало при други "управленци". ПП имаха задача да "изчистят загорялото сготвено" (включително и на К. Андреево). Понеже доста кръгове са против "да се изчисти загорялата мръсотия", свалиха правителството. С външна помощ! ТЕ (ПП) започнаха "чистенето на загорялата мръсотия", но при тези обстоятелства видно е, че няма да успеят да завършат докрай "чистенето на мръсотията". Това ще остане обаче като задача за другото или за служебното правителство. А ако има избори - ТЕ ще завършат "чистенето на загорялата мръсотия"!
  • 34 не може да изхвърли и осъди един айдук,

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Няма такава държава !":

    защото 30 години се създават закони с БЕЗБРОЙ ВРАТИЧКИ за "специалните" нарушители и престъпници. И така те с помощта на "специални" адвокати умело се промушват през тези вратички и излизат на изхода по-чисти и от ангелски сълзи!!! Промяната, за която мечтая е тази, която ще смени изцяло това "удобно" законодателство за НЕ повече от 6 месеца, след това иде ред на реформите в съд и прокуратура, и във всички държавни агенции. И после - следва ПРОМЯНАТА, ЛУСТРАЦИЯ, КОНФИСКАЦИИ, СЪДЕБНИ ПРОЦЕСИ, ПОЛАГНЕ ОСНОВИТЕ на ПРАВОВА ДЪРЖАВА! Нищо друго няма смисъл. Всичко друго са само козметични операции за прикриване на дефекта. А дали може да се осъществи такава мечта? Това НЕ зависи от един човек или дори от една партия. Това зависи от народа!!! Зависи от всички, които искат да живеят в НОРМАЛНА България! Затова народе мой, НЕ поддавай на опорки!
  • 35 Моля,

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "пешо":

    БЕЗ опорки! Правителство, което разкри схемата "К. Андреево" НЕ е лакейско! Във визитката му ще фигурират и много други неща, които са негова заслуга. Останалите задачи ще изпълни СЛЕД предсрочните избори !
  • 36 Съжалявам, че погрешно в бързината

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "точно така":

    сложих минус!!!
  • 37 Ех, какви въпроси питаш.

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Нане":

    Как къде е била? Била е на "мястото" си: позволила е схемата, затваряла си е очите... Ако ТОЗИ път прокуратура и съд свалят превръзката от очите си и прогледнат, МОЖЕ и да узнаем кои са конкретните виновници, чии са офшорките поемали паричките от К. Андреево. Ама надали.
  • 38 В затвора обаче трябва да идат

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ормв":

    и тези, които са позволили функционирането на тази схема!!! Те също са прибирали пари и са отговорни за изядените от българина отрови.
  • 39 Именно заради това

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Петър Стоев":

    да призовем българите да подкрепят ПП на предстоящите предсрочни избори (не са обявени, но натам се върви). За да основем заедно най-новата правова българска държава!!! Това е единственият ни шанс за промяна от 30 години насам!
  • 40 итн е вече история.

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ъмм да":

    Надявам се бъдещето да даде ВЕРНИЯ отговор на въпроса защо итн свали правителството. Колкото до това, че Петков и Василев "не видели" точно далаверата на К. Андреево по време на служебния кабинет Янев, оооо: много мизерна и примитивна опорка е това! Никой НЕ може за няколкото месеца служебно правителство да открие и разкрие БЕЗБРОЙНИТЕ корупционни схеми на 30-годишен преход. Това би било по силите на един цял мандат!!! И то от отговорни и сериозни хора, каквито бяха министрите на това правителство (изключвам по презумция итн, защото със свалянето на правителството, явно е, че НЕ са съгласни с водената от него политика, включително и по повод К. Андреево.)
  • 41 Мне.

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ами":

    Тепърва ще са ТУК, в окрадена и разграбена България. Няма чао. Чао ще кажем на едни други, когато тръгнат да ги обличат в едни специални костюми
  • 42 Частни, но

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "АБВ":

    НЕ точно по начина, който се случва в България! Приходите НЕ са за фирмите оператори. Те получават само такси! А и операторите се избират не "на тъмно", както е в България.
  • 43 Може.

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тома":

    Нали обаче точно затова свалиха правителството.За да си остане всичко по старому.
  • 44 Победа за герб

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕРБ":

    НЯМА да има!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове