Last news in Fakti

14 Септември, 2022 04:03 4 705 47

14 септември 1918 г. Битката при Добро поле

  • добро поле-
  • война-
  • дойран-
  • битка-
  • първа световна война

Българската победа при Дойран - най-голямата в цялата ни 14-вековна история - се изучава във всички военни академии

14 септември 1918 г. Битката при Добро поле - 1
Снимка: БГНЕС

На 14 септември 1918 г. започва атаката на Антантата при Добро поле.

През есента на 1918 г. Антантата решава да приключи с малка България. Замисълът е чрез два пробива при Добро поле и при Дойран 600-хилядната ни армия в Македония да попадне в "чувал" и да бъде ликвидирана, а страната ни окупирана и извадена от войната.

Румънците искат всичко до Стара планина, Гърция - всичко до Пловдив, а Сърбия — до Места и Искър. Планът тръгва успешно — французите успяват да пробият нашата отбрана при Добро поле. В този момент, когато фронтът рухва, а в тила избухва метеж, една-единствена българска дивизия ще спаси страната си от смъртна опасност. 34 500 мъже от Плевен, Ловеч, Троян и околиите им ще нанесат най-страшното поражение на английската армия в цялата ѝ история.

Край красивото Дойранско езеро Антантата е струпала колосални сили - 4 английски, 2 гръцки и една френска дивизия. Девета плевенска е сама. Резерви няма. Знаейки съотношението на силите, нашите се готвят да умрат. Много офицери обличат парадните си униформи, войниците слагат приготвените за последно бели ризи. На 16-ти септември по тях са изстреляни 350 000 снаряда, включително и газови, но фортификациите на генерал Вазов пак си казват думата — даваме 9 убити и 40 ранени. В 5.00 ч. на 18 септември три английски и една гръцка дивизия тръгват в атака.

В този момент 220 артилерийски дула започват да бълват огън. Генерал Вазов не пести снарядите - няма вече за кога. 400 български минохвъргачки превръщат скатовете на хълмовете в ад. 440 картечници направо косят настъпващите. Измъкналите се от бункерите българи поддържат такъв плътен огън, че до окопите стигат едва 20-30 процента от атакуващите. А там пък ги посрещат с ужасна и съкрушителна контраатака на нож.

Противникът е спрян и обърнат в бягство, което скоро обхваща целия Дойрански фронт. На бойното поле остават повече от 10 000 трупа в британски униформи. Отчаяният британски генерал Милн праща резервните две дивизии в обход през Беласица да опитат пробив между 9-та плевенска и 11-та македонска дивизия. Нашите ги пускат на 50 метра и ги избиват от упор с картечниците и огнехвъргачките си. 10 000 гърци изгарят по скатовете на Беласица.

На 19-ти септември генерал Милн събира всичко , което може да носи оръжие, за да попълни оределите си части. Но и последната атака е удавена в кръв. Побеснялата българска артилерия коси с барабанен огън, за първи път използва и газови снаряди. Това е най-кръвопролитното сражение в цялата Първа световна война, с най-голяма плътност на убитите на километър фронт. В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран.

В цялата тая сеч Девета плевенска дава само 494 убити и 1208 ранени. На 20 септември разузнаването докладва на генерал Вазов, че пред него няма вражески части. Той пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун. Не му разрешават. Благодарение на Дойранската победа, обаче, в подготвяното там споразумение за примирие, загубилата войната България е спасена от окупация.

През 1936 г. в Лондон е организирана среща на ветераните от Първата световна война. Българската делегация се води от специално поканения о.з. генерал Владимир Вазов. На гара Виктория я посреща лично лондонският кмет, носител на най-високото английско благородническо звание. Генерал Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи, където е пребивавал Наполеон. На парада на ветераните участват 3000 запасни войни и 200 бойни знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва:

"Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят от Дойран!"

Българската победа при Дойран - най-голямата в цялата ни 14-вековна история - се изучава във всички военни академии. Тя е записала една невероятна статистика: близо 70 хиляди убити от Антантата срещу по-малко от 500 загинали българи. Седем дивизии - напълно унищожени от една.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Повечко такива генерали ни трябват...

    69 5 Отговор
    особено сега, в това време на меки китки, които защитават чужди интереси...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Анонимен

    11 58 Отговор
    Чак пък се изучавало във всички военни академии...Айде понамалете малко.. Аз пък знам че за пораженията ни знае целият свят, а за победите ни, никой. Ние обратно знаем само за нашите победи...

    Коментиран от #34

  • 8 ГОЛЯМ СМЯХ

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    е па може да има вътре някое умряло животно, какво чудно има?
  • 9 Гост

    55 4 Отговор
    Армията ни битка не е губила, политиците ни война не са спечелили.....

    Коментиран от #10

  • 10 Трътлю

    10 27 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    При Добро поле българите са РАЗГРОМЕНИ, като по този начин въпреки победата при Дойран окончателно са принудени да отстъпят. Българските войници са първите които, гладни и окъсани, се надигат срещу властта на Фердинанд и България е първата държава която КАПИТУЛИРА още в началото на 1918. Историята е такава каквато е, не я променяйте така както ви утърва на вас.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 плюс минус

    39 1 Отговор
    Единият ми прадядо, кръстен Александър, на Царя Освободител, е загинал в тази война и оставя прабаба да се грижи сама за 6-те им деца.
    Посещавала съм Дойранското езеро и бойните полета около него.
    Още си личат бойните окопи.
    Не мога да забравя буренясалите и запустели гробове на нашите загинали предци.

    Коментиран от #18

  • 13 ИЛЮМИНАТ

    26 2 Отговор
    Имали сме достойна армия, извоювала победи в реални бойни действия
  • 14 Трътлю

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "Трътлю":

    Имах предвид в началото на есента на 1918р на 29 Септември България капитулира преди съюзния ни Османски Халифат
  • 15 ГОРДИ СМЕ

    31 1 Отговор
    От успехите на истинската българска армия...истински достойни мъже, дали живота си за цялостта на отечеството ни
  • 16 СОЦАРМИЯ

    6 12 Отговор
    Ние 45 години само слушкахме и папкахме.....
  • 17 СОЦАРМИЯ

    7 7 Отговор
    Не участвахме във война. Само слушкахме кръвчицата народна. Накрая и соца не защитихме.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Браво

    33 1 Отговор
    Сами се справяме срещу англичани и руснаци и срещу алчни съседи, като гърци,сърби и румънци, защо сега лижем подметките на всички

    Коментиран от #20

  • 20 Трътлю

    3 12 Отговор

    До коментар #19 от "Браво":

    Сами се справяме в една битка. Сами губим останалите битки и войната, но за това не желаем да четем. И така си пърхаме като златни пеперуди в розова мъгла
  • 21 СОЦАРМИЯ

    4 6 Отговор
    Какви охранени фармация имахме......

    Коментиран от #27

  • 22 СОЦАРМИЯ

    2 9 Отговор
    45 години лежахме и яко папкахме от народната софра. Накрая и соца на БКП другарите не опазихме.
  • 23 НАТО НИ БРАНИ

    3 9 Отговор
    Това е днес нашата армия.....
  • 24 СЗО

    9 12 Отговор
    Бий, за да те уважават! А не преговори с.....газпром.
  • 25 Трътлю

    10 8 Отговор
    Този генерал Милн вместо да го разстрелят за некадърност, че изпраща хората си на сигурна смърт, взели че го произвели в звание.

    Коментиран от #47

  • 26 Бамби

    22 4 Отговор
    Армията ни е показала чудеса от храброст, но Фердинанд лично е провалил хода на настъплението, въпреки мнението на генерал Вазов. Изпълнявал е уговорки именно с враговете на държавата ни. Предавал е България. И не се е тревожил от броя на жертвите. Чужденец.....
  • 27 мечти

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "СОЦАРМИЯ":

    Комунистите сами си направиха преврат и свалиха вожда. Разпределиха комунистическите милиарди долари между свои хора,изкупиха България, направиха си партии разделяйки народа и си щракат с пръсти вече 33 години
  • 28 Трътлю

    2 15 Отговор
    Британците са 45000, Гърците са 30000. Българите са се окопали и са 35000. Атакуващите трябва да имат предимство в жива сила и техника 3 към 1. Тоест трябва да са 105000, с 30000 повече, но не могат да изтеглят толкова хора от Западния фронт. Официалните данни са за 8000 загинали - 4000 гърци и 4000 британци. Всъщност и след Дойран настъплениет продължава и България подписва капитулацията си в Солун, иначе ще бъде окупирана.

    Коментиран от #39

  • 29 Гърция да си върнела Пловдив

    14 4 Отговор

    До коментар #5 от "Трътлю":

    Че кога Пловдив е бил гръцки, че да си го връща?
  • 30 Историята е такава, каквато е

    10 1 Отговор
    В историята няма "ако", но все пак ако тогава бяхме запазили неутралитет с тази подготвена армия, която сме имали можехме след края на войната да чопкаме по нещо от съседите. И така да си върнем всичко орязано отпреди. Но не сме имали държавници милеещи за България, а чужденци авантюристи

    Коментиран от #31, #43, #45

  • 31 НЕУТРАЛИТЕТ.....

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Историята е такава, каквато е":

    И ставаме плячка и на германци и на англичани и французи....
  • 32 очевидец

    5 3 Отговор
    14.9.1959 - Руската сонда Луна 2 се разбива на повърхността на Луната и става първият обект създаден от човешка ръка, който достига Луната..........14.9.1812 - Армията на Наполеон влиза в Москва без бой - градът е подпален от отстъпващите руснаци и гори цели 6 дни................14.9.1752 - Британската империя въвежда грегорианския календар, като датата се премества с 11 дни напред.
  • 33 Пич

    15 0 Отговор
    Уважение , на нашите деди !!!
  • 34 Хахахах

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Лошото е че чуждите учат част от историята ни а ние само я плюем без да я знаем става въпрос за такива като теб умници сигурен съм че и някой твой пра дядо се е бил някъде или помагала за България но ти не го знаеш това понеже след като си му продал земите за да си купиш някъде апартамент и БМВ с което да се правиш на мутра и европеец си забравил за тези хора е това е най тъжното
  • 35 Демократ

    15 5 Отговор
    Питам се защо не се отдава национална почит на великите български генерали,които с великите си дела са пазели България и никога българско знаме не е било пленявано на бойно поле? И си отговарям.Защото от 9.09.1944 г. България е управлявана от недостойни и неуки комунисти,които не знаят какво е национално достойнство и засипаха държавата с паметници на партизани и наемни убийци,които ликвидираха останалите живи български достойни генерали.В атентата в църквата Света Неделя през 1925 г.най-страшния терористичен акт в света тогава,комунистите са убили 12 достойни български генерали и до днес се гордеят с това.
  • 36 Швабата

    9 4 Отговор
    Българската армия въпреки своите бойни победи, въпреки че спечели битките на Балканите, трябваше да загуби войната, тъй като Германия я загуби на решаващия Западен фронт.

    С Германия винаги губим - ПСВ, ВСВ, сега и в ЕС.
    Кога ще си вземем поука?
  • 37 Керът

    7 0 Отговор
    Шапки долу!
    ЗапооочЕст!
  • 38 Човека КоZа

    1 1 Отговор
    И защо накрая се пояснява че статията е от Северна Македония?!
  • 39 Врътльо

    11 0 Отговор

    До коментар #28 от "Трътлю":

    Това не говори лоша за нас напротив, говори лошо за глупостта на англичани и гърци и техните самонадеяни и некомпетентни командири
  • 40 бай Ставри

    10 0 Отговор
    Слава за героите ! Вечен позор и презрение за отцеругателите, част от които пишат тук.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Заяц

    6 1 Отговор
    Евроатлантическата гордост:
    На бойното поле остават повече от 10 000 трупа в британски униформи.
  • 43 чичо стамат шумов

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Историята е такава, каквато е":

    От КОБУРГИТЕ БЪЛГАРИЯ има три национални катастрофи и загуба на около 60 000 кв км. територия.НИЩО ХУБАВО НЕ СМЕ ВИДЕЛИ ОТ ТАЗИ ДИНАСТИЯ.МОНКАТА щеше да ни оправи за 800 дни ,но взе имотите които не са негови.Защо не претендира за имението в ГЕРМАНИЯ ,което е било на дядо му ФЕРДИНАНД,а доиде в България.От балканските държави само в нашата страна върнаха имотите на бившите монарси.
  • 44 ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

    7 1 Отговор
    "Българио, за тебе те умряха,

    една бе ти достойна зарад тях,

    и те за теб достойни, майко, бяха

    И твойто име само кат мълвяха,

    умираха без страх." ИВАН ВАЗОВ

    А ДН€$ фатмакът и оная НИ ПОЗОРЯТ ПРЕД ЦЕЛИЙ СВЯТ!

    ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!
    78г. комунизъм СТИГАТ! СТИГАТ!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 дивизия VaZoV

    7 0 Отговор
    Слава на Героите !!!
  • 47 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Трътлю":

    Самото това ти мнение оборва тезите ти. Англичаните са оценили качествата на генерал Милн , дори е възможно е да се е доказал в други войни . Фелдмаршал е главнокомандващ, друг такъв в британската история е Дюк Уелингтън победил Наполеон... Проблема на Милн е бил че е срещнал Генерал Вазов и българската армия ... Не случайно някои смята битката на Дойран за най големия резил на британската военна история ... не си българин нали!? Ако си жалко че има и такива.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове