Last news in Fakti

14 Септември, 2022 11:27 2 058 23

Богомил Манчев: Не зависим от руския инженеринг, българската АЕЦ се обслужва от родни компании

  • богомил манчев-
  • българска аец-
  • руски инженеринг

Частите за подмяна и поддръжка на АЕЦ-а обаче биха могли да бъдат проблем, но има компании в Европа, където могат да се произвеждат част от резервните части - в Чехия и Франция, обясни експертът

Богомил Манчев: Не зависим от руския инженеринг, българската АЕЦ се обслужва от родни компании - 1
Снимка: БНТ

Не сме зависими от руския инженеринг - 100% българската атомна централа се обслужва от български ядрени компании, които работят в този бизнес. Това заяви в "Денят започва" Богомил Манчев, председател на УС на БУЛАТОМ.

Горивото е с руски произход, но РОСАТОМ не е в забранителния списък, каза той. Ако бъде поставен по санкции - 28% от американските централи ще спрат, защото получават уранов концентрат от РОСАТОМ. После ще мислим за нас, каза той.

Към България има две предложения - едното е от "Уестингхаус", които мога да произведат старото гориво и те имат още година, за да направят анализ дали тяхното гориво става за нашите централи. Другото предложение е от ФРОМАТОМ. Който даде най-добри условия за АЕЦ "Козлодуй" - той е, каза Манчев.

Частите за подмяна и поддръжка на АЕЦ-а обаче биха могли да бъдат проблем, но има компании в Европа, където могат да се произвеждат част от резервните части - в Чехия и Франция.

По отношение на спирането на ТЕЦ Марица 3 шефът на БУЛАТОМ заяви, че централата има комплексно разрешително и ако има някакви нарушения, трябва да ги оправи и да възстанови работа. Инсталираната мощност на ТЕЦ-а е 120 мегавата, но те работят под 100 мегавата. Ако достигнем максималните нарушения - независимо на кой ТЕЦ - защото нарушенията се отчитат на всички въглищни централи и се наложи да спрем нашите централи - ще затворим от около 4 000 мегавата мощности, което е 16 млн. мегават часа производство на електроенергия на годишен план. Т.е. сто процента ще прекъснем износа и ще имаме дефицит, а няма много излишна енергия около България, каза Манчев.

На въпрос защо сега се предприемат мерки с ТЕЦ Марица 3, при положение, че са направени вече 23 нарушения от страна на централата, Манчев препоръча да се зададе въпроса на предишните два министъра на енергетиката, както и на министрите на околната среда и водите.

Много лесно с лека ръка затваряме, но проблем е за хората, които работят, каза той

"ЕС искаше да затвори всички ТЕЦ-ове до 2025 година, но ние се преборихме като държава да го направим до 2038-а година. Но и до 38-а година няма нищо да направим, защото сме такива - хитруваме. Смятаме, че на нас ще ни се размине. Два мандата говориха, че ще получим дерогация, от какво да получим дерогация? Не представляваме никакъв съществен принос", каза шефът на БУЛАТОМ


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маринела

    19 2 Отговор
    3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй да се пуснат, защото има "извънредна ситуация"!

    Коментиран от #19

  • 2 Спрете се бе

    27 2 Отговор
    С това американско раболепие ще останем без ток и АЕЦ

    Коментиран от #11

  • 3 Хихи

    20 2 Отговор
    Четете между редовете - ще спират Козлодуй. То това ни остана. Защо не построят западняшки АЕЦ? Защото не ни разрешават.

    Коментиран от #7

  • 4 Хахаха

    4 22 Отговор
    Прав е. Зависим от родни компании на назначени от Кремъл подлоги
  • 5 Маринелке

    21 1 Отговор
    Идеята е не да се включат 3 и 4 блок,а фа се изключи цялата.Освен външна граница ние не можем никога да бъдем равноправен партньор.Богатият никога не закусва с бедният
  • 6 Никола Гешев

    3 18 Отговор
    Този съвеЦки милиционер, заедно с Ковачки, Р. Овч., Доган, Вълканов, Златев и още тридесетина юнаци(всички от котилото на БКП и ДС) 30 години крадът от енергетиката и обслужват руските интереси.
  • 7 Точно

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хихи":

    И ще внасяме ток пак от руски АЕЦ в Турция, както внасяме руска газ от Гърция само, че на високи цени за сметка на нас.

    Лично аз не вярвам да сме толкова глупави да си го правим това, а съседите да печелят на наш гръб. Явно е, че е огромен натиск на външна политика и безродни наши политици..
  • 8 Боруна Лом

    11 0 Отговор
    И МНОООГО КРАДЛИВИ! НА КОЛКО СТОТИНКИ ПРОДАВАТЕ ТОКА И НА КОЛКО СТИГА ДО БОРУНА ЛОМ?
  • 9 Въпрос

    19 1 Отговор
    А ядреното гориво от кладенеца в НС ли ще вземете?
  • 10 Майна

    20 0 Отговор
    Продажни ,,глупаци,,..
  • 11 уиофгх

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "Спрете се бе":

    Ама ти още ли вярваш, че имате АЕЦ? Горивото за 5-ти блок свърва до края на 2023г., за 6-ти блок има гориво до 2025г. (или там някъде беше) и следва затваряне... Честита ви тотална мизерия и глад...
    А можеше да има Южен поток, можеше да има Бургас-Александруполис, можеше да има Белене с 2 реактора + все още работещи 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй...

    Можеше... Ама НЯМА... Познай що...

    Коментиран от #15, #23

  • 12 Винкело

    11 0 Отговор
    От български компании? Бе то вие и за ПАВЕЦ "Чаира" така се кълняхте. И я унищожихте напълно и безвъзвратно.
  • 13 ей втръснахте бе

    7 2 Отговор
    Стига сте и яли на тая Русия да не казвам какво , каква е разликата за нас между Русия и САЩ , ама САЩ не харесвале Русия , всъщност я харесват , като ресурси за овладяване , вероятно и Русия не харесва САЩ , просто не разбирам какво ни касае това нас , какво общо имаме с тяхното нехаресване ?
  • 14 Мнение

    7 0 Отговор
    Държавата се ръководи дълги години от НЕО аборигени със с различни зависимости...
  • 15 редник

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "уиофгх":

    "А можеше да има Южен поток, можеше да има Бургас-Александруполис, можеше да има Белене с 2 реактора + все още работещи 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй...

    Можеше... Ама НЯМА... Познай що..."

    Интресно - общественото оглупяване и незаинтересуваност присъщи ли са на демокрацията или са само наши?...
  • 16 Даскал

    11 2 Отговор
    Американо-турски подлоги ! Да си играете с живота на българите като давате ремонтите на нелицензирани фирми и като пускате фалшиво щатско гориво в АЕЦа е Национално Предателство !

    Коментиран от #17

  • 17 4р5т6ъ

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Даскал":

    Предателството все някак ще го преживеете, но като стане сакатлък с онуй гориво от фащ не е ясно дали ще го преживеете... В осраина от няколко години ползват горивото на фащ и ВСЕКИ блок където се използва има МИНИМУМ ДВА "инцидента" годишно които само благодарение на отличните специалисти си остават на ниво "аварийно изключване" и не стигат до "голямо БУМ"... А стигне ли се до БУМ онуй с Чернобил ще ви се стори като свеж полъх на вятъра с лек дъждец...

    Коментиран от #20

  • 18 Вова

    4 1 Отговор
    Към България има две предложения - едното е от "Уестингхаус", които мога да произведат старото гориво и те имат още година, за да направят анализ дали тяхното гориво става за нашите централи.

    Малко интригантски подожда Бого. Няма старо и ново гориво. Има ТВСА, с което е зареден и работи 5ЕБ и което има алтернативни производители и ТВСА-12, което се ползва в 6ЕБ и за което алтернативен доставчик няма и не се предвижда да има. При използване на израза старо и ново се прави алюзия с по-лошо и по-добро. Само за сведения - новото в случая е по-лошо.
  • 19 Бозар

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Маринела":

    3 и 4 блоне НЕ МОГАТ да се пуснат. Цялата конвенционална част е нарязана на скрап.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 пощурейте още малко

    0 1 Отговор
    Не знам какво-що , но чувствам , че позастудява , а това ще породи наместване на разсъдъка на племето , дето му го разцентровахте с разни пандемии , ваксъри и антиваксъри , разни фоби и фили , предимно руски , защото американците ни били партньори и това било критерият да им ходим по гагата и тогава , ах тогава , ще ви се запече яко .Не разбирам само защо като Природата е разходвала ресурс разум по нас трябва да реагираме първосигнално , ама така става с човечеството , та доста се разпасахте , но ви иде реда да бъдете сложени у ред .
  • 22 Оня

    1 0 Отговор
    Още малко и ще резнем кранчето на блатная от АЕЦ-а . И заедно с Газпром и Лукойл , ще им пожелаем да не се връщат никога !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол