Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 19:47 1 271 8

ЕК одобри Програма “Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ за 3 млрд. лв.

  • ек-
  • конкурентоспособност и иновации в предприятията-
  • иновации-
  • дигитализация

Средствата ще бъдат инвестирани в иновации, дигитализация, енергийна и ресурсна ефективност за българския малък и среден бизнес. Стартът е до края на годината

ЕК одобри Програма “Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ за 3 млрд. лв. - 1

Европейската комисия одобри новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП). Бюджетът ѝ е близо 3 млрд. лв. Тя е продължение на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) и ще се изпълнява от Министерството на иновациите и растежа.

Очаква се изпълнението на програмата да стартира още до края на тази година. Първата процедура по ПКИП ще е с бюджет 127 млн. лв. и ще е насочена към микро-, малките и средни фирми от различни сектори на икономиката. Тя е за разработване на иновации в предприятията.

Следващата процедура, която се очаква в началото на 2023 г., е в размер на 117,5 млн. лв. за подобряване на производствения капацитет на МСП, семейни предприятия, предприятия от творческите индустрии и занаятите.

След нея предстои и процедура за внедряване на иновации в МСП за близо 300 млн. лв.

Програмата “Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ е насочена към микро-, малките и средни предприятия в страната, като ще бъдат подпомогнати компании в различни етапи на развитието си. Ще се стимулират и партньорства между МСП и големи дружества за разработване на нови технологии. Основните приоритети на Програмата са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, развитие на предприемаческата екосистема, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др. Ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в МСП и на уменията на персонала за работа с технологиите от Индустрия 4.0. Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите.

Освен за по-голяма енергийна ефективност и самостоятелност на фирмите, във втория приоритет – „Кръгова икономика“, е заложено финансиране за по-ефективно използване на ресурсите, разработването на продукти с по-голяма трайност или с възможност за рециклиране, повишаване на употребата на вторични суровини, подобряване управлението на отпадъците и др.

Припомняме, че в подкрепа на родния бизнес само по линия на Министерството на иновациите и растежа са предвидени и 600 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Източна ромелия

    7 4 Отговор
    Ес ще даде едни напечатани хартийки без покритие
  • 2 Вълк единак

    8 1 Отговор
    А Путин кога ще даде, или той само взима 3 милиарда от Тулупа.
  • 3 Наглецо

    6 0 Отговор
    Значи Графа, пак ще лапне 3млн.за ново творческо студио.Витков ще лапне 100 бона да издаде поредния си тоалетен роман и т.н.
  • 4 иде реч

    9 0 Отговор
    Програмата за крадене ще я изпълним
  • 5 ха ха

    5 0 Отговор
    предлагаме лъжи на едро , на практика финансират мафията за да пресира населението което пък ще плати поредното ;европейско финансиране ;
  • 6 ОБЕКТИВНИЯ

    6 0 Отговор
    ПОРЕДНИЯ "КЕШ" ЗА ТАКА
    НАРЕЧЕНИЯ "БИЗНЕС"!
    ЩЕ ПОЕМАТ СЛЕДВАЩИЯ
    ТРАНШ С УДОВОЛСТВИЕ И
    УДОВЛЕТВОРЕНИЕ!
  • 7 12345

    2 0 Отговор
    Има ли все още хора в България който да вярват на тези лъжи, не знам! Но знам че, повече не искам въобще да чувам за европейски програми! Само и единствено лъжи и заблуди, а реално в джоба на обикновеният бачкатор и вол нищо не влиза. Всичко се прибира от болярите. Тъй че файда иок!!!
  • 8 О не отново!

    1 0 Отговор
    Пази Боже от нови "усвоявания" както преди. :(
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове