Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 22:52 1 688 20

Експерти: Полицаи стрелят два пъти годишно по 1-2 пълнителя

  • полиция-
  • полицаи-
  • стрелба-
  • защита

Според работещи в системата оборудването е недостатъчно и остаряло

Експерти: Полицаи стрелят два пъти годишно по 1-2 пълнителя - 1
Снимка: БГНЕС

След убийството на граничния полицай служители на МВР и експерти поставиха на масата въпроса за оборудването и безопасността на колегите си. Една от причините е и информация в първите часове на днешния ден, че убитият полицай и военният служител не са имали радиовръзка с колегите си.

Въпросът за подготовката и за оборудването на полицаите, които се изпращат да охраняват границата, е поставян отдавна, казват служители на вътрешното министерство. „Патрул от 2-ма души срещу 50-60 или 80 мигранти, което не е нещо ново за тази граница, без контакт с колеги, без възможност да повикат подкрепление от колеги. Какво правим? Хвърлили сме ей така в нищото”, каза председателят на СФСМВР Валентин Попов. Според Вергил Христов, който е заместник-председател на УС на СФСМВР, при тези обстоятелства полицаят става неефективен. Той е поставен там като „пушечно месо”.

Твърди се, че за цялата територия на Регионалната дирекция на „Гранична полиция” в Елхово има 30 налични бронежилетки. Те се ползвали само от група за задържане. Информацията е от полицаи на терен, пожелали анонимност. „На масовия служител се разчита като на бройка. Колеги от вътрешността на страната, районни инспектори, колеги от КАТ се командироват там. Те отиват неподготвени. Те отиват с това оборудване, което имат със себе си”, отбеляза Вергил Христов.

Бившият заместник-вътрешен министър Филип Гунев дава пример със служителите на европейската гранична агенция Frontex. На година те изстрелвали в пъти повече патрони от нашите служители на МВР. „Тези близо 3 хил. патрона, които изстрелват в рамките на една година, те през цялата си служба в МВР не са изстрелвали толкова, не са имали такава подготовка”, каза той.

Оръжията на масовите служители на МВР били остарели, казват служители. „Пистолет „Макаров” е на въоръжение от 1945 г. в нашата система”, подчерта заместник-председателят на УС на СФСМВР.

Основният проблем според Филип Гунев е липсата на поддръжка на съоръженията на границата. „Това, че строи ограда, която не се поддържа. Това, че се разработват най-различни интегрирани системи, сложни системи за нощно виждане, които не се поддържат”, каза той. Именно това довело до нуждата патрулиращите полицаи да кърпят дупки в оградата по време на наряд.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    5 5 Отговор
    и това им е много , ако е по често ще останат на половина
  • 2 мдаааа

    13 2 Отговор
    А едно време на границата стреляхме по два пъти в седмицата , по 4 пълнителя с АК ...

    Коментиран от #8, #18

  • 3 Бога

    4 0 Отговор
    Е това и аз го знам, значи и Аз съм Експерт??
  • 4 Проблемът е

    13 0 Отговор
    че сте им забранили на работа в кофти ситуация да стрелят.
  • 5 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    13 0 Отговор
    Полицаите са с пистолети от 1945 г., да има една бронежилетка на 1000 полицаи. Но за сметка на това на некадърните управляващи като депутати, мисистри ... им повишават заплатите на всеки 3 месеца, т.е. 4 пъти в годината.
    Може за нищо в Българияя да няма пари, няма пари за увеличаване на минималната работна заплата. Но има пари за 4пъти годишно да се увеличават заплатите на депутати и министри...
  • 6 съсипия

    9 2 Отговор
    в 10ти клас преди демокрацията всички и момчета, и момичета имаха задължително военно обучение. Учеше се как се разглобява и сглобява АК47, как се дава първа помощ и т.н. След това се отиваше и на 14 дневен лагер на който имаше тренировки по стрелба по стационарни мишени с бойни патрони. Излиза, че едно време всички деца още преди да направят 18г., преди казарма и т.н. са били по-подготвени от сегашните полицаи... Факт!

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Зевзек

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "мдаааа":

    Едно време държавата харчеше 1/2 от БВП за армия, полиция и доносници, шпиониращи съседи, колеги, приятели, съпризи, роднини .... Едно време границата я пазахе 18-19 години ученици и пропиляваха 2 години от живота си на границата.
    А да щях да забравя пазеха ни да не избягаме, а да не влезне някой. Тогава никой не искаше давлиза у нас. Сега за щастие тези, които искат да влезнат и да устанат у нас са малко.

    Коментиран от #10

  • 9 Зевзек

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "съсипия":

    Аз на военнито съм изтрелял 3 патрона, много са ме анучили. А в казармата за цяла година съм изстрелял 10 патрона. Това ми беше цялото обучение. Обаче от сутрин до вечер ме учиха как да марширувам и как да отдавам чест. Сигурно като отида на война маршируването ще ми е най-нужното умение. Ще марширувам докато ме обстрелват с оръдия и ракети и минохвъргачки ... и с тази съветска тактика врага избивайки ни докато маршируваме ще свърши мунициите си.

    Коментиран от #13

  • 10 мдаааа

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Зевзек":

    Едно време бяхме по 2 години в казарма ... Ние , граничарите пазехме границата , пич .. Независимо кой искал да влиза и кой искал да избяга
  • 11 Буци

    4 0 Отговор
    На сватби и кръщенета стрелбата не се ли брои?
  • 12 Чиба

    10 0 Отговор
    " Макаров " е конструиран през 1948г. и въведен на въоръжение през 1951г. в СССР. Тъпият полиционер да се измете от служба.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Той

    10 1 Отговор
    Нямаме пари за радиостанции и бронежилетки за нашите гранични полицаи,обаче храбреците в парламента гласуват да сме пратили оръжие на братския украински народ...
  • 15 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    4 0 Отговор
    И ПО 5000 ПАТРОНА НА ГОДИНА ДА ИЗТРЕЛЯТ НЯМА ДА ИМА ПОЛЗА,СЛЕД КАТО ИМАМЕ НАЙ КОРУМПИРАНАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА В ЕС..ПОХАРЧИХМЕ КЪМ 200 МИЛИОНА ЗА ИЗБОРИ ПОЛОВИНАТА ДА БЯХА ДАДЕНИ ЗА ТЕХНИКА ПО ГРАНИЦАТА,ЩЕШЕ ДА ИМА ЕФЕКТ.
  • 16 Емо

    4 0 Отговор
    Браво на полицая. Пистолет Макаров е разработен 1949 г, приет е на въоръжение през 1951 г, но в българската полиция е на въоръжение от 1945 г.
  • 17 България трябва да е в траур !

    2 0 Отговор
    Глупости ! Един български войник граничар от 70те години с автомат решава въпроса ! Сбъркан е модела и цялата система е наобратно ! Подготовка нула ! Ей тия философи заслужават да им вържат по един фенер на рогата и да ги пуснат в тъмното по граничната бразда с по едно пищовче . Сами ще се изпотрепат ! Бог да прости момчето ! Жалко.
  • 18 Имаше и друго време

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "мдаааа":

    По 8 пъти на нощ сме прикривали границата,за около 10 минути се изнасяхме от заставата. Бяхме машина.Кучето ми се казваше Земон . Когато се уволнявах, аз плачех и то плачеше. После ходих няколко пъти да го видя . До като съм жив ще е пред очите ми. Беше като човек ,с него си говорех с поглед,не знам как ставаше но е факт.То беше суров граничар,да не те среща на границата ! В тъмното с него бяхме глутница. От това страховито граничарско куче научих много. То усеща когато го обичаш. Усещаше кой е свой и кой враг и беше опасен. Не лаеше,тихо ръмжеше когато сме в наряд да ме предупреди. . Сега всичко е в руини. Край. Няма вече войска. И Земон отдавна го няма. Това с полиция по границите е гавра. Те първо не знаят как да ходят по скалите, зиме,лете, как да са там, а да ги няма, абе изобщо майтап, не са подготвени. И граничното население вижда и му е ясно ,но днес всичко е в развала,а хората доколкото са останали им нямат вяра. Вие представяте ли си , войник граничар едно време да е корумпиран и да превежда хора през границата. Това е абсурд ,изключено,невъзможно ,немислимо и за миг дори. И това са поколения български граничари от граничните войски. Друг вид хора .Нарушители на границата да се разхождат по селата - невъзможно. Или са мъртви или са вързани с бандитска връв. Хората ни вярваха. Сега хората се страхуват. Жалко за момчето което са го застреляли като дивеч. Бог да го прости. Пазело е границата момчето ,било е патриот така са го възпи
  • 19 Бонго

    1 0 Отговор
    В нашата татковина България всичко , което се построи после се зарязва. Без значение какво е то и най интересното според мен ,че проблема идва от мисленето и нежеланието поредица от хора да си свършат работата а най вероятно толкова и я разбират. Държавна му работа ,свършил - несвършил заплатата идва, а тя вече не е два леваА пари допреди кризата по принцип имаше, Борисов го доказа като даваше откъдето минеше, така че не е проблема в парите. Ниското ниво гледа да не иска нищо за да се хубавее и да не му се карат, чака началниците да решат. Те пък началниците броят годинките до пенсия и така.Ние сме напълно провалена държава
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове