Last news in Fakti

6 Януари, 2023 08:20 1 289 37

Кунева: Шенген не е автоматичен, това е политическа оценка и техническа готовност

  • меглена кунева-
  • шенген-
  • евросредства-
  • ес

Средствата, които получаваме от ЕС през европейските фондове, е много сериозна форма на подтикване на България напред и никога няма да ни бъде отказана помощ и солидарност

Кунева: Шенген не е автоматичен, това е политическа оценка и техническа готовност - 1

ЕС изпълнява едно свое основно предназначение и това е да можем да се сравняваме с държави, предприели пътят към това хората да живеят добре, да бъдат защитени и да правят свободно икономика, да пътуват и учат свободно. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Меглена Кунева, посланик на ЕС пред Съвета на Европа, бивш вицепремиер, главен преговарящ и първи български еврокомисар.

"Това при нас не се получава, защото не ни достига обществен дух, независимост, безпристрастност и солидарност помежду ни. Ние сами си създаваме хибридни войни и влизаме в тях. Членството в ЕС и еврозоната е заслуженост, а не подарък. Шенген е политическа оценка за една държава", каза още Меглена Кунева.

Ние нямаме друга посока освен да се сравняваме, за да видим как и защо се управлява по-добре в Хърватска и Румъния, например, и до каква степен може да ни се възвърне оптимизма и да започнем стъпка по стъпка да изграждаме такава държава, добави Кунева.

Средствата, които получаваме от ЕС през европейските фондове, е много сериозна форма на подтикване на България напред и никога няма да ни бъде отказана помощ и солидарност. Изборът е наш и този избор и пропуснатите възможности болят сега, каза още еврокомисарят Меглена Кунева.

Според нея, на нас не ни достига обществен дух, не достигат институции, които да работят, не ни достига независимост и необходимата доза безпристрастност да признаем къде сме сбъркали. Не ни достига и сътрудничество вътре помежду ни, за да набележим стъпките, които трябва да направим. Ние не говорим за солидарност вътре в страната. В много тежка ситуация сме в момента дори, когато става въпрос за социална политика, за икономически и социални инициативи на политиците.

"Имам чувството, че те говорят помежду си само, за да отразят малка победа, или за да нанесат голяма рана на политическия си опонент, вместо да говорят с хората и помежду си. Тези неща липсват, и като притурим и това, че езикът стана забранителен за употреба на политическо ниво, всичко това води до тази картина, която в момента не ни дава особено основание за оптимизъм. Не успяваме да постигнем съгласие по нито една тема. Така няма да стане. Не можем винаги да започваме градежа на къщата от кота нула.

Сами си създаваме хибридни войни вътре в страната, а с това можем да отслабим и ЕС. А когато ние даваме такива сигнали отвътре, това може да се използва от всеки неприятел, смята още Кунева.

Шенген е символ на сигурност и на това, че вътре в страната институциите работят добре. Шенген не е автоматичен, това е политическа оценка и техническа готовност. Но преди всичко е политическа оценка.

"Липсата на грижа за администрацията също е едно от най-тежките поражения, които напоследък са нанесени на държавата, според Кунева. Липсват елементарни познания.

Държавата, това са хората. Не може непрекъснато да се изненадваме от собствената си неподготвеност. Липсва ни мотивация за действия и език. Политиците разрушиха единственото си оръжие - езикът, думата си, тези окопи, в които се отзоваха всички, много трудно се преминават", смята още Меглена Кунева.

По думите и, у нас най-напред трябва да бъде разрешена политическата криза, в която сме и да започнем стъпка по стъпка и постоянно, за да изчистим думите и действията си от агресията. Да говорим, да се създава диалог.

Ако има нещо, което искам да видя е тази картина да оживее - различни хора, с различни предпочитания да могат да си говорят, добави еврокомисарят Меглена Кунева.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    60 2 Отговор
    госпожо КУНЕВА та нали ЕС на ВАС нареди да затворите 1234 ЯДРЕНИ БЛОКОВЕ на АЕЦ КОЗЛОДУЙ

    Коментиран от #13

  • 3 Сериозно ли ,

    52 0 Отговор
    другарке ?
  • 4 12343211

    30 0 Отговор
    Да бе само две държави против....чиста политика.
  • 5 Боруна Лом

    55 2 Отговор
    ПРОДАЖНИЦЕЕ!
  • 6 Геша

    58 0 Отговор
    И тази вместо в затвора е посланик в ЕС. Е как тогава няма да работят против българските интереси, след като накрая за награда се изнасят в сладката чужбина.И със сегашните майцепродавци е така.
    .
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    45 0 Отговор
    СНАХАТА НА ЦК НА БКП ,ДРОГАРКАТА ПРЪМОВА, ЛЮБИМКА И НА ДРАЖА ВЪЛЧЕВА❗❗❗
  • 8 Леелеее

    53 0 Отговор
    Тая с кривата 3урла да се скрие. Толкова нагла и работеща за чужди интереси.
  • 9 Пич

    42 0 Отговор
    Тази пак повърна по въпроса !!! Гнус !!!
  • 10 Ако това е критерият за Шенген,

    36 0 Отговор
    значи никога няма да сме там, ние дълбаем към дъното, народа да живеел по добре-това е непонятно за българските управници!? Те си мислят, че изискването за Шенген е, управниците да осигурят финансово и правнуците си, те това и правят!?
  • 11 фенче

    32 0 Отговор
    кога пък се изчерпи този ресурс на блокове 5 и 6, когато бях малък, тепърва ги отваряха, бяха чистак-бърсак нови, и сега какво, без въглищни централи, и без блокове, ми ние трябва да внасяме 90 процента чужд ток, да станем като Италия, само че аз не виждам нито една Франция около нас, дето може да ни доставя този ток
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 0 Отговор
    За по- малките

    това от снимката е

    меглена кунева - омъжена за финансиста Андрей Пръмов, син на секретаря на ЦК на БКП (1962 – 1978) Иван Пръмов

    наречена от запада подигравателно
    " Мадам Йес" ,
    заради фразата която произнася след всяко искане към България ‼️
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 АЙДЕ ГЪЧ

    38 0 Отговор
    КРИВАТА ФИЗИОНОМИЯ КОЛКО НАВРЕДИ НА БЪЛГАРИЯ,.......И ОЩЕ ЛАЕ........!!!!
  • 15 въпросче

    27 0 Отговор
    Госпожо Меглена Кунева,ще ни построите ли 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ"Козлодуй"? Или АЕЦ"Белене"?
  • 16 българина

    36 0 Отговор
    дължиш на България два реактора, само с кръв ще ги изплатиш! проклет да ти е рода!
  • 17 пешо

    27 0 Отговор
    кривоустова изпълзя от дупката
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 0 Отговор
    Истинското й име, съгласно акта за граждански брак, сключен на 22 април 1984 г., е МИГЛЕНА ЩИЛЯНОВА КУНЕВА-ПРЪМОВА ‼️‼️‼️


    След "ДЕСЕТИ" една КОРЕКЦИЯ В малкото име и още една във фамилното
    И
    се появява нов човек , с нов морал,
    УПС - БЕЗ МОРАЛ и СЪВЕСТ‼️
  • 19 Лукреция

    30 0 Отговор
    Защо ни дразните с този продажен фасул, който окастри българската енергийна система. Благодарение на нейните бомби вече се вижда края на българската атомна енергетика.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 без имена

    24 0 Отговор
    тая закри аеца, пп ще закрият теца. честито.винаги се намират предатели на държавния интерес.
  • 22 Гай Турий

    25 0 Отговор
    На тая еверйска предателка устата й ще се криви все повече. Гадината, съсипала България, отстъпила всичко мило и родно в преговорите за влизането ни в Еврейския съюз. Вместо да разсъбилча себе си, съблече бъдещето на България! Той да те накаже !
  • 23 3311

    24 0 Отговор
    Не я слушайте какво говори. Гледайте я какви ги сътвори и как продължава да предава българските интереси срещу лично облагодетелстване.
    Трябва да спре реанимирането на политически трупове и всички предатели да получат заслуженото, само тогава България може да се продължи напред.
  • 24 Маромаро

    18 0 Отговор
    Само себеподобни свраки показва. И си вярва, че са горди.
  • 25 Противитет (нова дума)

    17 0 Отговор
    Тази особа от СДС успя да затвори 1, 2, 3 и 4 блокове на АЕЦ Козлодуй и да вкара България в ЕС. Ака пак е на власт ще ни вкара и в Шенген като спре 5 и 6 блокове на ядрената ни централа.
  • 26 Никой

    19 0 Отговор
    Бившата снаха на М.Пръмов(Политбюро) и служител на "Агитация и пропаганда" на БКП станала роялистка , е най-неподходящият човек, да лобира за евроатлантизма и да дава оценки за полит.състояние на България.
    Жалка картина, са Кунева,Поптодорова,Нейнски и т.н., полит.карикатури !
  • 27 АРЕС

    16 0 Отговор
    Тази отрова от къде изпълзя и защо се дава думата на нац.предатели които трябва да са в затвора.
  • 28 случаен

    9 0 Отговор
    да,трябва да дозакрием козлодуй,тецовете вецовете,инак никакъв шенген,йес
  • 29 ЧНГ 2023

    14 0 Отговор
    г-жа Кунева. Пожелавам Ви с пълна сила да попиете любовта народна.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 България

    6 0 Отговор
    България затваря 2 реактора Румъния строи 2 реактора Румъния 15 000 евро БВП на глава от населението България няма и 10 000 евро, Румъния 600 евро минимална заплата България 340. Тук е проблемът. Направих сравнението, защото ние винаги се сравнявахме с румънците и бяхме свързани по някакъв начин.
  • 32 Всички предатели, като тази само

    6 0 Отговор
    Ни обясняват, колко сме виновни - че не ни ускат в шенген, че ние не щем еврото… Само слугуват на чужди интереси - срещу нас!
  • 33 Спас безделника

    8 0 Отговор
    ЗАЩО КРИВОТО КУНЕ НЕ Е В ЗАТВОРА? АЕЦ КОЗЛОДУЙ СТРУВА КОЛКОТО ЕДНА ТЕНЕКИЙКА - НАГРАДА ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ганъо,Ганъоо

    6 0 Отговор
    Знаеш ли,че договора за влизане в ЕС,който тя и кликата около нея, е 60 тома? Към момента Ганъо е усетил едва 3-4% от благините" който са заложени като директни условия.Старта беше със Козлодуй.Четири блока,на който беше направен основен,капитален ремонт за 180 милиона зелено?МАГАТе ни даде зелен светофар ,след ремонта до 2040 година.Но куневица( скрит лобист на френч банк) ги наряза на скраб.За да може франсето да построи при румънеца аеца Черна вода.Иначе беше икономически неизгодно за тях.По евтино беше да внасят от нас ел.енргия.И комшията щеше да продължи вноса.Пари с вагони.Тази ни задължи да вкараме чуждите вериги,с което спомогна да се доунищожи селското стопанство. Членството в еврозоната било" заслуженост"? Заслуженост за такива- от нейния сой.Накъде духне ветъро- натам!
  • 36 Куневата, кво остана

    4 0 Отговор
    За затваряне, технически, ей п@чаааа
  • 37 ганев

    2 0 Отговор
    ХОРА НЕ БЪДЕТЕ ТОЛКОВА ЗЛОБНИ Б О Г Я Е НАКАЗАЛ НО ВСЕ ПАК АКО СЕ ВЪРЖЕ ЗА КРАКАТА ЗА 2 КОНЯ И СЕ ПОДПЛАШАТ ЕДИН НА ЛЯВО ДРУГ НА ДЯСНО ТОВА ЩЕ Е СПРАВЕДЛИВО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове