Last news in Fakti

29 Януари, 2023 10:07 3 697 34

Ситуацията с индексирането на цените на телекомите е Параграф 22

  • телекоми-
  • цени-
  • потребители

Контролните органи твърдят, че щом потребителят е подписал тези условия, ще плаща, а дали е поставен в неравноправно положение, с което се съгласил, защото няма избор?

Комисията за защита на потребителите (КЗП) не е разгледала клаузите в общите условия на телекомите, които позволяват индексирането на абонаментните планове с годишния индекс на инфлацията и няма произнасяне относно това дали те създават неравновесие между правата и задълженията на двете страни по договора. Това стана ясно по време на изслушването на нейния председател Стоил Алипиев на провелото се през седмицата заседание на Комисията по икономическа политика и развитие в парламента.

Той съобщи, че проверката на КЗП на общите условия на мобилните оператори е приключила, голяма част от клаузите са неравноправни и (ден преди заседането в НС!) до трите телекома са изпратени писма с искане за тяхното отстраняване.

На въпрос на председателя на Комисията по икономическа политика и развитие Мартин Димитров и на омбудсмана на Република България проф. д-р Диана Ковачева неравноправна клауза ли е липсата на право на отказ на потребителя без неустойки при индексация, Алипиев не даде становище с аргумента, че Комисията трябва да вземе колективно решение и пое ангажимент след заседание на членовете да има произнасяне до края на идната седмица.

Това означава, че прегледът е приключил без позиция по тези „горещи“ в момента текстове. Но всички клаузи трябва да се анализират в съвкупност, защото техните последици са взаимносвързани и само така контролният орган може да се произнесе дали е налице неравноправна клауза или не.

Остава въпросът поради каква причина не са разгледани клаузите за индексация и иска ли КЗП реално да защити потребителите или не желае? Тези съмнения се засилват и от невъзможността представителите на КЗП да очертаят определените от контролния орган за неравноправни клаузи при извършения преглед на общите условия на телекомите.

Проф. Ковачева заяви, че според нея при извършената от КЗП проверка не са взети предивд важни обстоятелства, а именно: „Съгласно чл. 143, ал. 2, т. 13 неравноправна е тази клауза, която дава право да търговеца или доставчика да увеличи цената, без потребителят да има право в тези случаи да се откаже от договора, ако окончателно определната цена е значително завишена в сравнение с цената, уговорена при сключването на договора.“

Директорът на дирекция „Правна“ в КРС г-жа Мария Бончева призна, че „единственият вариант е тази клауза да бъде обявена за неравноправна“.

Така стигаме до Параграф 22!

Контролните органи заемат позицията, че щом тази клауза е налична в общите условия към договорите и потребителите са ги подписали, са задължени да плащат. Потребителите пък нямат възможност да влияят върху клаузите и изборът им е сведен до това да подпишат договора или да се откажат изобщо от ползването на тези услуги, защото клаузи с подободна формулировка има и при трите телекома. Т.е. въпросът е не дали хората трябва да спазват договора, а дали са поставени в неравноправно положение, с което са се съгласили, защото нямат избор!

Въпреки призивите на народни представители от Комисията по икономическа политика и развитие да бъдат дадени съвети на потребителите как да постъпят в така създалата се ситуация, бяха подхвърлени неефективни алтернативи като напр. предоговоряне на условията, което от реплика в залата стана ясно, че ще доведе до по-неизгодни за потребителите условия.

Известно е, че договорите се подписват, за да гарантират сигурност и предвидимост за двете страни. В случая при сключването на конкракт мобилният оператор се ангажира, че ще предоставя на своя клиент (краен потребител по смисъла на ЗЗП) определени услуги, на предварително уточнени цени за конкретен пероид от време. Потребителят се обвързва с телекома за посочения период, за да може да получава въпросните услуги при договорените цени.

Оставена е обаче „вратичка“, която позволява на дружеството да повиши първоначално договорената цена, без потребителят да може да има полезен ход – той трябва или да приеме новите условия, или да плати неустойките (повечето от потребителите са със срочни договори) и да се прехвърли при друг оператор, който обаче има клауза с подобна формулировка и същия на практика ефект за потребителя, твърдят от онлайн платформата „Ние, потребителите“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    41 3 Отговор
    80 процента нямат идейка, какво е Параграф 22!Щавията в Геноци си бичи.
  • 2 Крум

    33 13 Отговор
    Единствено зеленски може да помогне като поиска от операторите да не индексират цените:))))
  • 3 Петър

    96 1 Отговор
    Мобилните оператори са едни най обикновени измамници, не се различават по нищо от циганите от "Ало" измамниците.
  • 4 Българка

    105 0 Отговор
    Не виждам смисъл от съществуването на КЗащита на потребилите, нито от КЗК. А издръжката на тези паразитни структури е скъпа. Нима от КЗК не виждат, че има картел и монополизъм в дейността на телекомите? Нима не са ясни клаузите в общите им договори, които извиват ръцете на всички българи и ги правят крепостни, които трябва да се откупуват, ако едностранно се променят условията от страна на телекома като му плащат неустойки за предсрочно прекратяване на договор. Нима това не е споразумение /договорка между монополистите и липса на конкуренция. Според мен чантаджиите от КЗК спешно трябва да се отстранят и комисията да се закрие. Тя е един скъпоструващ, ненужен ,неработещ паразит

    Коментиран от #7, #24

  • 5 Гоуст

    65 6 Отговор
    Всичко това е див популизъм преди избори.
    Как никой не се сети да разгледа милиардните печалби на банките, които вдигат таксите навсеки 6 месеца. Как никой не направи заседание, за да разгледа картелното поведение на хипермаркетите, които вдигнаха цените със 100%. Не, всички сега се огледаха в смешните 2-3 лева на месец на операторите.

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Много правилно

    57 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    просто трябва да има сериозен закон и никой няма да си позволи да прави овъртяни договори, защото в съда няма да издържат пред закона. Кой пише законите в България ? Глутница полуграмотни депутати...
  • 8 Стоян Александров

    66 3 Отговор
    Глупости. Параграф 22, глупости !!! Това е позора на есна завладяна и робска страна. Тук всичко е на чужденци от банки, магазини, телекоми, енерго, вода, транспорт, бензиностанции и още и още. Роби без война. Правителствата за тези 33 години са повече оъ подлоги, предатели и еничари.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 12 Отговор
    ша плащате де ще идете да не плащате? като искахте демокрация и банани нека им е гадно на северна корея вие тука сте добре и ще плащате като поп
  • 10 вечна слава на русия

    29 15 Отговор
    викайте слава на украйна и плащайте големите сметки ! кат сте увце

    те са големи щото сме вражеска държава, щом сме вражеска сичко иде от новия краварски брат ама иде скъпо ама вие викайте слава на украйна и гледайте си празните кисий, ще се сетите че срещу русия не се върви

    Коментиран от #17, #18, #26

  • 11 Малко е ..но е нещо☝

    24 1 Отговор
    ....в градовете КОИТО има високи граждански и административни сгради
    Има антени НА теле комите
    Те плащат някакъв наем
    Та собствениците да индексират
    Наема спрямо инфлацията.........
    Има и друга инфраструктура КОЯТО може да
    Използва тази клауза.............🤔
  • 12 хак да ви е краварската демокрация

    37 13 Отговор
    нали скачахте за банани 89 година ся ще търпите демокрацията като искате всичко да е частно

    имахме си държавни пощи и телефони на 2ст разговора ! па ако щеш седи цял ден на тоя телефон и говори пак беше 2ст разговора ся ще плащате и ручате банани и няма ревете
  • 13 Член

    28 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гоуст":

    Смешните паричковци, си сменят договора по тяхна преценка и сакат отговора да бъде ДА. Там е проблема. Утре ще решат и кой точно апарат да имаш, ама и да им го платиш, на цената която искат.
  • 14 ПСР

    36 2 Отговор
    Два пъти съм сезирал КЗП за очевадни нередности.Въпреки,че е официално разпоредено,да отговорят,даже и този труд си не причиняват.Уникалните търтеи на наша/дебела/,издръжка.Не КЗП-КЗМ трябва да се наричат-Комисия да Защита на Монополите.
  • 15 хак да ви е увце5

    36 4 Отговор
    нали си затрихме с радост фабриките и заводите? нали прогонихме работещитя хора навън ? ся ще плащаме колкото ни кажат защоото няма държава тука само едни 240 търтея алчни до безобразие ни управляват
  • 16 От Варна

    41 0 Отговор
    Договор за 4 услуги- 54 лв.- двегодишен.
    Увеличение м . Ноември 2022 с 8 лв? Отговориха ми, заради инфлацията! Ако не бях попитал, нямаше да знам!
    Януари 2023, вече получих съобщение, ще има увеличение до 2 лв. на услуга. Направих си сметката, значи още до 8 лв, или до 70 лв. И ….сметка за януари-82 лв! Говоря с познати по безплатните Вайбър, скайп и д-р. масово ползвани възможности, даже не им ползвам всичките безплатни минути. Плащам за домашния телефон, изобщо не го ползваме, но да ни е резервен вариант. От 200 излишни включени Тв канала ползваме5-6, но си плащаме за всички, включени в услугата, нямаш избор! Като редовен клиент??? ми дадоха “безплатна” карта за “ неограничен” интернет, отказах я , нямам втори телефон. Но и за нея ми оттържат около 5 лв? Да не говорим, служителите им в офисите колко са некоректни и колко любезно лъжат и заблуждават! И да се откажа от Виваком в случая, всички работят по един тертип, нямаме изход! А цялата ни държава е Параграф 22, където и да пипне човек. И за тази комисия, която ще ме защитава, наистина да се ликвидира. Работят само по сигнали, и пак витиевати заключения накрая! Прословутият Параграф 22 се изправя само с активни и безкомпромисни действия на истински контролни органи, които ги има в изобилие, но файда от тях-никаква!

    Коментиран от #22, #34

  • 17 ПРАВ СИ ЧОВЕЧЕ

    7 11 Отговор

    До коментар #10 от "вечна слава на русия":

    Вече не им се...А и п...я в 🚽🚽🚽на тия глобалистичната тоалетната
    Стискам и давам влака за москва
    И от там.....директно в....езерото байкал
    Кеф....Кеф ....ПУ.РУ.ФИЛИ ...правете го👍
  • 18 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "вечна слава на русия":

    Ей. Ей. Ти да траеш. Всички бегом на касите.
  • 19 мдам

    27 2 Отговор
    КЗП е поредната хранилка в България, а мобилните планове и техните цени бяха високи още преди да ги вдигнат...
  • 20 Пътят на телекома

    27 3 Отговор
    Всичките тези комисии от скучаещи нищоправци, трябва да се закрият! Законът да се промени към защитаване гражданите, а ако на чуждите "инвеститори" не им харесва, национализация!
  • 21 Стоян Александров

    17 6 Отговор
    Войната започна другари, СВЕТА ВЕЧЕ НЕ Е СЪЩИЯ, ВЪРВИМ КЪМ УНИЩОЖАВАНЕ НА ЗЛОТО: ИЗРАЕЛ....ТОКУ ЩО РАЗБРАХ, ЧЕ ДЯВОЛА Е АТАКУВАЛ ИРАН. ИМА МНОГО МЪРТВИ. СЕГА СЕ ЧАКА АДСКИЯ ОТГОВОР НА ИРАН И ЦЕЛИЯ АРАБСКИ СВЯТ. ЕВРОПОООООО ГОТВИ СЕ ЗА БУНТОВЕ И ФИНАЛА ТИ...
  • 22 Типичния

    9 8 Отговор

    До коментар #16 от "От Варна":

    Ами като те слушам ти си типичния с две слушалки в ръка , все едно си борсов посредник, жена ти също , домашен телефон , ама не го ползвам , това не ползвам онова, ама да има.
    Същото е с колите- живее в 65 квадрата,ама 4 броя коли, от които една или две не мърдат от паркинга ,Ама да има !
  • 23 Ама моля ви се ,

    29 1 Отговор
    не само тези са така съставени . И договорите с банките и с ВИК и с ЕНЕРГО всички са така направени , че само те имат право да променят условията .
  • 24 Мислителят

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    казват се синекурни длъжности . Има ги навсякъде . Разликата е ,че преди бяха малко , а сега са навсякъде .
  • 25 Демократ

    10 0 Отговор
    Контролните органи и омбудсмана трябва да бъдат незабавно закрити, защото се гаврят с нас,които им плащаме огромните заплати,за да не ни защитават интересите. Хиляда комисии за хрантутници измислили да работят срещу нас. В нормалните държави няма комисии, има департамент на потребителите, където се осигурява защита на гражданите при нарушаване на правата им по закон. В България за да има държавен монопол и контрол над гражданите създадоха тези безбройни комисии,които са над закона. Конституцията гарантира равни права на гражданите, а тези комисии дават огромни права на монополистите срещу гражданите.
  • 26 Абе

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "вечна слава на русия":

    Я заминавай веднага за Русия ,вместо от тука да й викаш слава.Иди да го кажеш лично на Путин,да ти се зарадва и да те прати в Украйна.Толкова болни мозъци,каквото и да се коментира лазерните хвалят Русия.Великият ви Путин разсипва Русия и руския народ и я превърна в концлагер, нашите малоумници го възхваляват.

    Коментиран от #28

  • 27 Ами

    9 0 Отговор
    телефонните измамници "ВЕТЕЛ", "виваком", "м тел", защо не ги "арестуват" ами са ги оставили на свобода да тормозят народа.
  • 28 Ами

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Абе":

    СЛАВА РОССИЙ- АЙДЕ ИДИ СЕ ГРЪМНИ ДЕ.
  • 29 Анонимен

    3 3 Отговор
    А я сега си яжте бананите и си плащайте.
  • 30 един от многото

    2 1 Отговор
    КЗП , комисия за защита на печелившите!
  • 31 Потребител на А1

    1 0 Отговор
    В договорите няма нито една клауза, която да защитава потребителите.
    Операторите прокараха всичките си клаузи постепенно, благодарение на удобно спящите КРС и КЗП. Т.е.свариха ни като жаби на бавен огън. Спряха прехвърлянето към предплатена услуга, за да бъдем крепостни до живот. Аз от три карти, останах с една. А1 вместо 70.00 лв. вече получава от мен 25.00 лв. Това е начина!!!
  • 32 Потребител на А1

    0 0 Отговор
    Предлагам да направим колективен иск срещу КЗП, КРС, КЗК и другите пиявици, че са дремали и са позволили подобни общи условия да бъдат легитимирани. Да си върнат всички заплати и бонуси от момента, в който тези ОУ са влезли в сила, до сега. Предлагам също да записваме всичко, което ни говорят операторите из магазините си, за да имаме доказателства, че лъжат най-нагло. Имаме право да го правим "с цел подобряване на обслужването". Да не подписваме нищо на таблетите им, а само на хартия, за да не ни подпъхват листове с услуги, който нямаме намерение да ползваме и така нататък. Хора, борете сe за правата си, можем да променим нещата.
  • 33 Потребител на А1

    1 0 Отговор
    Никакъв параграф 22 не е това, КЗП да не си измиват ръцете. Мързи ги да работят, това е! Като не е неравноправна клаузата , аз защо нямам право да си намаля едностранно таксата като дохода ми е намалял? Хич да не ми предлагат преминаване към по ниска тарифа с по-малко минути и МВ, защото те за по-висока такса не ми дават нищо повече, просто ме изнудват. С адвокат ли трябва да ходим за подписване на договор с моб. оператор?
  • 34 по прост от теб

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "От Варна":

    като си овца
    ще те стрижат.плащам споделен интернет 5 лв с комшията
    гледам безплатно иптв по интернет 5000 канала.от тях руско езични англо езични и всички спортни и музикални.
    един гсм на тарифа 5 лв. и разговор само по вайбер.в краен случай говоря по гсм.
    плашам 15 лв с ддс 18 лв
    какви 50 лв какви 80 лв говорите
    малко ви дерат трябва по 200 лв всеки месец да ви дерат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове