Last news in Fakti

11 Февруари, 2023 09:10 1 234 32

Мария Габриел за жените учени

  • мария габриел-
  • жени-
  • учени

Еврокомисар Мария Габриел: България е сред първите три страни в Европа по брой научни изследователи жени

 Мария Габриел за жените учени - 1
Снимк: Мария Габриел/ личен архив

България е отличник и е сред първите три страни в Европа по брой научни изследователи жени, а когато си говорим за новите технологии, страната ни е на първо място по отношение на присъствието на жени в информационните и комуникационните технологии. Това коментира за БТА в Пловдив българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел по повод днешния Международен ден на жените и момичетата, занимаващи се с наука. Според българския еврокомисар това не е даденост, трябва да се инвестира и да се подкрепят момичетата в науката, за да продължи и следващото поколение да се развива в тази посока.

„Европа има три инициативи в тази посока. За първи път програмата „Хоризонт Европа“, която е най-голямата в света за иновации и наука, с бюджет от 95.5 млрд. евро, включи в критериите си да се обръща внимание на жените научни изследователи, жените новатори и жените в партньорствата с индустрията“, посочи Мария Габриел. Тя отбеляза, че програмата „Момичетата в кръговата икономика“ с Европейския институт за иновации и технологии предоставя обучения за момичета между 14 и 19 години. „До момента са се включили 26 хиляди момичета, а амбицията е до края на 2024 година те да станат 40 хиляди във всички държави членки. В България участват 44 училища и повече от 700 ученици. Инициативата „Women TechEU“ е моя и предоставя финансиране от 75 хиляди евро на компании, водени от жени, които са ги създали и имат нужда да ги развият до следващото бизнес ниво“, каза още българският еврокомисар.

В научните среди не се прави разлика между половете, казва доц. д-р инж. Ваня Стойкова

В научните среди не се прави разлика между половете, каза за БТА доц. д-р инж. Ваня Стойкова, която е декан на базирания в Ямбол Факултет „Техника и технологии“ към Тракийски университет – Стара Загора и ръководен член на местната структура на Съюза на учените в България (СУБ). В съвременния технологичен свят няма пречки една жена успешно да се развива в академичните среди и едновременно с това да съпруга, майка, баба, смята тя.

„Ако някога двете години отпуск за отглеждане на дете бяха сериозен проблем, днес съвсем не е така. Съвременните дигитални технологии, достъпът до базите данни и източниците на информация, позволяват да не се прекъсва връзката с избраната научна област. Така задълженията на жената извън професионалния ѝ път не са пречка за нейното развитие“, отбеляза доц. Стойкова. Потвърждение на това е фактът, че във Факултет „Техника и технологии“ от общо 49 преподаватели 24 са жени. Подобна е и картината в местния клон на СУБ в Ямбол – 50 на сто от членуващите са жени. Начело на местната научна организация е проф. д-р инж. Красимира Георгиева, дългогодишен декан на Факултета в Ямбол, посочи още доц. д-р инж. Ваня Стойкова.

Съюзът на учените в Ямбол е основан през 1987 г., показва справка в алманах за историята на организацията. Първият му председател е старши научният сътрудник Ташо Ташев, но в ръководството още тогава са и две жени – старши научните сътрудници Лилия Саркисова - зам.-председател и Мария Влахова - организационен секретар.

Основните проблеми са свързани с недостатъчно добра материална база, смята доц. д-р Виолета Райкова

"Море от възможности" вижда в своята област директорът на на Колеж - Сливен доц. д-р Виолета Райкова. Нейната област е „Мембранните технологии“, които намират приложение в много отрасли на промишлеността, медицината, екологията и други области. Доц. д-р Райкова е директор на Колежа от юни 2021г. Със сериозна научна работа се занимава от 2003 г., когато е редовен докторант в университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Катедра „Основи на химичната технология“.

"Като моя задача в личен план съм си поставила да „събудя“ интереса у млади хора - наши студенти за съвместна работа, да предам опита и знанията си, а те да продължат и обогатят научните изследвания и да оставят своя следа в световната наука", каза тя в интервю за БТА. Споделя, че лично на нея работата в изследователска научна лаборатория ѝ доставя огромно удоволствие. Изпитва и удовлетворение от това, че може да приложи на практика всичко научено от преподавателите ѝ от една страна, а от друга – че откриване нови хоризонти и предизвикателства.

"Основните проблеми, с които много често се срещаме в нашата професия, са не толкова добрата материална осигуреност за провеждане на научните изследвания, като тук искам да визирам апаратура“, посочи доц. д-р Виолета Райкова. По думите ѝ много от провежданите научни изследвания изискват по-нова и съвременна апаратура, която „да ни прави конкурентоспособни на нашите колеги от чуждестранните университети".

"Наистина в ИПФ-Сливен и Колеж-Сливен макар и с много малък превес са жените, отбеляза тя. Според нея откриването на специалностите „Педагогика“, „Мениджмънт на алтернативния туризъм“, „Технологии, дизайн и мениджмънт на модната индустрия“ е привлякло повече жени преподаватели. Мисля, че това се наблюдава и в много други университети, което е показателно, че в научните среди жените са добре приети и няма никакви пречките те сe развиват и творят“, посочи тя.

Хората, които се занимават с научна дейност, са двигатели на прогреса

Хората, които се занимават с научна дейност, са двигатели на прогреса в дадена област, смята главен асистент д-р инж. Антоанета Хинова, която е с 30-годишен опит и преподава в специалности „Компютърни системи и технологии“ и „Електротехника“. „Често нямат семейства, не са модерно облечени, не са с прически винаги и обществото някой път страни от тях. Това са обаче хората, благодарение на които имаме удобства в сегашно време – техника, ваксини, антибиотици“, посочи Хинова за БТА. По думите ѝ за жените е трудно да се занимават с наука, тъй като трябва да имат разбиране от околните, от семейството, което да има уважение към научния труд.

Според Хинова всяка професия, ако се работи отговорно, не е лесна. Сферата на своето професионално и научно развитие е избрала, подтикната от желанието да надникне в невидимия свят – това, което не се вижда и не се чува, но съществува. Според нея жената трябва да отгледа първо децата си, а после да се занимава с наука. „Ако става дума за преподаване, могат да се съчетават двете неща, но научната дейност изисква отдаденост и следене на новостите, е нейното мнение.

Как са реализирани жените в академичните среди в страната, потърсиха кореспондентите на БТА.

Най-„мъжкият“ университет във Варна е Висшето военноморско училище, показва справка на БТА. Единствено там съотношението между мъже и жени преподаватели е сериозно в полза на силния пол. В Морската академия работят 148 преподаватели, от които дамите са само 51. В другия университет във Варна, в който специалностите са считани предимно за мъжки – Техническия, преподавателите са почти 50 на 50. Общият им брой е 204 души, като дамите са 109, от които 92 имат образователна и научна степен.

Във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ броят на хабилитираните преподаватели жени е 140, а на мъжете - 120. Това показва справка, предоставена на БТА от отдел „Човешки ресурси“ към висшето училище. Според данните главните асистенти мъже в университета са 49, а жените - 86. Тенденцията очевидно е устойчива, защото и при най-младите преподаватели с асистентска позиция, данните са - 36 жени спрямо 27 мъже. През 2022 година жените докторанти, обучавани в университета имат превес. Мъжете в редовна форма са 110, в задочна – 30, самостоятелна – 29. В трите форми на обучение повече жени-докторанти има в направленията Педагогика, Филология и Психология.

През миналата година, жените, защитили докторантура са 25 в редовна форма на обучение, мъжете в същата форма са 7, в задочна – 5 жени и шестима мъже. Броят хабилитирани преподаватели, асистенти и докторанти, включили се в научноизследователски проекти през изминалата година е със следното разпределение: жени– 166, мъже – 83.

Приоритет за Великотърновския университет е повишаването на общия брой на учените и тяхното балансирано разпределение по пол, възраст и научни области, но както е видно от предоставените данни жените, занимаващи се с научноизследователски проекти са два пъти повече, посочиха от висшето училище.

През 1988 година в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново е приет първият випуск от курсанти -жени, които през годините са получили своята реализация, както във военните специализации, така и в академичната кариера. Полковник д-р доцент Невена Атанасова- Кръстева е част от втория випуск – жени курсанти в армията от 1989 година. Ако тогава в така наречената територия на мъжете, свързана с военното дело имаше над 2000 курсанти и ние - два взвода с по 15 жени, то сега във военнообразователните институции в България една пета са жените, каза за БТА полковник Атанасова-Кръстева, която е началник на катедрата по „Национална и регионална сигурност“ във факултет „Сигурност и отбрана“ на Националния военен университет „Васил Левски“. Повече за реализацията на жените в армията, с техните научни и лидерски интереси - в интервюто за БТА.

Към момента академичният състав на Технически университет-Габрово включва 144 преподаватели, от които 46% са жени, каза за БТА . Общо 130 преподаватели притежават научна степен, а съотношението мъже-жени с научни степени е 68% на 32% за жените. В съотношението мъже-жени на ръководни позиции е налице абсолютно равенство - 50 на 50. В рамките на университета през последната година 30% от жените са участвали в научно-изследователски проекти. В момента в образователната и научна степен „доктор" се обучават осем жени, което представлява 22% от всички обучавани докторанти. Анализът на данните показва, че преобладава делът на успешно защитилите в срок жени докторанти, които се ориентират към научна кариера след обучението.

С лек превес в научните среди са жените спрямо мъжете в област Кърджали, сочат данните за членовете на кърджалийския клон на Съюза на учените в България. За БТА неговият председател в областния град доц. д-р Дора Янчева коментира, че от 50 членове 28 са жени и 22 мъже. Сред тях са хора с различни научни степени – от най-ниската до най-високата. В кърджалийският клон членуват четирима професори, единия от които е руски професор. Осем от членовете са на възраст до 40 години, каза още доц. д-р Дора Янчева.

В Техническия колеж в Ловеч, който е към Технически университет – Габрово, преподавателите в предлаганите специалности са седем, сред които петима мъже и две жени.

Жените преобладават в академичния състав на Медицинския университет в Плевен, показва справка на висшето училище, подготвена за БТА. Общо 188 са главните асистенти, доценти и професори в университета, от които 104 са жени и 84 са мъже. Главните асистенти са 50, от които 29 жени и 21 мъже. Доцентите са 103, от които 59 жени и 44 мъже, а професорите са общо 35, от които 16 жени и 19 мъже. Във всички категории академични длъжности преобладават жените, с изключение на професорите, където мъжете имат лек превес.

Почти равно е съотношението между мъжете и жените, занимаващи се с наука в Русенския университет. Общо 462 преподаватели работят във висшето училище. От тях 248 са мъже, а 214 са жени, съобщиха за БТА от университета в крайдунавския град.

В Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов общият брой на хабилитираните преподаватели е 77, от които 41 са мъже, а 36 жени. Данните сочат, че в научното направление „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка“ 68 процента от преподавателите са мъже, но в направлението „Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност“ 65 на сто от преподавателите са жени спрямо 35 процента мъже. Най-голямо е съотношението на жените спрямо мъжете в дисциплините „Приложение на изчислителната техника в икономиката“ и „Планиране“- 67 процента. Петдесет на петдесет са преподавателите по Международни икономически отношения и Маркетинг. Статистиката показва, че при стопанските науки се забелязва леко увеличение на жените нехабилитирани преподаватели.

Почти равен е броят на мъжете и жени преподаватели в Инженерно-педагогически факултет, Колеж-Сливен и Департамент за квалификация и професионално развитие на учители към ТУ-София. Академичният състав се състои от 79 преподаватели - професори, доценти, главни асистенти, асистенти и старши преподаватели, от които 39 са мъже, а 40 са жени.

Общият брой на академичния състав в Тракийски университет в Стара Загора е 573 души, от които 338 са жени, а 235 са мъжете, съобщиха за БТА от пресцентъра на висшето учебно заведение. Това означава че процентното съотношение е 59 на сто в полза на жените. Най-много дами сред преподавателите има в най-голямата структура на университета- Медицинския факултет, където са 130 жени на 73 мъже. А в процентно съотношение най-много са жените във Филиал Хасково, където са близо 82 на сто - девет жени на двама мъже, следвани от Департаментът за информация и повишаване квалификацията на учителите - осем жени на трима мъже и Медицинския колеж, където работят 22 жени и 11 мъже. Ветеринарномедицинският факултет е единственият, където преобладава силният пол - там преподаватели са 58 мъже и 41 жени. Във факултетът по "Техника и технологии" в Ямбол са 32 жени и 27 мъже, Педагогическият факултет има 33 жени преподаватели и девет мъже, в Стопанският факултет - 32 жени на 18 мъже. Единственото звено, което е с приблизително еднакъв брой на учените е Аграрния факултет, където преподават 39 жени и 37 мъже.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хахаха

    46 0 Отговор
    Европейска работа. Една от най неучените жени , говори за учените такива.....!?

    Коментиран от #31

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българин

    30 3 Отговор
    Макар и неука разбира ги нещата
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 0 Отговор
    Това го няма в уикипедия , що ли ❗❓❗❓

    “ Ние нашето Марче си го знаем, то компютър не можеше да пусне преди пет години, сега дигитализация ще прави на Европа“ взриви селското събрание и хората избухнаха в смях. Тук трябва да се отбележи, че събранието в селото е било организирано от сподвижници на Герб Благоевград, които след като са чули какво мислят за Мария Габриел нейните съселяни са побързали да напуснат селото."
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аугусто Пиночет

    25 0 Отговор
    Миндиляк коросмучещ
  • 10 Айде

    25 0 Отговор
    Тази още ли не работи!?
  • 11 Йеронимус БОШ

    22 0 Отговор
    Проста женица ! Кой я СЛОЖИ на този пост ? Да не би да е човека-ТИКВА ? Ще бъде ли наречена и Проста Габриелина П-утка ?
  • 12 баба ЯГА

    18 0 Отговор
    Проста женица ! Кой я СЛОЖИ на този пост ? Да не би да е човека-ТИКВА ? Ще бъде ли наречена и Проста Габриелина П-тка ?
  • 13 русенец

    23 0 Отговор
    тази тъпата кой я натика там

    Коментиран от #18

  • 14 Кума ЛисА

    16 0 Отговор
    В коментар 11 бе написано същато като в 12 но с една разлика .....в думата П-тка , ТИРЕТО бе заменено с буквата У !
  • 15 Абе

    19 0 Отговор
    Какво изследва и какво научи? Потрес
  • 16 мухата ЦЕЦЕ

    23 1 Отговор
    Добре би било да се оповести каква заплата взема тази жена ! Какви облаги и привилегии ползва ! И.....каква работа въобще е свършила ! Хората / ние/ и осигуряваме ОХОЛЕН и ПРЕБОГАТ живот , а срещу това чуваме само лозунги и добри пожелания и психопатско евро-говорене , БЕЗ НИКАКЪВ СМИСЪЛ И ПОЛЗИ !
  • 17 Марчето

    21 0 Отговор
    Дори патки не може да пасе, само ги яде!
  • 18 тиквенсониада

    19 0 Отговор

    До коментар #13 от "русенец":

    Натика я един простак от Банкя ! Щом тя е цвета и елита на ГЕРБ , какви ли са останалите ? Леле - мале , тежко ни !
  • 19 кумчо Вълчо

    23 0 Отговор
    Тая уфцъ не беше се изхождала скоро.Специалиската по нищоговорене.
  • 20 Изобщо

    17 0 Отговор
    не желая да чета тъпните на някаква си Мара , която по някаква си зла за ЕС и България случайност , се озова в Брюксел !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Колко

    19 0 Отговор
    е коефициентът на интелигентност на Мара Габриел?

    Коментиран от #27

  • 23 Жирафа Габриел

    14 0 Отговор
    Коефициентът на женските жирафи в България е под всякаква критика
  • 24 Гадост Одранова

    7 0 Отговор
    За дигитални жени и иновации каза ли нещо?
  • 25 Кифла

    9 0 Отговор
    Проста герберска кифла
  • 26 Тъкмо се чудех

    9 0 Отговор
    това дългишиестото и нищоправещо същество къде се изгуби.
  • 27 Колкото е номерът на маратонките

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Колко":

    на Леброн Джеймс.

    Коментиран от #30

  • 28 Студопор

    4 0 Отговор
    Български учени откриха жени-учени.. Не вярвам на хора с две първи имена.
  • 29 Не я ли е срам тая

    3 0 Отговор
    Паразит ...престъпници , които крадат милиони евра в затъналият до шия , а вече във война ЕСЕСовски фашистки концлагер....ква наука на, маро, ела да видиш окаяното състояние на сградния фонд само в бг - то и развалените реактиви, дето ги доставят с 10 годишно закъснение в лабовете без апаратура....
  • 30 Колкото шията на тоя жирав

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Колкото е номерът на маратонките":

    Мара
  • 31 Две минус

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Абсолютно точно по смисъл изказване, което подкрепям. Не знам, защо не използвате по-правилната дума за "неучена"? Тя горката е откровено неграмотна! Друг въпрос е, че тя по природа толкова си може и каквото и да се направи нищо не е в състояние да я ограмоти!
  • 32 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    И тази скумрия настанена по шуромъженачески начин изпълзя от уютната си дупка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол