Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 14:18 2 814 72

Шкварек: ДБ плюс ПП ще почнат да инкасират негативи, защото на българина започва да му писва да му се месят отвън

  • кристиян шкварек-
  • дб-
  • пп-
  • негативи-
  • българина-
  • писва-
  • отвън

"Либералите у нас все още смятат, че България е нещо малко и азиатско, което те трябва да цивилизоват и да дръпнат на всяка цена към Запада",  коментира политическият анализатор 

Шкварек: ДБ плюс ПП ще почнат да инкасират негативи, защото на българина започва да му писва да му се месят отвън - 1
Снимка: БГНЕС

"България в момента има нещо, което много народи нямат – има държава. Колкото и да говорим, че не е това, което искаме да бъде, не е суверенна и т.н. Кюрдите, ако ни чуят как говорим за България, че "нямаме държава", много ще ни изпсуват, или палестинците. Понякога забравяме хубавите неща, които имаме. Това, че имаме собствен език, институции, които говорят на нашия език, че имаме образование, което преподава нашата история. Нашите деца учат нашата история в нашата земя, говорят нашия език. Тези неща трябва да ги повтаряме, защото в един момент забравяме какво е важно да се борим да го има. В един момент изпадаш в един битов нихилизъм – важно е да се боря за кренвиршите и за билета в градския транспорт."
Това мнение изрази в интервю за БНР Кристиян Шкварек - историк, политически анализатор, представител на групата на Европейските консерватори и реформисти.

В България липсва политически елит, който да има гръбнака, който имат някои други елити в Източна Европа, дори в малки, дори в слаби държави, посочи Шкварек.

По думите му в Европа се откриват "проблясъци" на политически елити, които имат гръбнака да се опълчат на мейнстрийма.

"Обаче го правят. В България като че ли това липсва. И там има всичко, което има и при нас – политици, които нямат гръбнак, доносници, комсомолци, колониална администрация и т.н. В България пък също има и хора, които се занимават с политика, които имат гръбнак. Въпросът е в баланса и това обществото да даде малко повече доверие на тези, които имат гръбнак и по-малко на другите. Може би българинът е малко по-предпазлив, може би малко повече се плаши от това да овласти хора, които говорят малко по-смело. Българинът се страхува от крайности – нещо, което много пъти му е помогнало в историята, много пъти го е спасило. (…) Българинът има естествен имунитет към крайностите, който е хубав. В момента го пази от крайния либерализъм на Запада, обаче същевременно понякога малко го плаши да вземе по-смели стъпки и да овласти по-смели хора."

Либералните хора в България са много провинциални по мислене в геополитическия смисъл, смята Кристиян Шкварек.

"Те примерно смятат, че по-голяма заплаха за България е някой олигарх долу, в югозапада, отколкото нещо, което бълва Холивуд. (…) Това са хора, които все още не разбират, че България е част от Европа и Запада. Хора, които все още смятат, че България е нещо малко, азиатско, което те трябва да цивилизоват, да го дръпнат на всяка цена към Запада и много се притесняват, че хора, които евентуално критикуват някакви елементи на Запада, пречим на този процес. Аз винаги съм смятал България за част от Европа, още повече сега, когато от години е част от всички институции на Европа и на Запада. В мен няма такъв страх, че ето сега, утре ще напусне и ще отиде в съюз с китайците например."

Относно тезата за критиците на еврозоната у нас като путинисти, Шкварек направи паралел с Полша.

"Сред крайните либерали в България, България просто по никакъв начин не трябва да има никаква собствена позиция по който е да било европейски въпрос, освен "повече Европа, повече Европа, повече Европа". Ако нямаме повече Европа, ние моментално ще напуснем, според тях, този съюз и ще отидем в Евразия. Това е един много силен провинциален страх, който липсва в Полша и затова поляците могат да си позволят, и го правят, да имат собствена позиция по отношение както на развитието на Европа, така и на собствената им държава в Европа. И те казват – в момента Европа налага на най-високо ниво самоубийствени политики в сферата на енергетиката, ние устояхме на този натиск от Брюксел и не си закрихме енергетиката. Ако и нашата валута беше там – в ЕЦБ, нямаше да можем да устоим."

"Нямаме нужда от нечии санкции, за да станем повече европейци. България е в Европа. Хайде престанете с това провинциално мислене", апелира той по казуса със санкциите "Магнитски", като ги нарече "очевидна външнополитическа намеса в работите на България" и "вид обида".

ДБ плюс ПП ще започнат да инкасират негативи, защото на българина започва да му писва да му се месят отвън, изтъкна Шкварек.

"Масовият българин вижда, че постоянно се месят в българските дела и му писва. Даже може да има обратен ефект. Българинът не обича хора, които доносничат, които ходят и се оплакват на госпожата."

Мечтата на демократичната общност е местната кампания да се качи върху националната в избори 2 в 1, затова ще се опитат да саботират всячески съставянето на правителство след вота пред април, прогнозира Кристиян Шкварек.

България може да започне като други източноевропейски народи, които се чувстват еманципирани - като унгарците и поляците, да избира собствения си път, подчерта Кристиян Шкварек в предаването "Политически НЕкоректно".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПП са

    90 32 Отговор
    патерица на Посолството. А ДБ са патерица на ПП. От това, да си патерица на патерицата на Началника, по жалка история няма накъде...

    Коментиран от #3

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    68 29 Отговор
    ТОЧНО така СИ е
  • 3 Даже

    57 20 Отговор

    До коментар #1 от "ПП са":

    По точната аналогия е куче- пудел- сабака. Да си пудел на пудела на Началника- не мога да си представя по голямо падение...
  • 4 Българин

    56 28 Отговор
    Аре на ПП бих им простил грешките на растежа, а и имаше тонове помия върху тях от родните мисирки, ама тва, че се гушнаха с тъмнолилавите комсомолци с леви идеи на ристе бойкикев НЕ. Загубиха ме като електорат. Предполагам ще се гушнат и с тиквоглавите в името на ....абе някви ценности там, предполагам идващи от народната пара за крадене. Щоро под евро и нато ценнпсти тиквон велики има предвид еврофондове за крадене и народни пари за оръжия и комисионни
  • 5 ТаУмВзе

    28 36 Отговор
    Полячето уж наЦионалист ли? Краен смех е.

    Коментиран от #70

  • 6 българин

    32 60 Отговор
    Ти да видиш, откъде се пръкна и това патрЕотчЕ, кога стана цигане, кога му почерня задника и започна да словоблудства и да сипе тъпотии, тва "другарче" путинче има мерак за евродепутат, а не за мАсковски фронтовак, но плещи каква велика държава сме и колко ни пречи Европата, много се подценяваме, къде се въдат подобни путински кретени?!

    Коментиран от #25

  • 7 Бамбука

    36 32 Отговор
    Аман от платени "предсказатели" . Оставете народа сам да си избере за кого да гласува.
  • 8 незнайко

    39 14 Отговор
    Само така, трябва да следваме унгарците защото те са били винаги с НАС !!!
  • 9 Дааааа

    50 19 Отговор
    ДБ плюс ПП ще почнат да инкасират НЕ негативи, а един голям и дебел
  • 10 УРА,, УРА

    22 53 Отговор
    Ще ни се месят отвън разбира се, защото сме слаби, корумпирани и жалки. Не дай си боже кой ще ни помогне при една евнтуална военна инвазия, прави ли някой сметка? НАТО, разбира се! Никой друг. Затова ще ни се месят и ще си траем. Когато си направим конкурентна и многобройна армия, тогава можем да претендираме за някаква независимост.

    Коментиран от #14, #51, #59

  • 11 Дааааа

    38 14 Отговор
    ДБ плюс ПП ще почнат да инкасират парапети поголовно скоро
  • 12 да де

    41 9 Отговор
    Докъде се докарахме един получужденец да ни зове да се изправим за да си отвоюваме държавата.
  • 13 Ко?

    33 35 Отговор
    И щом му се месят отвън значи и Възраждане са първи в списъка. Руска партия в България, що за нея не говориш, а партенко

    Коментиран от #17

  • 14 Ще ни се месят отвън разбира се, защото

    23 7 Отговор

    До коментар #10 от "УРА,, УРА":

    Да ти се намеси на теб някой, като за радиатора се хванеш недоразумение продажно.
  • 15 сигорното е

    25 23 Отговор
    Д Б ще оберат всички негативи от тази коалиция с ПП но техните лидери на ДБ май не виждат по далече от носа си ,ПП е компрометирана партия от двамата си съпредседатели и еврейнчето да се оправят
  • 16 Инж+

    24 6 Отговор
    Бг е в Европа, ама не съвсем. Няма Върховенство на Закона.
  • 17 Докажи го!

    31 10 Отговор

    До коментар #13 от "Ко?":

    То за Вас русофил е ме този който е за руснаците, а този който НЕ целува задните части на вашите господари американците..

    Коментиран от #35

  • 18  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    40 19 Отговор
    За ДБ плюс ПП само луд може да гласува ! Някой завършен олигофрен.
  • 19 Няма малко Азия и малко Европа, тук

    12 20 Отговор
    въпросът е или или! Ето ви пример:
    Граф Алексей Николаевич Толстой е руски писател, академик (от 1939 г.), депутат във Върховния съвет на СССР, автор на множество романи, разкази и повести. Ревностен поддръжник на комунистическия режим в СССР, 3 пъти носител на Сталинска премия (1941, 1943 и 1946, посмъртно).
    “Има две Русии. Първата Киевската е с корени в световната и отчасти в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата и справедливостта, тази Русия ги разбира така както ги разбира и целия Западен свят.

    А има и една друга Русия – Московската. Това е Русия от гората, монголска, дива и зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата жестокост. Тази московска Русия от най-стари временна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и е ожесточен враг на Европа!”
  • 20 ЛиБеРаст

    31 12 Отговор
    "ДБ плюс ПП" са децата на бивша комунистическа номенклатура плюеща срещу отдавна покойният комунизъм и срещу отдавна покойният Съветски съюз. Всичко това финансирано от глобалиският финансов олигархат чрез Сорос. НИЩО ДРУГО!
  • 21 Факт е!

    23 7 Отговор
    "Либералните хора" в България са много провинциални по мислене в геополитическия смисъл, смята Кристиян Шкварек. Даааа.....
  • 22 Реалист

    27 12 Отговор
    Много е просто. Няма как да придумаш българина( 70% ) да мрази Русия. Ако го правиш , то настройваш тези избиратели срещу себе си. Това правят ПП и ДБ и се самоубиват. Така е и срещу Радев . Не го ли виждат ? Така наливат в мелницата на мутропитека.

    Коментиран от #38

  • 23 На кое да

    18 6 Отговор
    Се опълчиш бе Шкварек. На политици които не мислят за собственото си облагодетелстване, на толерантността и отношението между хората. Какво по точно се опитваш да предпазиш....корупционните схеми и простащината която е обхванала обществото ли.
  • 24 Избирател

    28 15 Отговор
    Защо в бъдеще време те и сега са мразени(ПП и ДБ) поне аз много ги мразя предполагам че ще има много като мене.Затова и ходя да гласувам защото неща такива да ми решават съдбата.
  • 25 Доносническа България продължаваме преда

    28 12 Отговор

    До коментар #6 от "българин":

    Ох милия ми той палавник българин още ли не си на фронта да се биеш срещу лошите руснаци? Как са доносниците от Доносническа България на Ицето абе как този е закупил апартамент 200 кв в центъра на Брюксел от доноси пред козяк ?а да не забравя и продължаваме предателството с Кирчо и кокорчо,предаха интересите на България в Македония и подписаха съкращаване с 40 % на енергетика ,хайе пиле бягай да си вземеш центовете от нпо Сорос
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 !!!?

    11 20 Отговор
    Как кремълската диспора брани Корупцията..."списъка Магнитски" било намеса от вън, ветото за Шенген било намеса от вън, да се спре кюмюретната душегубка било намеса от вън,... !!!?

    Коментиран от #32, #47

  • 28 Направихме

    5 16 Отговор
    Широкомащабно проучване на нагласите на гражданите които одобряват политиката на пепе и де бе
    Запитаните от тях 1009 човека
    Какъв процент ще събере тази коалиция отговориха средно около 27,2 процента

    Коментиран от #49

  • 29 ПЪПЪ И ДЪБЪ ШЕ МУ ФАНАТ ДЕДОВИЯ

    14 4 Отговор
    НА ТИКВАТА , А ТОЙ ЩЕ ГО ФАНЕ НАШИЯ !
  • 30 един

    11 12 Отговор
    Е да де,тя Русия като се меси това не е отвън,руснаците са си направо у тях!
  • 31 гого

    22 5 Отговор

    До коментар #26 от "Шкварек, Каква шарена птица си ти??":

    колкото и кокорчо и кирчо от продължаваме предателсвото, те какви Българи са като предават Българския интерес,а ицето от доностническа българия доностници на козяк те какви Българи са ?/ какво са направели за страната дай примери факти иначе си една забравена мома от нпо сорос хайде в лево подлого
  • 32 иваило

    15 6 Отговор

    До коментар #27 от "!!!?":

    то един списък като една баба казала на друга ама вие джендърите сте били уникални бе !!къде са доказателсвата а подлого къде .това че америте казали .ами то има доказалства за на байдън сина за украйна ама какво
  • 33 Жалко

    18 3 Отговор
    Действително ми писна някакви да ми казват какво е хубаво като за 60г ми опит знам и хубаво и лошо у нас и по света от личните си наблюдения и усещания .Големите братя и сестри ми писнаха както и техните глашатаи.

    Коментиран от #41

  • 34 Унуфри

    14 23 Отговор
    Този поляк да заминава за Полша и да не обяснява за българите
  • 35 Смех

    9 25 Отговор

    До коментар #17 от "Докажи го!":

    Пък вие целувате на руснаците. Видяхме десетилетия с Русия докъде стигнахме - 3 фалита на държавата. Фалирали държави, вървящи заедно с американците няма, а ходите там да работите, защото са успели и богати. Ей ти Германия, Франция, Нидерландия, ако щеш и едната Хърватия или Румъния, която ни изпревари за всичко.

    Та ако трябва да избирам между беден слуга на Русия и нормален, европейски живот с Америка, няма да избера Русия.

    Коментиран от #60

  • 36 !!!?

    21 18 Отговор
    На българина започва да му писва да му се месят отвън !!!!

  • 37 И ДВЕТЕ МАФИИ ЩЕ ГЕ ИЗФЪШКАМЕ ОЩЕ

    10 1 Отговор
    ДО КРАЯ НА АПРИЛ В КЕНЕФА НА ИСТОРИЯТА И ПО ЗАТВОРИТЕ !
  • 38 На предните избори русофилията

    8 15 Отговор

    До коментар #22 от "Реалист":

    си сви. Тя достигна 25 % от броя на гласувалите, което е 12,5% от имащите право на глас! Другите не са за русия, една част гласува с краката си към Европа, а другата е разбрала, че от русия файда няма никаква!
  • 39 Съвет

    13 10 Отговор
    Индивида е много болен и има нужда от спешна психическа помощ или е на хранилката на сикаджията и шайката !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Другарю Шкварек запомни

    11 14 Отговор

    До коментар #33 от "Жалко":

    Ние не сме С Корея или Русия да не зачитаме партньорите си и да правим каквото си искаме Ние сме в Европейски съюз доброволно и съзнателно а не на сила както бяхме във СИВ и Варшавски договори Светът е глобален Никой не може да оцелее сам

    Коментиран от #55

  • 42 🇧🇬🇪🇺💯

    3 3 Отговор
    Виж какво животът си върви, керванат си върви, кучетата си лаят, българина не мож го помръдна със световен лост, всичко сме видели всяква мътна вода е изтекла на този балкански кръстопът, има приказка, “и турско да стане”, тоест не мож ни уплаши нито с инфлация нито с дефлация, нито с пари, нито без пари, нито с топло, нито със студено, “и висока вода и ада да дойдат” ще са тук и ще отминат от Холивууд не са интересуваме, холивудски филми гледаме, всяква кочина сме виждали и Германска и Съветска и Руското Освобождение на България е факт който никой не може да промени, но руско иго, турско иго, фашистко иго, комунистическо иго или там някакво си друго иго на никой не му е притрябвало, за риба ходим, балъци не сме❗️
    Та за кфо си говорихме❓
    Comprende Compradore ❓
    Не гласуваме❗️
    Ай у лево❗️
  • 43 Реалист

    7 11 Отговор
    Този Гербаджия може да си бълнува колкото си иска а и мечтите са безплатни. Колко ти плаща бъдещия клиент на Магнитски Борисов зада ръси тия глупости.
  • 44 Цуца

    2 7 Отговор
    Туй заблудено момче май търси къде зимуват раците. Нещо / нищо не му е яссно и важно е да се изкаже, ама че територията България е в ръцете на мафията нЕма значение
  • 45 Тома

    8 7 Отговор
    Той и бате бойко е недоволен от ПП и ДБ защото му спряха ежедневното пълнене на чекмеджето ама съдба братко
  • 46 Гост

    6 2 Отговор
    Искате да си крадете този народ безкрай нали така. Ама ще връщате рано или късно. Мафия.
  • 47 Намесата на съединените щати

    11 2 Отговор

    До коментар #27 от "!!!?":

    Предлагаш да я наричаме НАМЕСА ОТВЪТРЕ

    ТАКА ЛИ?
  • 48 Жоро

    4 11 Отговор
    Руски башибузук
  • 49 Направихме

    2 4 Отговор

    До коментар #28 от "Направихме":

    Защо ми пишете минуси?
    Четете внимателно моля!
  • 50 Иван

    1 4 Отговор
    Я по добре обясни колко ти платиха за тези безсмислици Кюрдите и Африка ние сме африканци които живеят в европа
  • 51 Олд Четърхенд

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "УРА,, УРА":

    Я пак? НАТО ще ти помогне? Абемишко, колко въоръжение предоставиха на Украйна и вече изпитват недостиг за собствените си армии.Точния термин е недокомплект.Съобщиха го официално,но клавиатурните мауси откъде да го знаете.
  • 52 Наблюдател

    5 11 Отговор
    Да участваш в предаване с водещ путиниста Петър Волгин си е сериозна диагноза!

    Коментиран от #56

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 тоя път

    5 3 Отговор
    полското неонацистче е право за либералфашагите-глобалисти на хранилката на западните посолства
  • 55 Бивш канадец

    7 4 Отговор

    До коментар #41 от "Другарю Шкварек запомни":

    А тези "партньори" зачитат ли ни? Щото по всичко личи, че за тях сме нещо трето качество - и за тях ние сме всичко друго, но не и партньори!
  • 56 Шматка

    9 2 Отговор

    До коментар #52 от "Наблюдател":

    Аха. А според теб сигурно Ризова и мисирките от Нова са на ниво Пулицър?
  • 57 Татуиран Ганьо...

    2 3 Отговор
    Имам напуска на прасецо...християнски кръст, но не съм чел бибилията ! Потреот съм, някой да продава работещо черешово топче ?!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 случаен

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "УРА,, УРА":

    отде таз инвазия,кат около нас все натовци,а те не се намесват при вътрешни конфликти,справки кипър
  • 60 случаен

    7 2 Отговор

    До коментар #35 от "Смех":

    русия ли сря реакторите тя ли разби селското стопанство,икономиката,ю.поток
  • 61 Пецата

    1 3 Отговор
    Аз ше гласувам за русофилите и Волен само за майтапа 🤪
  • 62 5678

    3 4 Отговор
    Долни балкански изводи и коментари
  • 63 Тоста

    5 6 Отговор
    Шкварек, обърши жълтото около устата, поучи малко, пийни хаповете и после коментирай.
  • 64 Госあ

    4 2 Отговор
    “ Либералните хора в България са много провинциални по мислене в геополитическия смисъл” и аз така смятам ! Това са хората изпълзяли иззад щандовете на плодзеленчуците и месарниците !

    Коментиран от #71

  • 65 хммм

    4 4 Отговор
    Шкварек ти какъв си бе не българин !!!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Прав

    4 1 Отговор
    Тук във България нищо не работи няма институции и образование качествено тук господства МАФИЯТА И НИКОЙ ДРУГ закони няма във България
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Минева

    1 1 Отговор
    За кой българин? Или ей така си дрънкаш лаф да става
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 типичен пример е кумгейт

    7 0 Отговор

    До коментар #64 от "Госあ":

    Делян Добрем продаваше краставици на пазара в Хасково ( после му порасна работата до калъфи за телефони).
    Т. Дончев управляваше радиоуредбата в Габрово, боко знаем с какви тъмни дела се е занимавал и т.н. Владислав Горанов е завършил дистанционн най-корумпираната Смищовска академия в най-изявения й период на ректора Паричко Мадамов, както . го наричаха студентите.
  • 72 Искам да попитам

    0 0 Отговор
    коя партия се брои консервативна в България?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол