Last news in Fakti

9 Април, 2024 22:05 2 715 38

Колко милиарда има в хазната: Спор между служебният финансов министър и "ПП-ДБ" за фискалния резерв

  • фискален резерв-
  • пп-
  • служебен финансов министър

Заради цикличност, резервът се мери в края на всеки месец, в края на април той ще бъде над 9 милиарда лева, пише в позиция на партията

Колко милиарда има в хазната: Спор между служебният финансов министър и "ПП-ДБ" за фискалния резерв - 1

От „Продължаваме промяната“ (ПП) излязоха с позиция по повод изявлението на служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова за размера на фискалния резерв. Резервът в края на март е 9,9 млрд. лева, се посочва в позицията, изпратена от пресцентъра на партията и цитирана от БТА.

В началото на април са били направени големи плащания, като 1,6 млрд. лева към Българския енергиен холдинг (БЕХ) за дълга на "Топлофикация – София", както и 1,5 млрд. лева за изплащането на пенсиите за април.

Очакваните данъчни приходи през април са 3,9 млрд. лв., като датите за тях са на 14 април - данък добавена стойност, и след 25 април - данък върху доходите на физическите лица и осигуровки. Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца, се посочва в позицията на ПП. Така че в края на април се очаква фискалният резерв да е пак над 9 млрд. лв., допълват от формацията.

„Трудно ми е да повярвам, че г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция “Държавно Съкровище”, не знае тези факти. Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от “държавата фалира” и “ще умрем от студ”, заяви съпредседателят на ПП и бивш министър на финансите Асен Василев.

По-рано днес служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова съобщи пред журналисти, че по данни на БНБ фискалният резерв към 8 април е 6,689 млрд. лева. Беше казано, че към 29 март фискалният резерв е бил 9,9 млрд. лева, каза Петкова по повод дадената по-рано днес пресконференция, заедно с Асен Василев.

От парите във фискалния резерв 4 млрд. са във т. нар. Сребърен фонд. 1,6 млрд. лева бяха предоставени по придобиване на вземанията от "Топлофикация София" от "Булгаргаз", каза Петкова на въпрос къде са сумите от разликата между 9,9 и 6,7 млрд. лева. За останалите разходи е нужен по-подробен анализ и може би в началото на следващата седмица ще ви уведомя и за политиката на МФ за дълга на държавата, каза Петкова.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    56 19 Отговор
    Кокорчо отмъкна три милиарда и заминава на 🏝️

    Коментиран от #5, #24

  • 2 Възрастната

    19 43 Отговор
    другарка объркала тотално сметките !
  • 3 Делю Хайдутин

    53 18 Отговор
    Кокорчо фалира държавата!

    Коментиран от #6

  • 4 име

    41 9 Отговор
    От студ няма да умрем, но едни "случайни" фирми, спекулирали с цената на газта пре 2022г, като тъпчели в Чирен скъп но демократичен руски газ, ще отмъкнат от джоба ни 260 милиона лева за компенсация на загубите, които трупат заради спадането на борсовата цена на газта. Иначе сме пазарна икономика, вярайте му на асанчо!
  • 5 Вуте

    32 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Точно така, а на всичко отгоре мъжо му остава шеф на НАП.
  • 6 Нека бъдем точни

    28 8 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Правилното е умишлено я обра!
  • 7 коментар

    18 6 Отговор
    нали шпецата остава
    това е важно.
    от там требе да се чисти
  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    33 9 Отговор
    500 МИЛИОНА ЕВРО Е САМО ЗАГУБАТА ДЕТО ПРОДАДОХТЕ НА ПОКРАЙНЯ ДВА РЕАКТОРА И ОБОРУДВАНЕ СТРУВАЩО НАД 1 МИЛИАРД ЕВРО :))

    Коментиран от #35

  • 9 Бай Дън

    35 9 Отговор
    Само война ще ни оправи, мургавите ще избягат тях ги е страх от гърмежи, софиянци са пе……ли от тях не става нищо само могат правят прайдове провинцията е надежда.

    Коментиран от #23

  • 10 Мда

    15 20 Отговор
    Уж не били политически кабинет, а почнаха с атаките и внушенията от първия ден, а мисирките веднага разпространяват.
  • 11 Мирослав

    29 8 Отговор
    500 милиона лева ни струва хрантутенето на семействата на украинските нацисти по българските курорти за 2023г. Колко ще ни струват през 2024г.???
    И колко детски болници няма да можем отново да построим заради тях????

    Коментиран от #14

  • 12 Сталин

    25 8 Отговор
    В хазната няма милиарди ,има само дългове ,преди първото правителство на Тулупа България и наше дълг 15% от БВП ,сега е 50% от БВП къде са похарчени милиардите ,в чекмеджета и пачки и офшорните сметки на ПП(Прости Пу тки),а бедната българска овца да плаща дългове с поколения
  • 13 Иванова

    9 4 Отговор
    "Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от “държавата фалира” и “ще умрем от студ”. Това написа във Facebook доскорошният министър на финансите Асен Василев, след като по-рано днес новият министър на финансите Людмила Петкова, че се губят милиарди от фискалният резерв. По-рано днес Людмила Петкова обяви смяната на директора на Агенция "Митници".По-рано днес Людмила Петкова обяви смяната на директора на Агенция "Митници". Тя също посочи, че фискалният резерв на България е 6.7 млрд. лв., макар по-рано при поемането на поста от Асен Василев да бе обявено, без тя да възрази, че наличното в него е 9.9 млрд. лв. към 29 март."Резерв в края на март 9.9 милиарда лв. Големи плащания направени в началото на април: 1.6 милиарда към БЕХ за дълга на Топлофикация и 1.5 милиарда за изплащане на пенсиите през април. Очакваните данъчни приходи през април са 3.9 милиарда лв. и пристигат на 14-ти (ДДС) и след 25-ти (Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че в края на април се очаква той да е пак над 9 милиарда лева", обясни Василев.


    "Трудно ми е да повярвам, че г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция “Държавно съкровище” не знае тези факти. Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от “държавата фалира” и “ще умрем от студ”., заяви той, говорейки за действията на последния служебен кабинет около внасянето на бюджета тогава
  • 14 Метрополията

    13 8 Отговор

    До коментар #11 от "Мирослав":

    Събирайте капачки и се стягайте за Източния Фронт!
  • 15 акудх

    9 22 Отговор
    фактически ето колко пари смятат да откраднат обръчите от фирми от временното правителство разликата между 6,5 милиарди девет милиарда президента Румен Радев ДПС и герб се точат да откраднат от българските граждани
  • 16 Иван

    25 5 Отговор
    Считай как ГЕРБ са ни "клатили" толкова години - доходите бяха 500 лева, а пари е имало винаги.

    Живи и здрави да са - но това е нечувана наглост, на инвалиди да се подиграват - както и да е.

    В църквите - ГЕРБ са първи - но иначе - не знам, дали наистина вярват, че могат да изкупят греховете.
  • 17 Промяна

    23 8 Отговор
    СЕГА ПАРИТЕ СА ТОЛКОВА АСЕНЕ СПРИ ДА ЛЪЖЕШ НАГЛЕЦИ
  • 18 хммм

    15 20 Отговор
    Дъртата бабушкера пак се е филмира. Спомняте ли си когато кукавицата на кРадев казваше, че нямало да има пари за пенсии, преди да дойде правителство "Денков"?
  • 19 Тука има, тука няма

    13 6 Отговор
    ПиПащите всичко са преброили и всичко са натъкмили, обаче им резнаха мераците и сега си дерат ризите пред министерството от нескрита алчност.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 пак ли

    11 6 Отговор
    Тоя филм го гледахме и при последния служебен кабинет. Айде сега, сетете се сами кое е общото между двата!
  • 22 Мнение

    16 5 Отговор
    Аз съм сигурен, че Бойка Борисов има два милиарда лева. Вкарайте го е затвора, разбийте му къщата и ще ги намерите в брой, на флашки и в злато. После направете така и с Гешев, с Пеевски и с Цацаров и със Станислав Трифонов и т.н. и ще съберете над 10 милиарда лева на народа на България

    Коментиран от #29, #30

  • 23 Опааа

    0 6 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Дън":

    Кажи къде си бе "мъжленце"! Да дойда да те изпедаля! Цялата ти семка ще оплодя! За теб ще има бонус! Ма- ми- цата ти поругана!
  • 24 Да те питам

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На троловете, колко ви е данъка? Осигуровки плащате ли?
  • 25 Казуар

    4 5 Отговор
    Бабке бабке, веднага,още преди да се запознаеш как стоят нещата, ззапочваш да плюеш по Радевски.
  • 26 Бу Бу

    2 0 Отговор
    Не знам какво се пените и обяснявате всички дето нищо не разбирате от Държавни финанси. След 20 дена е Май месец. Поглеждаме дали в края, на Април в хазната има над 10 млрд. лева , после поглеждаме какво има в хазната на 10-ти Май и готово. Правим сравнение с края на Март и 10-ти Април и виждаме къде е истината. Аз като финансов аматьор така действам. 100% вярна сметка.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гръч

    1 1 Отговор
    По малко от сметката на зеленски
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Да.........

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Мнение":

    Да остане само КирЕто и НЕжния Асен, та да ни Е.АТ МА МА ТА окончателно?
  • 31 Леля Асена Спецова здраво краде с

    3 4 Отговор
    Любовта и Румен! По крадлива МФ от Асена не сме имали!
  • 32 бай герги

    2 1 Отговор
    кокора излезе най-големия измамник
  • 33 Дани

    1 3 Отговор
    Бабката още не влязла в министирството и започна да изпълнява поръчковите лъжи !Ей няма отърване от подлоги и некадърници!

    Коментиран от #34

  • 34 Някой

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Дани":

    А ти какво очакваш, да прикрие кражбата на МИЛИАРДИ от Асенчо и Кирчо?
  • 35 мамаша

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "САТЪРА НА ХАНА":

    хане а ти ако имаш само резервна гума караш ли автомобил И ако резервната гума е за москвич но ти си решил да караш мерцедес за какво ти е тая гума с джантата
  • 36 тук

    1 0 Отговор
    е пълно с финаНсисти дето нито апартамент нито нова кола са си купували а живеят в панелка взета от баща им некакъв партиен секретар в квартала Не са излизали извън БЪЛГАРИЯ но им е ясно какви коли се карат колко пари се печелят навън щото има филми
  • 37 хари потър

    1 0 Отговор
    таз овца ще хване асенчо в лъжа и кражба когато цъфнат налъмите То както се вижда всичко е в развитие и ако за месеца излизат едни пари за пенсии и заплати До края на месеца същите се връщат във вид на данъци и такси
  • 38 Даниел

    0 0 Отговор
    По данни на Топлофикация София,до днес не е изплатен нито лев от задълженията им.Това са лъжите на Асен Василев,парите са отишли в офшорни сметки на Петков и Василев.Този Василев е доказан крадец,и е съден за кражба на софтуер за 20 000 000 лева от съдружника си Мартин,и е съден да върне парите,но все още не ги е върнал.Сега ще плати с откраднатите пари от бюджета на България,а ние ще гладуваме,и ще плащаме кредитите които той изтегли от Европейската банка,които са 60 милиарда лева.И внуците и правнуците ви няма да могат да изплатят тези дългове които натрупа Асен Василев.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове