Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 11:43 1 827 19

Четирима иманяри с археологически находки задържаха полицаи в Любимец

  • иманяри-
  • полиция-
  • любимец

В лекия автомобил, с който са се придвижвали, са намерени 196 предмета с неправилни форми, различни по размери и материал, наподобяващи старинни ценности

Четирима иманяри с археологически находки задържаха полицаи в Любимец - 1

Четирима мъже, търсещи археологически ценности без разрешение, са задържани в Районното управление в Свиленград, съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР в Хасково, цитирани от БТА. На 21 февруари в 19:50 часа криминалисти от Областната дирекция в Хасково и колегите им от участъка в Любимец са установили трима свиленградчани на възраст 32 г., 33 г., 34 г. и 36-годишен от Любимец, оборудвани с три металотърсача и пинпойнтер в нива в землището на Любимец.

В лекия автомобил, с който са се придвижвали, са намерени 196 предмети с неправилни форми, различни по размери и материал, наподобяващи старинни ценности. Мъжете не са показали необходимото разрешение за търсене на археологически обекти. В последващо претърсване в дома на гражданина от Любимец, служителите са открили още шест подобни предмета. Четиримата заловени са задържани до 24 часа по образуваното досъдебно производство. Предстоят експертизи за изясняване ценността на иззетите предмети, а случаят е докладван на дежурен прокурор.

Предишният случай на задържане на нелегални иманяри в региона бе на 14 април м.г. в местността "Чуките" в землището на димитровградското село Ябълково. Там бяха установени четирима мъже с металотърсачи, а при последвалото претърсване в техни домове бяха открити оксидирани метални предмети.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 капитан петко

    28 1 Отговор
    Да не са намерили съкровището на Вълчан Войвода, че ги хващат?
    Само в България е така, да нямаш право да тъсиш нещо древно и ценно в земята!
    Това не е на държавата, а на хората от преди това. Не е редно да е престъпление да търсиш с металотърсач антики и злато и монети... Дори в собствения си имот май нямаш право да търсиш, което е доста нередно!!!
  • 2 да ги пускат иманярите и да търсят

    22 0 Отговор
    заровените $чекмеджета$ от времето на император Тикварийй и патрициите за да има повече хлеб за плебеите
  • 3 240 Крадци,тикви и бандити...

    16 0 Отговор
    Бяха събрани на едно място до вчера и никой не посмя да вкара поне един в затвора!Ама как ще вкара като главният прокурор е баш Гьонсурат и шефа на групата разбойници и главорези.Тези нещастници с металотърсачите,не са били нито на археологически обект,нито са крали народни пари от бедните хорица,но са набедени за баш бандити и разбойници....Ще има пак изваждане на атрибутите от Френската революция по площадите....Ще се отвори много работа за безработните и онеправданите....
  • 4 Език роден...

    9 0 Отговор
    Г-н Тодоров, моля коригирайте заглавието - от него излиза, че иманяриге са арестували полицаи. Все пак сте журналист, езиковите норми не би трябвало да са Ви безразлични - има значение къде е подлогът в изречението!

    Коментиран от #7, #10

  • 5 Младежо,

    8 0 Отговор
    прочети си заглавието и го осмисли. Къде са те образовали? Може би в Югозападния Университет.
  • 6 n√Варна

    3 1 Отговор
    Да уточня: задържаните не се иманяри –те са археолози на свободна практика, така както рекетьорите са данъчни на свободна практика.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Език роден...":

    😆Това е журналист с изкуствен интелект. 😲
  • 11 Деций

    9 0 Отговор
    От статията лъха въпиюща некомпетентност на автора,както и полицията!Според законите на страната притежанието на металотърсач не е престъпление,търсенето също,когато не се извършва на регистрирани и защитени територии,археологически резервати,или в близост до могили.Това определение "в близост" не създава конкретика ,както и яснота за отстояние.С металотърсач се търсят метали,и не малка част от притежателите търсят метеорити,а циганите желязо,алуминий и други метсли.Пак според законовата нормативна уредба когато търсейки намериш нещо антично трябва да го придадеш в музея,в срок определен от закона.Предаването е с цел да се датира и установи неговата научна стойност.Ако представлява интерес за науката и музейното дело,то трябва да бъде предложено за откупка,като Държавата трябва да заплати 25% от експертната оценка за неговата стойност.Това е много рядка практика за България,и обикновено се прибягва към принуда за даряване,което пък показва ,че комунизмът още не си е отишъл!Това е чист рекет и показател ,че държавата не спазва собствените си закони.А в думата "иманяр" се влага обиден смисъл и целта е да бъде вменен престъпен характер на тази дейност!В нормалните държави,подобни хора се натичат търсачи,те имат добра връзка с музеите и работят за една обща кауза.А защо тук не е така,сами си отговорете,но причината не е в търсачите.Много ценни предмети са открити от търсачи и са предадени в музеите,защото хората имат доверие и знаят ,че няма да бъдат излъга

    Коментиран от #12

  • 12 Деций

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Деций":

    Търсачите дори получават грамоти от музеите.А иначе нашите музеи са изкормени отдавна.В експозициите им е пълно с фалшификати,които са подменени във времето,а оригиналите продадени на наши и чужди колекционери от тези същите които се представят за пазители на културно историческите ценности ,и радетели на музейното дело! Отделно голяма част от предметите са съсипани от неподходящи условия за съхранение и от,консервационно реставрационните интервеции извършени от лаици и дилетанти по разни институти.Това са чисти престъпници.Темата е твърде дълга.
    А към автора.Оксидирвт се оръжия и машинни части основно изработени от желязо,при античните предмети и монети става въпрос за патина придобита с времето в резултат на окислителни процеси.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Дай Боже да те чуе и послуша....

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Деций":

    Някой от куртуните които са се наместели във властта на ,,държавата" и смучат от умиращато тяло на България!Най богатата държава на Европа в природа,култура, история,народни традиции и обичай,природни богатства,трудолюбив народ и винаги управлявана от най простите,най крадливите,май некадърните....най долната утайка на народа ни.....
  • 14 А бе

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Деций":

    Пушките,произведени в завода в Тула от руско-турската освободителна война и тех ги нема,а?Руснаците си ги изкупиха всичките.Нам с кво са ги заместили в музеите.Ти знаеш ли,да кажеш?

    Коментиран от #15

  • 15 Деций

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "А бе":

    Нямам наблюдения върху етнографските музеи,но предполагам ,че и там нещата стоят по същият начин!До средата на деветдесетте години сбирките бяха описани на тефтери тип халваджийски,без особена конкретика и детайлно описание на експонатите!Сега вече са със снимков материал на файлове,но след дъжд качулка.Всичко ценно е подменено или с ментета,или много слаби екземпляри.Колкото до пушките на Тула,те са в огромни тиражи,а и времето не е кой знае колко много от тогава.Интерес представляват личните хладни оръжия ,особено на пълководци и високите чинове.Там става въпрос не само за оръжие а и за произведения на изкуството,ръчни изработки,с богата украса,сребърни и златни набивки,седеф,камъни и прочие!

    Коментиран от #16

  • 16 Значи журналистка интрига

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Деций":

    Пише някой,за да се намира в четиво.Чета,руснаци пристигали всяха година и изкупували пушките от музеите.Може и нечия фантазия.Не помня къде го четах.Иначе много ясно,че вещите на някой водач,известен генерал и пр. и съответното споменаване(от вас)-седефи,дрънкулки,украшения.
    Хората като ходят на море в Турция,Египет,Мароко биват съветвани да не купуват такива неща,защото биха попаднали на истинско и на излизане от страната да имат разправии на изхода с оторизираните власти,демек дай 50 хилядарки евро глоба и се махай,а може и повече да искат.

    Коментиран от #17

  • 17 Деций

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Значи журналистка интрига":

    На тези места е почти невъзможно да попаднеш на оригинали, особено по пазарите.Там се придават сувенири,а ако някой Хитър Петър реши да купи нещо изгодно ще му "намерят автентични" предмети.Ще му набутат едно прилично менте и ще яде дървото.Ще му остане траен спомен от пътуването.Колкото до пушките ,считам ,че е по трудно да се изнасят нелегално заради габаритите.Предполагам ,че не е невъзможно ,но организацията едва ли ще си струва,с оглед на стойността.

    Коментиран от #18

  • 18 Балъците умряха

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Деций":

    Няма такива,дет купуват нещо и за какво ли им е.Къпува се там някви боклуци,които веднага след завръщане в къщи биват предадени за дрехи втора употреба на червен кръст.Има си контейнери за рециклиране-текстил,метал,стъкло,пластмаса.Да купиш някъде ятаган,или нож за какво ли ти е и какво да украсиш с грозота?
  • 19 Гост

    0 0 Отговор
    Само дето не става ясно, по кой закон точно нямаш право да имаш хоби, свързано с търсене на злато, метеорити и всякакви предмети в земята?! И какво "разрешително" трябва да имаш за металотърсач, когато се продават свободно на пазара?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове