Last news in Fakti

10 Март, 2023 04:33 1 684 16

10 март 1943 г. Холокостът в България

  • холокост-
  • евреи-
  • българия

Започва депортиране на 7144 евреи от Вардарска Македония

10 март 1943 г. Холокостът в България - 1
Снимка: Shutterstock

На 10 март 1943 г. започва депортиране на 7144 евреи от Вардарска Македония. На 12 март са депортирани 161 евреи от Пиротско през Лом за Виена, а на 13 март 1943 г. започва депортиране на евреите от София.

На 24 декември 1940 г. правителственото мнозинство в XXV ОНС гласува специален Закон за защита на нацията, чрез който се регламентира лишаването на българските евреи от граждански и политически права, отстраняването им от стопанския живот на страната и отчуждаването на имуществата им. След като България подписва тристранния пакт на 1 март 1941 г., тя е подложена на още по-голям натиск от страна на хитлеристка Германия. От началото на 1942 г. годното за физическа работа еврейско население е разпределено принудително в работни групи и изпращано на обекти, където се изисква упражняването на тежък физически труд. Пристъпва се и към непосредствени мерки за ликвидиране на българските евреи.

На 22 февруари 1943 г. е сключено специално споразумение между пълномощника на Гестапо Т. Данекер и комисаря по еврейските въпроси на България Ал. Белев за депортиране на 20 000 души в лагерите на смъртта. Междувременно в столицата и други градове на страната непрестанно се предприемат нападения и погроми над еврейски домове и цели махали от членове и съмишленици на Съюза на българските национални легиони, на Всебългарския съюз "Отец Паисий" и др.

От друга страна, против Закона за защита на нацията, както и срещу предприетите дискриминационни действия срещу българските евреи, надигат глас видни обществени и културни дейци като Я. Сакъзов, Д. Казасов, Л. Стоянов и др. В протестната акция се включват и видни представители на Българската православна църква – митрополитите Стефан Софийски и Кирил Пловдивски, както и цели обществени организации – Съюзът на адвокатите, Съюзът на лекарите, Съюзът на художниците и др.

При тази обстановка цар Борис III и тогавашното правителство на проф. Б. Филов не се решават да изпълнят постигнатата договореност с Берлин. Като "компромисен вариант" е възприето депортирането на евреи само от новоприсъединените земи в Беломорието и Тракия. През март 1943 г. под предлог за прехвърлянето им във вътрешността на България 11 836 души евреи са отведени до дунавските пристанища и от там отправени за концентрационните лагери. Разработва се и нов план за допълнително депортиране на още 8560 евреи. Неговата реализация не се осъществява поради острата протестна вълна, в която се включват и някои дотогавашни правителствени симпатизанти – Д. Пешев, подпредседател на Народното събрание, и др.

На 17 март 1943 г. заместник-председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42 депутати. С намесата и на обществеността българските евреи са спасени. През 2002 г. на среща на министрите на образованието на страните - членки на Съвета на Европа е взето решение от 2003 г. Международният ден в памет на Холокоста, който до 2002 г. се чества на 27 януари, да се отбелязва във всяка държава, съобразено с нейната национална история. В България е отбелязан за първи път на 10 март 2003 г. Обявен е с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. като "Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството". На този ден през 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жиката

    21 4 Отговор
    Стига с тая защита на евреите бе,от тях само беди,прочетете си Българската история от 14 век да видите КОИ СА ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА РАЗБИВАНЕТО НА БЪЛГРАСКОТО ЦАРСТВО ТОГАВА И ПОРОБВАНЕТО НИ ОТ тъпото турско племе

    Коментиран от #11

  • 2 Да кажем истината

    20 7 Отговор
    Февруари месец 43г. битката при Сталинград, тогава започва преврат и Русия преобръща войната. България се обръща на 180 градуса изведнъж ставаме защитници на евреите. Хиляди евреи са изгорени в македонска и беломорска България. Тоест събитията в Сталинград спира България да депортира евреите от тук. Ако Германия бяха победили, евреи щяха да изчезнат от лицето на земята. Евреите най-много трябва да благодарят на Русия.

    Коментиран от #7, #9

  • 3 дебела кратуна

    17 2 Отговор
    Айде, почнаха диванните историци. Гений е бил тоз ефрейтора, от 3 млн. еврейско население в Европа е успял да убие цели 7 млн!!!! Като бях дете все се чудих, защо нацистите, които искали прочистване и бяла раса не гонели черните и прочие, ами гонили евреите, след като те са бели?!?!?!?! Минаха години, пораснах и разбрах. Ако се разрови човек, има една карта с гоненията срещу евреите по целия свят... Ми тя датира от времето на Вавилон... И се пита в задачата, един народ или там каквото са, ако е толкова миролюбив, честен и изтормозен, защо всяка държава/нация от Вавилон, та до ВСВ се е опитвала да го изгони и унищожи? За един приятел питам!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Питагор

    5 3 Отговор
    Паметник на МОЧА, може...
    А на ФЮРЕРА-НЕ...
  • 7 някой

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Да кажем истината":

    Точно така . Сталинградската Битка е ключов момент от ВС . Освен преломният момент на бойното поле , картината показва , че Германия остава без жизнено-необходимите и суровини за продължаването на войната , и най-вече нефта. Тоест часовника започва да отброява на обратно . Едни хора започват да се въртят в своите кревати , сънуват кошмари , и правилно предполагат , че ще дойде ден в който ще им бъде потърсена сметка.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иванов

    1 0 Отговор
    Кого заблуждава пропагандното клише,че българите са спасили евреите в България?!Нима евреите в т.н. присъединени територии са изпратени в концентрационните лагери от германците?Не! Тях ги изпраща българското правителство!България е виновна за това и нищо не сваля вината от нея!Всичко останало е политика!
  • 11 Адолф Айхман

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Жиката":

    Това е така,ама тия не го знаят или не им изнася да го знаят. Включително и днешната инфлация на световно ниво.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Възмутен от живота

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Адолф Айхман":

    Теб не та ли обеси Мосад , десетина години по късно ?

    Коментиран от #15

  • 15 Не бъди наивен

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Възмутен от живота":

    Те и до ден днешен казват,че Хитлер се е самоубил,ама дали е наистина така....???
  • 16 Четете малоко повече

    0 0 Отговор
    Димитър Пешев е уволнен от подпредседател на Парламента с указ на цар Борис ( "спасителят на българските евреи). През 1944, т.н. народен съд осъжда Пешев, но благодарение на световната еврейска общност е освободен!
    Какъв цар Борис, какви пет лева?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове