Last news in Fakti

29 Март, 2023 17:59 2 781 37

Иван Френкев: Правителството направи огромен подарък на телекомите за сметка на хората

  • иван френкев-
  • правителство-
  • подарък-
  • телекоми

Накратко, държавата се отказва от приходи, но за сметка на това подарява торби с пари без никакви насрещни ангажименти. Същевременно данъкоплатеца го прекарват под подозрително затворените очи на КЗП с одобрението на служебното правителство, коментира бившият шеф на КЗП

Иван Френкев: Правителството направи огромен подарък на телекомите за сметка на хората - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар във Фейсбук на Иван Френкев (бивш председател на КЗП)

Днес излезе информация, че служебното правителство намаля драстично с 40% такси, които Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) събира от името на държавата. Обяснението – насърчаване на инвестициите, стимулиране на иновациите и т.н. В същото време телекомите продължават да получават компенсации от държавата (разбирай от всички нас) за цената на електроенергията. И ако това не е достатъчно, преди няма и месец увеличиха месечните такси на потребителите с пълният размер на годишната инфлация (15.3%) отново с подобни доводи. Въпреки призивите, настоящето ръководство на КЗП мълчаливо отказва да обяви клаузите за индексация в договорите с телекомите за неравноправни. Ако всичко това не е подарък за милиони, здраве му кажи. Накратко, държавата се отказва от приходи, но за сметка на това подарява торби с пари без никакви насрещни ангажименти. Същевременно данъкоплатеца го прекарват под подозрително затворените очи на КЗП с одобрението на служебното правителство.

За да не бъда голословен, нека разгледаме в какъв контекст се правят тези подаръци.

- Първо, преди 2 седмици от МФ изтече апокалиптичен доклад как държавата ще фалира, как хазната няма пари, защото виждате ли лошите депутати (разбирай тези от БСП) се пребориха с огромни усилия да бъдат увеличени социалните плащания и подкрепен българският народ по време на икономическа криза. Заговори се за увеличаване на данъци, орязване на разходи и замразяване на доходи. И в същото време, точно това служебно правителство решава да прави подаръци на телекомите. Интересно, за кого е по-загрижен Румен Радев, за големите бизнеси или за българският народ?

- Бърза справка на сайта на КЗП показва, че телекомите са едни от най-често разследваните и наказвани за прилагане на нелоялни търговски практики бизнеси. Преди да бъдем незаконно освободени като ръководство на КЗП с колегите почти всяка седмица се произнасяхме по казуси свързани с телекомите. Дори и в момента текат различни дела за наложени санкции. С други думи, имаме агресивни търговци, от които има още какво да се желае по отношение прилагане на защитата на потребителите. Когато миналата година телекомите се опитаха да упражнят индексация на таксите, само навременната и категорична намеса на министъра на икономиката Корнелия Нинова и на тогавашният председател на КЗП Димитър Маргаритов спряха драстичното увеличение. Това беше преди повече от една година. За съжаление както вече многократно се доказа, за служебното правителство на Румен Радев потребителската политика не е приоритетна. Тази година таксите бяха индексирани с над 15%.

- Служебното правителство прави поредните промени отвъд конституционните си задължения за провеждане на изборите. Защо е тази припряност да се свалят таксите на телекомите сега, вместо да се оставят на редовен кабинет? Остава по-малко от седмица до провеждане на изборите. Със сигурност не е за да се помогне на потребителите да си плащат увеличените сметки. Не изглежда и да се действа в интерес на държавния бюджет. Единствената оставаща възможност е, че се действа в интерес на телекомите, които бяха подкрепяни през цялата минала година от данъкоплатците и въпреки всичко увеличиха таксите на същите тези данъкоплатци.

Ето защо е важно да се гласува в неделя и да се състави редовен кабинет. На безотчетността на служебното правителство и на едноличното управление на Румен Радев трябва да се сложи точка. Имаме нужда от стабилно управление, с ясен социален вектор в интерес на обикновените хора за да не се допускат подобни съмнителни практики да продължават да се прилагат. Време е всички ние да излезем и да гласуваме според интереса на собственият джоб.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонев

    40 1 Отговор
    Не мафията, големите корпорации си имат държава. То мафия, корпорация май едно и също.
  • 2 уплашен

    38 2 Отговор
    ВИВАКОМ дере здраво, прошка няма !
  • 3 Юпитер

    27 1 Отговор
    Да и Редовно се Срива Интернет
  • 4 жалко

    36 0 Отговор
    За 33 год и един няма вкаран в затвора който е получавал подкупи за милиони.
  • 5 Ирина

    28 2 Отговор
    Истина е всичко. Корнелия миналата година им скочи на главите и не увеличиха. Такъв й е маниера, но работи.

    Коментиран от #14, #15, #35

  • 6 НИНОВА ГЛАСУВАЛИ 80 МЛН

    5 4 Отговор
    За ЯЗОВИРИТЕ ЗА 131 ЧОВЕКА ПЕРСОНАЛ ЗА ГОДИНА. МОЖЕ ДА РАЗДЕЛИТЕ СУМАТА КАКВА ЗАПЛАТА СИ ЗИМАТ ЧАНТАДЖИИТЕ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Какви инвестиции и иновации ?

    22 0 Отговор
    Тия телекоми са мародери отвсякъде. Купуват оборудване от Китай за без пари, тука тормозят клиентите да сключват договори за по няколко години. Индексират си цените като си решат ... Да не говорим за вредите върху околната среда и хора от мощните предаватели и т.н.
  • 11 Перо

    17 0 Отговор
    Държавата да си изиска паричните помощи, щом са нарушени условията!
  • 12 Васил

    22 0 Отговор
    Като нашите телекоми други рекетьори няма
  • 13 Георги

    21 0 Отговор
    Намериха разграден двор и правят каквото си поискат срещу малко рушвет
  • 14 един

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ирина":

    А на Борисов защо не скочи за това че прахоса 3млрд. за Турски Поток?Защо не скочи когато трябваше да се обжалва Арбитражното решение за реакторите за АЕЦ Белене,а си мълчаха и Борисов плати 1.3млрд. на Росатом?Работела била,знаем колко работи най-вече за джоба си,или цялата работа е да хваляме Нинова и БСП!
  • 15 един

    5 8 Отговор

    До коментар #5 от "Ирина":

    Апропо,каква е Нинова че да им "скача на главите"?Има оторизирани комисии за таза цел,и на Нинова нито и е работата нито има право да се меси в работата на частни дружества,но при нея PR-нето е на макс.!
  • 16 Корупция !!!!!!

    15 2 Отговор
    Днес излезе информация, че служебното правителство намаля драстично с 40% такси, които Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) събира от името на държавата. Обяснението – насърчаване на инвестициите, стимулиране на иновациите и т.н. В същото време телекомите продължават да получават компенсации от държавата
  • 17 Чичак

    12 4 Отговор
    Истина е : 100%......Когато миналата година телекомите се опитаха да упражнят индексация на таксите, само навременната и категорична намеса на министъра на икономиката Корнелия Нинова и на тогавашният председател на КЗП Димитър Маргаритов спряха драстичното увеличение

    Коментиран от #20, #36

  • 18 Това което прави служебният кабинет

    9 1 Отговор
    Е престъпление ! Злоупотреба с власт.... ОПГ !
  • 19 Тоя

    2 7 Отговор
    Пич някой да го съди за излагане на фалшива държавна информация. Лъже бе, лъже! Иначе да е в полицията вместо фейсбук.

    Коментиран от #22

  • 20 един

    2 12 Отговор

    До коментар #17 от "Чичак":

    Нинова няма право да се меси в ценообразуването на частните дружества,но понеже шефове на всички комисии са назначени "наши хора"/разбирай комунисти/,и хоп видите ли Нинова предотвратила поскъпване на моб.услуги/Мая Манолова №2/!

    Коментиран от #26

  • 21 Тома

    4 0 Отговор
    Как няма да им направят подарък след като в сметките са им влезли милиончета като награда от телекомите
  • 22 един

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Тоя":

    Написах ти погрешка минус вместо плюс,присъединявам се към мнението ти!
  • 23 ¹19008е

    5 1 Отговор
    Дрън дрън ярина общи приказки другаре бкпбсп нищо конкретно не казвате, и между другото докато Нинова беше вице А1 Австрийски телеком ми вдигна основните цени на два договора ще поясна от 2014г съм абонат на боб мтел през 2018г А1 превземат телекома договори 5.90лв 200мин национални,същата 2018г ме принуждават да сменя на нов договор с боб за 2г 50мин 3.90лв за безплатно роуминг през 2020г нов договор но вече на А1 50мин роуминг за 7.лв и после става 1лв 2г.през 2022г нов договор задължително спират боб завинаги и на втория ми телефон за 100 мин искат 9лв и след 2г става 13лв за същите минути
  • 24 ¹19008е

    3 2 Отговор
    Дрън дрън ярина общи приказки другаре бкпбсп нищо конкретно не казвате, и между другото докато Нинова беше вице А1 Австрийски телеком ми вдигна основните цени на два договора ще поясна от 2014г съм абонат на боб мтел през 2018г А1 превземат телекома договори 5.90лв 200мин национални,същата 2018г ме принуждават да сменя на нов договор с боб за 2г 50мин 3.90лв за безплатно роуминг през 2020г нов договор но вече на А1 50мин роуминг за 7.лв и после става 11 лв 2г.през 2022г нов договор задължително спират боб завинаги и на втория ми телефон за 100 мин искат 9лв и след 2г става 13лв за същите минути
  • 25 Защо ли?

    6 0 Отговор
    Въпреки че така наречения бизнес получи компенсация за скъпи енергоизточници той повиши цените за своите услуги . Това е най унищожителната политика срещу държавата и хората като се дават стимули , компенсации и намаляване на ДДС. Никога повече предоставяне на "помощ за бизнеса"
  • 26 Има, имааа.....и още как

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "един":

    Нинова няма право да се меси в ценообразуването .......А Урсула тавани на руската газ и петрол а? Меси ли се в ценообразуването ?......хиляди примери има

    Коментиран от #29

  • 27 телекомите , не подаръци а

    8 0 Отговор
    Свръхпечалба трябва да плащат !
  • 28 Им бе цилус

    7 0 Отговор
    В коя Европейска Държава има "договор"с който и да е телеком?Всичко е на тип ваучер.Избирам си "оферта" и всеки месец на датата в която изтича,зареждам нови 10 €.Българските"управници"слепи и глухи ли са как става в Европата?А?

    Коментиран от #32

  • 29 един

    1 7 Отговор

    До коментар #26 от "Има, имааа.....и още как":

    Не Урсула а ЕК е тази която защитава интересите на европейските икономики и граждани,срещу които Русия по-един или друг начин се мъчеше да нанася вреди!Кой вдигна цените на газа в Европа и на практика постави на колене икономиките на европейските държави?И какво трябваше да прави ЕК,да стои и да гледа и Путин да си разиграва коня в Европа!"Частните" компании в Русия са условно частни,там господар е Кремъл и Путин/да не забравяме какво стана с Юкос и Ходорковски/!
  • 30 ха ха

    6 0 Отговор
    е нали ;пазарната икономика ; трябва да заработи едни пари за братята американци , тая война да не мислите че бай дън и врусула я плащат
  • 31 един

    1 1 Отговор
    "Правителството направи огромен подарък на телекомите за сметка на хората"!Алоооо,това правителство е съставено от КОМУНИСТА Румен Радев/бивш член на БКП и на БСП/,на кого и за какво се оплакваш!?

    Коментиран от #34, #37

  • 32 Де билус

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Им бе цилус":

    абе то и тука уж има предплатени планове, ама направиха такива неизгодни условията им в телекомкартела, че по-скоро те карат да се заробиш с 2 годишен договор
  • 33 Мнение

    0 0 Отговор
    А Ние, г- Френкев, какво направифте за тази клауза, докато бяхте председател на КЗП?
    Тогава и веднъж не сме Ви виждали в медиите. СКАТАВАХТЕ СЕ.
  • 34 Е, да де

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "един":

    Е то и Френкев е комунист, нали Корнелия Нинова го назначи!?
  • 35 Вдигнаха!

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ирина":

    На една година, вместо за две!
  • 36 Глупости!

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Чичак":

    Пак си проверете сметките и вижте увеличението на плановете си през миналата година! С лъжи и популизъм фактите не се променят!
  • 37 другарю Радев, защо

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "един":

    В Министерство на отбраната говорят безплатно по договори с А1 и вземат заеми от банки на 1% лихва, както при социалезма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол