Last news in Fakti

6 Април, 2023 04:32 2 414 31

6 април 1941 г. От България Вермахтът напада Югославия и Гърция

  • вермахт-
  • гърция-
  • югославия-
  • третия райх

Третият Райх завладя Балканите

6 април 1941 г. От България Вермахтът напада Югославия и Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

На 6 април 1941г. от територията на България Третият Райх започва операции "Ауфмарш 25" и "Марита". Това е едновременното нападение на Югославия и Гърция.

За броени дни двете балкански страни капитулират,

Ньойските окови са разкъсани с помощта на немското оръжие.

На 20 април, Великден, българската армия е посрещната като освободител в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Западните покрайнини, а Пирот, Враня, Скопие, Велес, Охрид, Битоля, Кукуш, Сяр, Дедеагач - отново свободни и български.

И до днес се носят легенди как през 1941 г. в някои от освободените села и градове не е имало реколта от плодове – цветът на дърветата бил постлан по пътищата, по които минавала българската войска.

Немската инвазия в Гърция, известна с кодовото име Операция Марита (на немски: Unternehmen Marita), е част от Втората световна война, която се провежда в континенталната част на Гърция и южната част на Албания. Немските военни действия започват на 6 април 1941 г. с навлизането на немските войски в Гърция през България. Комбинираните сили на Гърция и на Британската общност водят ожесточени битки, но най-накрая гръцките и британските войски са победени. Атина падна на 27 април. Въпреки това, британците успяват да евакуират около 50 000 войници. Гръцките кампания завършва с бърза немска победа с падането на Каламата в Пелопонес.

На 13 април 1941 г. Хитлер издава Директива № 27 си,

в която илюстрира бъдещето на политиката в Гърция. Той приключва юрисдикцията на Балканите с Директивата си № 31, издадена на 9 юни. Континенталната част на Гърция е разделена между Германия, Италия и България. Немските сили окупират стратегически по-важни области, а именно Атина, Солун с Централна Македония, както и няколко острови в Егейско море, включително и остров Крит. Те също така окупират Лерин, към който България и Италия имат претенции.

В края на април и началото на май съгласно ангажиментите си по договореностите с Германия, българската армия навлиза, без да срещне съпротива в Западна Тракия и заема областта между река Струма и разграничителната линия минаваща през Дедеагач и Свиленград на запад от река Марица. Останалата част на Гърция остава в Италия. Италианските войски започват да заемат Йонийско море и островите в Егейско море на 28 април. На 2 юни те заемат Пелопонес, Тесалия, на 8 юни, и на 12 юни заемат по-голямата част от Атина.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хихи®

    32 17 Отговор
    Винаги от страната на булката!?!?
    После недоволстваме от "Паметник на съветската армия освободителка" и на Паметника на летците бомбили софия

    Коментиран от #5

  • 4 Име

    31 11 Отговор
    Счита се - че това е провалило дефакто Хитлер - защото е забавило с месец - два нападението над СССР, когато Вермахтът най-накрая стига до Москва е вече зима и т.н.

    Югославия е била както и България - с профашистко Правителство.

    Британците извършват преврат, свалят профашистите в Югославия и - това вбесява Хитлер.

    Гърция пък така "нашляпва" могъщият Мусолини, че го връща първоначално чак до Албания, което кара Хитлер да помага.

    Представи си какво е било на СССР, с такъв мощен враг първоначално и как съвсем сами са успели да изтребят толкова много германци, че да сложат край на войната.

    Коментиран от #26

  • 5 7676

    10 18 Отговор

    До коментар #3 от "хихи®":

    Тогава първи комунистите са
    посрещнали германците с хляб
    и сол. А преди това има и парад
    на победата в Полша.Забравих
    имената на двете държави, а не
    ми се търси в нета

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дони

    22 13 Отговор
    Евроатлантиците в Бг сега и да искат да повторят “подвизите“ на армията на цар Борис 3 и да воюват на страната на нацистите срещу Русия ...няма да могат , сами унищожиха българската армията, нейните традиции и нейното имущество и сега Йок , а на мобилизирани да не разчитат , заради краварските бази , никой няма да се хвърля под обстрела на руската артилерия. ....айде нема нужда .

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Учен

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "7676":

    Историята не се "учи" от нета.....
    Прочети някоя книга......

    Коментиран от #10

  • 9 Софиянец

    16 26 Отговор

    До коментар #7 от "Дони":

    Чети малко преди да се излагаш.
    Българската армия не е заставала срещу руссия, единствено през псв. А те са ни обявявали война няколко пъти за да могат да ни “освободят”.
    България никога не е била или имала фашистко управление като в Италия и под дулата на немците влиза в оста и във войната.
    А ако имахме цар той щеше да предпази държавата както го правеше докато азиатците не го убиха, както и Луков за да нямат пречка да ни “освободят”

    Коментиран от #13, #23

  • 10 7676

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Учен":

    Историята е една и това че някой я е пренаписал и издал пропагандна литература не означава че е истина.
  • 11 Наблюдател

    17 12 Отговор

    До коментар #7 от "Дони":

    Само да ти спомена, че на 6 април 1941 година болшевишка Русия и нацистка Германия бяха първи приятели и бойни другари. Руснаците снабдяваха Германия със стратегически суровини а руската пропаганда величаеше силата на немското оръжие.

    Коментиран от #16

  • 12 Ф16 стелт

    19 6 Отговор
    Интересно как ще се оправдават евроатлантиците, когато НАТО загуби войната?

    Коментиран от #24

  • 13 Дони

    19 5 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянец":

    Ти се излагаш , ако си мислиш , че можеш да ми пробутваш такива манипулирани , исторически НЕистини . Само ще те подсетя за младежката организация “Бранник“...има запазен документален филм в архивите , на който показват парад , на който пред немска делегация , стотици български младежи в редици, маршируват с вдигната ръка като фашистки войници .

    Коментиран от #14

  • 14 123

    15 15 Отговор

    До коментар #13 от "Дони":

    Комсомола от който произлизаш е на основата на бранник, мога да ти припомня как с автомати 12-15 годишни стоят на пост пред паметника на вожда ви Димитров - тарабата. Чети история, не комунистическа литература. Фашизмът и комунизмът са с общ корен и не се различават особенно.

    Коментиран от #15, #18

  • 15 Коментар

    6 11 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Да,наистина нацизма и комунизма имат обща основа и са си вид фашизъм.Комунизмът е възникнал като отговор на нацизма.А сега се пробват някакви да ни върнат в мрачните времена на хитлеризма и така пак ще се възроди някакъв вид комунизъм.Всяко действие ражда равно по сила противодействие.
    По-добре си е демокрацията.
  • 16 Дони

    12 6 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    Никой не твърди , че руснаците са безгрешни , но ние не сме по-добре със Запада . Те толерират политици , които с кражби и измами създадоха голямо класово неравенство ,, отричат и се оптват да заличат хилядолетни морални ценности, фалшифицират историята за да им беде от полза на тях и т.н.
  • 17 Taka така

    12 7 Отговор
    И тогава сме били продажници както и сега. Само, че сега Вермахтът има ново име НАТО
  • 18 Дони

    8 7 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Не ми сравнявай комсомолец с “Бранник “ , нито соц. времето с болшевизма . ....разлика от небето до земята . Но зараждащия се нацизъм в Европа , ще върне болшевизма в Русия , реципрочно е .
  • 19 Софийски

    7 4 Отговор
    Комунизмът и фашизмът са с корени в Германия и нямат разлика. Национал социализъм е всъшност болшевизма, скоро ще бъде изтрит от лицето на света за щастие.
  • 20 дядото

    7 6 Отговор
    не мисля,че днешната дата трябва да се отбелязва като историческа,обратно,това е срамна дата от близката ни история.30 год.демократи ме убеждават,че българия не е воювала през всв срещу съюзниците,че не сме окупирали чужди територии,а сега признаваме истина,част от нея.
  • 21 Вол

    4 5 Отговор
    Великия вермахт допусната грешка но пак поизтрепа доста русначета !
  • 22 свидетел

    7 6 Отговор
    и пак сме в грешния съюз......
  • 23 ГЕОРГИ

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянец":

    Препоръчвам да прочетеш дневника на Богдан Филов, за да разбереш коя е причината за смъртта на Борис Трети и какво е отношението на царя и правителството към Луков и за връзките на Луков с Хитлер.
    Богдан Филов - дневник изд.на Отечествения фронт, София 1990 г.

    Коментиран от #27

  • 24 Коя война

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Ф16 стелт":

    Тая Която трябваше да свърши за 3 дни , в главата на Дъртия Ботокс ли?
    Там НАТО още не е започнало
    Хаха
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Масквич

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "Име":

    Чети световната история другарю а не руската . СССР никога не са нашляпвали сами . Добре че загнилия запад им даде всичката техника на света и им помогна да победят Хитлер . Историята се повтаря но сега е срещу тях .

    Коментиран от #28

  • 27 Софиянец

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "ГЕОРГИ":

    Мислиш ли че не съм го чел?! Не изданието на отечествен фронт разбира се … смех и ватнишки страдания. Пропити от пропаганда селяци.
  • 28 Димитър

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Масквич":

    Ти вземи почети, не пиши полуистини.

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Тракиец

    1 1 Отговор
    1941 е била може би най добрата златна година за България Балканите и Европа . Чрез ТРЕТИЯ РАЙХ българите си връщаме Беломорието от византийците , Македония от комунистите и куп още земи на север и запад . Хитлер е велик и всеки истински българин и европеец го носи в сърцето си завинаги . Британия САЩ и Рашистан са врагове на Европа и България . Те са БО-К-ЛУК
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове