Last news in Fakti

6 Април, 2023 18:48 1 896 31

Политолог: Радев вече осъзнава, че има интерес да се отърве от реалната власт

  • правителство-
  • президент

Истинската силна власт, от която се нуждае държавата, е една здрава коалиция, казва Цветанка Андреева

Политолог: Радев вече осъзнава, че има интерес да се отърве от реалната власт - 1

"Истинската силна власт, от която се нуждае държавата, е една здрава коалиция. Правителство, което не е дразнещо от политическа гледна точка, може да очаква по-широка подкрепа, но то няма да бъде по-силно".

Това каза пред БНР политологът Цветанка Андреева.

Тя подчерта, че важният извод от тези предсрочни парламентарни избори е, че "електоратът, обществото категорично потвърди евро-атлантическия избор като ценности и политика":

"По тази тема има едно огромно мнозинство в 49-ия парламент, което може да е не просто управленско, а и конституционно мнозинство. Това може да е единственият ключ към кризата. Единствената платформа, на която да стъпят така очакваните реформи. Не е възможна никаква реформа, ако има отказ от власт".

Андреева определи като реалистична поканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към всички партии:

"Офертата беше доста реалистична, наистина има сериозно намерение да се сформира правителство. Това беше доста ясно заявено от Борисов, той каза, че ще направи правителство. Ще ми се да вярвам, че ще предложат няколко формули за кабинет и дано някоя от тях да е най-успешната, за да може да се изгради коалиция в този парламент. Макар че очакванията не са особено високи".

Според политолога ПП и ДБ е трябвало да съгласуват позициите си, за да излязат по-силни на сцената:

"Така гледаме паралелна игра на два отделни политически субекта, което не води до консолидиращ ефект в самата коалиция. ... Основната им цел е да запазят коалицията (ПП-ДБ) до местните избори".

"Ако ПП-ДБ откажат, най-вероятно ГЕРБ няма да тръгне към политическо и ангажирано правителство, а ще мине на вариант експертно правителство", прогнозира тя.

По думите ѝ всички политици са се вторачили в местните избори и очакват там да бъде голямата им битка:

"Обществото знаем, че не София е важна. В момента Републиката е в опасност. Искаме и политиците да го осъзнаят".

Според нея е все по-отслабващо политическото влияние на президента Румен Радев:

"Той се надяваше, че през института на служебната власт ще демонстрира силна еднолична алтернатива на политическата криза, но виждаме, че не е лесно да се справяш с икономическите предизвикателства, нарастващите страхове в обществото, очакванията на отделните електорати. Той вече осъзнава, че има интерес да се отърве от реалната власт".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 3 Отговор
    НИКОГА ЛГБД
  • 2 23787

    21 18 Отговор
    Не на Хардвардските Измамници"
  • 3 Неговият

    18 12 Отговор
    интерес си е само негов ! Него не го интересува интереса на България , на българските граждани , а неговия личен и на другарите му от БКП !
  • 4 Сменям си ник-а

    22 5 Отговор
    Ма тая Цветанка много "умна"
    Само не мОА сА сетА за кого работи.

    Коментиран от #29

  • 5 Пачата

    24 6 Отговор
    патерица на ББ.
  • 6 Пенчо

    15 1 Отговор
    Власт се не дава от власт се пада!
  • 7 факт

    27 3 Отговор
    Не се ли отървем от боко , нищо няма да се промени !!

    Коментиран от #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 С тези

    8 7 Отговор
    спуснати и подчинени на козяк политици не може да има легитимно правителство защитаващо интересите на България и българският народ! Сегашният парламент е не-легитимен! Изборите показаха че народа не иска да бъде васал на САЩ!!!
  • 11 мдаа

    19 2 Отговор
    Помня, че Милен Цветков навремето често канеше тази гербаджийска шматка с темперамент на умряла котка. Поднасяше я иронично, а тя изобщо не се усещаше. И сега не се усеща, но пък захлебва и това си личи по все по-нарастващите габарити.
  • 12 бай Онуйнещо

    8 3 Отговор
    Едно е ясно ПП и ИТН няма да приседнат на Тиквата.
  • 13 Сатана Z

    9 4 Отговор
    Тази женица явно се прави на улава,опитвайки се да вмени ,че с 30% изборна активност и нелегитимен парламент някой ще направи правителство.
  • 14 и тая ли лелка

    7 2 Отговор
    на снимката направи това прозрение???!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бай Митко

    7 1 Отговор
    Тая зачервена селска мома с безизразен поглед става само за мотиката и дългия ред картофи да прекопава.
  • 18 ZеЛЕвСКИ

    9 2 Отговор
    ТААА ДРоГАРКА ЗДРАВО Е НАЛАПАЛА БЪРДУЧЕТО НА КОМУНИСТА ПОЖАРНИКАРа агент "БУДА"-ла☭
  • 19 Бинго

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Разсмя ме!":

    Ти в огледалото да се видиш няма да спреш да се смееш, разбира се ако преди това не инфарктясаш от страх.
  • 20 Никой

    10 1 Отговор
    Би. Би . на пресконференцията заяви " Елате всички пиленца при батко за да ви изпапкам сладко,сладко ". Той милия иска да е единствен като един Наполеон,да няма опозиция и да царува още 4 години. Този изгубен народ не прозря,че ГЕРБ и ДПС са лицето на мафията в България. Коалиция ГЕРБ ,ДПС , БСП + ИТН няма как да почисти оакания имидж наи почистването от корупцията и статуквото в България. Но не би, Би.Би. иска правителство тъкмо с тези които хули,обвинява ,че за 7 месеца довлекли кризата,войната и извънземни в България. Който си мисли ,че Би.Би. е забравил ареста ,този толкова нарцистичен артист жестоко се лъже.Ще дебне ПП-ДБ и ще им отмъсти . На него не може да се вярва,той има личностно раздвоение. Едно плещи сутрин ,второ следобет и трето за капак друго. Той е толкова гъвкав и безпринципен в лъжите си ,че могат да направят коалиция и с арменския поп и после майсторски да го подхлъзне.Това е и неистовия МУ стремеж спрямо ПП-ДБ да ги лиши и ореже подкрепата на подръжниците им. Така ,че ГЕРБ ,ДПС и Възраждане са си проруски дружки и могат да си спретнат един прекрасен кабинет и да седнат с пРезидента на масрафа.
  • 21 Водолей

    7 1 Отговор
    Не радев, народа иска да се отърве от него.
  • 22 Минева

    3 1 Отговор
    Той ли ти каза какво е осъзнал
  • 23 Теле

    2 2 Отговор
    А ти се отърви от мазнините си
  • 24 Факт си е факт

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "факт":

    Борисов две години не е на власт а на некъдърниците все някои им пречи За да управляващ държава акъл се иска Без Борисов и високи цени / храни Горива инфлация /и ниски заплати ипенсии народа е умен и знае за кого да гласува
  • 25 СПОРЕД МЕН

    6 0 Отговор
    Бойко, преди изборите се биеше в гърдите и тръбеше по медиите, че той е най-подготвеният за премиер, че той е най-най-най! Сега се гърчи и търси подкрепа от Кирил и Асен. Абе, Бойко, ти забрави ли, че точно ти и твоята партия внесе в Народното събрание искане за гласуване ВОТ ЗА НЕДОВЕРИЕ към законно избраното правителство на Промяната?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Политолог

    6 2 Отговор
    Кремълските марионетки в България разбраха че трябва да си обират крушите за нататък . Държавата трябва да се рестартира от горе надолу 100 процента . Всички министерства чистка , прокуратура чистка , съд чистка , общински съвети чистка , Армия ,Флот , ВВС чистка .
  • 28 Матей преображенски

    3 1 Отговор
    М-да ,и радев го притиснаха в посока спешно създаване на редовно правителство.Какво значи герберите и дъбарите да не се разберат,кой ги пита?Те са кукли на конци и даже мимоходом по медиите се опитват да ги легитимират лъжовно,като вдигнаха процента на гласували от 30 на 40.И лъжата мина по терлици,пък и кой го интересува и какво значение има?Ако мине и номера с редовното правителство,парламента ще почне да си навива на пръста и ще повтори примера на украинския парламент от времето след майдана.Ще изменят някои закони за улеснение на милитаризацията на страната,може като за начало да забранят русофилското говорене и нещо в смисъла на ЗЗД(закон за защита на държавата от фаши.стко време).После никой няма да може да ги спре и ще фа-ши-зи-рат страната до неузнаваемост.Затова ,парламента трябва своевременно да се разтури,да има ново служебно правителство и така докато се приключи украинската война.

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Трябва да не си съвсем добре,

    2 0 Отговор
    за да искаш реална власт в България днес. Предполага се, че всеки знае много добре какво ще се изисква от него, за да бъде допуснат до реална власт. За съжаление, ще се намерят безумци, които да следват просташкото мото на Слави: " ще правя каквото трябва, пък да става каквото ще."
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове