Last news in Fakti

24 Април, 2023 21:04 1 389 20

Ивайло Мирчев: Странният случай с Бюджет 2023. Има доста неясноти, недостатъчно информация и необявени буфери

  • ивайло мирчев-
  • бюджет 2023-
  • неясноти-
  • необявени буфери

При по-внимателно вникване, обаче нещата не изглеждат толкова зле и бленуваният дефицит от 3% може да се окаже възможен без вдигане на данъците, а с орязване на разходите (без да се засягат социалните системи) и форсиране на приходите, коментира депутатът от ПП-ДБ

Ивайло Мирчев: Странният случай с Бюджет 2023. Има доста неясноти, недостатъчно информация и необявени буфери - 1
Снимка: БНТ

На страницата си във Фейсбук депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев коментира предложения от Министерството на финансите бюджет 2023.
Ето неговите думи:


Странният случай с Бюджет 2023. В предложения от МФ бюджет има доста странни моменти, неясноти, недостатъчно информация и необявени буфери.
На пръв поглед дефицитът от 6.4% стряска и действа обезкуражаващо за голямата национална цел - приемането ни в еврозоната. При по-внимателно вникване, обаче нещата не изглеждат толкова зле и бленуваният дефицит от 3% може да се окаже възможен без вдигане на данъците, а с орязване на разходите (без да се засягат социалните системи) и форсиране на приходите. Казано накратко - търсят се 6 млрд. лв. Ето ги и тях:
- Правителството е предвидило само 50% от дивидента на държавните предприятия да влезе в хазната. Останалите 50% са между 1-1.5 млрд. лв.
- Капиталовите разходи по проект са с ръст от 82%. По министерства те (само в МРРБ има необоснован ръст от над 1 млрд. лв.) са със сериозен ръст, без налични проекти и ясна обосновка. Почти сигурно там няма да бъдат усвоени поне 1 млрд. лв.
- МФ залага увеличение с 46% на текущата издръжка, без да има обявени проекти и процедури. По-голямата част от тези средства нямат да бъдат изразходвани и това ще намали допълнително дефицита.
- Приходите от ДДС забавят ръста си наполовина (за 2022 г. ръстът е 2.3 млрд., докато 2023 г. е около 1 млрд.). Вероятно това е следствие от забавения икономически растеж, но въпреки това изглеждат подценени на фона на продължаващата висока инфлация.
- България не е готова да усвои значителни средства по ПВУ. Въпреки това МФ е заложило да се направят 100% от разходите за почти 3 млрд. лв. По-вероятно е , обаче да не достигнем дори 1 млрд. за 2023 г. Това ще намали допълнително дефицита.
- Въпреки големия ръст на възнагражденията през 2022 г., не е заложен голям ръст на приходите от данъци върху доходите на физическите лица и от социално и здравно осигуряване. Там се крие допълнителен буфер, който МФ е заложило.
- Разходите за бойни самолети имат голям ефект на касова основа в момента на извършването им, но се отчитат на начислена основа за период от няколко години. Същото ще важи и за разходите по ПВУ, въпреки че не е пояснено в мотивите към бюджета. Това означава, че дефицитът на начислена основа за 2023 г. ще бъде значително по-нисък, а именно той е от значение за Маастрихтските критерии за еврозоната.
Едно е сигурно - внесеният бюджет удря по имиджа на страната заради високия прогнозиран дефицит. Това може би носи на някой временни политически дивиденти и притиска партиите в парламента да търсят решение, но не се отразява добре в международен план.
При разумно поведение на партиите в парламента България ще има бюджет с дефицит под 3% от БВП, ще избегнем тегленето на големи обеми дълг, ще задържим относително ниски лихви, няма да вдигаме данъците и ще имаме още един аргумент за приемане в еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дб превод

    14 8 Отговор
    Дебел Боклук

    Коментиран от #5

  • 2 Сатана Z

    7 11 Отговор
    Днес явно всички Козяшки подлоги ще се изредят да напомнят за своето жалко съществуване.

    Z
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 учудващо и странно

    8 4 Отговор
    Има доста неясноти, недостатъчно информация и необявени празни чекмеджета
  • 5 Боклук

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Дб превод":

    Че е Боклук,мога да го потвърдя.Но да е толкова дебел е гавра с хората,които не си дояжда поради беднотия.
  • 6 Хохо Бохо

    10 9 Отговор
    Радев и служебното му правителство тласкат България към катастрофа...

    Коментиран от #7

  • 7 Мии

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хохо Бохо":

    Изборите са катастрофа или фалит и война. Блъскай, ГАЗИМ!
  • 8 ЕдинОтМногото

    12 4 Отговор
    Бюджети мюджети ясно.. Чудите се как да орежите пенсионерите и не само, а си вдигате заплатките с по 800 лв през 3 месеца, бива ли такава наглост и такова безочие питам аз?
    До кога ще ги търпим, народе?
  • 9 Елементарник

    6 8 Отговор
    Налага се да направим компромис с бъдещето на държавата и със всичко свестно, за да се съобразим с мислите и убежденията на стотици хиляди прости, заблудени и/или корумпирани гласоподаватели на герб, дпс, възраждане и тем подобни.
  • 10 Ступидонист

    7 4 Отговор
    Странно е присъствието на такива като този в НС

    Коментиран от #11

  • 11 Епа огледай се

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ступидонист":

    в българия живеят примати и първобити. Кой искаш да е в НС?
  • 12 Българин

    6 3 Отговор
    Тоа ми лъа на.......интелект. Направо струи от него

    Коментиран от #14

  • 13 та да питам

    3 5 Отговор
    кой е тоя
    ако не беше чорапа и жълтопаветниците - абсолютно неизестен дилетант
  • 14 Е как

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Пише му го на челото. Ама с дребен шрифт. Че няма място.
  • 15 Мирчев, който го знаят като МОЧА

    3 1 Отговор
    първо да обясни защо наруши законите на Република България и така стана ПРЕСТЪПНИК, след като злоупотреби със служебно положение и подписа декларация с невярно съдържание, за да уреди децата си в безплатна общинска детска градина.
  • 16 Свиленски БСП

    2 2 Отговор
    Добичкият селяндур е специалист по всичко
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кажи

    2 1 Отговор
    Кога ще поискате разследване ПП-ДБ на Гергов,дайте го на КПКОМПИ, ДАНС и цялата далавера и от къде му са имотите е така от акции от дупки,от далавери.Известен още от ЦУМ гейт.Цяла България е възмутена вие мълчите.Защо ДБ от общинарите в Пловдив не си мръднахте гъ-- да оспорвате.Искаме дела от вас.
  • 20 пенко

    1 0 Отговор
    НАРОДЪТ : ..." ЕЙ ГО МИРЧЕВ ---ЕЙ ГО НА --ПОЛИТИЧЕСКА ГЛАВА ---НЯМА ЛОШО --ТРАЛАЛА - ПОЛИТИЧЕСКА ГЛАВА --- УМЕН -УМЕН - ТРАЛАЛА --- ПОЛИТИЧЕСКА ГЛАВА " !!!!!!!!!!!???????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол