Last news in Fakti

6 Май, 2023 06:34 1 641 27

Теодора Димова: Властта не обича свободния човек

  • теодора димова-
  • писател-
  • манталитет-
  • свобода-
  • власт

Все още носим 9-септемврийски манталитет и смятаме другия задължително за враг, заяви писателката

Теодора Димова: Властта не обича свободния човек - 1
Снимка: БГНЕС

Политиците служат само на тяснопартийните си интереси, не на хората. Затова не може да се състави правителство. Все още носим 9-септемврийски манталитет и смятаме другия задължително за враг. Тази паяжина трябва да се разкъса, смята известната ни писателка Теодора Димова в анализ на политическите игри от седмицата пред БНТ.

"Minister на латински значи "слуга", това означава, че министрите, политиците изобщо, са избрани да служат на хората, а те служат на себе си, на собствените си тяснопартийни интереси - това е главното, което спъва възможността да съставят правителство, решението може би е да се разкъса тази мрежа", смята тя, като добавя:

"Носим все още 9-септемврийски манталитет. Общественият строй уж се смени, но тази идеология остана в нас и се превърна в манталитет - в отношението ни към другия - смятаме го непременно за враг. Отразява се на това как служим на другите, как възпитаваме децата си, как се отнасяме към естетическото около нас, към културата ни. Виждаме, че тоталитаризмът си отиде, но нещо остана вътре в нас и то е неразрушимо", каза тя за обществената телевизия.

По думите ѝ, "властта" не може да търпи свободния човек. Тя непременно иска да го използва. Властимащите искат да използват, да изкривят твореца така, че той да е тяхно огледало, за да е в тяхна полза. Ако нямаш ценностна координационна система, не можещ да оцелееш.

Димова обясни и защо се е включила в групата на 108-те интелектуалци, които настояват да се създаде на всяка цена редовно правителство: "Защото има война, на фона на войната е под риск и цивилизационният ни избор, ето и референдуми щели да се правят, във финансова криза сме. Правителството е много важно, липсата му създава чувство за тревожност и безпътица. Невидимо се подменя държавното устройство, като властта е у президента, а не в парламента. Ние не искаме да живеем в президентска република".

По думите ѝ, напоследък всичко се превръща във фарс и комикс, който е все по-безинтересен: "Без диалог, без първите две сили да говорят помежду си, сме обречени на избори, докато не се случи нещо катастрофално".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тишо

    16 1 Отговор
    Властта не обича танкови поделения близо до или в София, властта не обича 5тата поправка.
  • 2 ХАХАХА

    49 2 Отговор
    Интересно как отроците на известни български писатели ползващи се с облагите на миналия строй заради бащите си ,но нямащи техния талант изведнъж станаха плюватели именно на строя от който са се възползвали на 100%
  • 3 тази "хиртата" патка

    42 1 Отговор
    сама си противоречи в малоумните си напъни да смеси черно с бяло и да се получи истина - никой не иска каквото и да било правителство при тая външнозависима власт

    Коментиран от #7

  • 4 Зззз

    36 2 Отговор
    На баща и името и произведенията ще останат вв българската литература ,но нейното едва ли.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 дядото

    28 1 Отговор
    и отново с полу истини.този манталитет го имаме още от време оно.от сакралните убииства,заговори и предателства ,и през 1923-25 г., и 40-44.през 44г и до днес.и свободните хора са много,не само творци,а човеци.тях власта ги мрази защото има много други живеещи с наведена глава,мазни усмивки и силно наведени,без различно мнение
  • 7 Доротея

    28 2 Отговор

    До коментар #3 от "тази "хиртата" патка":

    Точно усещаш същественото от словесната плява на ,,писателката" по горе ! В един момент казва ,,"властта" не може да търпи свободния човек. Тя непременно иска да го използва. Властимащите искат да използват, да изкривят твореца така, че той да е тяхно огледало, за да е в тяхна полза. Ако нямаш ценностна координационна система, не можещ да оцелееш."
    И в следващия, заедно със 108 ,,свободни интелектуалци" предлага услугите си на ,,властта"! Робинята Изаура!

    Коментиран от #8, #13

  • 8 "Интелектуалците" на хранилка

    29 1 Отговор

    До коментар #7 от "Доротея":

    знаят принципа "който слушка - папка".
  • 9 Перо

    22 2 Отговор
    Политиката не е математически сбор на две и повече партии! Тази “писателка” не разбира ли, че проблема е в структурата на политическата система и лошата Конституция, даваща възможност на президента да управлява без мандатно и без парламент. Безпринципните коалиции за правителство на всяка цени и разделянето на изпълнителната власт на порции от парти с различна политическа ориентация, идеология, политики и т.н може да е много по-лоша от служебното правителство! За “свободния човек” не ми се говори, пълна глупост! В БГ се смени само вида на зависимост! Главният проблем е, че разложението на ценностната система дойде точно от образователната система и култура, чрез соросистките програми и джендър идеологията! Въпросната “писателка” е тяхно творение, а не на “деветосептемврийския манталитет”. Тази политическа активност в деполитизираната образователна и културна система е вредна за обществото и за това младите хора предпочитат да се учат в чужбина, четат книги от чужди автори и гледат чужди ТВ, да не им се втълпява опростачването!
  • 10 фактъ

    22 2 Отговор
    интелектуалните дейности в колонията от десетилетия се изпълняват от субекти с много ниско интелектуално ниво и тази е поредният жив пример
  • 11 Не е.баш така

    11 0 Отговор
    Политиците гледат само техните си гуши. И разните партии се бият за кокала. И за това са врагове по между си. Кой ще грабне келепира за себе си. Народа, държавата, всичко друго им е все едно. Такава система НЕ става за нищо! Защо да избирам такива? Полза от тях, НУЛА. Даже огромна вреда. Паразити са и унищожават всичко!
  • 12 ха ха

    9 0 Отговор
    Ами, така е, ама сужат на различни феодали... Ако началниците им се разберат ще стане правителство.
  • 13 Имаше ли плява?

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "Доротея":

    Щото аз стигнах до 3-то изречение с 9-ти септември и спрях.
  • 14 против продължаваме Измамата

    17 1 Отговор
    До писателката . Какво учудващо има ? Вижте примера с Украйна , партията на Зеленски се нарича " Слуга на народа " а той се оказа неговия палач . Всъщност заедно с другия сатрап Потрошенко усилено търсиха конфликта с Русия цели 8 години а от другата страна несменяемия го интересуваше повече завършването на ПАТОЦИТЕ от колкото референдумите в Донецка и Луганска област . Ако нещата през 2014 г бяха продължили в естествения си порядък с цел избягване на пълномащабен конфликт "държавата" Украйна трябваше да бъде разделена на 2 Източна и Западна защото те отдавна не са държава (аз лично разбрах още 99 г когато въобще не ми е било до политика от разговор с украинци )

    Коментиран от #20

  • 15 плюс минус

    14 0 Отговор
    Талантът бил през поколение.
  • 16 РОБ

    12 1 Отговор
    Каква култура имаме сега в демокрацията, някой да сравни и опише културата ни при комунизма и сега при демокрацията?
  • 17 позеленял

    18 0 Отговор
    доста е зле горката , точно настоящия обществен ред кара хората да се мразят и да подхранва алчността , силния да бие слабия за лично удоволствие с подкрепата на закона и да измъкне труда му безплатно , но потомствените ясладжии от къде да знаят те просто ближат подметките на всяка власт а след това отмъщават на обикновените хора за личностното си унижение
  • 18 Шаран БГ

    9 0 Отговор
    Известната писателка", уважаемата г-жа Т.Димова , нима не знае точното значение на думата МИНИСТЪР. Нужно е да я "светна": МИНИСТЪР означава СЛУГА НА ПАЛАЧА !!! Да,да – слуга на оня , който е отнемал човешки живот публично за мисли и деяния противни на възприетите общочовешки норми И .......неудобни на властта !! Допълнителни паралели няма да правя !!
    Държавата в същността си представлява един репресивен орган, който се стреми да вкара всичките человеци в един калъп , за да има ред и дисциплина. Когато е нужно на властта ,тя с охота се разпорежда и разполага не само с имането и имуществото на хората, но и със здравето и живота му !! И всичко това е редно, законно, морално, правилно За целта навсякъде по света властта е в симбиоза с някаква тотална заблуда за хората , наречена религия. " Вярвай и моли се, за да си спасиш душата!!"
    О-о-о НЕ Е ВЯРНО ! Властта / разбирай - всеки властник/ много обича "свободния човек", щом той гласува винаги за нея и редовно доставя по един свински бут, бъчва с вино и буренце с ракия където и когато трябва !!
    Това е "ценностната КООРДИНАЦИОННА система", чрез която "по принцип" се оцелява ! А за ТВОРЕЦА....остава "ръкопляскането" . И " ръкопляска", докато властта му прави подаяния !!
    Истината е грозна – тя винаги ражда омраза !!!
  • 19 Демократ

    3 7 Отговор
    След като и тази изключителна писателка, която знае много добре приомите на комунистическата власт, се закачи на безсмислената глупост , наречена подписка, значи нещата стават все по-зле. По време на диктатурата непрекъснато се правеха подписки, като се започне от Народния съд, който изби българската интелигенция, когато хората искали смърт за всички,които имаха стойност за българската държава, подписки срещу всички свободомислещи значими хора и това безумие продължава 80 години и вече включва точно свободомислещи, значи трагедията е пълна. Освен това не може да се слагат под общ знаменател всички политици,така се дават индулгенции на доказаните престъпници във властта,които трябва да са в затвора,а не в парламента да решават съдбата на България. Жалка картина.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Павел Пенев

    12 1 Отговор
    По добре с 9 то септемврийски манталитет отколкото с демократично либерални джендър ценности. Това вече е доказано на практика. Вижте в каква държава живеете.
  • 22 Роза

    7 1 Отговор
    Че коя власт в историята на човечеството е обичала свободния човек?!Всяка власт обича хората,които и угодничат,а не които я критикуват!Това е азбучна истина и тази не казва нищо ново!
  • 23 Морал

    3 5 Отговор
    Писателката е повлияна от християнската философия.Дава прости решения на сложни въпроси.Наистина след 9-ти септември смяната на християнския морал на човеколюбието със соц. морала е причина за пагубните процеси в нашето общество.
  • 24 Име

    0 2 Отговор
    Какъв 9-ти септември, то това е някаква история.
  • 25 Бих попитал

    2 1 Отговор
    Защо не си гледа писането, а непрекъснато ни досажда с демократическите си възгледи идентични с евроатлантическите, които вече втръснаха на голямата част от народа ни!
  • 26 Запознат

    1 1 Отговор
    Писатели,мозъци , можещи жени и мъже,младежи , защо ви е задължително ново правителство ?
    Правителство с хора" специалисти в държавни бюджетни обири ", не ни е нужно днес!
    Причината е, че прибързанността дава предимство на много погрешни избори на личности,
    включително и такива с "9 -то септемврийски печат"!Или типична" членска маса" на "Хунтата"!
    Президента до момента си гледа добре работата , след "гафа с Украйна",явно се събуди от "летаргията"!
    Виждаме ,че служебно правителство , се "поокопити" от реакцията на заспалия от избори българин!
    Парите в бюджета, не се пилеят на" гьоторе " както при управлението на ГЕРБ ,а "Чекмеджето"
    , " грижливо ги събираше" за" черни дни"!
    Може би благодарение на изборите за 3-4 години имаме "спестени от кражба" ,поне 100 миларда лева!
    Явно е, че има пари в бюджета и държавността се спазва с малки "Прокурорски изключения"!
    Но затова, има винаги причина и тя в нас самите ,някои недорасли демократи ,служители на мафията ...,
    та ако ще, да сме и Главни Прокурори !
    Биографията на Главния прокурор, никога не е била така ," пъстро нашарена," като тази на поредния поставен
    на пързалката за герой , на Комунистическата Конституцията на България ,
    с" 9-то септемврийски печат"!"
    Не дай боже ,точно тези Прокурори, да определят кой е престъпник и кой не! Така какато, не само в " КТБ!
  • 27 Оракула

    3 1 Отговор
    Дали ще живеем в Президентска република или в Парламентарна такава, едва ли ще промени ,
    това което пишем тук , по скоро ,ще даде повод за още по активно, вадене на "скелети от гардероба"!
    Което автоматично ,ще ни върне още по дълбоко в" 9-то септемврийския щемпъл"!
    Нека много от засегнатите си помислят , с ръка на сърцето и спокойствие в главата ,как това да не става!!
    Сега във момента, всичко е предварително аранжирано , нещо като " готово минно поле ",
    и пожелаеш ли да се откроиш и минеш по него ,
    ако мините не довършат то Прокуратурата, и нейния работодател " Хунтата" ,
    със сигурност ,ще ти заличи мераците така, че от "гонещ бъдещето" , ще се превърнеш в" жертва на миналото"!!
    Със тези "предварително заложени капани" ,не ти трябва отрова за хората!
    Така мафията си е осигурила бъдещето ,а наивните души , лапат мухите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове