Last news in Fakti

10 Май, 2023 14:34 2 494 48

На финала: ТЕРЕМ и полска фирма искат да ремонтират двигателите на българските МиГ-29

  • миг-29-
  • ремонт-
  • двигатели

Девет месеца са предвидени за ремонт за един двигател

На финала: ТЕРЕМ и полска фирма искат да ремонтират двигателите на българските МиГ-29 - 1

Две фирми са одобрени да представят първоначални оферти по обществената поръчка на Министерството на отбраната за ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29, показва справка в Регистъра за обществени поръчки. Решението за предварителен подбор е публикувано на 9 май, уточни БТА.

Фирмите, които ще бъдат поканени да представят първоначални оферти по процедурата, са "ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ" ЕАД и Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A.

„Кандидатите са представили необходимите документи относно личното състояние и критериите за подбор. След проверката им за съответствие, Комисията констатира, че документите отговарят в пълен обем на условията, посочени в Документацията за обществената поръчка, както и на ЗОП и ППЗОП, и предоставят цялата необходима информация, изискана от Възложителя. Не са налице основания за отстраняване“.

Това се посочва в решението, подписано от служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

МО обяви обществена поръчка за ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29 през април. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 19,2 млн. лв. с ДДС.

Предметът на обществената поръчка включва извършване на основен/капитално-възстановителен ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29 за възстановяване на техния междуремонтен ресурс и междуремонтен срок на служба. Срокът за изпълнение на ремонтните дейности на всеки един двигател не трябва да бъде по-голям от девет месеца.

Министерството на отбраната обяви и обществена поръчка и за закупуването на шест двигателя за самолетите МиГ-29, на стойност 26,4 милиона лева с включен ДДС.

2023 г. трябваше да бъде последната, в която МиГ-29 се използват за охрана на въздушното ни пространство. МО обаче допусна удължаването на ресурса им.

Миговете са единствените изтребители на българските ВВС до усвояването на новите Ф-16. доставката на които ще се забави. Бившият военен министър Драгомир Заков настояваше за бързи мерки за попълване на луфта, който се получава от забавянето, за охрана на въздушното ни пространство, като президентът Румен Радев дори изтъкна възможността за търсене на изтребители под наем. Конкретика обаче не бе дадена


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    8 11 Отговор
    По-добре от белоруска.
  • 2 ъ ъъъ

    20 23 Отговор
    Всеки вложен лев в тези летящи кофчези е безвъзвратно загубен. Нарязвайте ги за скрап, че само в разходи ни вкарват.

    Коментиран от #6

  • 3 дано не се случи

    19 34 Отговор
    По-добре да ги дадат на Украйна за едно добро дело. Ние трябва да вземем втора ръка и да обучим летците на тях. Защото когато засвири тръбата ще имаме несъвместими с НАТО играчки и летци които не могат да летят на Ф16. Нсъщност, такъв е замисъла на летеца за капитулацията на България.

    Коментиран от #4, #7, #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Търновец

    31 6 Отговор
    Още 2016 служебното правителство правилно избра Грипен, но след изборите Ц.Цветанов в парламента блокира сделката и наложи ефките, части от които се произвеждат Израел. А преди това пак ГЕРБ блокира покупката на 4 Френски корвети договора и от Станишев
  • 6 Ако си мислите

    34 5 Отговор

    До коментар #2 от "ъ ъъъ":

    че с МИГ-а има разходи, чакайте да видите какво става с разходите при Ф-ките. До момента само за писта, допълнителна техника ... изръсиха над милиард.

    Коментиран от #8

  • 7 ръъъй

    8 22 Отговор

    До коментар #3 от "дано не се случи":

    Тя такава е идеята на русконаведените подложки под предлог за несъвместимост, да помагат косвено на убиеца Путин.
  • 8 алчооо

    10 21 Отговор

    До коментар #6 от "Ако си мислите":

    А колко изръсиха за ремонти на тези постоянно чупещи се двигатели на миговете ба.

    Коментиран от #12

  • 9 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    14 11 Отговор
    САЩ и НАТО могат да ползват и нашите КРЕМЪКЛИЙКИ ! Защо ли ? Защото те нямат нито армия, оръжия, боеприпаси, икономика , ресурси , финансии СИРЕЧ Запада е КНИЖЕН ТИГЪР който повече няма БЪДЕЩЕ ! Запада е в ДЕФОЛТ за много години НАПРЕД ! А РУСИЯ има ВСИЧКО ! Нашите продажни ЧОРБАДЖИИ отново не въведоха в НАЦИОНАЛНА К А Т А С Т Р О Ф А ! Ще платят ли за това си ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ?

    Коментиран от #43

  • 10 Търновец

    22 5 Отговор

    До коментар #3 от "дано не се случи":

    Когато се решаваше преди години ефките или Грипен съвсем правилно Радев беше за Грипен - много по добър избор за бедна България - един час оперативен разход на Грипен беше 5000 долара а очаквания на Блок 70 е 12000 долара.
  • 11 Шаро

    21 3 Отговор
    А къде са ни МИГ21, МИГ23, СУ25??? Всички които ги имат още си ги ползват. Румъния, Словакия, Чехия, Индия... Нашите имаха ресурс, а ги нарязахме. А СУтата всичките ги подарихме на Украйна. Щото сме ларш...
  • 12 Мдааа

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "алчооо":

    Всички двигатели и машини подлежат на някакъв ремонт, в някакво време. Двигателите и агрегатите за самолети имат ресурс по време, т.е. летателни часове. Направят ли ги, няма значение дали е здрав, подлежи на лицензирана проверка. Има строги предписания от производителя за това. При определени часове и КВР, капитлно-възстановителен ремонт. Мигове, Ф-ки, Боинг няма значение...

    Коментиран от #30

  • 13 😜😜😜

    7 2 Отговор
    Девет месеца за един двигател ч, а имат два епа то ще дойдат всички 16 Ф-16 дотогава 🤡✌🏻
  • 14 далаверимпекс

    9 13 Отговор
    Не се отказаха да наливат милиони в тези таратайки Всички дръти комунисти трябва да бъдат уволнени от армията
  • 15 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    9 8 Отговор
    НАРОДА трябва да ПОЕМЕ съдбата си в СВОИ РЪЦЕ , защото държавата ни се РАЗПАДА ! Русия ни даваше Южен паток - Чорбаджиите го пратиха АРМАГАН на ТУРЦИЯ ! Русия ни даваше НОВА Атомна ЕЛЕКТРОСТАНЦИЯ - Чорбаджиите я ХАРИЗАХА на ТУРЦИЯ ! Русия ни ДАВАШЕ НЕФТОПРОВОД ДРУЖБА - Чорбаджиите дадо ХАИР АРМАГАН на ТУРЦИЯ ! Е ? Питам се аз КАК ще сме добре , щом ЧОРБАДЖИИТЕ отново са се на G ъ зили на СУЛТАНА ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Като искат дърти талиги

    7 14 Отговор
    Тези 19 млн без ДДС да ги платят русофилите.

    Коментиран от #31, #32, #33

  • 18 Г-ца каприз

    10 6 Отговор
    Що да ги ремонтират.....нъл рисунките на ф-ки ги заместват пълноценно 🤣🤣🤣🤣 при евентоален конфликт само ги вадим и противника сваля гащи 🤣🤣😜😜

    Коментиран от #39

  • 19 баба ,,Слива,,

    9 2 Отговор
    кога ще получим- Ф16
  • 20 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    9 5 Отговор
    ПАКИСТАН ФАЛИРА а колко гъсти бяха със САЩ ! Същата съдба ни чака и нас ! Чорбаджиите ни скоро ще ИЗБЯГАТ от РАЗКЪСАНАТА ни от самите тях държава ! До кога ще слушаме и гледаме гаврата с нас , от МАСТУРБАЙТИНГ студията по националната и частна телевизия ? Още ли не ни е УВРЯЛ БОБА ?
  • 21 Тъмен субект

    7 3 Отговор
    И откъде ще взимат частите? Те са руски, т.е. от Русия, само че чрез прекупуване та да ни е "по-евтино" и да ни мотат във времето както си искат. Мнооооого далновидно!!! И диверсифицирано също. 🤣
  • 22 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    7 5 Отговор
    Ние сме въвлечени в НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА , която естествено ще ни ИЗПРАВИ до КОНФРОНТАЦИЯ на ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ! Още ли нечуваме ПЕТЕЛА !
  • 23 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    5 5 Отговор
    Душманите ни са ТРИТЕ " ППП" - утки ! Президент, Премиер и Парламент които са се пръкнали по Окръжните и Регионалните АДМИНИСТРАЦИИ от край до край по цялата страна ! Спри да слушаш и гледаш пропагандата на ТРИТЕ " ППП" - утки !
  • 24 Всъщност

    10 3 Отговор
    Имахме си платен договор с руснаците , още преди украинските събития , но нашите атлантици не ги изпратиха . Сега дърводелци без лицензи ще човъркат миговете ни . Да са живи и здрави пилотите ни !

    Коментиран от #46

  • 25 Факт

    6 1 Отговор
    Терем къде могат да направят ремонта същото е и да ги дадете на някоя строителна фирма и тя пак ще ги закара в Полша и така през две фирми цената ще е двойна.
    Тука виждаме какво става с търговете първо печелят на една цена и после изведнъж цената се утроява.
    Пак започват да ни правят на пълни балами.
  • 26 Аз съм

    6 2 Отговор
    Таз техника било стара или нова се ремонтира единствено и само със издаден лиценз от производителя и съответно сертифициране,кат падне някой след ремонт от някой друг кой ще бъде отговорен първо за живота на пилотите?!
  • 27 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    5 4 Отговор
    Нашите Средства за Масова дез- Информация са МАСТУРБАЙТИНГ средства БЛУДСТВАЩИ с народа ! До кога ще сме Телета, овци и заспали АХМАЦИ ?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 БЪЛГАРИЯ е въвлечена до НАЦИОНАЛНА

    6 1 Отговор
    Катастрофа , Фалит и Гражданска ВОЙНА ! Ако сме покорни Телета и Говеда - КАСАПИТЕ ни ще ни довършат !
  • 30 алчооо

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Мдааа":

    А тъй ли. Какви часове като те не летят или летателния им ресурс е два часа.
  • 31 То други няма

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Като искат дърти талиги":

    Не ве ние и краварските самолети ви платихме ама къде са?

    Питай си щефовете къде са краварските талиги?
  • 32 То други няма

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Като искат дърти талиги":

    Не ве ние и краварските самолети ви платихме ама къде са?

    Питай си щефовете къде са краварските талиги?
  • 33 Един от многото

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Като искат дърти талиги":

    Но и русофилите ще си ги ползваме
  • 34 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    3 1 Отговор
    Ти вярваш на БИТКОЙНИТЕ ? Ти значи още вярваш и на Дядо Мраз ? Повярвай ще ядеш Голям ПРАЗ !
  • 35 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    4 1 Отговор
    Както по ТУРСКО тъй и днес ЧОРБАДЖИИТЕ служат на Султана , Запада и МАЧКАТ безпощадно НАРОДА !
  • 36 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    4 0 Отговор
    Не търси за помощ НЕВОЛЯТА а запрятай ръкави !
  • 37 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    3 1 Отговор
    ПОМНИ Душманите ни са нашите Елитни ТРИ " ППП"- утки : Президент, Премиер и Парламент ! Те колят и те бесят без КОНТРОЛ ! Ще търпим ли още ?
  • 38 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    3 1 Отговор
    ЗАПОМНИ ! Телевизията е средство за УМОПОМРЪЧАВАНЕ и ЗАБУНАЧВАНЕ на хората ! Слави и Маги са ТРУБАДУРИ на задкулисието а Журналистите са ПРЕС - СТИТУТКИТЕ им ! Всички те са верни съратници на трите " ППП" -- у т к и ! Президента, Премиера и Парламента които КАРАТ ВЛАКА на България в Първа Глуха !
  • 39 БРАВО

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Г-ца каприз":

    И аз така мисля
  • 40 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    3 1 Отговор
    Аз отдавна НЕГЛАСУВА - защото те всички са все ЕДНИ и СЪЩИ ! Разликата им е само в СЛОВЕСТНАТА ГАРГАРА ! Те МАСТУ.БИРАТ тридесет години с нас ! А ти не си го усетил ?
  • 41 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    3 1 Отговор
    Защо невярвам на НИКОЙ от тях ? Защото НИКОЙ не е ЗАЯВИЛ че НЕДРАТА, РЕКИТЕ , ВОДИТЕ и БРЕГОВЕТЕ са НАЦИОНАЛНА СОБСТВЕНОСТ ! И че Държавата ПРИНАДЛЕЖИ на нейните ГРАЖДАНИ ! А днес ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ притежават всичко това !
  • 42 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    3 1 Отговор
    Х И Ч ли нечуваме ПЕТЕЛА ? Нам увеличават Минималните заплати и пенсии а ние сме все по- малко ПЛАТЕЖНОСПОСОБНИ !
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Гост

    0 2 Отговор
    Това е по-добрият вариант, отколкото да купуваме стари краварски хвърчила. Пилотите ни са свикнали на руските изтребители и са ненадминати във въздуха с тях.
  • 45 чичо стамат шумков

    0 1 Отговор
    Според мен решението беше РАФАЛ.ДОСЕГА ТОЗИ ТИП САМОЛЕТИ ЩЕШЕ ДА СА НАВЪРТЕЛИ 1 ГОД СЛУЖБА.
  • 46 Бре

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Всъщност":

    Имали сме едно голямо нищо, като няма кинти какъв договор какви пет лева, всичко скъпо и прескъпо.... С голо д... Риба не се лови!
  • 47 Александър

    1 0 Отговор
    И след година ще имаме МИГ- 125 Р? Всичко полско е за скраб!Вижте колко фиат-125 р се движ ат в територията? Николко! А къ де са МИГ-21 и 23 и 27? А 90 ги местехме по земята на буксир при смяна на летищата!?За свед ение двигателя на грипен е ф-404 А Ф-14 има 2 двигателя! Последн ото за журналята се отнася!
  • 48 Срам

    0 0 Отговор
    Значи има българска фирма която може да ремонтира двигатели а нашата " държава" не е ангажирала всички в тази фирма да работят за самолетите.......


    Срам Бойко,
    Срам Киро
    СРАМ НА ВСИЧКИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове