Last news in Fakti

12 Май, 2023 23:15 9 711 22

Михаил Екимджиев: Това е 10 ноември - трудови колективи, манифестирали пред Тодор Живков, се обръщат срещу него

  • главен прокурор-
  • съдебна система

Обичайно тези сценарии са по-добре премерени, случват се в рамките на няколко седмици, "явно нещо много важно ще се случи в близките дни", прогнозира адвоката

Михаил Екимджиев: Това е 10 ноември - трудови колективи, манифестирали пред Тодор Живков, се обръщат срещу него - 1

"Изключително важно е да запомним тези три дни от 9 май досега, за да си припомняме, ако някой твърди, че до момента в България е имало правова държава, че съдебната власт е независима и че главният прокурор и ключовите фигури в съдебната система се избират и освобождават по ясни процедури. Нека си припомним час по час развитието и да видим как задкулисието, което монтира Гешев на тази най-овластена позиция, за която той е непригоден, сега в реално време, буквало за 3 дни, успя да мобилизира неформалния си властови ресурс, да задвижи партийни групи, прокурорската колегия, та чак и прокурорски колективи да искат оставката на главния прокурор", каза пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев.

Според него има няколко момента в новата българска история, в които се вижда как се провежда блицкриг

"Такова беше изтикването на преден план на Делян Пеевски и назначаването му за шеф на ДАНС. След това през 2014 г. - КТБ - същото обръщане на палачинката за часове, което направи Цветан Василев от любим банкер на Сотир Цацаров, Делян Пеевски и Бойко Борисов в техен враг номер едно. Същото виждаме и в последните три дни. Хора, които със зъби и нокти бранеха Гешев, обясняваха колко велик юрист и е боец срещу мафията, изведнъж се държат като клонирани, като различни хора в чудовищно съгласие. И за 3 дни успяха да направят по силата на неформални мафиотски зависимости, това, което трима министри на правосъдието не успяха да направят по официалния ред", посочи адвокатът. И допълни, че при много по-тежки нарушения досега, "бих казал и престъпления", тази прокурорска колегия беше непоклатима.

Екимджиев смята, че това са много показателни моменти, когато задкулисието, истинските лостове на управление, излизат наяве, самодоказват се за минути и след това биват много бързо полирани, напластявани с политически решения и процедури, които да прикрият начина, по който се управлява уж правовата ни държава.

Адвокатът, който никога не е пестил критики срещу Гешев, сега каза, че изпитва съжаление към него.

"Жал ми е за Гешев, виждайки как хора, които са се клели във вярност, близали са му обувките и са го защитава като предано куче, се обръщат срещу него, сякаш част от причината да се държи така, не са били самите те, като огледало на перверзното му его", посочи Екимджиев. Според него ставащото в момента може да се пресъздаде от някой талантлив писател като шекспирова трагедия.

"За мен е интересно защо толкова се бърза", посочи Екимджиев. И сравни случващото се с 10 ноември 1989 г. "Това е типичен номенклатурен пуч, характерен за тоталитарните партии. По сходен начин Тодор Живков беше свален на 10 ноември, за да се осигури контролираният преход и превръщането в капиталисти на бившите комунисти, които вече ги стягаше идеологията идеята за равенство и пролетариат".

Обичайно тези сценарии са по-добре премерени, случват се в рамките на няколко седмици, смята Екимджиев. Той допуска, че "явно нещо много важно ще се случи в близките дни".

"Може би се опасяват, че Гешев ще проговори от САЩ или от Дубай, където може би вече се крие", каза адвокатът. Според него, ако сега Гешев проговори, срещу него ще използват неговите похвати - ще казват, че той е в процедура по освобождаване и казаното от него е защитна позиция. "Той може да казва цялата истина на света, но тези, които му спретнаха този гнусен пуч, ще казват - той е в процедура по отстраняване", посочи Екимджиев.

Според него сега не е изключено "някой независим прокурор да се опита да го привлече като обвиняем, защо не и това да направи Сарафов, след като Конституционният съд казва, че всеки прокурор може да разследва главния. Моментът е много подходящ да се експериментира на практика решението на КС", смята той. "Тъй като играта загрубява, може да се намери някой, който да се изгаври с останките на този политически и юридически труп", посочи Екимджиев.

"Гешев е брутално предаден и жертван от своите, за да се осигури тяхната ненаказуемост и тази на Борисов и шайката около него", убеден е той. Според Екимджиев в момента се използва техниката от политическия пиар - ако не можеш да предотвратиш нещо неблагоприятно, то представи го като свое решение и инициатива. "Сега ще се изкарат великите реформатори и прочистватели на прокуратурата. Моята теза е, че просто ни подготвят Сарафов.

Че много бързо Гешев ще бъде елиминиран, ще бъде назначен и.д., който ще остане много дълго, дори до края на мандата на Гешев".

На въпрос дали има вероятност все пак във Висшия съдебен съвет да не се съберат 17 гласа, колкото са нужни за уволнението на Гешев, Екимджиев отговори с въпрос: "Вие съмнявате ли се? Свидетели сме на истинската машина на задкулисието. Въпрос на време и процедура е. Трудно ми е да говоря за мнозинството във ВСС с думи, които не са обидни. Това са марионетки, дребни хорица, на които кукловодите им дърпат конците".

Според Екимджиев Гешев е имал и по-тежки провинения, нарушавал е презумпцията за невиновност. "Сега се хванаха за безобидни процесуални опущения", каза той, допускайки, че ако наистина е имало атентат, Гешев може в стреса и притеснението си да е направил "някакви гафове".

"Склонен съм да защитавам Гешев в тази ситуация, това е гротеска, показва цялото жалко управление и съдебната система от тази банда негодници", призна адвокатът. Според него Висшият съдебен съвет е позор за съдебната система и сега, когато отпада нуждата бъдещият правосъден министър в евентуално правителство на Мария Габриел да иска уволнението на Гешев, то да се поиска колективната оставка на съвета.

Екимджиев не вижда вариант Гешев да бъде отстранен, като бъде пратен посланик или консул някъде, защото, по думите му, това става при по-меки преврати, когато нещата се развиват по-бавно във времето. "Тук залозите вече са кой кого. Ако не избяга, не изключвам Гешев да бъде обвинен и арестуван", посочи той.

"Той би могъл много да говори и колкото по-злепоставен е процедурно, толкова по-лесно ще бъдат опровергавани неговите твърдения, свързани с корупция на Борисов. Затова имат интерес да го накиснат с повече обвинения", смята Екимджиев.

"Изумен съм, защото сякаш чета "Времеубежище" на Георги Господинов и виждам пак 10 ноември - как трудови колективи, които са минифестирали пред Тодор Живков до вчера, се обръщат срещу него. Тази низост на редови прокурори ме кара да мисля, че тези хора не могат да бъдат магистрати. Ти трябва да имаш доблест и достойнство. Тази институция трябва да бъде преучредена. Поредицата Филчев - Цацаров - Гешев нанесоха такива вреди, че тази институция се е превърнала в посмешище. Кой ще ѝ вярва след тези фарсове?! Имат ли самочувствие да са стожер на правото и да искат наказание на престъпници, след като те се държат като престъпници и мижитурки", заключи Екимджиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 105 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    8 28 Отговор
    Поредната от кретени , край няма ...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Боклук

    36 19 Отговор
    Адвокатчето много удобно пропуска името на БОРИС ВЕЛЧЕВ – “БРАТИНЬО”
  • 4 Чехмеджан ефенди

    50 6 Отговор
    Аз лично не познавам лицето Иван Гешев,никога не съм го виждал и никога не съм се срещал с него... Лице Влади Горанов също не познавам...
    Не съм корумпиран, Васил Божков,е негодник.
    Никога не съм вземал пари от него,заклевам се в Бойко Рашков и Асен Василев....
  • 5 КМ4

    79 6 Отговор
    Истинско мнение с точен анализ.
  • 6 Макс

    41 30 Отговор
    Точно така е. Сега Гешев има нужда от защита , защото е само една брънка в голямата политикомафиотска завера. Гешев знае много за много висши политици, сега е моментът да стане защитен свидетел и да излязат насветло истините за един дълъг период на управление на ГЕРБ /и не само / . Моето скромно мнение е, че ситуацията около Гешев се промени окончателно след като посети Украйна и заяви, че ако Путин посети България ще бъде арестуван. Никой не говори за това , но аз съм убеден че пръст в тази работа има Митрофанова , за което днес беше наградена .

    Коментиран от #18

  • 7 Ами да

    67 3 Отговор
    Само, че Гешев няма да пострада, за да не проговори! Ще му запушат устата с пари и няма да го закачат повече! Ще си сложат нов Гешев и след още три години ще разберем, че реформа няма! България е превзета и само народна революция има някакъв малък шанс!
  • 8 Сатана Z

    18 28 Отговор
    На този работата е да защитава престъпници ,а на прокурорите е да пазят държавата от такива като този и неговата клиентела.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Доблест и достойнство?

    31 1 Отговор
    Че къде ги откривате днес? Защото аз не ги виждам у никого в системата от около 20- сетина години.
    Както казваше един анимационен герой "смешно е, само ако не се случва на теб". Те затова всички дават мило и драго да във, или поне със, властта. Знаят, че после са само уязвими.
  • 11 ганев

    32 3 Отговор
    ПАК НЕ ПОЗНА МОЙ НЕ ТРУДОВИТЕ КОЛЕКТИВИ А АЛЧНОТО МУ ОБКРЪЖЕНИЕ КОИТО ЖИВЯХА КАТО КРАЛЕ ОКОЛО НЕГО И ЗАПОМНИ ОТ ТРУДОВЕТЕ КОЛЕКТИВИ ТОЕСТ 87ПР ОТ НОРМАЛНИТЕ ХОРА НИКОГА НИКОГА НЕ Е ЗАВИСЯЛО НЕЩО И НИКОГА НЯМА ДА ЗАВИСИ И ТЯХ ГИ ПОЛЗВАТ САМО ЗА МАСОВКА А ВСИЧКО ЗАВИСИ САМО ОТ ПАРИТЕ И ГЯВОЛИТЕ КОИТО ГИ ПРИТЕЖАВАТ ТОЕСТ ИЗВЕСТИЯТ И АВТОРИТЕТЕН АВТОКРАДЕЦ ШУМАХЕРА МНОГОУВАЖАВАНИЯТ В СТОЛИПИНОВО ВЕЛИК БИЗНЕСМЕН СТОЯН НАТРУПАЛ НЕСМЕТНИ БОГАТСТВА С МНОГО МНОГО УМ ТАЛАНТ УВАЖЕНИЕ И ЕДИН ТЕЛЕФОН АААА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ БИЛИ ВЕЛИКА ПРОФЕСИЯ .................ТОВА СА ИДОЛИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА
  • 12 Артилерист

    44 2 Отговор
    Просто ЧУДЕСНО! ТАКА Е В ЦЯЛАТА НИ ДЪРЖАВА! Палачинката изглежда се обръща. Това е втората прекрасна статия, след тази на министър Демерджиев. Следя с повишен интерес публичните изяви на адвокат Екимджиев-ерудиран, смел, творец! Особено ми хареса неговият изказ за единодушието на шайките-единни като КЛОНИРАНИ-за задкулисието, за дърпане лостовете на държавата, за уредените мижитурки в т. нар. "Висш съдебен съвет" итн, итн. Ха дано и в другите области на държавата настанат подобни сътресения и започнат истински реформи! Не го вярвам много, но ще се помоля читави хора, като този адвокат, да се поставят на ръководните постове в държавата ни и да престане тази мутренска крадлива, лъжлива и угоднически към господарите ни мимикрия, да се обединим и да възродим страната си. За това, за което младите хора на България протестираха цяла година срещу мутрите, каскетите и платените им мекерета.

    Коментиран от #13, #19, #22

  • 13 България

    22 12 Отговор

    До коментар #12 от "Артилерист":

    Това което Социализъмът Построи Днешните не мотат го Боядисат

    Коментиран от #14

  • 14 Ха така

    12 15 Отговор

    До коментар #13 от "България":

    Значи идеята ти е да върнем социализъм а.Може ли феодален строй който другите соц. Страни категорично отхвърлиха и въстанаха срещу червената империя да е прогресивен.Там където няма руско влияние и там са по напред от нас

    Коментиран от #15

  • 15 План В

    7 18 Отговор

    До коментар #14 от "Ха така":

    Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ !
  • 16 Ха ха ха

    6 15 Отговор
    Пак този долен непотребник сте го пуснали да бръщолеви плиткоумности .
  • 17 Демократ

    10 1 Отговор
    БРАВО! Нали всички мислещи хора виждаме истината. Има ли обаче изход от това вонящо тресавище?
  • 18 Демократ

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Макс":

    Има ли още хора в България, които да вярват на приказките на Гешев и Борисов ? Защо този милиционер се завлече точно сега в Киев и издрънка точно такава глупост, че точно той ще арестува Путин и ще стане най-великия прокурор в света,? Защо тази пиеска се раззиграва точно сега, когато България уж трябва да има редовно правителство и бандита мутра Борисов се оказва най-важен? Нали той назначи Гешев за гл.прокурор, той пък назначи Сарафов за свой заместник и шеф на следствието, т.е. всичко е премислено от ченгеджийницата статуквото да не помръдне, крадците и лъжците да бъдат запазени и за пред света да покажат, че уж нещо се променя, за да дойдат още милиарди евро за крадене. Затова бандитите и прикриватурата се самоизкарват герои. Жалко за България!
  • 19 ганев

    7 10 Отговор

    До коментар #12 от "Артилерист":

    ХАХААА ЕКИМДЖИЕВ ЕРУДИРАН ООФ..........ЗАЩО МУ Е ЗАБРАНЕНО ДА ВЛИЗА В ГЪРЦИЯ ААААА .......ЗА НЕЗАКОННИ ПРОДАЖБИ НА ДЕЦА СВЕТНАХ ЛИ ТЕ ЧЕТИ ПОВЕЧЕ МОЙТО МОМЧЕ
  • 20 Хореограф

    3 8 Отговор
    Екимджиев боклукджиев
  • 21 Богданов

    6 3 Отговор
    Споделям,казаното от АДВОКАТА,че в следващите дни,България ще бъде РАЗНИЩЕНА,ако не се ДУШИРА проблемът ГЕШЕВ !!!!!!!! Когато "жертваш на дръвникат.съюзникът,,Гешев,ще извади ТЕФТЕРИТЕ за милиардите,които прикриваше на Борисов и мафиотските структури на лично забогатяване на всякъде и във всичко""!!!!???
  • 22 АХМАТ СИЛА

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Артилерист":

    Самото племе ни е сбъркано от както съществува ,не случайно всички съседи не ни обичат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове