Last news in Fakti

24 Май, 2023 08:31 1 795 108

"Писмеността и книжовността са ни създали като нация"

  • 24 май-
  • сашо пенов-
  • ден на писмеността-
  • нация-
  • българия-
  • празник

Проф. Сашо Пенов каза, че писаното слово и книжовността са наши вековни духовни оръжия

"Писмеността и книжовността са ни създали като нация" - 1
Снимка: БГНЕС

Денят на българската писменост 24 май е не само празник за нас, които сме професионално отдадени на образованието, науката и културата. Той е символично значим и съкровен ден за всички българи. Така е, защото именно писмеността и книжовността са ни дали вярата, създали са ни като нация и са ни съхранили през вековете като държава, казва служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов в приветствието си за 24 май. То е отправено до учителите, учените, университетските преподаватели, до творците, учениците и студентите, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Той отбелязва, че със силата на боговдъхновението светите братя Кирил и Методий, покровителите на Европа, сътвориха глаголическите букви, направиха първите преводи на библейското слово.

Мъдрият княз Борис І отвори радушно вратите на средновековната българска държава за техните ученици. Като истински сеятели на знанието и вярата те създадоха Преславската и Охридската книжовни школи. Устроиха кирилицата, която през вековете премина ведно с християнската книжнина като дар към други славянски народи.

"Всички тези дела и усърдия са нашият дълбок печат в европейската цивилизация. Те ни възвисиха като народ на Словото и Държава на духа. С мощта на този печат България потвърди за пореден път Йоановото прозрение "В началото бе словото...". Без могъществото и мъдростта на Словото няма нито свят, нито светлина, нито обещаващо бъдеще", казва образователният министър.

Той подчертава, че писаното слово и книжовността са наши вековни духовни оръжия, чиято мощ сме длъжни да пренесем през изпитанията на времето.

"Призовани сме да бъдем достойни за завета на Стоян Михайловски, който в своя "Български всеучилищен химн" възхвали отците на "българското знание", творците на "наший говор мил", възкресителите на народния гений. Големият български поет разпозна именно словото и книжовността като гаранти за достойнството, просперитета и желаното бъдеще.

Днес ние помним заветите на светите братя и на техните ученици, дочуваме патоса на гневния отец Паисий, четем заклинателните слова на патриарха Вазов. Продължаваме да живеем с вярата, че знанието и науката са сила и светлина, надежда и обещание за колективна зрялост.

Светлият празник на словото и духовността е съдбовнозначим днес, когато разделението, ненавистта и агресията все още са надвиснали като мрачна сянка над света. Тази сянка още веднъж ни предупреждава колко е важно да помним, че езикът е дом на нашето битие, а ние сме призваните му пазители", казва министър Сашо Пенов.

Той посочва, че от зората на модерните времена насам знанието е разпознато като кауза и приоритет на просветените народи. Онази прозорлива далечина ни е завещала, че без волята за знание, без труда и таланта на българските учители, без озарените и вдъхновени очи на българските деца трудно ще влезем в кръга на проспериращите народи.

"Нека във висотата и в светлината на този ден да се гордеем, че сме българи. Че сме наследници на хилядолетна книжовна и духовна традиция. Нека прославим празничния ден 24 май! Нека духът на този празник осветява всички дни на годината! Честит празник!", пожелава в приветствието си министър Сашо Пенов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пена

    14 12 Отговор
    Според Путин и приятелите му копейкин, Радев и Донев азбуката е македонска. Днес ще веят руски знамена. Ще пеят руския химн. И ще възхваляват македонците

    Коментиран от #4, #20, #79

  • 2 Туркие

    6 7 Отговор
    Вай anadjik Кирил Кадрие мюмюне
  • 3 Хасковски каунь

    7 11 Отговор
    Славянска писменост, не българска. Тогава за къф чеп бг.делегация посещава Рим, Папата.
    А спомняте ли си какво правят Двамата братя във Великоморавия.

    Коментиран от #7

  • 4 русенец 2

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Пена":

    пено върви си на село да пасеш патките за друго не ставаш

    Коментиран от #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 София

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Отново патос":

    Що се излагаш така смехотворно ;)

    Коментиран от #11

  • 7 Полковник РУМНО

    18 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хасковски каунь":

    Няма славянска писменост, защото няма славяски език. Това са глупости. Има българска писменост и култура. Погледнете църковните книги. Написани са на старобългарски език.

    Коментиран от #15, #92

  • 8 Полковник РУМНО

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "Отново патос":

    Това са измишльотини. Делото изцяро се финансира от цар Борис и 2-та братя създават азбуката. Днес на това му се вика обществена поръчка. Загрижил се василевса за българите. Глупости на търкалета.

    Коментиран от #10, #12, #93

  • 9 Наивник на средна възраст

    17 0 Отговор
    Език свещен на моите деди,
    език на мъки, стонове вековни,
    език на тая, дето ни роди,
    за радост не – за ядове отровни. Ох, аз ще те обриша от калта
    и в твоя чистий блясък ще те покажа,
    и с удара на твойта красота
    аз хулниците твои ще накажа.

    Коментиран от #30

  • 10 Полковник РУМНО

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Полковник РУМНО":

    Поправка: Да се чете изцяло.
  • 11 Кажи

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "София":

    да те чуем по въпроса?
  • 12 Кажи

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Полковник РУМНО":

    да те чуем по въпроса,не ми говори общи приказки!

    Коментиран от #13

  • 13 джелат паша

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Кажи":

    да ти хортувам ма нерде си?!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абе неграмотник

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "Полковник РУМНО":

    Какъв е езикът на който говориш и пишеш в момента - славянски,унгарски или урду?

    Коментиран от #62, #64

  • 16 Сотир

    5 3 Отговор
    "Патриота" Копейкин,какво мисли по въпроса?
  • 17 ами тва е така..

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "русенец 2":

    Оня охридскио е тръгнал от македония за египет,там има едно християнско племе-копти..те имат азбука създадена още през втори век..и нашия екскурзиант я преписва и тя става..кирилица,за това днес е празник на глаголицата.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Радев

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пена":

    Не е вярно! От Брюксел дойде нареждане че РСМ трябва да стане член на EU , колкото се може по-бързо! Между другото братята гърци се надяват че ние ще ги спрем! А, дано ! Ама, а дали!

    Коментиран от #40

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Човек

    5 5 Отговор
    Да не забравяме, че руснаците заличиха няколко букви от азбуката ни и промениха ударението от Ъ на О в в най-използвания от нас поздрав "Добър ден" за да звучи по руски. Също така пренаписаха историята ни и ни накараха да повярваме, че сме азиатски пришълци в Европа, които са имали ханове. Те ни манипулираха, подмениха самосъзнанието ни и убиха самочувствието ни. Това и турците не можаха да ни направят за 5 века. Знайте - ние сме тук от хилядолетия. Наш е езикът, който се говори от всички славянски народи. Славянски значи български. Славяните са измислица от пропагандата на Екатерина Велика с които българите бяха заличени от историята като първоизточник на езика, културата, държавността и писмеността, които се разпространиха върху цялото това море от хора, наречени от руснаците "славяни". Никога не сме имали ханове. Гръцкото "канас" е изписване на княз. Ние първи сме наричали владетелите си князе - много векове преди Русия изобщо да се появи на картата.

    Коментиран от #28, #29

  • 23 Поумнял

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "Дал си трънки":

    Прав си! Ама, тоя дето се прави на патриот е толкова глупав че няма да те разбере!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тъй ли?

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Дал си трънки":

    Гръцката азбука произхожда от финикийската азбука,които пък са населявали съвременен Ливан.Ся ко ши праим?

    Коментиран от #31

  • 27 Митрофанова

    3 4 Отговор
    Ние сме ви дали писменост и ние сме ви създали като народ.
  • 28 Ти си БОЛЕН

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "Човек":

    Болестта ти се нарича русофобия,тя ти пречи да мислиш и живееш нормално.За 45 г.русофилите създадоха две Българии,които вие русофобите рушите и крадете непрекъснато.До чушкопека ви е прогреса,поне едно компютърче "Правец" да бяхте измайсторили!

    Коментиран от #32

  • 29 Деменция

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Човек":

    Ти, си ми ясен! Българският е изключително богат , и никои не са успели да заличат каквото и да било от него! Друг е въпросът че стари наши думи се забравят и на тяхно място се налагат чуждици , които нямат нищо общо с езика ни! Между другото знаеш ли как е на английски капан?!:) Как мислиш?! Дали идва от български?!:)

    Коментиран от #42

  • 30 Отново патос

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Наивник на средна възраст":

    Езикът ни е славянски,азбуката ни е преиначена гръцка,създадена нарочно за славяните.Това че мразите истината не я променя!

    Коментиран от #36, #39

  • 31 Тъй ли?

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Тъй ли?":

    А финикийската азбука произхожда от протосинайската,а тя от своя страна от древноегипетските йероглифи...
  • 32 Русофоб

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ти си БОЛЕН":

    Не моем братче! Ние, ако можехме ...!!! Все някои ден ще стане! Да , де! Ти, и аз няма да сме живи, ама децата?!:)
  • 33 ПСР

    4 2 Отговор
    Честит 24-ти май,Честит великолепен и светъл Празник на нашия Народ!
  • 34 Иво

    0 0 Отговор
    Ква е тая руска азбука бе? Нали уж сме европейци. Хари Габриел Хаджидимово.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Полковник РУМНО

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Отново патос":

    Няма славянски език, има БЪЛГАРСКИ език. Делото по създаване на българската азбука е финансирано от цар Борис
  • 37 Асен Милев

    7 1 Отговор
    Честит денят на БЪЛГАРСКАТА писменост, образованието, науката и културата !

    Запомнете, Глаголицата е Кирилска писменост, Българицата (т.н.кирилица) е българска писменост. БЪЛГАРСКАТА азбука е заслуга на българския цар Симеон и баща му цар Борис.Създадена е от българи, в България, по поръчка на българи - българските царе.

    Коментиран от #95

  • 38 ПП ,ДБ и Герб

    3 0 Отговор
    Върви народе заблудени
    Към тъмни дълбини иди
  • 39 Дъртак

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Отново патос":

    Не! Той, знае истината , но не иска да се съгласи с нея! И в никакъв случай не е наивник!:) Нито е на средна възраст!:) Псевдонима му е от роман на Богомил Райнов! Сигурно е по-дърт и от мене!:)
  • 40 Така де

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Радев":

    РСМ влиза на мястото на България. Нас ни пращат при Путин в Евразия.
  • 41 Ти па си 100% неук

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "100% Българин си":

    Самия факт,че правиш равенство между Византия и гърци затвърждава ника ми!
  • 42 Капан е "трап"

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Деменция":

    Има смислово покритие но нищо общо като фонетика - немските,романските и славянските езици са абсолютно чужди един на друг..

    Коментиран от #90, #96, #104

  • 43 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Отново патос":

    А, не беше ли по заповед на бай ти Дън?
  • 44 Тони

    4 5 Отговор
    Кирил и Методий са гърци от Тесалоника и това го знае целият свят. Само в България си ги приписват за българи

    Коментиран от #49, #63, #69

  • 45 Честит празник, братя българи !

    2 0 Отговор
    Да живее България!
  • 46 Патриарх Кирил от Шипка

    4 2 Отговор
    Вие ни дадохте писмеността и религията, с ние ви върнахме жеста като създадохме Третата Българска държава и Българската армия
    Топка по въпроса козяци

    Коментиран от #58

  • 47 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Отново патос":

    Тъй, тъй... Дори по заповед на Василева се подаряват земите на юг от Дунава на българите. Ей тъй, да си ги имат. А после, пак по заповед на Василева, им преписват и бостаните край Константинопол.
  • 48 Учените на Путин се опитаха да омърсят

    4 0 Отговор
    свещения ни празник!
    Както отбелязват много съвременни руски учени, като Е. Класен, Ф. Волански, В. Георгиев, П. Черних, В. Истрин, В. Чудинов, Г. Белякова, С. Лесной, А. Асов, Г. Риневич, М. Бор , А. Иванченко, Н. Тарасов и други, славянските племена и древна Рус са имали собствена писменост под формата на "черти и изрязвания" или "славянски руни" много преди появата на "създателите на славянската писменост" византийските монаси Кирил и Методий в Русия.
    Русия, моля ви се, ни била дала азбука и писменост, Кирил бил плагиат. Копейките и БСП на МОЧА, наречен и още „паметник на съветския мародер“, ли ще празнуват 24 май?

    Коментиран от #54

  • 49 Русенец

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Тони":

    Щом макета смятат Александър за македонец, що пък не?
  • 50 Полковник РУМНО

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "100% Българин си":

    Пишеш глупости. Виж църковните книги. Написани са на старобългарски език. Преиначен е така нареченият македонски език, откраднал българската азбука, създаден по поръчка на Коминтерна и Москва през. 1946г. Обръщам внимание и на една друга глупост. Така нареченият църковно славянски език. Измишльотини в изобилие.

    Коментиран от #87

  • 51 Българин

    5 0 Отговор
    Честит празник на всички истински българи!

    Коментиран от #55

  • 52 ТИР

    1 0 Отговор
    Честит празник,,
    Жалко че сутринта по Хоризонт разказваха за Карадайъ и Габриелата какви са били на младини,,,,
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Полковник РУМНО

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "Учените на Путин се опитаха да омърсят":

    Казах няма славянски език, има български език. По колко пъти да го пиша това.Враговете та България пишат тия глупости. Както няма също и македонски език. Това е модифициран български език създаден през 1946г по поръчка на Коминтерна и Москва.
  • 55 и подръжници..

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "Българин":

    На степан бандера и симон петлюра..
  • 56 Анцунг нация !

    2 4 Отговор
    Честит руско-македонски празник Евразийски непригодници !

    Коментиран от #60

  • 57 Полковник РУМНО

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "скапан русофоб..":

    Тона са глупости.
  • 58 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "Патриарх Кирил от Шипка":

    Нищо не ни е дала Русия, освен петата колона на Москва от национални предатели и българофоби!

    Коментиран от #71

  • 59 Илия Бешков

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "скапан русофоб..":

    Кой народ се е хвалил така нахално с едно православие, взето назаем, с една азбука, подарена му от българите, със социалистически атеизъм, взет от немския евреин Маркс, с поети от Абисиния и Шотландия, с художник (да речем Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза? Това се отнася до цялата руска живопис и не става дума за някакво майсторство, а за това, че в картината неизбежно се отразява същината на русина: лъжлив, нескромен, развратен, преднамерен. Русинът няма духовно състояние. Той писа по подражание дълго време за Бога и светия Дух, докато убеди и света, и себе си, че му липсва. Години крещя за социализъм и труд, справедливост, правда, мир и благоденствие, за световно водачество, докато убеди света, че всичко това е пълна негова липса. Русинът е въобще нуждаещ се – той няма дар и когато е дълбоко убеден, че дава – той всъщност взема, защото откъде ще вземе бездарният, за да даде?
  • 60 Полковник РУМНО

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Анцунг нация !":

    Така пишат враговете на България, омаловажаващи Българската азбука, писменост и култура.

    Коментиран от #65

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Неграмотник си ти,бре

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Абе неграмотник":

    Такова чудо като славянски език няма!!!!
  • 63 Наблюдател

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Тони":

    Това са. глупости.
  • 64 Неграмотник си ти,бре

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Абе неграмотник":

    Такова чудо като унгарски език няма!Има маджарски език.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Путин

    1 2 Отговор
    „Днес в Русия е свещен ден, Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас именно от македонските земи. Честитим на братския македонски народ Деня на светите Кирил и Методий, който се чества като национален празник. Благодаря на българските русофили, които винаги са защитавали руският прочит на историята!

    Коментиран от #74, #78

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Полковник РУМНО

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дал си трънки":

    Пишеш глупости! Българската азбука е създадена от Кирил и Методи по поръчка на цар Борис, финансирал цялото дело. Без пари не става. Днес на това му се вика обществена поръчка.
  • 69 Тъй ли?

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Тони":

    От къв зор грък ще създава азбука за българи!Гърците винаги са искали да ни асимилират,т.е. да говирим и пишем като тях и в определени периоди в историята ни и в определени райони са успели.Все едно да взема аз да създам сега азбука за циганите ни говорещи цигански език,от къв зор?И запитвал ли си се някога защо циганският език е само говорим и няма циганска азбука?

    Коментиран от #80

  • 70 Полковник РУМНО

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "долу русофобите..":

    Научи българският език и говори български.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Соросоид

    2 1 Отговор
    Сорос не харесва това :( Само евроатлантическите ценности са важни!
  • 74 Полковник РУМНО

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "Путин":

    Няма славянски език, има български език. Научете го това най после. От македонските земи, защото област Македония по онова време е била част от българската държава.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Превод на някои български думи

    3 0 Отговор
    Уикенд....почивен ден
    Шопинг....пазаруване
    Брифинг..пред конференция
    Подкаст ..допълнение
    Това е език свещен на нашите деди в условията на НАТО и ЕС
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Полковник РУМНО

    3 1 Отговор

    До коментар #66 от "Путин":

    Апропо няма славянска писменост, защото няма славянска азбука. Църковните книги са написани също на старобългарски език. Няма църковно славянски език. Това е още една глупост.
  • 79 БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пена":



    "Писмеността и книжовността са ни създали като нация"


    А заедно с ХРИСТИЯНСКАТА религия са ни ЗАПАЗИЛИ като нация през ТУРСКОТО РОБСТВО.



    Коментиран от #91

  • 80 Само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Тъй ли?":

    Няма български рски празник, който русофилите да не омърсите и оскверните, нали? Но се биете в търсите, че сте за БЪЛГАРЩИНАТА И НАЦИОНАЛНИЯТ СУВЕРЕНИТЕТ НА БЪЛГАРИЯ.
  • 81 Путинофил

    2 3 Отговор
    Кирилицата е македонска!

    Коментиран от #84

  • 82 Ддд

    2 0 Отговор
    Без аналог в света - и изчезнали заради невежеството си
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Полковник РУМНО

    3 0 Отговор

    До коментар #81 от "Путинофил":

    Ами пре 1946-та година я откраднаха по заръка то Коминтерна и Москва.
  • 85 Климент Охридски е нарисувал

    0 0 Отговор
    последната версия на кирилицата! Вижте фамилията и от къде е дошъл - " Охридски" !!!
  • 86 В Софийският университет

    0 0 Отговор
    учат децата ни на русофилия!
  • 87 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Полковник РУМНО":

    Сегашните ни букви НЕ СА КИРИЛИЦА. Изфабрикувани са от амстердамските печатари по поръчката на руския цар Петър І и са наречени ГРАЖДАНИЦА, по част от заглавието на първата книга отпечатана с тях. По-късно руснаците създават и ръкописния вариант на ГРАЖДАНИЦАТА, които букви всички сме учили в училище от букварчето.
    Натрапената ни ГРАЖДАНИЦА сега създава проблеми при членството ни в ЕС, в областта на патентното и авторското право и не само там!!!
    копи-пейст:
    ПРЕЗ ПРОЛЕТТА НА 2014 в София се проведе първото издание на Типофест - единствен по рода си фестивал, посветен на типографията. В рамките му бе публикуван и Манифест за българска кирилица, в който са формулирани историческите и съвременните нужди от използване именно на българската форма на кирилицата. ................СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ в Европейския съюз през 2007 кирилицатa е въведена като една от официалните писмености на общността. За съжаление се пропуска възможността да се въведе като задължителна българската форма на кирилица, защото специалистите, които полагат усилия в тази посока, не намират институционална подкрепа. Така кирилицата, приета официално в Европа, е с руски начертания...Именно в очертанията на буквите е тяхната скрита сила...Българщината в сегашната ни "КИРИЛИЦА" е изкормена...!!!

    Коментиран от #89

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Кирил и Методи

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Аз, нямам проблем с кирилицата ! А, ти?!:)
  • 90 Деменция

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Капан е "трап"":

    А, като граматика?!:)
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Кириак Стефчов

    0 0 Отговор

    До коментар #91 от "Не е имало турско робство":

    Вярно е! Ние, като част от Османската Империя си живеех ме много добре!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Полковник РУМНО

    3 1 Отговор

    До коментар #91 от "Не е имало турско робство":

    500 години какво е било? Турско присъствие с ятаган може би.

    Коментиран от #101, #103

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Будала

    0 1 Отговор

    До коментар #98 от "Почвай да учиш турския език":

    Дека че ги знам тия неща алънколу?! Ма , ти може и да се окажеш интересен събеседник!:) Рядко се срещат!:)

    Коментиран от #105

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Емо

    1 0 Отговор
    Създала се нация, сега отива към закриване, по демографски причини. Които водят до икономически промени. Няма пари. Науката е хубаво нещо, но не и на празен стомах.
    Съвет: не се тупайте в гърдите, за нещо, като днешния празник, за което нямате никакъв принос. Голяма част от обществото днес има принос точно за обратното - ниска култура, липса на възпитание, липса на пари за научни разработки.
  • 107 Тъй тъй

    1 0 Отговор

    До коментар #91 от "Не е имало турско робство":

    Ако ни бяха освободили сащ щеше да е имало турско робство.
  • 108 Не съм съгласен

    1 0 Отговор
    Продажните политици и обслужващите ги мисирки не сте част от моята нация!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове