Last news in Fakti

30 Май, 2023 20:55 10 116 20

Нови данни: Ботев е погребан до стените на църквата „Св. Троица“, в местността „Манастирски дол“, край Враца

  • христо ботев-
  • враца

Правнукът на поета - Боян Ботев обяви, че ако се стигне до разкопки и се открият кости, е готов да разреши взимането на ДНК материал от преките роднини на Христо Ботев

Нови данни: Ботев е погребан до стените на църквата „Св. Троица“, в местността „Манастирски дол“, край Враца - 1

Изследователят и автор на редица документални книги Николай Иванов представи днес в Националния пресклуб на БТА във Враца книгата си „Нови документи за гроба на Ботев“. Тя е продължение на издадената миналата година книга „Убиецът на Ботев. Нови архивни документи“. Участваха историкът проф. Пламен Павлов, общественикът Христо Илиев, правнукът на брата на Ботев – Боян Ботев, кметът на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев, спонсорирал издаването на книгата.

Документите, които е използвал Иванов, се съхраняват в архива на Българската академия на науките, обясни самият той. Те са предадени в Академията от Димитър Бучински, участвал в комисията, която през 1934 г. е разследвала смъртта на Ботев, издирвайки очевидци на събитията.

Според показанията от свидетеля Петър Мазнов тялото на Христо Ботев е свалено от лобното му място от дядо Вълко Очиндолски, на четвъртия ден след убийството. Старецът го погребал до стените на църквата „Св. Троица“, в местността „Манастирски дол“, край Враца. В книгата Иванов публикува и спомени на Никола Димитров, син на врачанския народен представител Тодор Димитров, според които на това място непосредствено след Освобождението ежегодно множество селяни участвали в молебени със свещеници.

Никола Обретенов, който бил околийски управител на Враца по това време, направил всичко възможно да прекъсне тази инициатива на селяните, нареждайки молебените да се пренесат на Балкана, където да бъдат видни отвсякъде, за разлика от усойното и труднодостъпно място край църквата. Тези твърдения са подкрепени със снимки на документите, събрани от Д. Бучински.

Според проф. Павлов по онова време всички врачани са знаели, къде е бил убит и погребан Ботев. По думите му, след като е разгледал тези нови доказателства, е сигурен на 99 %, че на посоченото място е гробът на Воеводата. Правнукът на Ботев - Боян Ботев обяви, че ако се стигне до разкопки и се открият кости, е готов да разреши взимането на ДНК материал от преките роднини на Христо Ботев – майка му и брат му, които са погребани в софийските гробища.

Присъстващите на днешното представяне решиха като начало на мястото край съборената църква „Света Троица“ във Врачанския Балкан да бъде поставена плоча, упоменаваща, че това е предполагаемия гроб на Христо Ботев. Бе решено и да се продължат разговорите с отговорните институции, от които зависи извършването на разкопки и продължаването на проучванията.

Преди представянето на книгата авторът Николай Иванов и част от присъстващите показаха и самото място, посочено в документите, където би трябвало да се намират костите на Христо Ботев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    18 6 Отговор
    Никола Обретенов е предател
  • 2 Спецназ

    4 3 Отговор
    Костите може да намерят, но има много данни, че главата му е погребана на друго място.

    За да не бъде разпознат трупа, даже турците да изровят тялото да нямат доказателство и какво да показват.
  • 3 ГЛУПОСТИ

    3 8 Отговор
    НА ТЪРКАЛЕТА..
  • 4 Анонимен

    15 3 Отговор
    Спрете гарата с Ботев и Левски, да почиват в мир, но потомците на този народ не знаят какво е това, щом цитирате, спазвайте, иначе сме страшни българи, а България е развалини, страшни националисти, ама чужди, и не казвам че трябва да сме като вмро, или възраждане, а като българите, които изгради а стабилна българина за 30г след освобождението, но и до днес, предателите я разграбват.
  • 5 питам се

    24 1 Отговор
    за какво са си жертвали живота...

    ако са знаели че само след 150 години младите българи ще носят клинчета и розови чорапки, а младите българки ще псуват и пушат повече от мъжете.

    И че в сегашното българско семейство, вместо да врякат бебета, лаят кучета
  • 6 Лешояди и мисирки

    10 5 Отговор
    Всички в бг се интересуват предимно от смъртта на бележити исторически личности, а в софето всяка година празнуват (честват) обесването на Левски.
  • 7 Турчин

    23 3 Отговор
    За Ботев нямам мнение но за Левски като гледам дълбоките му големи сини очи като на Мустафа Кемал и как е прекосил цяла България с трима турски заптиета и никой не е решил да помогне да го освободи, и като си помисля как чорбаджии - българи са гласували за смъртната му присъда ми е жал. Жалко че е дал живота си Левски.
  • 8 Сатана Z

    20 2 Отговор
    А главата на Ботев е погребана в църквата “Свети Свети Кирил и Методи” в гр.Вършец близо до Враца.
    Такъв Българин се ражда веднъж на 1000 години.Поклон пред паметта му!
  • 9 Професора

    14 8 Отговор
    Никола Обретенов лично убива Христо Ботев и го обират с други двама от четата , а зет му на Обретенов който е Захари Стоянов предава четата на Георги Бенковски на турците.

    Коментиран от #14, #15, #17

  • 10 дядото

    7 4 Отговор
    още причини да се срамувам че живея в такава държава.защо,ако е истина за това се говори след век и половина.
  • 11 Срам !

    12 5 Отговор
    Както и да е .Светла му памет и на стотиците загинали за свободата на България ! Друго ме гневи,че пак ще има дебили седнали в колите си и пушещи цигари,докато слушат чалга и други такива които се разхождат като овце,докато отдаваме почит с едноминутно мълчание на 2 Юни !
  • 12 Захаринка Стоянова

    1 19 Отговор
    Кого го е грижа за Ботев,бе? Важното е да стъпчем ватниците! И Ботев е бил против тях!!!

    Коментиран от #13

  • 13 Стефанка Стамболова

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Захаринка Стоянова":

    Скоро “цветът на нацията” пак ще виси на въжетата.
  • 14 това не е верно!

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Професора":

    Нито Обретенов е убил Ботев, нито Захари Стоянов е предал Бенковски, това са измислици, които не са доказани от никой до днес!

    Коментиран от #16

  • 15 Да, така е

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Професора":

    Бях ученичка в гимназията, и всички учители по история бяха на съвещание в София, където им бе оповестен този факт. Но им е било наредено, да не пада ореола на герой, и да се продължи да се чества и да се изучава Ботев по същия начин.
  • 16 Спецназ

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "това не е верно!":

    Не е доказано и обратното.

    Обретенов е казвал, че ще отнесе истината в гроба...

    Значи не е била толкова героична ситуацията турски снайпер да го уцели от 500 метра на здрач...

    Сигурен съм, че истината за предателството се ЗНАЕ от някои историци,

    но имаме тук и момент на национален герой и т.н.
  • 17 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Професора":

    Всички са маскари...като мен.българската логика.
  • 18 Е добре де, но

    6 0 Отговор
    Все пак, що за недомислие е това да се слага плоча с надпис "предполагаемо място" ! Нека се изследват добре нещата, и ако е наистина там, да се сложи истински паметник, а не просто плоча !
  • 19 До Спецназ

    4 0 Отговор
    Не, според мен не е предателство, а просто несъгласия помежду им какво да се прави оттам нататък ! Въстанието не е било добре подготвено, поради което не са получили нужната подкрепа, а това е накарало някои от тях да решат да се оттеглят до по-добро време, докато той е искал да продължат да се бият до смърт, така че е нямало друг начин да го спрат ! Кой го е направил, е отделен въпрос.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове