Last news in Fakti

8 Юни, 2023 10:49 1 033 21

Парламентарният ден започна с обсъждане дали е уместно Пеевски да е в конституционната комисия

  • конституционна комисия-
  • парламент

Христо Иванов поиска преосмисляне на избора му, Пеевски каза- "Иванов не може да бъде съдник на мен или някой, и той го знае много добре"

Парламентарният ден започна с обсъждане дали е уместно Пеевски да е в конституционната комисия - 1

„Попълването на конституционната комисия не стана добре. Една парламентарна група каза, че подхожда към този въпрос на майтап. Друга се отрича от това, че с нейното неучастие стана този избор. Колегите от ГЕРБ не знам дали си представят конструирането на мнозинствата в този парламент. Това ли е борбата със себе си, за която иначе много уместно говорите?“

С тези въпроси започна денят от парламентарната трибуна съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов, съобщи Евронюз България. Така той индиректно критикува избора на Делян Пеевски за член на комисията по конституционните въпроси от вчера. Депутатът от ДПС бе избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Осем от ПП-ДБ се въздържаха, сред които и лидерите - като знак за начало на диалог между групите в името на правосъдната реформа. "Възраждане" не участваха в гласуването. Ако бяха го направили, Пеевски нямаше да бъде избран.

"Българското правосъдие се срива пред очите ни. Днес във ВСС се очаква да бъде поредният опит за отстраняване на Иван Гешев от същите хора, които го избраха и ние много добре разбираме, че това нещо трябва да се случи. Но добре знаем, че неговото отстраняване от същите хора, които го инсталираха, няма да донесе усещане за баланс и справедливост", добави Христо Иванов.

Той намекна за евентуално преосмисляне на избора в конституционната комисия. "Да си дадем няколко дни, в които да се успокоим и другата седмица да бъде проведен още един кръг консултации, за да може комисията да си свърши работата убедително", каза Христо Иванов.

"Г-н Пеевски е в разработката на този проект и г-н Пеевски ще бъде в тази комисия, защото той направи този анализ с нашите специалисти, защото той изработи този проект, който вашите специалисти сега харесват, и затова ще бъде направена реформата такава, каквато е, нужна на българската съдебна система, нужна на българското общество. Ще бъде направена тук, в този парламент, с участието на ДПС и с участието на г-н Пеевски", отговори Йордан Цонев от ДПС.

На свой ред той също каза, че електоратът на ДПС не харесва „прегръдката“ с ПП-ДБ, но България имала нужда от тази реформа и от евроатлантическо партньорство в парламента.

Самият Пеевски обеща проектът на ДПС за промени в конституцията да бъде качен още днес в сайта на партията.

"Господин Иванов трябва да разбере - наше право е да решаваме кой ще участва в комисията. И ако иска да правят конституционна реформа - така ще бъде. Те не могат да бъдат морални съдници на които и да било. Най-малко Христо Иванов може да бъде съдник на мен или някой, и той го знае много добре", каза Пеевски.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отхвърли вината за избора на Пеевски вчера. И даде да се разбере, че партията му се чувства пренебрегната. "От вчера стана ясно че Пеевски е чест гост в стаята на ПП-ДБ. Защо те търсят подкрепа на четвъртата, а не на третата парламентарна група", попита той. Иначе и "Възраждане" имали свои предложения за промени в конституцията.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Народен Съд

    17 5 Отговор
    Господинът Иванов да каже кога ще се откаже от парите на НЕКСО в полза на държавата
  • 5 Ана

    12 3 Отговор
    Ицке, мила, то не може и така и онака. Гл дай положително. Ще си купиш 3 апартамент в Брюксел.
  • 6 Дедо ви...

    19 1 Отговор
    Христо Иванов лично ходил в стаичката на ДПС за да уговаря Пеевски за конституционната реформа
  • 7 Е това е да си жалък гьонсурат!

    17 2 Отговор
    Два часа се договаря с ДПС, но е жалък нещастен лъжец и слуга на мафията ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС този на снимката!
  • 8 охохох

    10 3 Отговор
    ние си ги избрахме-да си ги търпим

    Коментиран от #11

  • 9 Град Симитли

    7 0 Отговор
    Щом не са се плюли-нищо не са свършили! :))
  • 10 оня с коня

    14 4 Отговор
    егати държавата,МАГНИТСКИ ше и прави конституция!!!!
  • 11 Естествен Интелект

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "охохох":

    Ала-бала...
  • 12 Дрън дрън та пляс

    8 2 Отговор
    идиотска държава прост народ
  • 13 Морално закъснение

    10 0 Отговор
    Тамън приготви лигена и голямата гъба, тамън запретна ръкави, тамън "клиента" иззули гащя и се приготви да го подмият... и изяднъж нашят Мравоядов го трясна прозрението, че той таквиз работи не вършел, моля ви се. Ама няма кой да се върже вече. Ясно е, че "прозрението" на Мравояда е дошло по заповед от козяк. Все пак света няма да свърши със сватбарската коалиция. Ще има избори и след това. Та да не са съвсем окаляни, сега ще го ударят на закъснял морал
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 анонимен

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    По-добре Пеевски отколкото този паразит Христо Иванов,който няма един ден трудов стаж като юрист.Та този Пинокио е работил само като протестър при Сорос,като депутат,където основната му дейност е да си чисти големия нос, като проестър е работил и при Пеевски по времето на фалита на КТБ
  • 16 Квот ви каже

    5 0 Отговор
    султан Доган, това ще правите! Отдавна ви го каза, нали? Първо гласувате за Пеевски, а после го критикувате? Целия народ ви разбра какви жалки актьорчета сте!
  • 17 ПЕЕВСКИ КАЗА

    6 0 Отговор
    ХР.ИВАНОВ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СЪДНИК НА МЕН ИЛИ НА НЯКОЙ ДРУГ И ТОЙГО ЗНАЕ НАЙ ДОБРЕ -ДЕМЕК ЧЕ Е ОАКАН ДО УШИ
  • 18 Сатана Z

    3 0 Отговор
    След години Пеевското тяло го виждам като конституционен съдия,или главен прокурор.
    Сега уличеният в корупция по закона Магнитски ще има задачата да направи поправки в основания закон на България,нейната Конституция.
    Какво доживяхме?
    Може би не трябваше да има протести за неговото назначение за шеф на ДАНС?
  • 19 Елин Пелин

    2 0 Отговор
    Ментата брани Шишо - циркаджии!
  • 20 Наблюдател

    2 1 Отговор
    Евала на възраждане направиха това което ПП-дб и герб не очакваха да не гласуват и да се за копаят взаимно хем не искаха пеевски хем нямаха избор освен да го гласуват и се надявах че възраждане ще гласува против па те взеха и излязоха от залата хахахаха си сега да видим какво ще стане по нататък
  • 21 Опа

    1 0 Отговор
    Като гласуваш за Пеевски, ,защо след това протестираш, че е избран, сигурно, се надяваше, че Възраждане ще гласува против, а те показно не са гласували. За сметка на това ПП дб и Герб са го подкрепили. Пунта Мара.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове